Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gastronomické mistrovství Evropy je pěkný fofr, říká český účastník

Pro kuchaře je to ocenění totéž, co pro herce Oscary. Ondřej Landa si kvůli evropské soutěži Kuchař roku 2011 dokonce najal dánského trenéra. Na postup na světové mistrovství to nakonec nestačilo. Šampionátu dominovaly skandinávské země. "Ty jsou špička, my se teprve rozkoukáváme," říká.
Je optimista. "Každá nová restaurace se už snaží dodržovat hygienu, dělat z

Je optimista. "Každá nová restaurace se už snaží dodržovat hygienu, dělat z kvalitních surovin a nepoužívat náhražky. Bude se to zlepšovat," věří Ondřej Landa. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Na evropskou soutěž Bocuse d'Or, která se konala 20. a 21. března v Bruselu, se dostal jako držitel českého titulu Kuchař roku 2011. V Belgii bojoval šéfkuchař restaurace Kampa Park se zástupci devatenácti zemí. Připravit měli čtrnáct porcí z kuřecího masa a tentýž počet z ryb.
 
Kdy jste se dozvěděli, z čeho budete jídla připravovat? S předstihem, nebo až na místě?
Co dostaneme za suroviny, nám řekli asi dva tři měsíce dopředu. Bylo to modronohé kuře a mořský jazyk, doplněný o belgické krevety. Na základě toho jsme vymýšleli, co uvaříme. Máte tedy šanci si přípravu natrénovat.
 
Modronohé kuře? Co si pod tím má laik představit?
Je to speciální druh kuřete z francouzské oblasti Bresse v regionu Rhône Alpes. Tato kuřata jsou velice ceněna pro jemnou chuť a křehké maso, jejich typickým znakem je výrazně červený hřebínek a modré pařáty. Spolu s bílým zbarvením tak nápadně připomínají trikoloru na francouzské vlajce.
 
Podle čeho jste vybírali recepty, podle nichž jídla připravíte?
Radil jsem se se šéfem Markem Raditschem, členem mezinárodní poroty a prezidentem Bocuse d'Or Česká republika. Do nejlepších kombinací jsme se snažili zakomponovat českou kuchyni, abychom měli plusové body. Když totiž použijete něco z kuchyně své země, máte body navíc, u kuřete jsme proto použili slivovici. Navíc jsme měli ještě najatého trenéra Jense Petera Kolbecka, který v Dánsku  vlastní vyhlášenou restauraci Christie's a několik let vařil pro dánskou královskou rodinu.

Proč jste neupekli klasické české kuře s bramborovou kaší?
Snažili jsme se udělat šťavnaté kuře. Použili jsme krustu z karlovarských knedlíků, to byl ten prvek české kuchyně.
 
Kolik času jste věnovali tréninku před mistrovstvím?
Bylo to asi 200 hodin čistého času. Ze svého volna.
 
Co děláte s jídlem, které připravíte v rámci tréninku?
Vyhodíme ho. Je to škoda, ale jinak to nešlo.
 
Jaký limit jste měl na přípravu na samotném mistrovství?
Pět a půl hodiny. Je to ale fofr. Celých pět hodin se nezastavíte. Navíc pracujete v otevřené kuchyni, koukají na vás diváci.
 
Jak jste s časem vyšli?
Stihli jsme to přesně na minutu. 

Bocuse d'Or

Soutěž založil držitel tří michelinských hvězd Paul Bocuse, pod jehož taktovkou se soutěž pořádá od roku 1987. Hodnotí se nejen chuťová stránka pokrmu a vzhled, ale též technika použitá při zpracování a tvorbě jednotlivých komponentů. Suroviny musí ladit po vizuální i chuťově stránce, důraz je kladen na sezonní a lokální suroviny.

Nakonec jste na mistrovství světa nepostoupili. Proč se to nepovedlo?
Asi porotce naše kombinace nezaujala.
 
Chutnali jste, co připravili ostatní?
Ne, to jsme nemohli.
 
Co byste teď na soutěži udělal jinak?
Jiné týmy do toho investovaly mnohem víc peněz. První tři místa obsadily skandinávské země. Co jsem se bavil s jejich reprezentanty, všichni měli sponzory. Kuchaři tak měli možnost celý rok trénovat, ani nechodili do práce. To mě by ale asi nebavilo, musí to být na hlavu.

Kuchařka za tři tisíce

Měl-li byste se rozhlédnout po evropské či rovnou světové gastronomii, jaký jí vládne trend?
Když jsme se před soutěží radili, bylo nám řečeno, že trendem je jednoduchost. Nevymýšlet nic složitého. I proto byla prezentace našich pokrmů spíše střídmá, na rozdíl od jiných soutěžících, kteří vytvářeli až sochařské výtvory.
 
Které země jsou v popředí?
Severské, Norsko, Švédsko, Dánsko, Finsko... Umí ryby. Mají peníze a přístup k moři. Mistrovství to ostatně potvrdilo, první skončilo Norsko, druhé Švédsko a třetí Dánsko.
 
Vaříte si doma?
Moc ne. Mám toho v práci dost, doma mě to nebaví. Navíc mám rád velké kuchyně, to doma nemáme.

Takhle vypadala úprava modronohého kuřete v podání Ondřeje Landy.

Druhou položkou soutěžního menu byl mořský jazyk.

Co máte rád?
Klasickou českou kuchyni od maminky, od babičky.
 
Co vlastní restaurace, nepřemýšlíte o ní?
Ještě je brzy, ještě chci získávat zkušenosti. Rád bych na zkušenou i za hranice. Už jsem byl na stáži v Norsku.
 
Láká vás to i jinam?

Do severských zemí mě to gastronomicky táhne nejvíc. Jinak možná Amerika, Francie.
 
Vzděláváte se ještě nějak jinak?
Snažím se, hledám na netu, kupuju kuchařky. Z Norska jsem si přivezl kuchařku za tři tisíce, máma se málem zbláznila.
 
Co máte na starosti v práci?
Ryby. Baví mě, s rybou máte víc možností. Dá se ugrilovat, vařit, pošírovat... Ale bývá asi trochu složitější na přípravu. Snažím se ji ale nepřeplácat, mám rád jen sůl, pepř, trochu bylinek.
 
Která ryba je nejlepší?
Asi halibut (velký platýz), je to jednoduchá dobrá ryba, super maso.
 
Co sladká kuchyně?
Ta mě moc nebere. Musíte se příliš držet receptu, aby to nějak dopadlo.

Autoři:
  • Nejčtenější

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

30. dubna 2024

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin....

Sex s roboty. Studie odhalila, koho láká a proč. Patříte mezi zájemce?

29. dubna 2024

Zajímají se o sex s roboty spíše lidé, kteří straní svobodomyslnému přístupu k sexu? Jaký vztah k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bezhlavý vekslák byl jediný Markovičův nedořešený případ. Důkazy nestačily

1. května 2024

Premium Legendární vyšetřovatel Jiří Markovič vypátral pětinásobného vraha Hojera, dostal spartakiádního...

Česko jako velmoc MHD. Kde se ve světě svezete českými dopravními prostředky

28. dubna 2024

Premium České tramvaje lze spatřit třeba v Turecku, Itálii, Číně nebo Finsku. Po celé Evropě, v Rusku, v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Československo v roce 1924: zlatá éra i zrod zla. V čem se podobá dnešku

27. dubna 2024

Premium Rok 1924. Svět už se vzpamatoval z šílené války a nastávala zlatá léta umění, zábavy a zdánlivé...

Dávali jí dva roky života. Místo toho stará paní přejela Ameriku na koni

2. května 2024

Premium Byla to asi nejvelkolepější koňská jízda Amerikou. Paní Annie přitom po třiašedesát let svého...

Uspěl navzdory Tourettově syndromu. Když s tiky bojujete, jsou pak horší, líčí

1. května 2024

Premium Narodil se s Tourettovým syndromem, nepříjemnou neurologickou poruchou. „Děláte zakázané věci, aniž...

Bezhlavý vekslák byl jediný Markovičův nedořešený případ. Důkazy nestačily

1. května 2024

Premium Legendární vyšetřovatel Jiří Markovič vypátral pětinásobného vraha Hojera, dostal spartakiádního...

Škrtiči a no-go zóny v Londýně. Fake news pomohly v 19. století represi

1. května 2024

Premium Reformy trestního zákoníku mohly v devatenáctém století učinit Spojené království liberálnějším....

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...