Máte den blbec. Ráno zaspíte, ujede vám autobus a na důležitou schůzku přijdete pozdě. Šéf si na vás smlsne, vynadá vám před všemi kolegy a k dovršení všeho volá manželka, že vám sousedi vytopili byt.
Už chvíli máte pocit, že nejste úplně ve své kůži, ale s dalšími špatnými zprávami cítíte, jako by vám v hrudníku rostlo nedefinovatelné napětí. K tomu se přidruží pocit, že ve vaší kanceláři je naprosto vydýchaný vzduch. Otevřete okno a snažíte se dýchat zhluboka čerstvý vzduch, ale stále se cítíte, jako kdybyste se dusili. Zachvátí vás pochopitelně úzkost, která jen zvětší dojem, že vám na hrudníku leží něco velkého a těžkého, co vám zabraňuje dýchat. Poprvé vás napadne, že máte asi infarkt.
Než se však dopracujete do stadia, kdy vás infarkt skutečně skolí, předchází tomu poměrně dlouhý proces, během něhož můžete hrozící srdeční záchvat zažehnat.
Zabijáci: tuk a alkohol
Lidské srdce je vlastně mimořádně výkonným svalem, jehož úkolem je pumpovat krev do celého těla. Ta potom nejen okysličuje tkáně a orgány, ale nese s sebou i živiny a odvádí odpadní látky. Pokud všechno funguje, jak má, nejspíš si ani pořádně neuvědomujete, co všechno pro vás vaše srdce dělá. Zprávy o zvyšujícím se počtu kardiovaskulárních onemocnění vnímáte jako něco, co je vám podobně vzdálené jako ekonomická situace v Etiopii, a přítomnost svého srdce si uvědomujete v podstatě jen tehdy, když se vám rozbuší při dobíhání autobusu.
Jestliže jste na tom navíc stejně jako většina lidí, nemyslíte na ně ani při své životosprávě. Proto se bez problémů ládujete tučnými jídly, zeleninou rozumíte oblohu u smaženého řízku, občas to proložíte alkoholem nebo cigaretou a sportování považujete za zdraví nebezpečnou aktivitu. A vaše srdce to dlouhou dobu snáší bez větších námitek, takže to jen potvrdí váš dojem, že zdravý životní styl je výmysl, bez něhož se klidně obejdete.
Jenže vaše tělo se ošidit nedá, takže s každým dalším bůčkem, panákem vodky nebo sladkým dortem posíláte svým cévám další dávku takzvaného LDL cholesterolu (low density lipoprotein). Cholesterol je látkou tukové povahy a naše tělo bez něj nemůže fungovat. Je však velký rozdíl mezi zdraví prospěšným HDL cholesterolem a škodlivým LDL cholesterolem, který má víc tuků než bílkovin a ukládá se na stěnách cév.
Časovaná bomba ve vašich cévách
Skutečnost, že se vám z tukových buněk vytvořily takzvané aterosklerotické pláty na stěnách cév, sami na sobě nepoznáte, protože kornatění tepen nebolí. Pokud nenavštívíte lékaře, který vás na hrozící nebezpečí upozorní, pravděpodobně vůbec nezjistíte, že se připravuje infarkt. Jenže zatím se s vašimi cévami děje to samé, jako když se vodovodní trubky zanáší nečistotami. Jejich průměr se zužuje a průtok krve je čím dál obtížnější.
Tento stav může trvat celé roky, aniž byste na sobě cokoli zpozorovali. Ale pak jednoho dne dojde k prasknutí onoho aterosklerotického plátu, na jeho povrchu se začnou shlukovat krevní destičky, čímž se céva úplně uzavře. K prasknutí plátu dochází nejčastěji v situacích, kdy srdce potřebuje víc kyslíku, takže například ve stresu, při fyzicky obtížných úkonech a podobně.
A teď začíná to pravé drama. Krev, která nemůže protékat, se vrací zpátky a hledá alternativní cesty. Srdeční sval však nemůže existovat bez kyslíku a ta část, která zůstává bez přísunu krve, proto začíná odumírat. K odumírání srdeční tkáně začíná docházet přibližně po dvaceti minutách, a pokud postižený člověk nevyhledá včas lékařskou pomoc, po několika hodinách tkáň kompletně odumře. Nejčastěji je infarktem postižena levá srdeční komora.
Postižená část srdečního svalu přestává pumpovat do těla krev. Jestliže ani tehdy nezakročí lékař, čerpací funkce srdce je stále oslabenější a ve finále už nezvládá dodávat dost krve ani samo sobě. Den blbec tak končí smrtí.