Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

VIDEO: Když vaří Tyrolák v Hodoníně, je Pohlreich v kuchyni za učně

„Co to je za chlapa v tý kuchyni? Co to je za bouráka?“ honí se v hlavě Zdeňku Pohlreichovi, když na pozvání dorazí se štábem Ano, šéfe! do hodonínské restaurace Westy a ochutnává. Na první pohled kulaťoučký dobromyslný „strejda“ od Kitzbühelu má poctivou domácí tyrolskou kuchyni evidentně v malíčku.

Není divu, vařit se Ludwig naučil od maminky v chalupě na horách a profesionálně se v kuchyni pohybuje čtyřicet let. Za vrchol své kariéry považuje, když vařil několik let pro firmu Swarovski na jachtě v Monaku.

V Rakousku prý byla jeho kuchyně vyhledávaná. Pohlreichovi prozradí, co od něj měl nejraději Hugh Grant, Arnold Schwarzenegger či Niki Lauda. Detaily si nechává pro sebe, fotky nemá. „Každý správný kuchař má hájit soukromí svých hostů,“ souhlasí šéf, který před kolegou smeká profesně i lidsky.

Tento mistr svého oboru byl totiž ochoten veškeré svoje zázemí v Rakousku opustit a svůj podnik prodat, když jej moravská rodina jeho ženy Jany potřebovala doma. Janin táta totiž vážně onemocněl a maminka situaci sama nezvládala.

Tatínek na podzim zemřel, ale Jana je ráda, že může být mamince oporou a s manželem by ji nenechali samotnou. A Ludwig? Ten si pochvaluje maminčiny domácí buchty s povidly.

Dobrá a poctivá domácí kuchyně se totiž pozná všude na světě, takže není důvod, aby si nenašla svoje hosty i ta rakouská u nás, myslí si šéf. Dost dobře nechápe, proč by Ludwigova kuchyně neměla chutnat lidem v Hodoníně.

Westy si svoje hosty určitě najde, ale jednoduché to mít nebude

Tato šéfova mise do Hodonína, kterou Prima odvysílala v pondělí večer, byla velmi atypická. Pohlreich totiž potkal kolegu, od kterého se mohl učit.

Malá rodinná restaurace, ve které je manžel pánem v kuchyni, manželka na place, a k ruce mají jen dvě pomocnice, jen potřebovala pomoci s orientací v novém prostředí, rozdílném od toho rakouského. Restaurací vyloženě rodinného typu s domáckým prostředím je u nás zatím pomálu. A chtělo to trochu reklamy, kterou Pohlreich zařídil v místních médiích i na radnici.

Domácí kuchyně, domácí prostředí. Za vším si majitelé stojí.
Ludwig Westermaier chystá jídla, která si šéf objednal při své první návštěvě.
Šéfovi ve Westy chutná už při první návštěvě, v kuchyni nemá moc co radit.
Zdeněk Pohlreich a majitelé podniku Westy

Svůj podnik zvaný Westy si Jana a Ludwig totiž otevřeli v provozovně, kde bývala studentská hospůdka, a oni nabízejí domácí kuchyni. A většinou jen přes oběd. Jídelní lístek, ve kterém původně byla na prvním místě němčina a teprve pod ní kolikrát ne úplně správný český překlad, místní asi také hned nenadchl. Nicméně to majitelé na šéfovo upozornění hned napravili.

Oba jsou evidentně bojovníci a jen tak se nevzdávají, za svou kuchyní i konceptem si stojí. Jde jen o to, aby si je našli hosté, kterým to tak vyhovuje. Stejně jako chuť tyrolských knedlíků či jiné úpravy tradičních polévek, masa i omáček. A že hosté srovnávají a nikdo se nikdy nezavděčí každému, je evidentní i z diskuze na profilu jejich podniku Westy.

Tyroláka nepředěláš, což je jedině dobře

Ludwig pro svoji ženu udělá cokoliv, nicméně Hodoníňák z něj nikdy nebude, takže souhlasí, aby podniku šéfovala. „Tyrolák, to je mentalita, rozumíte? Je to moje vlast, i když jsem teď doma tady. Ale pořád budu Tyrolák,“ vysvětluje Pohlreichovi s odzbrojujícím srdečným úsměvem. A pokud vám během vysílání pořadu neunikne, jaké umí řízky, vůbec mu to nebudete mít za zlé.

Šéf se učí vídeňské trhance. Moc mu to napoprvé nejde.

Podobně je Pohlreich přesvědčen, že „když stvořitel vymýšlel, jak má vypadat knedlík, tak to vypadalo takhle“. A má na mysli lehký knedlík, jaký se naučil během natáčení právě od Ludwiga. Podobně jako lehké trhance.

„Všude dělám chytrýho, každýmu nadávám, že to dělá blbě, a tady si to nedovolím,“ říká šéf, který dává Ludwiga za příklad tradiční kuchyně, jejíž mistři u nás vymřeli, aniž by své umění předali dál. Prostě za šéfa je takhle autentická domácí kuchyně na tři hvězdy. A rád by ji sám uměl.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

V Praze se narodil orangutan a můžete ho hned vidět. Zoo má otevřeno do sedmi

2. května 2024  17:10

Zoo Praha má další pádný důvod k radosti. Ve čtvrtek krátce po poledni se tu narodil orangutan...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K jahodám přidejte na záhon cibuli, ochrání je, radí přírodní zahradník

3. května 2024

Tím spíš, že spousta budoucích ovocných plodů letos pomrzla ve fázi květu, budeme zřejmě rádi za...

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Ředkvičky vyčistí tělo, rukola s polníčkem nakopnou imunitu a jste fit

6. května 2024

Příroda se probudila a slunce láká ven, mnohým z nás se však nikam nechce. Cítíme se unavení,...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Život amerických prezidentů se pojil se psy. Jaké měli nejradši?

4. května 2024

Do současné doby se na postu prezidenta Spojených států amerických vystřídalo už 48 lidí. Je...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....