Začne to tím, že si vyrazíte jen na jedno a večer se poněkud zvrhne. Takže místo předpokládané jedné mírumilovné desítky si jich dáte pět a do každé z nich ještě zazdíte panáka. Pevné základy své ranní kocoviny přitom pokládáte už v okamžiku, kdy do sebe klopíte první pivo. Alkohol má totiž diuretické účinky, způsobuje dehydrataci vašeho organismu. Čím víc ho vypijete, s tím větším deficitem tekutin bude muset vaše tělo hospodařit. Je tomu tak proto, že alkohol blokuje uvolňování hormonu vazopresinu, který má antidiuretické účinky a omezuje tvorbu moči. To je také důvodem, proč při popíjení alkoholu běháte tak často na záchod.
A právě dehydratace potom způsobí typickou kocovinovou bolest hlavy, kterou budete ráno poté proklínat. Navíc je příčinou typické žízně a nepříjemného pocitu sucha v ústech. Spolu s tím, jak se tekutiny začnou nedostávat vašemu mozku, se může objevit dokonce nevolnost nebo závratě. Pokud se chcete těmto nepříjemným symptomům vyhnout, popíjejte v průběhu večera dostatek vody, kterou budete alkohol prokládat.
Záležitost metabolismu
I když je dehydratace velmi nepříjemná, rozhodně není jedinou roztomilostí, která vás po popíjení alkoholu potká. Každý člověk má individuální metabolismus a podle něj se liší i jeho reakce na alkohol, případně průběh a intenzita kocoviny. Metabolismus alkoholu probíhá ve dvou stádiích. V prvním je alkohol v játrech metabolizován na toxický acetaldehyd, a ten je ve druhé fázi přeměněn na anion acetát a následně vyloučen z těla ven. Problém je v tom, že u každého člověka jsou tyto dvě fáze jinak dlouhé a někdo potřebuje k přeměně acetaldehydu na neškodný acetát mnohem více času.
Tipy proti kocoviněPopíjejte v průběhu večera dostatek vody a několik sklenic si dejte i těsně před spaním. Ráno si dejte banán nebo banánový koktejl. Pokuste se kocovinu zvládnout bez acylpyrinu, brufenu a podobných léků, které ještě víc zatíží játra a žaludek. Před tím, než začnete popíjet, se najezte. Kocovině tím nezabráníte, ale zmírníte tak podráždění žaludku. Pijte raději bezbarvý alkohol (vodku, bílé víno, gin...), kocovina bude poněkud mírnější. Pomůže vám i jedna tableta živočišného uhlí. Kyselé okurky nebo zavináče vyrovnají kyselost v žaludku a zmírní tak jeho podráždění. |
To znamená, že v průběhu této doby se v těle hromadí toxický acetaldehyd, který mimo jiné vede k vyplavení takzvaných katecholaminů (skupiny hormonů, do níž patří například adrenalin, noradrenalin nebo dopamin). Váš organismus na to reaguje zvýšením tepové frekvence, krevního tlaku, rozšířením cév na povrchu kůže (proto také po konzumaci alkoholu zčervenáte), nevolností, pocením a někdy i zvracením. Zvracení podpoří i fakt, že alkohol zvýší produkci žaludečních kyselin, které způsobí podráždění žaludku.
Vodka vs whisky
To, do jaké míry se budete ráno po tahu cítit na umření, ovlivňuje i další faktor, takzvané kongenery. Tyto látky obsahují ve větší míře "barevné" alkoholické nápoje, jako je například whisky, červené víno, rum a podobně. Ačkoli právě kongenerům vděčíme za typickou plnou chuť některých alkoholických nápojů, zároveň jsou jednou z příčin, proč máte druhý den ráno pocit, že vybuchl celý vesmír. Pokud tedy víte, že máte druhý den ráno důležitou pracovní poradu, připíjejte si na mejdanu raději jen čistou vodkou, po ní by měla být vaše kocovina výrazně menší.
Vašemu tělu příliš neprospěje ani nerovnováha elektrolytů, způsobená právě již zmiňovanou dehydratací. Při kocovině se mu zoufale nedostává sodíku a draslíku, což vysvětluje typické kocovinové chutě na slané (a právě proto vám pomůže, pokud dáte si ráno po tahu banán). Alkohol navíc odbourává glykogen v játrech a s močí ho vylučuje z těla. Tento proces je zase příčinou typické kocovinové únavy.