Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Co se děje při diabetu. Když vás zabíjí cukr

Máte stále žízeň, jste unavení, malátní, sužují vás kožní infekce a nehojící se rány. Zveme vás na exkurzi do těla postiženého cukrovkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V84á52c30l73a15v 46V36á64v65r78a 5666969421877

ano tak se to v podstate děje v lidském těle při cukrovce typu 2. Vím to podle sebe, protože s ní žiji nějakých 20 let. Dá se však zvládat a krevní test na odhalí jak se vám daří zvládat cukrovku za posledních 6 měsíců. Léků které se předepisují je celá řada. Shodil jsem postupem času 15 kg. To je nutnost. Samozřejmě nekouřím, nechlastám, léky beru pravidelně, hýbat se snažím v rámci možností jako jinak zdravý důchodce.

Nejhorší je pití slazených nápojů jakéhokoliv druhu, přejídání a požívání jakýchkoliv uzenin, sádla, zmrzliny, ... s cukrovkou se dá žít i dlouhý život při jisté kázni. I nějakou tu sladkost si mohu dopřát.

Neděsím se toho.

+1/0
8.2.2014 17:17

J34a30n 68W57i40r97k34n51e68r 2661740744460

autorovi článku bych doporučoval nepouštět se do témat, kterým vůbec nerozumí...

+2/−6
7.2.2014 19:38

F91r16a41n62t21i56š26e18k 77S93o38k31o81l 7685424711676

Nesouhlasím s Vámi Jane. Autor článku má v podstatě pravdu. Dokonce bych tvrdil, že tam nic nepravdivého není. Samozřejmě že plně nevystihuje problematiku cukrovky, informace jsou kusé, článek patrně zaměřen na prevenci a vystihnutí prvních příznaků, jejichž zjištění by nás mělo poslat na vyšetření k doktorovi, aby první návštěva nebyla po hyperglykemickém záchvatu, kdy už mohou být na organismu škody. Diabetes dá se zvládat dietou a tabletkami, ale vyžaduje to změnu způsobu života, víc pohybu a víc hladu, nepřežírat se a sledovat obsahy sacharidů v přijímané potravě. 

Co se týká samotného článku, tak poskytuje základní informace a předpokládá diskuzi ve fóru k doplnění. Článek si nedělá ambice na lékařský elaborát, ale k zpopularizování problému dobrý.

+6/0
7.2.2014 22:26

M13a73r31t19i53n 53Š95m31í46d78a 3614888287860

Tabletky vam pri diabetu prvniho typu nepomuzou.

+3/−1
7.2.2014 22:52

F59r64a79n75t85i86š26e52k 73S29o19k25o65l 7195954971876

Převážná většina diabetiků má 2. typ. Ano, měl jsem se vyjadřovat přesněji. 

Nicméně pro účely této diskuze bych se zabýval dál II. typem, protože nemocní 1. typu bývají terapeuticky podchyceni a tudíž taky edukováni, nejsou tedy odkázáni na články xman iDnes, jak diabetici 2. typu, kteří mnohdy ještě o své nemoci ani neví a do lékařské ordinace přijdou až je průser, glykemie desetinásobná oproti zdravému člověku nebo aspoň pětinásobná, ale oni stále sami sebe přesvědčují, že jsou zdraví. Mnohdy ani neví, jak diabetu předcházet a tak dál pokračují v devastujícím způsobu života do té doby, než je veze do špitálu houkající sanitka.

+3/0
7.2.2014 23:01

M96a31r82t94i38n 88Š89m46í72d63a 3814728907510

Terapeuticky podchyceni? Nerekl bych, nebyt preventivni prohlidky... Priznaky jsou uplne stejne, jako u druheho typu, jen to jako dite/dospivajici vnimate jinak...

+1/−1
7.2.2014 23:07

B30l79a23n84k18a 31B97a48u32e33r86o31v56a 4891430379407

Pane Sokole, vidim, ze tomuto tematu velice dobre rozumite. Rada bych se Vas zeptala, muj manzel ma cukrovku 2.typ. Posledni dobou se mu hodne rozsirily zily po celem tele,  jsou hodne vystpouple. Muze za to cukrovka?

0/0
7.2.2014 23:29

F22r49a79n72t90i96š13e63k 35S90o85k48o23l 7615704111376

To je paní Bauerová otázka pro lékaře a nikoli pro internetového diskutéra. Nelze takto seriozně odpovědět. Vašeho manžela jsem neviděl, neznám hodnoty glykemie, neznám jeho další nemoci, nevím jaký má výsledek krevního rozboru, rozsáhlý dokument na formátu A4, výsledky dalších vyšetření, cévní, kardio. Nevím nic, potřebné lékařské zprávy nemám, jen to že má diabetes 2. typu. Jak kompenzovaný taky nevím. Takže opravdu Vám na Vaši otázku neodpovím.

Manžela vypravte do diabetologické poradny a navrhněte další vyšetření. Příčiny mohou být opravdu závažné, ale taky nepodstatné. Podílí se řada vlivů, jedním z nich může být špatně kompenzovaná cukrovka.

V čem můžete diabetologovi napomoci? Sledujte dle pokynů glykometr a pečlivě evidujte záznamy, aby diabetolog měl k dispozici hodnoty glykemie Vašeho manžela ráno, v poledne, večer a před spaním. Tedy hodnoty před jídlem a takové dvě hodiny po jídle. Ostatně diabetolog Vašemu manželovi dal pokyny, tak je zbývá dodržovat. Taky dobré poznamenat okolnosti za kterých byly hodnoty naměřeny. Kolik gramů sacharidů manžel snědl? Zjistíte pomocí vážení přijímané potravy a tabulek, které by měly být na obalech potravin, avšak výrobci to flákají a hodnoty tam nebývají, čest vyjímkám. V tom případě vycházejte z obecných tabulek nutričních hodnot potravin dostupných též na internetu.

Pak dostatek pohybu. Pohyb má veliký vliv na hodnoty glykemie. 

Kompenzace diabetu je o kázni diabetika a matematice, kterou za vás dělala slinivka, jenže když slinivka poškozena, musíte to dělat sami, jinak si sbíráte na zdravotní maléry. Cukrovka nebolí, ale o to je to zákeřnější.

Co se týče Vašeho manžela paní Bauerová, po víkendu k doktorovi. Na Vaši takto položenou otázku otázku při nejlepší vůli nedokážu odpovědět.

0/0
8.2.2014 11:29

V66á94c85l94a21v 89V66á98v82r59a 5716519661427

Diabet 1 se zvládá jen inzulínem

Diabet 2 prášky (Metformin, Glipid a pod..)

+1/0
8.2.2014 17:18

M55a39r36t50i59n 51Š71m56í87d26a 3804548947170

konkretne??

0/0
7.2.2014 22:50

T61o83m20á35š 60H55y61n75e42k 2546278378898

Hmm příznaky sedí,až na ten váhový úbytek.Takže cukrovkou to nebude:-P.

+1/−1
7.2.2014 18:47

F15r91a23n52t91i83š33e53k 92S83o34k29o51l 7855944471966

Tím bych si nebyl tak jistý. Důležitá je hladina cukru. Zdravý člověk 4 až 6. Pokud Vám naměřili víc než 6,5 sledujte to, začněte s dietou a víc pohybu. 

Cukrovka je civilizační nemoc. Prevencí cukrovky je hlad a fyzicky náročná práce.

Bacha též na ovoce, banány, jablka, pomeranče, ovocné džusy a mošty, rýži, těstoviny, moučná jídla a podobně. Slazené potraviny atd.

Výrobci potravin by měli uvádět obsahy sacharidů na etiketách balení potravin, ale nedělají to vždycky. Fláká se to, jak ostatně všechno u nás.

Člověk by měl komzumovat tak do 60 gramů sacharidů třikrát denně ráno, poledne, večeře, pak lehké svačiny pravidelně. Jenže oběd v restauraci mívá sacharidů běžně dvou až trojnásobné množství, k tomu stresování a nedostatek pohybu. Výsledkem je diabetická epidemie 2. typu. Má ji kdekdo.

Porucha slinivky břišní, která funguje coby takový počítač, dávkování inzulinu. Diabetikovi cukrovka ten počítač populárně řečeno vyřadí a diabetik si to všechno počítá sám, zjednodušeně řečeno.  Takže pokud většina příznaků sedí, mazejte k obvodnímu doktorovi, který Vaše podezření potvrdí anebo vyvrátí.  Závěrem bych chtěl říct, že trávení člověka má určitou kapacitu, která když se překročí, dojde k poškození, které se špatně opravuje. Je to asi tak jak auto. Řekněme že má užitečné zatížení 450 kg. Když do něj naložíte občas o metrák víc, pravděpodobně se nic nestatne, když pojedete opatrně s přihlédnutím k zatížení. Ale pokud tak budete přetěžovat pravidelně, dojde k poškození auta. Pokud auto zatížíte a naložíte například 900 kg, auto vám takzvaně klekne. Praskne pérování a podobně je to se slinivkou břišní. Má určité parametry, které když se překračují, slinivka klekne a dál pojedete bez slinivky anebo s podstatně narušenou slinivkou. Následkem je zrychlená devastace organismu. Kompenzaci cukrovky není radno odkládat.

+3/−1
7.2.2014 22:48

L77a40d44i71s91l30a75v 61K26a16l86o93u62s 7935956421230

Problém je, že v tomto světě/státě aby jste vůbec mohli existovat , musíte hodně pracovat. A jak se pracuje diabetikům v tomto systému, asi není třeba vysvětlovat. Kdyby nebylo stresu, tak by se diabet dal nějakým způsobem korigovat. To, že pracující člověk je otrok na n-tou ,  tak diabetik musí nejen obstát jako zcela zdravý člověk, ale musí vynaložit ke stejnému výkonu daleko více námahy, i když ten stres ho v podstatě zabíjí.

+3/−2
7.2.2014 15:48

P80e51t95r 13F37r62ý21d82e18k 7909351109403

A to ze clovek onemocni diabetem z velke casti vlastni vinou (ladovanim se sladkostmi, bilou moukou atd) je take vina statu?

+1/−2
7.2.2014 16:15

P13a75v79e93l 56V48a96n54ě43č10e91k 4764393661261

Pokud hovorime o 2.typu, tak v podstate ano. Pan mel asi spise na mysli diabetiky 1.typu, kteri k tomu prijdou tak nejak samovolne. Ale clanek je jednoznacne o II.

+2/−1
7.2.2014 16:17

P40e33t18r 71F24r95ý11d74e12k 7819591189223

Z jeho prispevku jsem to nepoznal, ale dik za upozorneni, ja mel ve svem prispevku samozrejme na mysli diabetes 2. typu.

0/0
7.2.2014 16:20

J84a35n25a 74S82a27l81v98e48t93o25v35á 5174946200607

Tak trochu máte pravdu, ale třeba cukrovka 1.typu vzniká z důvodu chyby v genetické výbavě, za tu nikdo ABSOLUTNĚ nemůže...ale diabetes II.typu, tam je základem sice taky genetika, ale podíl životního stylu dost ovlivní, kdy (a nebo jestli) vznikne. Takže, této cukrovce se opravdu dá předejít střídmostí v jídle...

+2/0
7.2.2014 19:15

M32a53r66t51i91n 15L69i17b93i13c65h 3971551728941

Škoda, že ten článek končí tak nějak v půlce. Jinak krásné vysvětlení funkce inzulinu, takhle polopaticky bych si přál vysvětlovat víc věcí v medicíně.R^

0/0
7.2.2014 14:52

L72u82c91i79e 90J14i50ř50í82k79o47v40á 4839243562873

to je z výukového filmu pro malé diabetiky I. typu:-) takto se vysvětluje funkce inzulínu v léčebně Mánes Karlovy Vary při edukaci:-)

0/0
7.2.2014 17:43

J87a15n 63B50á59r16t50a 3690926308

A řešení?

0/0
7.2.2014 13:18

J68a21n66a 39S32a79l56v76e19t49o19v53á 5234766500207

Důkladná prevence! Chodit po třech letech na skutečné prohlídky lékařem (...a ne jen tak mezi dveřmi) a požadovat i provedení odběrů krve na cukr a cholesterol.

Pokud jste v Brna, můžete zkusit Centrum prevence

http://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=centra-pece--centrum-prevence

+1/0
7.2.2014 14:33

K97r83i93s82t94ý65n31a 38H90y93n35k35o63v12á 9332806418126

Nejíst cukr.....

+1/−9
7.2.2014 14:36

H35a10n81a 63U26l44r18y67c49h91o53v21á 4759482569624

tak to není, z cukru se diabetikem nestanete. Je to kombinace špatné životosprávy (hlavně vysoký příjem tuků) a nedostatku pohybu.

+5/−4
7.2.2014 14:56

F29r70a43n18t42i73š54e45k 10T41y84k30a50č 1550473845723

Tuky za cukrovku rozhodně nemůžou, přemíra sacharidů, škrobovin a cukr ano...

+4/−4
7.2.2014 15:32

H26a30n77a 48U85l96r80y46c47h82o59v86á 4169482139194

No když myslíte. Pravda je taková, že cukr nemá takový vliv na vznik diabetu, jako nadměrný příjem tuků a to hlavně těch nasycených a transmastných kyselin.

+4/−2
7.2.2014 17:01

F93r91a36n36t27i25š12e32k 46T98y45k16a35č 1130663825473

Vskutku? Podle této teorie by největší cukráři byli eskymáci. Jejich jídelníček tvoří prakticky jenom tuk a maso. Ale realita je taková, že jako jedni z mála, vůbec netrpí tzv. civilizačními chorobami, nejen cukrovkou, ale ani obezitou, mrtvicemi či infarkty. Je to proto, že vůbec nejí ty člověkem vyšlechtěné obilninové hybridy, průmyslově vyráběný cukr apod.

+3/−2
7.2.2014 18:51

L20u54c23i39e 93J86i56ř63í63k93o11v70á 4639483972803

ale rafinovaným tukům, jak píše Hanka, asi moc nedají, že? ;-)

+3/0
7.2.2014 19:39

F62r83a79n32t81i88š12e61k 45T62y60k81a10č 1400563555293

Nějak nerozumím otázce, rafinovaný olej a tuk prošel tzv. rafinačním procesem, při kterém se odstraňují látky, které jsou z hlediska senzorického (chuť a vůně) i hygienického nevhodné. Prakticky všechny oleje jsou dnes rafinované. Ale o tom snad paní Hanka nepsala? Výjimkou jsou oleje lisované za studena, tzv. panenské, které se nerafinují, pouze se promyjí vodou.K těm se samozřejmě eskymáci a Inuité moc nedostanou. I když, dnes už "civilizace" pomalu zasahuje i je....:-/

+1/−1
7.2.2014 20:00

H33a11n92a 64U83l63r97y49c78h63o61v18á 4319752449964

Samozřejmě hraje roli více faktorů jako je genetika, pohybová aktivita, stres.. DM nevzniká vlivem jedné věci. Je hlavně spojena s metabolickým syndromem. Také nejde jen o možství tuku, ale také o jeho složení. Samozřejmě velký příjem jednoduchých cukrů, také není zdravý, může způsobit obezitu stejně (např. sladké nápoje). Ale v dnešní společnosti je spíše problém nadměrného příjmu živočišných tuků.

PS: cukrovkáři ne cukráři, to je povolání :-) A eskymáci se převážně živý rybami, které obsahují velké množství omega 3.

+3/−1
7.2.2014 20:17

F54r49a82n12t25i37š65e20k 77T58y33k95a80č 1620623545243

Nesouhlasím a věřte , že mluvím přmo z vlastní zkušenosti. Díky Dr.Kwasnievského optimální výživě(zkuste zagooglovat) jsem zhubnul 28 kilo, zbavil se cukrovky 2 typu(ze 17 mmol/l na 4,5) a můj krevní tlak stlačil na normální hodnoty.  

Jde o tzv nízkosacharidovou výživu s velkým podílem tuku a masa vajec, tučných sýrů, zeleniny apod. Z velkým omezením sacharidů, škrobovin a cukrů.

Vidím, že jste nikdy cukrovku neměla cukrář- cukrovkář. A eskymáci spíše než ryby jedli lachtany, mrože, králíky ale i různé bobule a kořínky, podle osídlení....

+2/−2
7.2.2014 20:38

H43a25n96a 87U97l98r25y33c41h19o47v98á 4369412839464

to vám gratuluju k úbytku váhy, tak hlavně si to udržet. Já se svým vzděláním s Vámi prostě nemohu souhlasit. Ale pokud Vám to vyhovuje..

+3/0
7.2.2014 21:12

F13r33a12n15t46i30š85e64k 98T73y85k49a26č 1810813985543

Možná jste ustrnula někde v 80 letech minulého století;-), kdy hlavně v USA byl tuk označen za největšího nepřítele lidstva. Zareagovali výrobou tzv. light potravin plných škrobu, zahušťovadel éček atd. Výsledek? Obrovský, nezvladatelný nárust obezity a s tím spojených problémů, který trvá prakticky do dnes....

+1/0
7.2.2014 21:21





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.