Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Ochutnávání pálivých papriček je závislost, říká fajnšmekr

„Extrémní pálivost je vznešená. Sice bolí, ale je to závislost,“ říká Jan Fau, fotograf a kameraman a také vášnivý pěstitel i konzument papriček z jihočeských Hrdějovic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J87i77ř11í 78Č10e27c65h87u85r58a 1213502298758

Ja to nechapu

0/0
4.9.2014 21:28

L61a96d25i38s48l21a77v 34M24a32t97u19l37a 3741139390742

Dostal jsem chuť na své oblíbené hovězí vindaloo R^

0/0
11.8.2014 16:37

H66o77n71z25a 71R81o63č74e82k 3815269503702

Jo pálivý je dobrý, jen je nepříjemný, když to pálí do vnitř i ven ...

+5/0
7.8.2014 21:21
Foto

P75e80t85r 93P30r21o92c29h31á69z37k72a 3542136682714

Miluji pálivá jídla.Habanero Red je to nejsilnější,co jsem zatím okusil.Prostě paráda.Sušené do guláš naprosto ideální.Měl jsem možnost okusit i omáčku Gringo Killer na toustu s máslem a řeknu,že něco tak úžasného jsem ještě nejedl.Faktem je,že to nelze do sebe rvát v kvantech a najednou.Postuypný tréning ale dělá své.Zatím jsem se nedostal k pěstování,ale kdo ví,zda příští rok nezkusím nějakou odrůdu.

+2/0
7.8.2014 18:18
Foto

E52v61a 58P21a90l42l78o13t14t78o 6438490547654

Já se tady usmívám... protože únor taky trávím s pinzetkou nad substrátem...:-)

Máme taky škorpiony, pak čokoládové Habanero, Fatalii, různé Numexy, Bhut Jolokia, dokonce i "Penis Pepper" - já to piplám a manžel furt kupuje semínka z celýho světa. Letos, co nebylo v květináči, to požrali slimáci, takže ve výsledku budeme mít asi "jenom" 20 druhů. A to nemáme skleník! Naštěstí! :-)

V lednu, či začátkem února, semínka na den dva namočím, potom pokládám na vlhký substrát (taky používám úplně obyčejný výsevní), nezamačkávám je do něj, jen lehoulilince popráším - a co chvilku rosím. Mám je na polici hned u krbu, když nemají dost teplo, tak plesniví. Hned jak vyklíčí a mají první lístečky, přepichuju je do kelímků a pak postupně jak rostou, zas přesazuju do větších a větších. Na finální místo výsadby, buď poslední květináč, nebo záhon, pod ně dám slušnou hromadu zahradního kompostu (domácího vlastního, ne kupovaného). 

Hned jak je venku jen trochu teplo, tahám je jak kočka koťata ven (klidně už od března, aspoň na pár desítek minut, podle počasí) a zase dovnitř - venku je nechám na stálo až dva týdny po zmrzlejch (pro jistotu, jeden rok nám je pozdní mráz skoro vyvraždil).

Náš děda vždycky tvrdí, že "papriky" se maj sázet po dvou třech kusech k sobě, ale u chilli jsme zatím zjistili, že to neplatí - hezky každému hodně místa a žádnej květináč není dost velkej.

Nijak je nehnojíme ani chemicky neošetřujeme, zaléváme dešťovkou - a to, na rozdíl od pána v článku, docela často - ráno i večer. Výsledky jsou na to, že jsme s manželem oba děti města, vcelku uspokojivé. Jak moc ale pálí, to nevím, já je skoro nejím, já na ně jen koukám... ;-D

+5/−1
7.8.2014 14:10

J93a36n62a 48H50e21ř25m17a62n20o19v52á 6960503971697

R^ Máme to doma podobně :-) Tedy nemáme jich 20 druhů, ale asi jen 3.

+1/0
8.8.2014 9:21

O67l22d90ř32i30c32h 15H58o38r96á76k 2814249851715

Těžko pochopit, že někdo ignoruje chuť a jen preferuje bolest / pálivost.

Ale to je asi jako vysvětlit masochismus někomu, kdo ho nepreferuje.

+2/−1
7.8.2014 12:41

T47o62m36á42š 74L34u14d90v53í64k 5880518483676

Myslíte, že třeba kuřáci kouří proto, že jim to chutná? Závislost jako závislost.

0/0
7.8.2014 13:25

J93o91s79e43f 45Š66e51m26e33l42í88k 7769341510737

Není umění kouřit, když ti to chutná.

Ale překonat se a hulit když je z toho člověku na blití - to je osobní oběť pro státní rozpočet!

+17/0
7.8.2014 14:21

J39i10ř30í 90H71r56a26d64e74c 2734652761686

Já jsem kouřil dlouho a cigarety mi vždycky chutnaly. Chuť rozhodně nebyla důvodem, proč jsem přestal.

0/0
7.8.2014 18:54
Foto

J36a42k78u82b 46R64a45i27d43a 5468576439544

To by se takhle dalo říct i o čistém alkoholu, popř. o silnějším alkoholu. Taky především "pálí". Ale někomu to vyhovuje, ta směsice pálení, hřání apod. Když už to je moc, tak bych to teprve nazýval bolest, ale tam už asi spíš jde o to zkusit to a taky se hecnout.

0/0
7.8.2014 14:17

H24a29n47u64š 49H82o39r61á52k 9431974796913

Palivost nema fyziologicky vliv na chut, kapsaicin drazdi skutecne receptory teploty, ne chutovy poharky na jazyku. Takze ani velka, klidne pro vas extremni, palivost nekazi chutovy pozitek z jidla.

+1/0
9.8.2014 0:02

J77a68n 96B24á82r54t59a 3510226888

Přesně tak. Jídlo má pořád svou chuť, jen je pálivější.

0/0
19.8.2014 14:19

J33o40s92e52f 86Š45e57m36e77l98í35k 7909351240267

Tady se řeší pocity a problémy při konzumaci mletých žiletek, ale ono to má i druhou fázi. Ta bývá stejně záživná a na rozdíl od fáze jedna ji nemůžete přerušit. Nebo aspoň ne na dlouho. ;-)

+2/0
7.8.2014 12:06

J92a44n 98B90á94r35t28a 3210656778

Jestli myslíte tu fázi, kdy to vychází ven, tak u mě to kupodivu moc nefunguje. Tedy nepálí to při ní.

0/0
19.8.2014 14:22

J60a28k70u69b 69N94a52h60o58d98i67l 9986563622322

Zdravější závislost konzumovat papričky, než hulit trávu.

Co ale konzumování trávy a hulení papriček? 8-o

+5/0
7.8.2014 11:47

M64a72r39e90k 24Z51a53h79r31a48d55i67l 6564869695221

Teoreticky vše řádně vysušeno, může být vyhuleno. Každému dle chuti.

P.S.: Uplně nejlepší je jezdit po světě Trabantem! Závidím... R^ ...

0/0
7.8.2014 12:02

R74a25d91i67m 73S86v66o82b56o74d42a 9353569266462

paprika ma poradne palit. naga je dobra jelikoz nemusite davat hodne papriky, ktera brebije ostatne chute, a jidlo je poradne palive

0/0
7.8.2014 11:41

D81a76n35i31e94l 36K96r23o33n79e96r 7314244116477

Z meho pohledu nejvetsi nevyhoda tech nejpalivejsich papricek je, ze to prave neni ta "ryze paprikova chut", jak rika, ale je tam takova typicka "chinense pachut". Vsechny nejostrejsi papricky maji v sobe nasladlou chut, ktera vetsine lidem nevyhovuje (aspon si teda stezovali, komu jsem dal papricky ochutnat). V ruznych omackach se to da prebit, pripadne jsem jedl ty papricky jako uzene, kde to bylo lepsi, ale dat si na pizzu habanera nebo morugy, to docela zkazi chut a nemyslim tou palivosti...

+2/0
7.8.2014 9:54

R64a89d45i34m 52S17v88o87b44o97d88a 9823269816252

ja mam rad ty papricky rad kvuli palivosti a ne chuti.

0/0
7.8.2014 11:43

H96a63n84u66š 77H42o34r90á42k 9251604906223

Naopak, vetsina tehle papricek ma prijemnou, byt spis ovocnou chut a to me sakra smakuje.

0/0
8.8.2014 23:59

J69a51n 72B64á45r90t83a 3950116138

Ona to je na jednu stranu nevýhoda a na druhou výhoda. 

Ano jsou nasládlé ale nemění původní chuť jídla. To obyčejná paprika ano a dost. Kde chcete výraznější paprikovou chuť, jde přidat k obyčejné paprice. Kde ji naopak nechcete, tyto pálivější vám ji nedodají.

0/0
19.8.2014 14:28

A19l57e92š 41K37o42č22í 5208257960366

Soukromí je skutečně potřeba, ale klid no ten není.....;-D

+1/0
7.8.2014 9:51

J22a73n 56H30l73a60v94a28t45ý 7709422537908

Stejně ho zavřou. Trávu sice nepěstuje, ale má prostředky...

+21/−1
7.8.2014 9:15

P41a84v24e92l 53V36a73j46n15e91r 4780322104627

Hned bych se stavil na besuch. :-)

A ten poct žhavý lávy putující tlustým střevem znám moc dobře. ;-D

+2/0
7.8.2014 8:45

F86r37a95n32t27i37s74e36k 51H24a38v57e70l 6932872307778

Po dvou letech v Nepalu moje odolnost na paliva jidla znacne vzrostla a navic mi to zacalo hodne chutnat, takze tu zavislost chapu. Ma to jednu nevyhodu, ze kdyz si zajdu treba do indicke restaurace v CR tak mi to jidlo pripadne tak nejak bez chuti. Jinak po opravdu hodne palivem jidle me pali v brise.

+11/0
7.8.2014 8:43

A39n81d43r71e84j 90K97r63á29l 7945336305205

V Nepalu by snad nic palit nemelo?? 8-o ............. ;-)

Ja mel neco podobneho z Korei.

+1/0
7.8.2014 19:17

F96r97a69n57t42i46s31e73k 14H19a86v50e39l 6972252747218

jj, manzelka je Nepalka a pri nasi prvni navsteve v CR se me ptala proc moje mama pri krmeni vnuka porad mluvi o Nepalu ;-D

+1/0
8.8.2014 4:15

Z14d57e53n69ě79k 30V34a72n95i38c41k12ý 1316131542269

Ani náhodou! Dobrovolně si způsobovat něco takového. Ale, někdo vdolky, jiný zase holky ... :-)

0/0
7.8.2014 8:01

J25i68ř98í 37N56ě66m56e73c 6296947926417

Taky pěstuju asi 7 odrůd a těším se, začínají postupně dozrávat. Minulý první ročník stál zaprd. Letos už ve foliáku je to mnohem lepší :-)

+1/0
7.8.2014 7:21

H86o74n33z52a 25N46o79v59á39k 7764737961617

Zrovna nedávno jsem na veletrhu ochutnával chilli omáčku Gringo Killer. Byl to hukot ale podruhý jsem chuť neměl. Takže u mě to s tou závislostí neklaplo 8-o

+3/0
7.8.2014 6:15

T13o14m28á51š 10L64u70d95v24í39k 5260478633476

Tak on první sex taky nebývá ten nejlepší. ;-)

+1/−1
7.8.2014 12:21





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.