Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K87r29y43š43t96o54f 10L18a24n41í12k 1199440585845

v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.

0/0
15.3.2016 1:53
Foto

J34a86n 15M14a18c19k 5187572492975

to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.

0/0
15.3.2016 15:00

P83e41t54r 33P19e90t60ř73í11k 3421300351928

ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek:-P

0/0
1.3.2016 13:31

A47d82r20i24a49n36a 13M70i54l52l51e85r92o40v66á 6572150789201

Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)

0/0
29.2.2016 16:42

D84a93v98i69d 68D63o89b32e21š 3575702577

Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána ;-D . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.

+3/0
29.2.2016 15:25

V14i61l22d66a 35S98k92a17r22o93l22e85k 5127815327

Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)

0/0
27.3.2016 12:24

P96e30t16r 52B37í51l24e17k 7533827499555

tohle asi ne.. a ještě za to platit?

+3/0
28.2.2016 18:20

P85a45v80e59l 95S80o93b44o88t78k54a 5900794

jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku ;-D

Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.

A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.

0/0
28.2.2016 18:06

J79a27r77o80s15l57a81v 60B18a98b23e37l 8643158241625

Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....;-)

0/0
28.2.2016 17:13

K46a14r22e51l 59H46o31r76s22k62ý 9890309866876

Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!;-D!!

0/0
28.2.2016 16:31

O18n51d60ř60e57j 71M95a39l71ý 3774903733343

Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl... ;-D

+6/−1
28.2.2016 14:59

J36a80n 45P68r26i88c30h36y41s49t77a37l 8301808563

Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).

0/0
28.2.2016 15:23

O14n91d93ř90e40j 31M21a15l85ý 3144533663893

To je mi jasný, že to nevymysleli kvůli specifické vůni. ;-)

+1/0
28.2.2016 15:26

T49o74m50á73š 67T71a95t49í40č27e30k 5140972670818

Cože, voni zakázali tu pochoutku sušené ryby? ;-€ Ještě že Rusko není v Únii!

Ale jak to píšu, tak si uvědomuju, že sušená treska je v Portugalsku v každým obchodě. Ona teda není hotová ke konzumaci, je určená k vaření, nicméně sušená je. Víš o tom zákazu prosím tebe víc?

0/0
28.2.2016 20:31

J19i20r82i 29K51o25s82t66k84a 2968812936152

proc ulitli? diky suseni a fermentaci masa prezivali zimu. tyto jidla jsou stare stovky, mozna tisic let.

+1/0
28.2.2016 15:57

O69n40d82ř22e45j 62M45a90l74ý 3364633613183

Tak ještě jednou, já jejich historický původ nepopírám. :-)

0/0
28.2.2016 17:04

P59e64t60r 76H69o36r33s52k32ý 9755923708466

Jj, doporučuji najít si výraz Surströmming na Youtube, hned vás přejde chuť. :)

0/0
28.2.2016 17:41

L48i34b91o83r 87U70r88b11a43n69i85e47c 5916623149

Myslíte toto video?

https://www.youtube.com/watch?v=DmaedvVBkV8

0/0
29.2.2016 9:54
Foto

M46i28c45h55a65l 88B16r32e11š34k29o22v67e81c 4271178164286

Mám raději toto: https://www.youtube.com/watch?v=m-wQhSuf6mM

0/0
13.3.2016 18:31

J73o26s95e66f 81R52i75c90h29t58e31r 9896895327433

Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.

+1/0
28.2.2016 14:29

D70a48n85i57e57l 25K80r59o27n69e81r 7634504766437

Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...

+11/0
28.2.2016 15:01

P61e52t78r 41B72í87l87e49k 7603627129895

měl jsem doma žluklý vejce a prošlej salám, kdybych to věděl dřív... stačilo říct.. za poštovné byly pochutiny vaše...

+2/0
28.2.2016 18:21

A96d86r73i79a43n38a 88M33i21l77l31e58r70o58v44á 6452480229691

klidně vám to můžu zaslat, přivezli jsme si toho z Islandu dost do zásoby a překvapivě to nikdo z potenciálních obdarovaných nechce :D

+2/0
29.2.2016 16:40

T21o50m51á24š 69Z46e21m90a70n 3825598454955

Zvolil bych zkratu a prohnal to přes prase, tedy kdyby to prase jedlo..

+1/0
28.2.2016 14:23

L93i22b90o62r 39K95ř12u29p22a86l19a 3495733568818

tož, nemusím okoštovat všechno tak tuhle delikatesu nechám jiným

0/0
28.2.2016 14:20

P12e38t52r 14P21a50v41e77l 4565456581206

Kaprovi hlavu setnete a hotovo...ale tady: "Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla..." Oddělit od těla již setnutou hlavu, to nebu jen tak...

0/0
28.2.2016 14:00

P95e26t97r 62P38a28v85e61l 4755466521826

Pardon, to patřilo k příspěvku pana Svobody.

0/0
28.2.2016 14:02

L19u26k67á90š 37A63d14a29m72e63c 6180689530167

V každém případě, když žraloka setnete nebo mu oddělíte hlavu od těla máte celkem jistotu, že nejhorší máte za sebou. Když setnete takovou kobru nebo jí oddělíte hlavu od těla tak vás ta potvora klidně pokouše i druhý den ;-D

0/0
28.2.2016 14:11

P41e83t52r 79S23o15k93o46l 8902331947871

Takové práce to dalo a přitom stačí zajít do Alberta.... :-P

+9/−1
28.2.2016 13:53

J56o21s55e70f 29R35i90c98h30t12e34r 9736855287803

:D :D díky!

0/0
28.2.2016 14:31

J53a90r33o62s89l93a83v 21K54a76d32l65e39c 5761249782751

Zhovadilosti se meze nekladou...;-D

+3/−3
28.2.2016 13:00
Foto

M67a42t75ě57j 18V26o92z87d42e62k 3166200813

A ted si vemte, ze to stejne si mohou rikat Islandane o nasi Olomockych tvaruzcich... Kazda kuchyne ma neco, tak neodsuzujte... ;)

+9/0
28.2.2016 14:03

P28e16t36r 86R22o92m10á10n42e97k 8624367444264

Co syrečky nebo niva, my jsme třeba schopni sníst každou druhou houbu, co rostou po lesích. To taky spousta národů nechápe.

+5/0
28.2.2016 15:49

J52i12r34i 69K52o86s55t96k28a 2848152956812

zhovadili islandsti vikingove, meli si radsi skocit pro salam do supermarketu co? :)

0/0
28.2.2016 15:51

O17n68d11ř60e31j 14Č43a94p14k59a 6131891113854

Spíš nechápu, jak přišli zrovna na tohle místo toho, aby rybu pověsili do kouře a nechali vyudit jako ve zbytku světa... trvanlivost srovnatelná a není potřeba to jíst po větru :)

0/0
28.2.2016 18:47

T74o66m10á76š 93T80a80t75í45č39e37k 5460662930728

Když tam připluli, byly na břehách ostrova lesíky. Ale dlouho nevydržely. Dřevo si potom dlouhá staletí opatřovali tak, že ho dováželi nebo našli naplavený na pláži. Uzení na Islandu asi nee...

0/0
28.2.2016 20:36

L18i17b11o17r 95U28r91b72a95n12i15e40c 5816563979

Jak je psáno výše, zřejmě logisticé problémy s palivem pro uzení.

Ale něco úplně jiného. Je docela zajímavé číst jak:

Nedělají to (tady konzervaci ryb) jako ostatní a vymýšlejí vlastní způsoby => jsou divní až zhovadilí.

A v jiných diskusích o jiných tématech je běžný názor: dělají to jako ostatní => jsou tupé ovce.

0/0
29.2.2016 9:02

J73a66n62a 84S68t32e60h84l37í12k11o35v92á 2659310920666

tak ona taková iberská šunka také vypadá děsivě, ale potom ta chuť.. Ovšem přiznám, že tady nevím ;-D

+4/0
28.2.2016 12:42

V75i10k40t51o94r 88S93v88o56b73o37d79a 8912758492926

"Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu"

Tak to musíte i vánočnímu kaprovi, akorát se to neříká takhle drsoňsky. V tomto případě se nejspíš musíte napřed vysvléct do půl těla, pod očima si udělat pruhy válečnou barvou, použít obouruční meč a hodně u toho řvát.

+21/−2
28.2.2016 12:27

A87l40e62š 79Z14e19l13i84n56k25a 1784932266

asi bude rozdíl setnout hlavu tříkilovému kaprovi a 1200 kilovému žraloku:-P

0/0
13.3.2016 7:53

J66a79r40o80s21l73a15v 56T66a32c70h72o90v78s75k85y 2572560204350

Tak to bych chtel ochutnat

+3/0
28.2.2016 12:25

T85o98m76á89š 40H85e71r89t37i66g 4470726245945

No to je hnus. Už jen ten popis, natož to vzít do huby... ;-D

+5/0
28.2.2016 12:22

M39i17c57h49a20e63l 75K86ř41í73ž 8400183417284

Z vlastní zkušenosti bych tento pokrm doporučil modelkám je to účinnější jak kartáček do krku :D

0/0
28.2.2016 11:13

R33e19n69é 67R31u82m90. 3807795625909

A Surströmming jste jedli ?

+5/0
28.2.2016 10:31

L80i86b43o65r 39F65i33l98á75k 3830455773103

Kamarád je otevřel ve škole, došlo k evakuaci a půl dne se neučilo.;-D

+3/0
28.2.2016 13:02

A17l98e70š 19K21ř45í25ž98e77k 6397710133567

Stačilo mi cítit. Ochutnat to pak už nešlo.;-D

+4/0
28.2.2016 13:33

M77a15r91t21i47n 36S76k86á29l82a 8874537748438

Jedli - neuvěřitelně to smrdí, ale sníst to pak jde relativně v pohodě.

+1/0
28.2.2016 14:31

J74a84n 41P51r49i73c90h66y24s83t30a70l 8681278743

Jo, ve forme sendvice. Ale stacilo jednou. Svedska kolegyne, ktera toho tenkrat privezla nekolik vyboulenych plechovek, to nemyslela zle. I ve Svedsku je to pomerne vzacne.

Dulezite je otevirat plechovku venku, v zadnem pripade ne v dome. Plechovka je pod tlakem a v prubehu otevirani z ni vytryskne stava "libe vune". Behem okamziku se k ni sletly vsechny mouchy z okruhu 5 km.

Zraloka z clanku jsem na Islandu sice neochutnaval, ale podobne pripraveneho rejnoka ano. Bylo treba odvratit hlavu, nadechnout se, zadrzet dech a vratit hlavu k taliri, pozrit jedno sousto, vydechnout, odvratit hlavu, opet se nadechnout atd. Ma to takovou stiplavou chut.

+1/0
28.2.2016 15:33

T80o19m13á92š 36T18a54t93í82č71e96k 5510332290788

;-D

+1/0
28.2.2016 20:40

M87i30r67j69a81m 34T91y97d30l62i82t85á48t77o37v27á 3653172699548

tak my jemné ženy si raději dáme krvavý hovězí steak s velkými zrníčky soli...

+13/0
28.2.2016 4:50





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.