- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.
to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.
ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek
Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)
Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.
Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)
jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku
Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.
A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.
Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....
Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!
Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl...
Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).
Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.
Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...