- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Asi jsem toto umění také ovládla při pitvě ryby, kterou jsme si vylovili z kádě, klepli a vypitvali (byly zdravé, pak se snědly). Srdce bilo i po vyjmutí (přímá masáž jeho činnost ještě stimulovala) a filet se zaškubl ještě večer na pánvi. Přiklonila bych se spíš k těm reflexům, než že by ryba ještě žila... Ovšem pokud je pravda, že ještě sleduje očima... Tak jsem to asi neovládla, oční reflex se hned po klepnutí vytratil.
Nejsem vegetarián. I když přiznávám, že jsem pokryteckej srabík a kdybych měla maso jen pod podmínkou vlastnoručního zabití, vyvržení a naporcování, bude ze mě vege okamžitě (samozřejmě dokud by to nebyla skutečně otázka života a smrti, ale to už jsme jinde).
Nicméně si myslím, že člověk schopný popsaným způsobem připravit a pozřít zvíře, musí mít nutně nějakou poruchu. Je to stejné, jako když někdo ukope psa.
Kdyby jsme to vzali ad absurdum, pro vegana je vaše chování taky nepochopitelné a jistě by taky řekl, že máte poruchu. Představte si, že si v těch úhledně zabalených krabičkách v supermarketu kupujete psí svalovinu! Řekněte mi, jak to na vás působí? No a teď se podívejte, jak hodnotíte svalovinu kraviček, prasátek, ap. Jen člověk, který má nějakou poruchu se dokáže na jedné straně doslova bít za život pejska, ale u "hospodářských" zvířat se naučil tento ochraňovatelský pocit ignorovat. Tudíž nevidím rozdíl mezi vámi a lidmi, kteří si hodují na této "pochoutce" - všichni jste se pouze naučili ignorovat vlastní svědomí, nic víc...
Kdybych vedela, ze ta neboha ryba jeste dycha, nedokazala bych pozrit ani sousto ...to je ale ohavne.
Sašimi ano, ale ikizukuri je barbarství. Je to ohavné týrání zvířat!!
Autore zabíjel jste někdy na Vánoce kapra?A vykuchal ho?
Když to uděláte dobře, tak na vás nemrká
Ještě někdo mi povídejte o tom jak je halal porážka neslučitelná s naší kulturou, když hned za humny pojídají zvíře ještě zaživa...
Lidi, pochopil tu někdo tu základní věc, že jako první kuchař způsobí mozkovou smrt a žije jen tělo, tedy, že ta ryba je mrtvá a nic necítí?
Hmm, spíše to vypadá tak že Vy jste nepochopil tu "mozkovou smrt"
Samozrejme že pokud ryba na talíři dycha a sleduje pohyb ocima bude zrejme jen paralizovaná a ne mrtva.
Všem, kteří se tady pohoršují na krutostí asiatů bych doporučil návštěvu českých jatek. Oni by vás ty bláboly přešly....
srovnání nesedí z hlediska rozdílných příčin - japonský kulinářský fenomén versus apatie a zbabělé alibistické přehlížení společnosti i provozovatelů, co se zaběhlých a ekonomicky výhodnějších postupů "živočišné výroby" (příznačný termín) týče;
odporné je obojí...; a proti obojímu by se dalo a mělo postupovat stejně - širokou medializací, seznamováním veřejnosti s konkrétním průběhem...
- průměrný západní spotřebitel by možná zatraceně omezil spotřebu některých živočišných produktů, kdyby v marketech u daného zboží povinně běžely filmové záznamy z jatek, klecového chovu slepic, hromadného chovu prasat v uzavřených halách atd., kdyby stejné materiály byly spolu s etologickými posudky, komentáři běžně dostupné na internetu...,
- totéž by se ostatně týkalo i Japonců, a asiatů vůbec, co se těch jejich kulinářských zvyklostí týče - věřim, že pro značnou část jejich veřejnosti by se takové zvyky začaly jevit jako hloupé, trapné, bezcitné, a ještě větší části by to začalo vadit, když by si uvědomila, jak takové (široce prezentované) zvyky hodnotí naše, řekněme euroatlantická civilizace...
(jinými slovy, omlouvat japonskou kulturně zakotvenou vyšinutost naší příbuznou praseckostí podmíněnou lhostejností a ekonomickou výhodností je trapný)
v cesku tak ryby ne moc... ale doufam ze to nakej TV sef nezkusi s prasetem na rozni...