Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně jihovýchodní Asie, jeho konzumace je však pro Evropana výzvou. Přitom je to jen trochu jiné vejce na tvrdo. Má pouze výraznou masitou příchuť. Obsahuje totiž částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J77i76ř39í 80K41v36ě38š 1503166742861

Mami, to vejce je nějaký divný! - Mlč a jez! - A zobáček musím taky? :-)

+2/0
4.4.2016 23:30
Foto

P74a38v80e16l 94M83a38r41t61i48n88e36k 9155455781593

Zase takovy zazrak gastronomie to neni. Nic moc.Vickrat to uz nemusim.

0/0
3.4.2016 23:04

J96a20n 60N91o66v82á17k 7935814158107

kdyby to dali o dva dny dřív tak bych se i zasmál

0/0
3.4.2016 18:00

V94ě61r57a 16B83e44n78o77v65á 7337380425829

Proti gustu - ale není nad českou kuchyni, z toho balutu bych jistě dostala střevní problémy, pokud bych to vůbec dostala do sebe - ale to nehrozí

0/0
3.4.2016 17:04

O88t49a34k44a61r 75N40ě40m55e81c30k90ý 3304860339897

Velebnosti, jdu blejt.

+9/0
3.4.2016 16:11

L43u79c13i41e 14H91á35n66o22v35á 4670767774237

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

+9/−7
3.4.2016 15:08

V66i87k85t15o41r 79W64o43l84f 8262758373616

Vážně doufám, že jste veganka, jinak byste neměla právo něco takového říkat.

+4/−2
3.4.2016 16:16

K58a85t44e46ř14i52n97a 44S30v89o88b83o57d97o76v48á 4490727629779

Na to nemusím být vegan, aby se mi nelíbil způsob zabití zvířete, které hodlám sníst.

+9/0
3.4.2016 16:54

M68i63c13h44a81l 91H19o29r10a93k 2864655757402

Plácáte nesmysly, nikdo tu nekritizuje zabití zvířete jako takové, ale zůsob, už to chápete nebo ještě furt nevíte, která bije ?;-)

0/0
3.4.2016 20:20

J76a80n77a 88S63t34e78h77l46í96k95o31v82á 2819860930446

jako souhlas, ale už jste z těch imigrantů asi také trochu mimo ;-)

0/−2
3.4.2016 19:51

M53i22c59h91a93l 82H10o64r22a42k 2774445357132

Jsem asi hodně natvrdlý, ale můžete mi vysvětlit jak tohle souvisí s nějakými imigranty ?;-D

+1/0
3.4.2016 20:21

J33a17n27a 30S95t70e60h19l38í97k90o27v15á 2489590180376

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

.. poslední dvě věty ;-)

+2/−1
3.4.2016 20:24

R42o15l59a42n52d26o 47A81r96i77a34s 7518919107420

PErpetuum Mobile v hlavě redaktora , cituji "

S tím, že je maso bohatší na kalorie než vejce, vám ji doporučí každý asijský pouliční výživový specialista."

To by mě teda fakt zajímmalo, jak by se do uzavřeného vejce dostalo více kalorií, než z přítomného obsahu...Savtá prostoto, nyní už chápu jaký druh lidí si půjčuje u Cofidisu...

+22/−2
3.4.2016 14:53

V21i93k71t23o65r 60W89o32l83f 8442838613116

To ale není chyba redaktora, ale pouličních výživových specialistů :).

A teď kdo je natvrdlý? :D

+7/0
3.4.2016 16:18

R76u77d61o14l13f 14D45o38v74i70č79í90n 1799476985922

Rovnako vznik hmoty (v podobe vápniku) z ničoho:

„Balut je navíc také úžasným zdrojem vápníku, protože konzumujete celý obsah vejce, včetně měkkých kostiček.“

To embryo akože „nasáva“ vápnik aj zo škrupiny?

+1/0
3.4.2016 16:33

A35l66e46š 96Z57e16l21i75n46k52a 1754512826

Budete se divit, ale ano.

"The shell is the primary source of calcium for the developing chick embryo (Johnston & Comar, 1955). The dissolution of minerals from the shell to be used by the embryo seems to be facilitated by the acid produced by the cells of the chorioallantoic membrane (Leeson & Leeson, 1963). "

+1/0
3.4.2016 16:45

R75u97d68o63l46f 15D29o25v30i48č86í64n 1139456335902

Dík, to som fakt netušil. :-)

+2/0
3.4.2016 21:00

M32a85r22e90k 39Š57e76s47t64á53k 4705661846661

Vzhledem k tomu, že skořápky jsou propustné (kvůli dýchání), tak to tak klidně být může. Navíc díky chemickým přeměnám si myslím, že pro člověka skutečně může být výživnější. Ale to by musel říci spíše nějaký biochemik.

+1/0
3.4.2016 17:06

A59l38e92š 55Z98e71l21i36n42k42a 1794762146

Samozřejmě ke změnám dochází, ale nejspíš ne takto na úrovni kalorií, ty se naopak budou spalovat v průběhu tvorby embrya.

Samotné vejce má skvělou biologickou využitelnost bílkovin i obsah esenciálních aminokyselin. V tomto už zárodek asi vyšší obsah neposkytne. Můžou tam být nějaké dobré růstové faktory ovšem co s nimi udělá 20 minut varu to netuším.

0/0
3.4.2016 18:16

J28a58k42u53b 69R87o83u23s 3663630604532

Já jsem tedy dalek toho, abych se zastával redaktora idnesu, ale tentokrát má pravdu. To, že ty něco nechápeš, neznamená, že je to tak nemůže být. Rostlina má také jinou výživovou hodnotu než semínko, ze které vyrostla, víme?

+1/−1
3.4.2016 18:06

J27a30n 30D98u92d43e62k 2400622877583

Tohle a morčata bych fakt nejedl

+4/−1
3.4.2016 14:38

Z70d57e46n60ě79k 94D52u78b20e61c53k57ý 3877324980108

Morčata jsou náhodou dobrá.

V Evropě se pravděpodobně v restauracích nevyskytují, ale v Mexiku není problém.

+3/−2
3.4.2016 15:30
Foto

J78i11ř52í 91R73o42h12a80n 5504908377495

Já jsem byl na Slovensku, a tam mají běžně morčacie mäso na jídelním lístku. Doporučuji, bylo moc dobré ;-D

+11/−1
3.4.2016 17:07

J98a26n46a 50S40t10e70h94l33í36k14o28v24á 2839490900726

;-D

+1/0
3.4.2016 19:51
Foto

P72e42t76r 92P42r83o38c19h95á83z38k55a 3642196882674

Nemohu si pomoc, ale nejspíš bych se poblil a to nejsem žádná citlivka....Rv

+16/0
3.4.2016 14:34

M12a79r92i25á12n 27B87e60d13n76á51r96i34k 9761891910208

Pane procházko, to je OK, já málem byl už i z nadpisu. Přečtení jsem si odložil o 2 hodiny, abych nevyvrhl oběd.

+3/0
3.4.2016 15:42
Foto

P17e77t57r 60P56r65o42c18h40á43z26k42a 3492686272244

:-)

0/0
4.4.2016 18:43

K60a22r14e56l 75J70a54n54k25ů 1884656417404

Proti gustu ... ale radeji vylizuju pekac. ;-D

+3/0
3.4.2016 14:26

Z84d29e93n46ě45k 56D40u40b16e54c24k60ý 3177704830708

I týden nemytý. ?

:-)

+2/0
3.4.2016 15:31

K27a63r18e34l 81J73a63n85k45ů 1434466327134

Mmmm nivový. ;-D

0/0
3.4.2016 21:50

R44a66d10i11m 76S55i24m31u95n14e21k 2850830536664

no nevím.. asi bych si odpustil tu pochoutku, kdybych věděl, že je to za cenu, že se malé kuře/kachně vaří za živa... jeho několikaminutové utrpení proti mému nejistému pochutnání... uskromním se

+13/−2
3.4.2016 13:42

V88i94k68t98o70r 82W97o35l56f 8172578203646

A to nevíte, že třeba taková nosnice ve velkochovu kvůli vajíčkám prochází utrpením od začátku do konce, tedy rok až dva.

+1/−1
3.4.2016 16:20

Z18u11z11a19n18a 36K71r87e24j58č39o25v69á 7491309585950

My máme vejce domácí a naše nosnice se rozhodně netváří, že by trpěly :-)

0/0
3.4.2016 18:28

R48a97d30i96m 95S49i73m47u60n30e46k 2410520926284

to že jsou většinou slepici chovány v hrozných podmínkách je jedná věc, a to že si necháte zaživa uvařit mládě je věc druhá

+1/0
3.4.2016 21:48

J45i58ř23í 94F12o12g76e57l 2810781746462

A vedle by zachraňovali staré slepice.:-P

+5/0
3.4.2016 8:05

T39o83m11a42s 76A75u59g68u59s89t67y22n 6617366711560

Měl jsem, bylo to dobré R^

+4/−4
3.4.2016 6:55

P15e35t55r 70Z65a21j78i20c 5369350564939

Asi zůstanu u vejce natvrdo nebo namekko

+13/0
3.4.2016 6:50

J70a49k48u27b 30N13o44v62á59k 8870683650912

Tak to bych nedal.

+25/0
3.4.2016 1:34

Z34d67e55n90e10k 43B75o39h30a51c55e32k 1148797277149

Kachni je lepsi. Neni to takovy "polystyren". A tusim ze tak 28/29 den.

+2/−5
3.4.2016 0:38





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.