Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R61o67m72a60n 16D20o35r39s33k30ý 1846964830528

"Pro jednoho stravnika pocitejte s tremi hlodavci na porci" coze ? Tri sviste jako jedna porce ? Vzdyt to zvire ma pul metru. To je jak snist tri kraliky ...

+1/0
26.7.2016 11:38

J89i14ř27í 57F86o24g60e65l 2280701626312

Vycpané kozy a ještě chlupaté - to bych asi nedal.:-P;-);-D

+1/0
30.5.2016 7:48
Foto

P22a34v38e63l 31M92a27r41t89i48n11e45k 9215165681953

Dal bych si.

+1/0
29.5.2016 20:48

J23i13n91d38ř91i45š72k57a 35B73u44r96g73e47r16o16v41á 3445574138275

No, já bych si to nedala. Věřte nebo ne, pracovala jsem jako pokojská na Kolejích v Poděbradech. Přijeli studenti z Mongolska, okukovali vypnutou lednici a cože to je? Tak jsem jim řekla, že se tam ukládá jídlo. Byli spokojeni. Následující den šli do školy a já uklízela a všimla si, že lednici nezapli. Otevřu ji a byly tam všelijaké nádoby s vodou a v nich máslo, sýry, ovoce. Tak jsem instrukce musela doplnit o možnosti elektrického chlazení.:-)))

+3/0
29.5.2016 20:26

M97i91c31h75a90e35l 57K24o77u56t50e12c53k96ý 3325570586

Zavedl bych to povinně v českých restauracích. Hned by tady začali být všichni vegetariány.

+2/−23
29.5.2016 9:31

J39a83k42u92b 89S72ú67k53e95n92í74k 3622386144747

Proč myslíte? Není to o nic extrémnější než obyčejná česká zabijačka. A že má výsledek jiný tvar, no bóže.

+20/0
29.5.2016 9:45

J34i47ř19í 85Z92ý45k69a 9699803311760

tohle mi nepřijde nijak extrémní. Poražené zvíře se tepelně upraví a pak zkonzumuje. Že tu tepelnou úpravu dělají jinak ...

+20/0
29.5.2016 13:23

P59a66v49e32l 44H62e19k 8197856973721

che che

0/−1
29.5.2016 13:51

A42l64e97š 40J12í33l81e60k 7301122926218

Víte co je zajímavé? Že vegetariáni se prakticky NEVYSKYTUJÍ v zemích s nedostatkem potravy. On totiž takový křovák když má hlad, tak si nemůže vybírat a musí sníst COKOLIV aby přežil. Zato tam kde je nadbytek a lidé si nemusí svoji večeři lovit, tak tam se vymýšlí.... Jinak i Indové JEDÍ maso (nejedí hovězí), Asiaté obecně (hlavně Číňani) sní téměř COKOLIV, seveřané jedí ryby, atd. Ostatně ani naši nejbližší příbuzní - lidoopi, žijící ve volné přírodě nepohrdnou kouskem masa v podobě např. termitů, nebo různých červíků, nebo dokonce i nějakou menší opicí (ovšem tam jde pravděpodobně o něco více než jen o "jídlo" Dělají to tuším šimpanzi kteří někdy, snad z nudy loví malé opice).

+2/0
8.6.2016 12:52

T97i78b71o83r 48V72i46z47v72a33r18y 9504894933395

Mongolu žije ve městech polovina...neřekl bych menšina.

+1/0
29.5.2016 6:55
Foto

R52i51c28h75a94r64d 48P49o46l52á38š47e39k 9664573490259

většina

+1/0
29.5.2016 6:58
Foto

R38i64c55h21a46r82d 46P35o47l34á36š94e91k 9744313600429

Pečení nad ohněm je ta ideální varianta, ale obávám se, častější varianta je pečení letlampou. Takovej tarbagán, nebo vlk (většinou je to nějaký pes) to jsou taky lahůdky.

+8/0
29.5.2016 1:18

D59a74n44i12e24l 33M43a11c30á18k 2109434656601

U kozy bych si letlampu dokázal představit, ale u ovce už tedy ne. Rád bych to viděl na vlastní oči, nedokážu si totiž představit, že ty kameny z toho nevypadnou.

0/0
29.5.2016 6:33
Foto

R11i74c65h74a95r40d 80P92o58l39á10š24e19k 9564453710179

to zvíře má díru jen v krku a tu ještě stáhnou rezatým drátem :-)

+1/0
29.5.2016 6:57

D16a25n61i93e60l 14M80a75c43á67k 2229904456141

To jsem z článku vyčetl také, ale maso při tepelné úpravě měkne a jestli ho vykostí, tak to nemá co držet pohromadě. Ono ani s těmi kostmi.Ovšem jestli myslíte, že to celé ještě omotají drátem, tak pak ano. :-)

Prostě mi to nesedí, asi na něco důležitého zapomněli při přepisu článku. Jestli on to nebyl tak trochu překladatelský oříšek ;-D

0/0
29.5.2016 9:50
Foto

R28i94c58h19a70r58d 67P32o56l80á28š92e51k 9534843330299

Já si to nemyslím, viděl jsem to na vlastní oči a hlavně ta kůže se speče na škvarek a je jako kámen.

+4/0
29.5.2016 10:48

D91a72n71i37e35l 58M44a49c80á14k 2699254646471

Ok, věřím Vám :-)

A měl jste možnost takhle upravenou ovci nebo kozu ochutnat, jaké to bylo?

0/0
29.5.2016 11:13
Foto

R34i45c47h64a20r90d 60P86o62l46á56š57e39k 9464783840879

Jedl jsem tarbagána (to je svišť), ale ta chuť není nic speciálního, je to vlastně udušené ve vlastní šťávě a jelikož tam není koření tak je to vlastně čistá chuť masa.

Zajímavé je to, že když skončí ta příprava, tak se do toho píchne a vyteče z toho vlastně polívka. Ne každý na to má žaludek.

My měli ovci s trochu jiným postupem přípravy, nasekala se na kusy, strčila do konve od mléka, proložila se horkými kameny, zavíkovala a postavila na oheň. Nebylo to špatné.

+8/0
29.5.2016 11:45

D33a89n82i88e70l 52M40a56c67á32k 2599354196861

Zajímavé, děkuji. :-)

+4/0
29.5.2016 13:02

P27a85v65e63l 55H27e17k 8467676183101

https://www.youtube.com/watch?v=lK5HTqP9LT8

+1/0
29.5.2016 13:52





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.