Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J16i46ř50í 52D17u72š63e22k 8852101421183

Já sám bych to asi nejedl, ale lidi si musí uvědomit že ve volné přírodě predátor nebo zkoumat jestli je tele dost staré. Naopak na ně zaútočí cíleně pro jejich slabost. V přirodě je přirozené že zvířata zemřou jako potrava pro druhé a jestli je něco nepřirozené tak je to aby tvor zemřel stářím jako domácí mazlíček.

0/0
4.7.2016 13:46

P46e59t97r 69F43r38ý59d49e34k 7249481439803

Chinchulin, lechon, to prece neni zadna extremni gastronomie...

+2/0
23.6.2016 15:58

D29u85š11a27n 81R91a50j62n86i33n23e28c 4904402793131

To sa mi iba zdá , alebo to myslíte úplne vážne ?

Zabijamie teliat na mäso je tu odjakživa . telacie mäso je maximálne dietné !

To sa nezabíjavú telce jednodňové ako sa zabíjajú nalé ovce na perzián , ale pár mesačné pokial sú živené materským mliekom - kravským orginál , nie ako dnes zmeskou . Potom sa môžu črevá naoźaj jesť , sú plné tojo najzdravšieho kravského syra .

Ale už vôbec nechápem , ako môžete syry z obchodu . Tie sú vyrobené pomocou syridla z ťelacích žalúdkov - obsah telacieho žaludka sa jednoducho kydne do kade z mliekom a je syr ! Fuj ?

Čím menej o tom viete , tým viac kecáte a mudrujete !

+4/−2
21.6.2016 16:38

J66o67s95e63f 64M13i80k12e91l 2768750376632

Kdybych mohl a měl jíst tohle, tak by mi jistě nedělalo sníst ani lidského kojence. Hnus!

0/−9
21.6.2016 14:16

D50u90š96a16n 70R86a86j62n94i13n17e90c 4544592353831

A polotekuté vyzreté pohyblivé olomôcke syrečky , môžeš ? Jesť malých homo sapies sapies je kanibalizmus s tým choď do nejakej S/M debaty.

+7/0
21.6.2016 16:46

J51o52s97e78f 46M66i56k52e79l 2268250146972

Jestli máš náturu na pohyblivé syrečky, asi nebudeš mít problém ani s tím kanibalismem.

0/−8
21.6.2016 21:20

P35e14t26r 23F98r45ý41d26e21k 7299521929493

Josefe, ty jsi opravdu nejaky vadny...

+8/0
23.6.2016 16:04

J71o63s87e71f 19M53i54k27e50l 2348770586262

Proto, že mi připadá hnusné zabíjet telata a kojence?

+1/−6
25.6.2016 16:20

J82i44ř54í 36V53o71g81e63l 6692972896778

Ta hranice je celkem tenká. Popravdě kdo ze zdejších drsných diskutérů by měl žaludek na to, vzít krávě malé neodstavené tele a lohnout jej? Já nemám problém zabít zvíře na jídlo, ale do tohohle bych asi nešel. Přijde mi to prostě zbytečný.

+14/−1
19.6.2016 23:42

P55a23v93e67l 39S32o54b84o95t94k92a 5630174

A každýmu z nich jsem tady na tý točně říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to ..."

(Jáchyme, hoď ho do stroje)

0/0
19.6.2016 23:28

J17i71r59i 79G84a79z48d64a 8814623964704

MI to jako nic extrémního nepřijde ani náhodou. Určíte bych si to rad ochutnal.nád čim však člověk nesmí přemýšlet, ,je , že to je ještě z neodstaveneho telete. .

+9/−5
19.6.2016 19:13

J83o74s80e21f 85M11i64k96e93l 2638390606592

Kanibalové to taky tak nějak berou ...

0/−3
25.6.2016 20:49

I20v11o 32Ž72i29ž87k51a 8903297461101

Divný mi připadne závěr článku, že se s tímto nikde jinde nesetkám. V Bulharsku, zejména v okolí kraje Sandanski, tvoří toto jídlo tradiční součást kuchyně.

0/0
19.6.2016 18:49

Z31d82e84n28ě51k 23D72u60b95e96c55k57ý 3737724200928

V Bulharsku se podávají takto "upravená" stťívka selete. Můj otec to kdysi ochutnal, protože."musel". V 70. letech byl pozván na nějakou oslavu, kde se nehodilo to odmítnout. No a musel si poté upravit chuť notnou dávkou rakije.

0/0
20.6.2016 4:24

I37v65o 23Ž53i41ž98k30a 8733787251901

Mě na tento pokrm zvou místní stále, kdykoli se tam vyskytnu. Původem jsou střeva z jehněte, takže to má ještě takovou charakteristickou ovčí vůni. Že bych byl z chuti nějak nadšený se říci nedá a sám bych si to nikdy nekoupil. Ale pro případného zájemce jsou k dispozici za desetinu ceny oproti té, která je uvedea v článku.

0/0
20.6.2016 6:17

D61u73š55a79n 64R38a79j88n12i26n46e55c 4794892783641

Myslíš tým slovenských romov ? Lebo v týchto končinách to jedia iba oni . Ináč jahňacie pečené črevá / sa mozrejme po úprave / sú národným jedlom arabov , napr. Iraku .

+1/0
21.6.2016 16:43

J62a64n 53M58a98n19d94í23k 2348153921687

Nebál bych si to ochutnat, mnohem odpornější než toto jídlo mi přijdou regulace, které se snaží zničit zvyky, které nikoho nepoškozují, jen se odlišují od "normálu"

+15/−3
19.6.2016 18:18
Foto

J32i62n20d49ř35i31c20h 85L49n26ě89n28i92č83k18a 5753901199

Námět na další díl Luxusu na talíři?

+2/0
19.6.2016 17:53

M42a62r61t43i67n 19V34l66á90š52e78k 2422541580441

Přečetl jsem první odstavec a dál nehodlám pokračovat. Jak to může bejt jídlo z dob chudoby a nedostatku a zároveň se jedná o mladé mléčné telátko??? To mám jako chápat tak, že lidi v době nedostatku radši snědi maličký telátko než aby ho nechali vyrůst a najedli se potom víc? :D

+2/−13
19.6.2016 17:50

D21a65v48i16d 95D30i58r79g91a 7245451738

Bude nutné to dočíst.

+20/0
19.6.2016 17:56

D34a65n25i11e28l 31M25u72n40z16a87r 1949108242676

to jsem si myslel take, ale precetl jsem clanek do konce, a tim jsem se vyhnul bejt ignorantem....;-D

+1/0
20.6.2016 16:30

J39i67ř16í 16D70u40š82e80k 8272681691933

To je snad logické když jsou v nedostatku tak by pošli hlady do doby než tele vyroste. Vy taky když máte hlad hned tak jdete po rychlém jídle a nezačnete vyvařovat guláš co sníte až druhý den.

0/0
4.7.2016 13:49

Z88d82e82n69ě29k 31W45e98r11n74h51a60r20t 6397855142158

Zajímalo by mě, proč se zabíjejí mléčná telata? Není ekonomicky výhodnější je vykrmit a porazit až potom?

+5/−5
19.6.2016 17:19

M76a53r15t80i61n 28K22o84ž17í74n 1435506831970

Proč se zabíjejí dvouměsíční kuřata? Není lepší je nechat pět let snášet a pak z nich udělat polívku, či slepici na paprice?

+11/−1
19.6.2016 18:24

P42e58t36r 35F88r56ý46d68e72k 7649241669633

To samozrejme lepsi je a na statku se to tak bezne delalo. Ovsem kure a tele je dost rozdil.

+1/−2
23.6.2016 16:03

L25á55ď95a 40V54r78a75n49ý 7248638228367

Kdyby jsme jedli co je ekonomicky výhodné, jíme trávu a v zimě seno.

Proto je vaše otázka bezpředmětná. Kde je hranice ekonomické výhodnosti, když si chcete dát např. biftek?

+6/−1
19.6.2016 18:26

M64i69l83a21n 56Č11e58r26n76ý 5193129829132

Zabíjejí se býčci. Ať už jako telata, nebo jako vykrmené mladé kusy. Na reprodukci je jich totiž potřeba z hlediska umělé inseminace jen pár kusů.

+2/−1
19.6.2016 23:54

D95u56š67a18n 80R49a66j93n63i95n39e21c 4434872713171

Odpoveď je jednoduchá . vy ste asi nikdy nevidel na pulte hovädzie , telacie vedľa seba mäso a ich ceny ! Predať mäso o 50-100% drahšie a bez ďalších nákladov na kŕmenie ? A ako tu bolo už spomenúté. V prírode je prebytok samcov a rieši sa to porážkou nadbytočných a čím skôr tým je to lacnejšie , bez nákladov na kŕmenie .

treba sa iba modliť , aby si to ženy neuvedomili a nepovedali si , že stačí jeden samček na ulicu a ten zbytok utratíme. Iba spotreba potravín sa zníži o 60-70% a piva o 95% !

+14/−1
21.6.2016 16:53

J58i27ř93í 24D98u34š86e62k 8572261621653

Ne ekonomicky je to zátěž protože to musíte krmit a starat se o to. Kráva si na sebe vydělá mlékem a na oplednění stačí jen jeden býk ale všichni ostatní bejci jsou už ekonomická přítěž.

+1/0
4.7.2016 13:51
Foto

G49e86o16r53g22i36s 57F31a17s40u43l23i55s 1416103733

Zabíjet telata ještě nedstavená od mámy jen kvůli rozežranosti snobů, to je ta nejodpornější věc, jakou si lze v gastronomii představit.

Překonat to mohou jen Arabi, kteří zabíjejí ještě nenarozená jehňata! Je to hnus a nikdy bych to nevzal do úst!

+11/−19
19.6.2016 16:47

L53á10ď22a 23V85r18a27n90ý 7178688148717

Máte naprostou pravdu, ten býk pokud by si mohl vybrat by raději počkal 12 -24 měsíců a pak teprve šel na porážku. Tam dostal proudem šok a byl rozřezán "motorovou pilou". A těch 12-24 měsíců by strávil v určeném vymezeném výběhu s granulovanou stravou.

Vy pseudohumanisti jednou zabijete celý tento svět.

+15/−2
19.6.2016 16:58
Foto

G69e15o59r63g86i10s 53F76a88s84u97l16i40s 1506103273

Vážený pane, lidi chovali zvířata k práci a na maso od nepaměti. Nikdy ale neporáželi čerstvě narozená nebo ještě nenarozená mláďata.

S tímto zvráceným postojem mám prostě problém a je mi fuk, co si o tom myslíte vy a vám podobní opravdoví humanisté.

+7/−12
19.6.2016 17:10

M83i79r67e66k 34K22o18v57a13c49i78k 5401681251457

To je hloupost, mláďata se porážela naprosto běžně. Podívejte se například do Starého zákona, kde se píše o obětování jehňat, býčků....

+15/0
19.6.2016 17:18

Z53d32e84n60ě11k 80W78e36r54n87h33a83r67t 6117165812458

Ale to bylo něco jiného, to byl dar bohům, oběť. Lidé dřív neřešili nějaký morální problém, řídili se převážně pragmatickou úvahou. Proto mi není moc jasné, proč se porážely telata. Vím, že se zabíjely březí ovce, protože cena persiánové kožešiny byla tak vysoká, že se to vyplatilo. Ale porážka tak malého telete smysl moc nedává.

+1/−3
19.6.2016 17:23

M18i10r16e37k 11K47o47v56a96c12i60k 5461311231177

V tom Zákoně se i píše, jak se obětiny zpracovávaly. Neznamená to, že se celé zvíře spálilo na oltáři. Některé části připadly kněžím jiné části prostě snědl shromážděný lid...

No a pokud jde o to, proč se ke konzumaci porazí tele, prostě je z toho lepší maso než z dospělý krávy a lidi za to zaplatí, navíc se o zvíře nemusíte dlouho starat, takže ekonomicky je to taky ok.

+9/−1
19.6.2016 17:38

J73a49n54a 83B54o89u97l46o15v52á 7220786101381

Dává, v případě neúrody a nedostatku. Pak je pragmatičtější zabít mladého narozeného býčka, který nebude ubírat matce mléko.

+2/0
19.6.2016 18:59

I49s55a95b67e43l32l68a 18Z17á51z83v47o13r13k77o27v89á 3330731250196

Telata se porážela jako malá odjakživa. Kvůli mléku. Kráva porodila, tele se zabilo a snědlo a kráva ještě pár měsíců dojila a bylo mléko pro rodinu majitele krávy.

+2/0
10.7.2016 20:59

L28á55ď31a 36V55r19a62n11ý 7838878688467

Nejsem humanista a mláďata se jedla od nepaměti (viz i toto historické jídlo).

Ale váš názor je váš a já ho respektuji.

Pěknou neděli.

+7/−1
19.6.2016 17:34
Foto

G28e57o55r63g78i86s 89F47a65s42u12l10i17s 1856933683

Jen pro upřesnění, nejsem vegan ani vegetarián, maso mám rád.

Problém mám s týráním zvířat a "velkovýrobou" zvířat ve velkochovech.

Vejce z chovů v klecích zásadně nekupuji, byť jsou nejlevnější.

S tím týráním souvisí např. i čínské "kulinářské tradice" - to, že jedí psy a kočky a vše, co se hýbe, to mi nevadí - je to jejich věc a já nejsem pokrytec. To že je ale krutě týrají a nabízejí je ještě živé v těsných klecích před svými restauracemi a pak je krutě zaživa stahují a ještě živé v strašných bolestech je dávají do horkého oleje (viděl jsem v dokumentu natočeném skrytou kamerou ), tak to mi vadí hodně!

+11/0
19.6.2016 19:16

D86u62š87a14n 83R28a31j98n74i40n87e22c 4154162323621

A čo by potom s tým mäsom robili ? Už dnes je problém predať všetko hovädzie mäso ? len nezačnite , že keď sa zníži cena ....

0/0
21.6.2016 16:55

L24á10ď83a 55V31r62a21n46ý 7838778538857

Hovězího masa je na trhu nedostatek. Je to z části dáno, že loni Turecko povolilo dovoz hovězího masa z EU a z části nesmyslnou koncepcí ČR potažmo EU.

Přebytek je u vepřového.

0/0
22.6.2016 11:02

M53i31r29e68k 24K93o23v31a10c64i61k 5981361561887

Co to má společnýho s rozežraností snobů? Vždyť se tady spotřebovává něco, co se u 99,9999 % poražených telat vyhrazuje!

+6/−1
19.6.2016 17:12

D48u98š77a41n 58R19a48j84n16i11n48e46c 4344512513301

Radšej mlčte ! Lebo vám naozaj niekto aj uverí ! Viete ako by sa potom vyrábali syry bez syridla ? Len nepovedzte , že z octom divokým kvasením !

0/0
21.6.2016 16:58

M16a74r44t55i52n 21K28o96ž21í91n 1115626591470

A těď si představte humanisto, z čeho se po tisíciletí získávalo syřidlo na výrobu sýrů? Že by z žaludků mléčných selat?

+12/0
19.6.2016 18:28

I83v28o 74Ž73i71ž46k15a 8453937751141

Na co myslíte, že je tele, když potřebujeme, aby mléko z krávy šlo do prodejní sítě? To jako tele bude pít vodu a my budeme jíst trávu? Asi budete nějaký městský typ a maso máte nejraději ze supermarketu.

+5/−1
19.6.2016 18:46

J46o22s66e75f 56M88i79k58e44l 2558340906102

Dal bych Vám aspoň 1000x plus.

0/0
25.6.2016 20:42
Foto

L45a36d79i79s30l65a18v 85A34n68t26o29š 7718593788144

"Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata." :-D a serviruji-li se s rigatoni, ta se jim na revanz rika spaghetti con la pajata?

+3/0
19.6.2016 16:32

M24i70r80e67k 50K16o97v60a31c63i13k 5301141251917

U nás jsou špagety celkem jednoznačná záležitost, ale jinak mají v těch těstovinách bordel i sami Italové. Už jsem viděl nazývat jako maccheroni jakoukoliv kulatou dutou těstovinu bez ohledu na délku a průměr... Takže autoři měli použít radši Makarón :-)

0/0
19.6.2016 17:00

L59á37ď73a 37V44r65a34n24ý 7378678288217

Geniální, v podstatě mladý sýr z kravského mléka. Navíc zabalený v přírodním střívku a s přírodním sýřidlem.

Docela bych ochutnal ale jezdím jen do Toskánska a tam jak je v článku to asi nemají.

+10/−1
19.6.2016 16:21

M53i49l55a84n 39Š11e54l29i83g53a 7321584383383

Rigatoni opravdu nejsou spagety...

0/0
19.6.2016 16:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.