Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním pochoutkám. Zkvašený pokrm shiokara mezi ně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P48e50t78r 38N92o34v89e26k 6402542372646

dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...:-P

0/0
19.9.2016 1:30

V28l78a59d32i50m63í77r 24S75o14j50k15a 4256907348228

Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).

Doporučuji Sandora Katze.

+1/0
19.9.2016 12:27

L38a54d50a 14N68o11v84a28k 4582483417

zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...

+6/0
18.9.2016 20:09

V12l96a21d45i34m37í96r 23S40o57j62k58a 4706797558678

Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).

Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar!!

+1/0
18.9.2016 19:58

M44a10r73t22i12n 10K76a87v85k14a 4336951262922

Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.

0/0
18.9.2016 18:30

M40a73r11t31i75n 27V63o67k26a76s 9282768939643

O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.

Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).

0/0
18.9.2016 19:03

J75a94n79a 33S22t42e50h28l84í35k39o12v29á 2339580300136

tak tohle bych asi dala :-)

+1/0
18.9.2016 12:18

I10v95a47n 26M87a56r48e14k 6374148752

Přeji dobrou chuť p.Stehlíková. R^

0/−1
18.9.2016 18:26

J82a95n93a 34S15t22e21h89l33í10k82o83v52á 2229880750916

bohužel se asi nikdy do Japonska nepodívám :-/

0/0
18.9.2016 19:43

L72u96b39o18m94í72r 27N80ě55m48e86c 7485400289831

A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....

+3/−10
18.9.2016 9:45

P38a73v44e87l 41Š14e95b17e22s67t95a 4132278225938

Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.

Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...

0/0
19.9.2016 14:01
Foto

J13a98c80h55y41m 40B73r67z86e32z76i52n58a 6739339512923

Tentokrát je to ještě docela v pohodě

0/0
18.9.2016 3:09

K81a97r54e78l 76C10h43r87a76s89t27i49n98a 4693984680615

Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.

0/0
18.9.2016 2:41
Foto

R44i87c67h84a86r53d 64P16o56l64á63š61e46k 9424873260139

Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.

+2/0
18.9.2016 2:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.