Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním pochoutkám. Zkvašený pokrm shiokara mezi ně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P59e33t54r 94N48o15v48e14k 6272612182196

dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...:-P

0/0
19.9.2016 1:30

V84l87a70d27i27m13í89r 97S81o58j66k86a 4686757248708

Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).

Doporučuji Sandora Katze.

+1/0
19.9.2016 12:27

L52a89d82a 18N70o78v38a31k 4522333417

zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...

+6/0
18.9.2016 20:09

V16l86a85d64i97m33í95r 43S81o25j39k89a 4356587878808

Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).

Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar!!

+1/0
18.9.2016 19:58

M10a65r67t36i71n 90K76a61v36k78a 4106471162582

Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.

0/0
18.9.2016 18:30

M49a74r93t70i83n 20V94o93k67a63s 9722428429553

O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.

Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).

0/0
18.9.2016 19:03

J22a10n57a 59S81t96e37h64l84í96k68o25v19á 2349370290336

tak tohle bych asi dala :-)

+1/0
18.9.2016 12:18

I57v36a32n 74M63a94r63e74k 6774858162

Přeji dobrou chuť p.Stehlíková. R^

0/−1
18.9.2016 18:26

J97a13n62a 39S57t31e48h36l30í49k64o18v31á 2849890960126

bohužel se asi nikdy do Japonska nepodívám :-/

0/0
18.9.2016 19:43

L67u11b70o65m48í39r 24N15ě20m79e57c 7145930849141

A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....

+3/−10
18.9.2016 9:45

P21a30v66e80l 43Š39e66b87e84s11t97a 4822918285118

Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.

Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...

0/0
19.9.2016 14:01
Foto

J89a73c97h61y16m 75B24r49z59e72z48i33n47a 6509899312363

Tentokrát je to ještě docela v pohodě

0/0
18.9.2016 3:09

K64a59r96e10l 28C19h63r71a10s23t85i64n49a 4563314860195

Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.

0/0
18.9.2016 2:41
Foto

R88i83c16h42a77r38d 95P80o16l17á94š16e29k 9464933780719

Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.

+2/0
18.9.2016 2:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.