- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...
Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).
Doporučuji Sandora Katze.
zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...
Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).
Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar
Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.
O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.
Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).
A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....
Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.
Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...
Tentokrát je to ještě docela v pohodě
Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.
Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.