Špatným dechem neboli halitózou trpí na světě miliony lidí, odhaduje se, že postihuje každého pátého člověka. Jde přitom o zcela odlišný typ zápachu úst, než který se dostavuje po konzumaci některých problematických potravin (česnek, cibule, káva...). Rozdílná je i jeho příčina. Zatímco například po požití česneku může za zápach z úst silice aliin a sloučeniny síry, které se vylučují kůží a dechem, u halitózy je příčinou zmnožení "nesprávných" bakterií. Hlavní rozdíl však tkví v tom, že zatímco po konzumaci problematických potravin se budete s nepříjemným odérem dechu potýkat pouze několik hodin, halitóza vás ze společenského života může vyřadit klidně na několik let.
V ústech člověka žije přibližně osm set druhů bakterií. Mají tady naprosto ideální podmínky k životu: teplé a vlhké prostředí se spoustou zbytků jídla. Bakterie tyto podmínky dokáží zužitkovat beze zbytku a množí se rychlostí blesku. To je však normální stav, který se vyskytuje u každého člověka, přičemž to zdaleka neznamená, že každému páchne z úst. Příčinou charakteristického zápachu z úst je v podstatě řetězová reakce, k níž dochází poté, co pozřete jídlo.
Za normálních okolností anaerobní bakterie ve vašich ústech pomáhají trávení tím, že štěpí bílkoviny v jídle, hlenech a odumřelých buňkách. Pokud je však množství těchto bakterií (s halitózou je zatím spojováno šest typů) ve vašich ústech nadměrné, štěpení bílkovin probíhá ve zvýšené míře. To by samo o sobě nevadilo, kdyby bílkoviny nebyly tvořeny aminokyselinami, které obsahují síru. Při štěpení bakteriemi se uvolňují těkavé sirné látky, které vaše okolí vnímá jako zapáchající. Sirné látky má většina lidí spojeny s typickým pachem zkažených vajec, takže není divu, že se od vás lidé při rozhovoru odvracejí.
Škrabka na jazyk a pitný režim
Bakteriím, způsobujícím zápach z úst, se nejvíce daří na místech s minimálním přístupem vzduchu, jako jsou například mezery mezi zuby nebo zadní či spodní strana jazyka. Právě proto při její léčbě odborníci zdůrazňují, jak je důležité používat nejen klasický zubní kartáček, ale i zubní nit, mezizubní kartáček a škrabku na jazyk.
Halitózu podporuje i suché prostředí v ústech, protože sliny fungují jako jakási přírodní ústní voda, která odplavuje zbytky jídla a také bakterie. Ve spánku produkce slin klesá, což je také důvodem, proč je páchnoucí dech dramaticky horší ráno. Ke zhoršení situace může přispět i užívání antidepresiv, antihistamik nebo léků proti bolesti, které vysoušejí ústa. Právě z toho důvodu se vám při halitóze vyplatí poctivě dodržovat pitný režim. Dostatečný přísun tekutin neprospěje jen vašemu zdraví, ale zároveň vám pomůže zmírnit páchnoucí dech.
Pokud váš problém nevyřeší ani tato opatření, je potřeba co nejdříve navštívit stomatologa, který zjistí, kde je příčina pomnožení bakterií, a pomůže vám. Na vině může být totiž i onemocnění (například onemocnění trávicího traktu, selhání ledvin, cukrovka, problém s plícemi nebo hormonální změny), o němž zatím ani nevíte.