Bizon
Flák bizoního masa má méně tuku než tradiční hovězí steak. Bizoni jsou navíc krmeni jen trávou, což s sebou obecně nese zdravější maso. Magazín AskMen.com rozdíl ilustruje na burgerech: Klasický libový burger (tedy asi 10 procent tuku) obsahuje okolo 9 gramů tuku, burger z bizoního masa méně než polovinu, asi 4 gramy.
Bizoní maso je navíc velmi chutné! Jen ho u nás sehnat…
Vepřové
OK, jíme-li ho v rozumných porcích, jedná se o zdravou alternativu k červenému masu, byť ne tak zdravou jako kuřecí či rybí maso. (Zřejmě na doklad toho, jak překvapivá ponaučení dokáží výzkumy dávat, však magazín cituje studii, podle níž obsahuje 85 gramů jemné svíčkové 2, 98 gramů tuku, zatímco tatáž porce kuřecích prsíček bez kůže rovnou 3, 03 gramů. Uuups.)
Takže kotletky ano, ale lepší bude, když z nich odřežete tučné. Klasická kotleta bez tučného by měla obsahovat nějakých 8 gramů tuku. Pozor ovšem samozřejmě (viz včerejší černá listina!) na produkty jako šunka či slanina. Mohou obsahovat nitráty a nitrity, které jsou spojovány s rakovinou.
Kuřecí
Bílé maso je zdravější než červené. Tečka. Je-li z něj odstraněna kůže, je velmi málo tučné, je velkým zdrojem proteinů a – jako dodatečný benefit – je levnější než hovězí. A chutná!
Jen pozor na infekci Escherichia coli, varuje AskMen.com: kuřecí maso by se mělo připravovat za dostatečně vysoké teploty. A protože nic není ideální, i u kuřecího visí jeden vykřičník: urputně, téměř dočerna ugrilované kuřátko může obsahovat látky, které způsobují rakovinu.
Krocan/krůta
Bílé krocaní maso (prsíčka) má výraznější chuť než kuřecí. Krocan má též relativně dobré skóre ohledně tuků: 140 gramů pečeného krocana bez kůže obsahuje asi sedm gramů tuku.
V USA, poznamenává americký internetový magazín, je přitom rozšířena představa, že krocaní maso, ve Spojených státech servírované tradičně na Štědrý večer, uspává. A lidová víra v tomhle případě… není zcela mimo realitu! Krocaní maso totiž obsahuje aminokyselinu tryptofan, která vyvolává spánek. Nicméně, kvůli ní po vánoční večeři Američané v hlubokém spánku na pohovku nepadají, uvádí na pravou míru magazín: spíše za to mohou obrovité porce, které spořádají, v kombinaci s alkoholem a "vyklidněnou“ vánoční atmosférou.
Ryba
Dobře připravená ryba je zdatná konkurence steaku. Mnoho ryb, zejména losos a tuňák, obsahuje omega 3 mastné kyseliny, které snižují riziko srdečních nemocí. Podle jedné studie však libové, bílé rybí maso, jaké má například treska, poskytuje těchto látek méně než maso tučnějších ryb. Jiný výzkum pak ukázal, že lidé, kteří jedí mnoho rybího masa, mají menší riziko rakoviny tlustého střeva.
Jenže i tady je jedno velké POZOR: velké ryby jako tuňák mohou obsahovat vysoká množství rtuti. Jinými slovy, jsou de facto plovoucími sklady jedu. Kdo říkal, "ať jde ekologie k čertu, hlavní je kus masa na talíři“?
Co s tím? "To záleží,“ říká chytrácky AskMen.com. Vyhýbat bychom se měli velkým rybám, které požírají jiné ryby, tedy tuňákům, mečounům, žralokům – a přednost bychom měli dávat menším rybám, které rtuti obsahují méně.
A na závěr ještě ponaučení o rozumné, uměřené míře konzumace: jako plus minus obecné pravidlo prý odborníci na výživu doporučují takové dávky masa, které odpovídají velikosti vaší pěsti. Takové množství se zdá malé, prý ale stačí. Ale ne samo o sobě – doplněno musí být o spoustu zeleniny a ovoce.