Podle jeho expertů využívá účinky kofeinu například celá čtvrtina amerických a kanadských dorosteneckých atletů. "Existují dokonce přesná data z testů prováděných u elitních běžců a plavců, která ukazují, že kofein v dávce 5 až 10 mg na kilogram tělesné hmotnosti zvyšuje jejich výkonnost, umocňuje rozkládání tuků a snižuje oxidaci sacharidů," vysvětluje Libor Vítek, vedoucí Hepatologické laboratoře Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky VFN v Praze.
Akceleruje metabolismus
Sportovní výkonnost zvyšuje kofein mnoha způsoby. Kromě stimulace centrálního nervového systému má například pozitivní efekt na uvolňování adrenalinu nezbytného pro mobilizaci organismu při extrémní fyzické zátěži a zvyšuje využití tukové tkáně jako zdroje energie. Kromě toho zvyšuje vstřebávání glukózy ze zažívacího traktu, čímž zlepšuje energetickou bilanci během sportovního výkonu. Podle vědeckých studií zlepšuje kofein vstřebávání sacharidů v tenkém střevu o 26 procent.
Na kofein nedá dopustit ani kondiční trenér a fitness instruktor David Huf, který prý dodržuje svůj kávový rituál už skoro dvacet let. "Před každým tréninkem se vždy nastartuji silným picollem či espressem," přiznává a dodává: "Třeba s vitaminem C, může ho být 250 až 500 mg, tvoří navíc úžasnou kombinaci přirozeného akcelerátoru metabolismu. Kávu doporučuji pít asi 20 až 60 minut před tělesnou aktivitou nebo naopak hodinu až dvě po fyzické zátěži. Ne okamžitě po jejím skončení. Tehdy tělo potřebuje zavodnit a vytvořit si tak prostředí pro přirozenou rekonvalescenci po výkonu a doplnění jiných tekutin."
Každý podle svého
Při využití kofeinu ve sportu je však třeba respektovat i další omezení. Pravidelným příjmem si na něj totiž organismus vypěstuje toleranci, proto někteří odborníci doporučují pro dosažení maximálního účinku přísun kofeinu 4 až 6 dní před plánovaným sportovním výkonem vysadit.
Především je však na místě vyvážit si svou dávku podle přání svého organismu. "Biologická odpověď na podání kofeinu či na konzumaci kávy je individuálně velmi rozdílná," upozorňuje Libor Vítek. "Proto je nutné, aby si tyto účinky ověřil každý na sobě a individualizoval režim, tedy množství, dobu podání a tak dále tak, aby účinky na výkon maximálně využil."
Konzumace kávy však má podle institutu i další pozitivní dopady na lidský organismus. Odborný garant Institutu kávy gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout dodává, že podle závěrů klinických i vědeckých studií pravidelná konzumace kávy snižuje riziko vzniku diabetu mellitu II. typu a napomáhá i prevenci Alzheimerovy nemoci. Za doporučenou denní dávku se u zdravého člověka považují čtyři až šest šálků kávy.