Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Žena, co si dokáže vychutnat doutník, je sexy, říká sommeliér doutníků

aktualizováno 
Doutníky zpomalují život, proto je má rád. Víc než to, vyrostl z něj jejich znalec. "Pokud chcete rozumět doutníkům, musíte se k tomu prokouřit," říká sommeliér doutníků Ladislav Čížek. "A také propít," dodává.

"Strojově se většinou balí odřezky. Stroj sice ubalí doutník precizně, ale…" kroutí hlavou Ladislav Čížek. | foto: archiv Ladislava Čížka

Jak se člověk doutníkovým sommeliérem stane?
Dostal jsem se k tomu přes svého amerického kamaráda, který sem před dvaceti lety přijel. Jeho otec byl milovníkem doutníků. Investoval kapitál, začal sem dovážet dominikánské doutníky a příslušenství, začal tady rozvíjet trh. 

V té době jste už doutníky kouřil?
Ne, ani cigarety. Až s tímhle kamarádem jsem začal ochutnávat doutníky. 

Vzpomenete si na svůj první?
Byl to obyčejný doutník, nějaký vzorek z Dominikánské republiky. Seděl jsem s kamarádem a střídali jsme se o něj. Od té doby jsem to začal hltat, začal jsem číst časopisy a nabírat nové a nové informace. Hledal jsem cesty, jak je začít párovat s prémiovým dobrým alkoholem a dobrým jídlem. A už to jelo.

Fotogalerie

Počkejte, to je běžné, že se doutník půjčuje?
Není to běžné, ale mezi kamarády nebo na nějaké oslavě to tak může být. Dobré doutníky nejsou levnou záležitostí.

Kolik vás už stál tenhle koníček peněz?
Vzhledem k tomu, že mi přísun doutníků zajišťoval kamarád, že jich nebylo málo a že se u toho vypilo hodně alkoholu, si už nevzpomenu.

Chcete-li se tedy stát znalcem doutníků, musíte se k tomu prostě prokouřit.
Přesně tak. Prokouřit a propít. 

Pozor na čepičku

Vstupme tedy do doutníkového království. Jak se pozná dobrý doutník?
Doutník se skládá ze tří částí: náplně, vázacího listu a krycího. Právě s ním je spojen první vjem. Pak je to čich, hmat a nakonec samotné kouření. Může se stát, že máte drahý doutník, je však tak těsně ubalen, že vám nedá ten správný požitek.

Jakým doutníkem je dobré začínat?
Spíš lehčím tabákem, aby nebyl tak intenzivní. Je to individuální, podobně jako má někdo rád pálivé jídlo a někdo ne.

A zřejmě je případné zvolit slabší doutník, ne?
Opět záleží na tom, jak se kdo cítí. Někomu přijde tlustý doutník nevhodný, protože se na něj pak víc koukají lidé. Já bych volil zlatý střed, tedy velikost corona, to je doutník, který se vám vejde do náprsní kapsy, kouká jen špička.

Jaké jsou nejčastější chyby začátečníků?
Špatné odstřihnutí čepičky: když ji odstřihnete víc, doutník narušíte a začne se vám během kouření rozbalovat. Chybou je samozřejmě i zapálení benzinovým zapalovačem, benzin do něj natáhnete a budete ho cítit po celou dobu. Sirky nebo cedrová dřívka jsou pro zapálení ideální. Faux pas je, když típnete doutník ve společnosti dalších kuřáků. Je to velmi cítit.

Jak dlouho se může doutník kouřit, který se kouří nejdéle?
Záleží, jak je tlustý i jak je ubalený. Corona gorda se dá kouřit i půl hodiny, abyste si ho pořádně vychutnal.

Kolik doutníků se dá vykouřit za den?
Jsou lidé, kteří když dostanou doutníky zadarmo, jsou schopni jich dát pět za večer. Ale myslím, že v dobré atmosféře a příjemné společnosti můžete vykouřit za večer tak dva.

Když doutník nedokouříte, je možné přestat v půlce a pak pokračovat?
Ideální je nenechat ho nezapálený déle než 24 hodin. I tak je to škoda.

K dobrému doutníku patří kvalitní pití, s jakým si však doutník nerozumí?
Dá se skloubit snad s každým alkoholem, s pivem i s nealko koktejly. Jde o to, jaký doutník kouříte, protože chutě se mají vyvažovat. Například lehký doutník se nehodí k víceletému rumu. Ten by byl v ideální rovnováze s těžkým doutníkem.

Co jídlo a doutníky?
Úžasná je třeba kombinace se sýry. 

S doutníky se nespěchá

Znalec doutníkových chutí

Ladislavu Čížkovi je 36 let, pracoval pre firmu Intermundo a Pedrostabacos (dovozce doutníků z celého světa). Nyní je jako doutníkový sommeliér ve službách Monkey Tobacco Shop - Bar and Books.

Zapálíte si doutník třeba na ulici, nebo k tomu potřebujte to pravé prostředí?
Na ulici jsem doutník nekouřil nikdy.

Jak tedy vypadá ideální večer Ladislava Čížka doutníkem?
Samozřejmě dobrý výběr doutníku, k tomu kvalitní červené víno nebo rum, jazz, blues či karibské rytmy. Naprostý ideál.

Podařilo se vám někdy doutníkem se překouřit?
Jednou jsem měl tak silný doutník, že se mi z něho zatočila hlava. Byl to jeden z nejsilnějších honduraských doutníků, v němž je úplně černý tabák. Na každé krabičce je varování, že máte být opatrný, a já moc nebyl. Takový doutník si dokáží vychutnat lidé, kteří už mají něco nakouřeno. Bez toho to nejde, takový doutník si nemůžete dát bez dlouhodobé přípravy.

Jaký je rozdíl mezi kuřákem doutníků a cigaret?
Ti, kdo kouří doutníky, nejsou tak zrychlení. Doutníkář potáhne jednou do minuty.

Co vám na kouření doutníků tak chutná?
Právě onen moment zpomalení. Obrazce tvořené z kouře. Když jsem sám, prostě si s tím hraju.

Kouříte i cigarety?
Občas ano.

Proč?
Protože jsem občas naopak dost zrychlený.

Kolik máte doma doutníků?
Asi tak padesát. Vydrží mi dlouho, mají dlouhou životnost, když se o ně umíte postarat.

Jaký byl nejlepší doutník, který jste kouřil?
Jeho listy byly vlhčené v koňaku, to byl určitě můj nejdražší. Takový stojí 18 tisíc.

Jak drahý je život s doutníkem?
Když se tomu chcete věnovat, znamená to tolik doutníků, tolik příslušenství… přirovnal bych to k sběratelům dobrého vína. Jsou značky, které jsou žádané, protože za sebou mají jistou legendu.

Jak mám doma nejlépe skladovat doutníky, když nemám humidor?
V Bar & Books dostanete doutník v plastikovém sáčku, doma ho nejdřív obalíte do navlhčeného ubrousku, pak dáte zpět do sáčku, to celé pak dáte dolů do lednice. Udrží se tak i čtrnáct dnů.

A co ženy a doutníky?
Když si žena umí doutník vychutnat a páruje ho s dobrým pitím, je to velmi sexy. Ženy bývají většinou nesmělé, ale když přijdou doutníku na chuť, umí si ho krásně vychutnat i ony.

Kouříte doutníky?

celkem hlasů: 1834

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 9. března 2013. Anketa je uzavřena.

Nekouřím ani cigarety 849
Ano 777
Ne 208
Autoři:






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.