Srnčí svíčková
Srnčí maso protkneme špalíčky špeku, důkladně osolíme, opepříme ze všech stran a osmažíme na rozpáleném tuku. Poté maso vyjmeme z pánve, přebytečný tuk slijeme a přidáme máslo. Na něm dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky. Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici a ocet, několik minut povaříme.
Přilijeme bílé víno, vložíme zpět orestované maso a zalijeme vodou, ideálně ale zvěřinovým vývarem. Vaříme na mírném ohni. Když je maso dostatečně měkké, vyndáme ho z omáčky, odebereme polovinu zeleniny (aby po rozmixování nebyla omáčka příliš zeleninová) a vyjmeme měšec s kořením. Omáčku zahustíme máslovou jíškou, necháme dostatečně provařit, alespoň patnáct minut.
Přidáme máslo, čerstvou smetanu a vše rozmixujeme a přecedíme přes jemné sítko. Případně dochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem a čerstvě namletým pepřem.
Svíčková chutná lépe druhý den. Nejvhodnější přílohou je karlovarský knedlík a trochu brusinkového kompotu.
PODÍVEJTE SE, JAK JSTE HLASOVALI O NEJOBLÍBENĚJŠÍ JÍDLO
Šťavnatý Rib Eye Steak (hovězí vysoký roštěnec)
Maso na steak by mělo být stařené, ne čerstvé, které by bylo vždy tuhé. Ideální je maso z Jižní Ameriky, například z Brazílie či Uruguaye.
Steak krájejte, aby byl tlustý asi tak na dva prsty, to je velmi důležité. Nesmí být tenký jako kreditní karta.
Maso dobře opečeme na rozpálené pánvi po obou stranách, pak ho dáme na šest minut dopéci do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Tak bude steak středně propečený, tedy medium.
Poté ho dáme do rozehřátého másla s tymiánem. Po obou stranách ho dobře osolíme, opepříme čerstvě namletým černým pepřem, necháme na osm minut odpočinout a servírujeme. Takto připravený steak bude měkký a šťavnatý.
Výborně se k němu hodí pepřová omáčka a grilovaná zelenina jako příloha.
Tatarák
Pěkně očištěné zadní hovězí najemno dvakrát pomeleme. Dochutíme solí, čerstvě namletým černým pepřem, worčestrovou a sojovou omáčkou, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, nejlépe šalotku, plnotučnou hořčici, kečup a žloutek a vše důkladně promícháme.
Tatarák chutná nejlépe na chlebové topince smažené na sádle, dobře osolené a očesnekované.