Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Smažení brouci i žabí stehýnka. Pražský podnik nabízí thajskou kuchyni

aktualizováno  28. listopadu 9:48
Jejich jídla jsou krásně pikantní a autentická. Dva pražské podniky Štěpána Návrata nabízejí thajskou kuchyni se vším všudy. V tradiční pálivé úpravě, která se neuzpůsobuje evropskému konzumentovi, a s tradičními surovinami. Včetně hmyzu a žabího masa.

Delikatesa s bourcem morušovým. Štěpán Návrat hosty učí jíst i hmyz. | foto:  František Vlček, MAFRA

Do restauračního byznysu nakoukl Štěpán Návrat v Americe, kde se učil v hotelu Four Season, po návratu pracoval v Alcronu a později se s kamarády „připletl“ k projektu thajské restaurace Thai Oishi, kde získal první zkušenosti s thajskými kuchaři a kuchyní.

Fotogalerie

Nejprve se učil vařit od „thajské babičky“ Lucky, jedné z prvních thajských kuchařek v metropoli, která přišla z Arsenalu, legendárního podniku Bořka Šípka. Krátce poté vyrazil na zkušenou do Thajska a poté si už otevřel svou vlastní thajskou, fine diningovou restauraci Café Buddha. A měl velké štěstí, že v té době byla „volná“ Sofia Smithová, další kuchařská legenda. Napůl Irka, napůl Malajka, kterou proslavil projekt Sexy curry, se stala jedním z hlavních trumfů nového podniku. Hlavně její jungle curry s konfitovaným kachním stehnem je famózní, byť také dost pikantní, neboť na kilogram speciální domácí pasty používají ve zdejší kuchyni 350 gramů chilli papriček.

Thajsko, jak má být

Triumvirát Štěpán, Sofia a „thajská babička“ Lucky se podepsal pod tak znamenitými výkony podniku, že je brzy ocenila i thajská ambasáda v Praze. Café Buddha odměnila zlatým titulem Thai Select za nejlepší kvalitu jídla a autentičnost, což je vizitka, kterou hned tak někdo nemá.

Další počiny následovaly. Třeba cesta do Thajska na veletrh špičkových dodavatelů tamních surovin nebo návštěva michelinského šéfkuchaře z restaurace Marnee Thai ze San Franciska. Ten ve svém podniku prezentuje moderní podobu thajské kuchyně, což mohli jeden večer ocenit také hosté Café Buddha. Jeden večer v něm vařil i z nejlepších thajských šéfkuchařů Chumpol.

Do Balbínky se již tradičně chodí na polévku tom yam, dále pak na papája salát s mangem a krevetovými karbanátky nebo dim sum knedlíčky s krevetovou náplní. A také na měkkoschránkového kraba, který se jí i s krunýřem a podává se s pikantní chilli omáčkou. Potěší i dušená líčka na penang curry, která se stejně jako krab servírují v rámci degustačního menu, které nabízí průřez tím nejlepším, co je v Café Buddha k dispozici.

To jsou všechno okamžiky, které budují poměrně stabilní klientelu, která již dokáže ocenit autentickou thajskou kuchyni. Tu ne vždy v „thajských“ podnicích dostanou, například v celebritami oblíbeném podniku Noi na Újezdě se řada thajských jídel podává v téměř nepálivé verzi, protože hosté to tak mají prostě rádi...

Čekání na pařátky

Štěpán Návrat se před časem rozhodl otevřít i druhý pražský podnik téhož názvu v Norské ulici, v němž posouvá hranice ještě o kousek dál. Do stálé nabídky totiž zařadil například smažené larvy bource morušového připravené ve woku na oleji s galangou, citronovou trávou, limetkovými listy a kořením devíti chutí. A také žabí stehýnka smažená v tapiokové tempuře, která jsou servírovaná se salátkem z ananasu a koriandru a s chilli omáčkou. V dohledné době navíc plánuje představit v Praze další, v Thajsku mimořádně oblíbenou delikatesu v podobě grilovaných kuřecích pařátků.

Pokud někdo nemá odvahu experimentovat, může si vybrat z nabídky dalších specialit, žádané jsou mušle svatého Jakuba pečené na malajský způsob či pražma po thajsku připravená s pikantní limetkovou omáčkou a citronovou trávou. Na takovou úpravu ryby narazíte jen zřídka, byť musíme opět upozornit, že i ona potěší především milovníky ostřejších chutí.

Autoři: pro iDNES.cz,






Nejčtenější

Fotografie italsko-britského umělce Feliceho Beata nás unášejí do Japonska...
OBRAZEM: Starý svět gejš a sumistů dýchá vznešeností, důstojností

Fotografie italsko-britského umělce Feliceho Beata nás unášejí do Japonska druhé poloviny devatenáctého století. Zachycuje na nich válečníky ve zbroji,...  celý článek

Jedním z kvinteta protagonistů odborů je Cain Velasquez.
Bojovníci MMA založili odbory. Chtějí zdravotní benefity i vyšší platy

Rvou se v kleci, teď se však míní prát i za své zájmy jako pracující. Za jistější pracovní místa, za proplácení nemocenské. Skupina bojovníků MMA založila...  celý článek

Tomáš Slavík - World City Downhill Tour
VIDEO: Padesátkou na kole úzkými uličkami. Český biker zdolal drsný sjezd

Řítili se dolů krkolomnými, těsnými uličkami, zdolávali schody, vybírali ostré zatáčky. Do tváře jim ze zápraží křičeli fandící obyvatelé domků, občas se...  celý článek

Jste ve městě nová a nikoho neznáte?
Jste ve městě nová a nikoho neznáte?

Na eMimino.cz najdete maminky, které jsou na tom podobně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.