Vraz do toho tři myši
Recept na výrobu tohoto tradičního čínského zdravotního nápoje je vcelku jednoduchý, o to víc budí rozpaky. Jeho základem je zmocnit se tří myších mláďat (pozor, nesmějí být starší tří dnů), která utopíte v rýžovém víně. V něm je necháte rok hezky kvasit a můžete podávat. Podle Číňanů je myší víno lékem na všechno, od nemocí srdce až po astma.
Napijte se z veverky
Chlapi z pivovaru BrewDog se nezastaví asi před ničím. Už přivedli na svět dvaatřicetiprocentní pivo nazvané Taktický jaderný tučňák a jednačtyřicetiprocentní Potopení Bismarcku, ovšem před několika měsíci vytvořili zatím nejsilnější, pětapadesátiprocentní, pivo titulované jako Konec historie.
Pivovar tím nenaznačuje nic jiného, než že se má jednat o poslední vývojové stadium piva. Jako by ale nebyl dostatečně bizarní sám procentní údaj, svůj výrobek se jeho tvůrci rozhodli ozvláštnit i designem. Pivní lahve proto nacpali do těl veverek, lasic a zajíců.
V první várce bylo vyrobeno dvanáct lahví a všechny už skoupili sběratelé. Po uvedení piva na trh se ozvali ochránci práv zvířat, majitelé je však ujišťují, že jsou to zvířata přejetá autem. A veřejnost si může oddechnout i proto, že na rozdíl od čínského modelu nejsou živočichové nacpaní dovnitř lahví.
Hadí víno
Následující asijský alkohol neslibuje zdravotní zázraky všeho druhu jako víno s myškami a drží se při zemi: léčí "jen" impotenci. Snake Wine se vyrábí tak, že se vykuchá jedovatý had, naloží se do rýžové pálenky a nechá se několik měsíců fermentovat na slunci. Poté se klasicky stáčí do lahví, do nichž se pro potěchu oka přidávají další hadi, želvy, stonožky nebo štíři. Hadího jedu se nebojte, je to bílkovina a v pálence se rozpustí.
Tři ještěři v lihu
Otázka: Co může být lepšího než mrtvé zvíře v lihu? Odpověď: Více mrtvých zvířat v lihu. V čínských a vietnamských vesnicích, kde se tento nápoj dělá, rozhodně nevěří, že méně je více. Proč by jinak do lahve cpali tři gekony místo jednoho? Konzumenti tohoto nápoje totiž věří, že jim naložení gekoni předají svou energii. Takže čím víc gekonů, tím víc energie.
Burčák z agáve
Ke konzumaci všech vyjmenovaných nápojů potřebujete notnou dávku kuráže, ten následující, mexické pití pulque, je výjimečný něčím jiným. Je velmi vzácný. Podle více než dva tisíce let starého receptu potřebujete k jeho výrobě dvanáctiletou rostlinu agáve. Odřízne se její pupen a uprostřed se vydlabe prohlubeň, v níž se posléze hromadí sladký nektar.
Můžete hp z agáve vypouštět každý den po dobu tří měsíců a vždy si domů odnesete kolem pěti litrů šťávy. Necháte ji asi pět hodin kvasit, aby měla od dvou do šesti procent alkoholu, a můžete rovnou pít. Nevýhoda je, že se šťáva z agáve kazí ještě rychleji než burčák. Proto ji nelze exportovat.