Tour de France se vyhrává i v kuchyni. A je to velká věda

  11:33
Oyonnax (Od našeho zpravodaje) - Skončila už éra malých houstiček, jimiž jezdci během etap doplňovali energii. Snídaně jsou stále častěji teplé. Frčí bezlepkové jídelníčky. Stravování cyklistů na závodech Grand Tour je čím dál složitější.

BON APPÉTIT. Fanoušci mohou dát na Tour de France prostor svým osobitým chutím, zato stravování cyklistů je čím dál složitější. | foto: Profimedia.cz

Od šesti do osmi tisíc kalorií spálí cyklista při etapě Tour de France. Co potratí, musí zároveň i nabrat. Proto týmoví lékaři doporučují potravu o obsahu až 6 000 kalorií denně. Což se rovná například steaku o váze 2,7 kila.

Pokud má pak po skončení Tour jezdec o kilo navrch v porovnání se startovní váhou, jde podle lékařů o důkaz, že jeho tělo umí dobře regenerovat. „Zato když přijdete o dvě kila, řeknou vám: Pálil jsi vlastní svaly,“ říká František Raboň, až do loňska člen týmu Omega Pharma.

„Už po druhém týdnu tělo často ani není schopné patřičně doplňovat energii. Žaludek s tím bojuje, jdete do ztrát a denně doplníte třeba jen devadesát procent energie,“ líčí Raboň, aktér sedmi třítýdenních Grand Tours. „I proto začaly týmy s sebou brát vlastní kuchaře. Ti zařídí, aby závodníci nejedli žádnou hlušinu.“

Hannah Grantová, šéfkuchařka týmu Tinkoff-Saxo, je už svými výtvory v pelotonu proslulá. Dokonce o nich sepsala knihu: Kuchařka Grand Tours. Poprvé má nyní při třítýdenním klání svoji kuchařku také tým NetApp. Brunetu Claudii cyklisté velebí. „Dostáváme od ní jídlo, o kterém se mi v životě nesnilo,“ říká Leopold König. „Vyznává u svých jídel na hotelu bezlepkovou a bezlaktózovou stravu. Třeba na snídani dělá i šťávu z červené řepy nebo mrkve. A denně máme jinou rybu i jiné maso.“

Jaký tedy je Königův jídelníček v závodním dni Tour?

Snídaně: teplá ovesná kaše s ovocem, rýže, vaječná omeleta.
Při závodě: rýžové a ovesné koláčky, čtyři gely, jedna tyčinka, tři až čtyři litry iontového nápoje.
Po etapě: ovocný salát, těstoviny, brambory nebo rýže, pohanka, kuskus, případně tuňák.
Večeře: quinoa (chilský merlík), čočka, rýže a ryba nebo steak.

„Novým trendem je, že snídaně bývá vařená,“ říká Raboň. „Upouští se od pečiva se šunkou a sýrem nebo třeba koblih. Cokoliv uvařeného žaludek lépe stráví.“

Jan Bárta, aktér letošní Tour, přitaká: „Já si dávám teplou ovesnou kaši s ovocem.“

Též kdysi oblíbené minihoustičky, na sladko nebo na slano, už lékaři při etapě neradi vidí. „Tělo na strávení housky vydává zbytečnou energii. Lepší jsou předpřipravené tyčinky a gely,“ tvrdí Raboň.

DOPLNĚNÍ ENERGIE. Francouzský cyklista Arnaud Demare během desáté etapy Tour de France.

Australan Adam Hansen z Lotta spořádá až 25 padesátigramových gelů, obsahujících vitaminy, sacharidy či aminokyseliny za den! Jenže Hansen je extrémista. Tradičnější je porce zhruba deseti gelů a tyčinek v etapě. Týmoví specialisté nabádají jezdce, aby snědli dvě tyčinky nebo gely každou hodinu v sedle - i když nemají hlad.

„Tělo má dostat za hodinu zhruba šedesát gramů karobohydrátů,“ připomíná Raboň. „Doktoři nás ale varovali: Jakmile nebudete dvě hodiny jíst a dostanete pak hlad, nezachrání vás, ani když si vezmete čtyři gely najednou. Protože tělo pojme za hodinu jen těch 60 gramů karbohydrátů a víc ne. Naopak, může vás z té náhlé porce gelů rozbolet žaludek a dostanete průjem.“

Ne každý navíc snáší konzumovat během etapy jen gely a tyčinky. „Já mám svoji speciální rýži,“ říká Peter Sagan. Bárta polyká malé krychličky z ovesné kaše. König naopak vypráví: „Dělají mi takové rýžové suši, kde je uvnitř parmezán s prosciuttem. Je úžasné.“

Obvyklé stravovací návyky se snaží dodržet i o volném dni. „To aby tělo nedostalo z náhlé změny jídla šok.“ Přesto Nicki Strobel, kuchař stáje Orica, přiznává: „V úterý jsem chlapce večeří trochu rozmazlil. Menu bylo: gazpacho, kuřecí soté a ovoce se šlehačkou.“

Mnozí cyklisté milují sladké. Jenže „rychlé“ cukry ze sladkých zákusků pro jejich těla nejsou při závodě vhodné. Proto kuchař Omegy vyrábí pro Kwiatkowského a spol. muffiny ze sojového mléka. Očím tak zařídí požitek, že si dávají muffin, a chuťové buňky tím ošálí.

„Poslední týden už se vypouští i zelenina, která má minimum energie a nafoukne žaludek. Jako předkrm potom místo zeleninového salátu bývá spíš carpaccio z tuňáka, parmská šunka nebo kousek melounu,“ vypráví Raboň.

Kritický třetí týden nejednoho favorita na trati odrovná.

A jak říká König: „I maličkosti rozhodují.“

Tour se vyhrává také v kuchyni.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Účast na MS se odkládá. Jak Pastrňák přijal trenérovu kritiku a stal se hrdinou

5. května 2024  10:46

Vůbec mu nevadilo, že výrazně snížil vlastní šance zahrát si na domácím mistrovství světa. Vždyť už...

Děčínský kapitán o mimořádném gestu fanoušků i fér derby: Ale řežba to je!

5. května 2024  10:06

Basketbaloví Válečníci z Děčína našli obnovitelný zdroj energie. Načerpali ji v dosud neviděném...

S Ipswichem jásá i Sheeran. Hráči mu v šatně zpívali jeho hit, teď plánují party

5. května 2024

Symbolů vepředu na dresu si všimnete na první pohled. Znaménka + - = ÷ x ale neznamenají, že by...

Nejsem hlavičkář, míč mě trefil, smál se jablonecký Náprstek po vítězném gólu

5. května 2024  9:59

Premiérový prvoligový gól oslavil v nejlepší možné chvíli. Talentovaný útočník Matěj Náprstek...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....