Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Labužnický pravěk. Neandrtálská kuchyně nebyla primitivní, říká studie

Rozmanité ingredience, důmyslné postupy. A touha uspokojit požitkářské chutě. Prehistorická gastronomie byla mnohem sofistikovanější a komplexnější, než jsme si mysleli, odhalila pionýrská studie. Neandrtálci byli gurmáni, naznačuje.
Gurmáni. Neandrtálská kuchyně byla mnohem sofistikovanější a pestřejší, než si...

Gurmáni. Neandrtálská kuchyně byla mnohem sofistikovanější a pestřejší, než si věda myslela. | foto: Profimedia.cz

Natrhané bobule, syrové maso, kořínky. Hltané kvůli holému přežití, bez hledání chuti, bez gurmánského potěšení. Pokud jsme si představovali stravování neandrtálců v těchto konturách, pletli jsme se.

Vyjevila to analýza zřejmě nejstarších nalezených zbytků pokrmu. Jsou jimi spáleniny staré sedmdesát tisíc let, našly se v ohništi jedné z jeskyň v pohoří Zagros v severním Iráku. „Naše zjištění jsou první opravdovou známkou složité přípravy jídel, tedy kultury stravování, mezi neandrtálci,“ uvedl pro list The Guardian Chris Hunt, kulturní paleontolog, který vykopávky koordinoval.

Pravěk s citem pro kulinářské chutě

Zbytky pravěké gastronomie archeologové nalezli v lokalitě Šánidar, která překvapila již jednou. Předchozí nálezy totiž naznačily, že neandrtálci své zesnulé vědomě a rituálně pohřbívali, což by jejich společnosti přiznávalo kulturní vyspělost vyššího řádu, než která se jim přisuzovala, jak napsal v roce 2020 server CNN.

Aktuální zjištění publikovaná v magazínu Antiquity by to podporovala. Ceren Kabukcu, která výzkum vedla, přitom nezastírá, že její tým očekával, že najde doklady, že neandrtálci konzumovali jen škrobovité potraviny jako kořínky a hlízy. Nutričně výživné a konzumované bez úpravy.

Místo toho vědci zjistili, že tito hominidé jedli i luštěniny, jako je hrách, vikev, čočka, fazole, a jisté druhy rostlin, které vyžadovaly docela složitou úpravu. Luštěniny, které měly kvůli taninům a alkaloidům hořčejší chuť, namáčeli, drtili nebo roztloukali, aby byly chutnější. „Protože neandrtálci neznali nádoby, předpokládáme, že používali plachtu ze zvířecí kůže,“ vysvětluje v listu The Guardian Hunt.

Používali kuchařské techniky, které věda zatím vyhrazovala až komunitám neolitické revoluce, době přechodu od lovců a sběračů k zemědělské společnosti, tedy době před šesti až deseti tisíci lety. „Sofistikované přípravy jídel mají mnohem delší historii, než jsme si mysleli,“ komentoval pro CNN odhalení John McNabb z Centra pro archeologii původu lidí Southamptonské univerzity.

Rozhodně tedy neplatí, že by se neandrtálci živili jen kořínky a rostlinami, které stačilo utrhnout a jíst, a horami masa z ulovené zvěře. A co víc, nálezy říkají, že život v pravěku nebyl pouze brutálním zápasem o přežití. Byl v něm prostor na potěšení z pestrých chutí. Existuje totiž možnost, vlastně zcela ohromující, že pravěcí lidé úmyslně neničili všechny toxiny způsobující hořkost. Část semen, v níž se hořkost soustředí speciálně, totiž nechávali neporušenou. Přirozenou chuť semen chtěli zredukovat, ovšem ne úplně eliminovat. „Byla to chuť podle neandrtálské volby,“ říká McNabb.

Později se podle nálezů začala jako dochucovadlo v pokrmech objevovat též divoká hořčice, to však již byla oblast obydlena druhem Homo sapiens. Našla se v nálezech starých čtyřicet tisíc let.

Vědci se však nespokojili pouze s analýzou vzorků. Snažili se vydedukovat možný neandrtálský recept a připravit podle něj ze semen kolem jeskyně pokrm. „Bylo z toho něco jako placka, lívanec, opravdu velmi chutný, jakoby oříškový,“ popisuje Hunt. Vědci však nezastírají ani odvrácenou stranu neandrtálské kuchyně. Protože hominidé semena roztloukali kameny z jeskyní, je pravděpodobné, že pokrmy byly lehce dochuceny zrnky písku. „Možná je jasnější, proč mívali neandrtálci zuby v tak hrozném stavu,“ dodává Hunt.

Celá práce podle prohlášení jejích autorů dokládá, že kulinářská kultura má dlouhou historii a že v ní chuť hrála významnou roli od samého začátku. „Naše práce přesvědčivě demonstruje propracovanost jídelníčku někdejších lovců a sběračů, propracovanost, která se podobala technice příprav moderních jídel,“ uvádí tisková zpráva Liverpoolské univerzity, kde Kabukcu působí. Odhalení podle ní dalece překračují dosavadní debaty o tom, zda byli neandrtálci především masožravci, nebo vegetariáni.

Podle spoluautorky studie Eleni Asouti znali neandrtálci techniky, které dosud archeologové a antropologové považovali až za pilíře neolitických zemědělských společností a za počátek gastronomie, jak ji chápeme dnes. „Naše odhalení ukazuje, že moderní kuchařské techniky mají delší a hlubší původ, který předchází začátku zemědělství o tisíce let,“ píší vědci. Mají za to, že jejich práce otevírá otázce rozvoje lidského jídelníčku nové obzory.

Tím spíš, že jejich závěry z výzkumu iráckých nálezů podporuje i analýza nálezů z řecké jeskyně Franchthi. Jsou staré dvanáct tisíc let, navzdory časovému rozdílu sdílejí využití obdobných rostlin a kuchařských postupů s těmi z jeskyně Šánidar.

  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Moc hluboko, už bys byl na kosti! Petr Vydra se na kurzu chopil tatérské jehly

21. dubna 2024

Premium „Špatný sklon,“ upozorní mě lektorka Kateřina, když se snažím o rovnou linii a správnou hloubku, do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...