Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Barmanská legenda Gary Regan: musíte umět potěšit hosty

  14:00aktualizováno  14:00
Je žijící legendou a asi nejcharismatičtější postavou barového nebe. Hluboká znalost oboru a touha experimentovat spolu se svérázným vystupováním, suchým humorem, ale též nekonečnou přívětivostí z Garyho Regana učinila ikonu. O tomto víkendu se mistr barman a mixolog podíval do Prahy.

Symbióza charismatického svérázu a profesionality: barman Gary Regan

Už v sobotu se Gary v Bugsy's baru setkal s nejlepšími českými barmany, ještě předtím ale namíchal signature cocktail pro nový bar Cloud 9, který v květnu otevírá hotel Hilton Prague. Výzva to byla komplikovaná – koktejl měl obsahovat tradiční český drink a ovocnou pálenku.

Jako báze pro svůj nový drink Gary Regan zvolil Becherovku a grappu. „Míchat koktejly z ovocných destilátů je velice složité. Tenhle drink se mi ale snad povedl," prohlásil Gary poté, co zbrusu nový cocktail namíchal, aby jeho recept napsal podle tradice na barový ubrousek.

Koktejl růžové barvy Regan pojmenoval Markéta a kromě zmíněných ingrediencí obsahuje ještě limoncello a grenadinu.

Zájem těch nejlepších českých barmanů o setkání s ním výstižně ilustruje, že je považován za skutečnou ikonu.

Barman Gary Regan

Sám Regan se ale do takové role stylizuje nerad: „Nezáleží na tom, jak umíte smíchat pár ingrediencí dohromady, a už vůbec ne na tom, jestli jste třeba napsali knížku, kterou mají lidi rádi. Podstatou barmanství je umět potěšit hosty, dokázat vytvořit správnou atmosféru. V New Yorku se mi stalo, že za mnou přišel jeden z mých zákazníků a říká mi: ,Gary, jedu teď na čas pryč, za dva dny mi přijede hlídat byt kamarád. Tady máš klíče, pozítří se tu pro ně zastaví.' Tohle je pro mě smysl toho, co dělám.“

Po setkání s českou barmanskou elitou se Gary Regan prošel noční Prahou, navštívil několik dalších barů a stihl také ochutnat českou kachnu se zelím a guláš s knedlíky – vše samozřejmě s českým pivem.

„Praha je pohádková. Mám obrovskou radost, že jsem měl alespoň těch pár hodin na to, abych si prohlédl její historické centrum.“

Kdo je Gary Regan?
Barmanská hvězda je původem z Anglie, už mnoho let ale žije v americkém Cornwall on Hudson poblíž New Yorku, kde má svou barmanskou školu. Je autorem vysoce ceněné knihy Joy of Mixology a především kultovní publikace The Bartender's Bible, které se po celém světě prodalo už před milion kusů.

Gary napsal řadu dalších knih o destilátech (především o bourbonu) a koktejlech.

Má svůj pravidelný barmanský sloupek Cocktailian v San Francisco Chronicle, přispívá do desítek odborných magazínů. Značnou část roku cestuje po světě, aby vedl mixologické semináře a zasedal v porotách prestižních barmanských soutěží.

Autor:


Nejčtenější

VIDEO: Moje sexuální robotka mi bude partnerkou, říká Američan

Toto je Harmony. Sexuální robotka, ale „nejživější“ ze všech.

Před deseti lety se rozvedl a nelituje. Tím spíš, že má novou přítelkyni. Jmenuje se Harmony. Není živá, ale jako by...

Lidé neumějí využívat svou sexuální energii, říká MOgirl Klára

„Jsem hrdá na to, že jsem se vydala vlastní cestou a že žiji život podle sebe,“...

Většina lidí neví, co vše jim může dát sexuální energie, a neumějí s ní pracovat, říká MOgirl Klára. Snaží se to proto...



VIDEO: Foglar ze mě udělal pořádného kluka, řekl Jindra Hojer v Rozstřelu

Chemik Ing. Jindřich Hojer, CSc. inspiroval spisovatele Jaroslava Foglara k...

Šanci vstoupit do příběhů Rychlých šípů považuje za vyznamenání. A velmi si cení zážitků i etiky, kterou mu dal oddíl...

Věčně namol: alkohol byl britským námořníkům věrným druhem

Hladinku je třeba udržovat. Námořníci čekají na svůj příděl na lodi HMS HMS...

Tlumil nudu všedních dnů, ale i strach před bitvou. A britské vojenské námořnictvo, stejně jako armády jiných zemí,...

Počet sexuálních partnerek muži odhadují, nepočítají

Matematicky to nesedí. Proto vědce zajímalo, proč uvádějí muži o tolik vyšší...

Dlouhé roky to vědcům vrtalo hlavou. Proto se rozhodli prozkoumat, proč muži ve výzkumech uvádějí o tolik větší počet...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná...

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce přiřkli čestné místo na...

Americký obchodník léčil lidi radioaktivní tinkturou, vydělal miliony

Radioaktivní tinktura vynesla podvodnému lékaři miliony.

Měla to být zázračná medicína, místo toho vás postupně kontaminoval radioaktivitou. Počet lidí, kteří líbivé reklamě...

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně.

Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz