Cuy chactado: morče naplacato už v Peru nedrtí kameny

Oběd, nebo kamarád? Když přijde na morčata, má většina obyvatel Ekvádoru, Peru, Kolumbie nebo Chile jasno. Sympatický barevně osrstěný hlodavec může s přehledem zastat obě role současně. Morče je místními považováno za vynikající pokrm.
Peruánská klasika. Rýže, brambory, pálivá tomatová omáčka... a morče.

Peruánská klasika. Rýže, brambory, pálivá tomatová omáčka... a morče. | foto: Profimedia.cz

Historie konzumace morčat se v Jižní Americe táhne tisíce let nazpět a je věcí dodnes široce rozšířenou. Kečuánští indiáni nazývali tato zvířátka cuy, název cui-cui pro ně měli obyvatelé zpod vrcholků And a cabiai jim zase říkali divocí domorodci Galibové na území dnešní Francouzské Guyany. Tady všude se morčata pravidelně objevovala na jídelníčku místních. Tedy alespoň do doby, než se misionáři postarali o dočasné utlumení této kulinářské praxe v kombinaci s přísunem jiných zdrojů masa z Evropy.

Hloubku vztahu Peruánců k morčatům jako důstojnému hlavnímu chodu zase odráží i mistrovská malba kečuánského indiána Marcose Zapaty na katedrále v Cuzcu. Ježíše Krista s apoštoly během poslední večeře vymaloval do všech detailů a neopomněl jim na stůl naservírovat pečené morče.

Misionáři si stejně jako španělští a portugalští dobyvatelé na konzumaci morčat prostě zvyknout museli. Ostatně, i do hovorové španělštiny se rychle vžilo zvukomalebné pojmenování tohoto tvorečka cui-cui, podle jeho typických pískavých hlasových projevů.

Za zmínku ještě stojí, že to nebyl jediný název. Původní pojmenování pokrmu z pečených morčat totiž bylo conejilo de Indias (králík po indiánsku). První Španělé totiž údajně po dlouhá léta sami netušili, že oblíbené domácí morče, se kterým si děti indiánů ještě ráno hrály, je tím samým živočichem, které jim jejich otcové po večerech nabízejí na talíři.

Chutný zdroj kvalitního masa

A dnes? Obyvatelé jihoamerického kontinentu nedají na morčata dopustit. Jen pro představu, v roce 2005 žilo v Peru 27 milionů obyvatel a snědlo se tu 65 milionů morčat. Více než dva kusy na každého muže, ženu či dítě.

V okolních zemích je situace podobná a poptávka se rozhodně netenčí. Z hlodavců se dokonce stává zajímavý vývozní artikl. Ale i tady platí známé úsloví o jiných krajích a jiných mravech. Zatímco v Kolumbii se nad pečeným hlodavcem nikdo neošívá, v Kalifornii je ze zákona jako domácí mazlíčky konzumovat nesmíte. Ve státě New York ano, ale jen mimo území hlavního město. Do Kanady morčata jako syrové maso nesmí, ale dovézt si živá a sníst je doma klidně můžete.

A z čeho vlastně pramení současná obliba morčat? Například z toho, že jejich kvalitní maso vyniká lehkostí a nízkým obsahem cholesterolu. Vede nad hovězím, vepřovým i kuřecím. Obsahuje 21 procent proteinů a jen 8 procent tuku, na což milovníci zdravé stravy po celém světě slyší. Morče je navíc krajně nenáročným chovancem a vykrmit si ho můžete až do macka o hmotnosti tři a půl kilogramu.

Odhlédneme-li od zdejších kulturních norem, zdá se to jako efektivní zdroj masa. Produkce živočišných bílkovin se odehrává lokálně, přímo doma, bez nadbytečných odpadů a náročných energetických výdajů. Během roku můžete průběžně zásobit celou rodinu dobrým masem. Z jedné chovné skupiny dvou samců a dvaceti samic „vyrobíte“ 160 až 200 „porcí“ do roka.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Vařený kaloň - barbarská příprava a nebezpečná kontumace
  • Jihoamerický kontinent onu výzvu přijímá a pokrm, „na kterém si pochutnávali Inka i bohové“, tu nabízí řada restaurací i specializovaných podniků rychlého občerstvení, zvaných cuyerías. Mezi nejoblíbenější způsoby přípravy pak patří cuy chactado, které je ale přeci jen lepší nechat v rukou odborníků.

    Dvouměsíční morče je nejprve zapotřebí nechat přirozenou cestou vyprázdnit. Minimálně patnáct hodin hladovění tak zajistí, aby střeva hlodavce nebyla znečištěna závadným obsahem. Zvíře je poté usmrceno nožem, jeho kůže se nařízne a tělo se ponoří na 20 sekund do téměř vařící vody. Spaření výrazně usnadní odstraňování husté srsti. Pak už záleží na konkrétním kuchaři, jak maso upraví dále. Někteří například z estetických důvodů hned odstraňují hlavu, což jiní považují za znevážení celého jídla.

    Považují ji totiž za „královský kousek“, který bývá servírován nejváženějšímu nebo nejstaršímu hostovi u stolu. Zbavit morče hlavy také může podle tradice přinášet smůlu. V hlavičce se totiž nachází kůstka Peruánci zvaná atuqcha (malá lištička), která náhodnému nálezci přináší štěstí.

    S hlavou, nebo bez je následně tělíčko morčete zbaveno vnitřností a smáčknuto naplacato vylomením kloubů. Mimochodem, původní chactado, tedy „naplacato“, se provádělo jednoduše: rozdrcením živého morčete mezi dvěma těžkými kameny. Tento žaludek dráždící kousek doprovázený žalostným pištěním už naštěstí většinou nevidíte ani v těch nejzapadlejších končinách.

    Pak už stačí morče obalit ve směsi kukuřičné mouky, vajec, zeleného pepře a bylinek a celý „řízek“ z hlodavce usmažit. Obvyklými přílohami jsou vařená kukuřice, žluté brambory a omáčka salsa criolla, případně středně pálivá ají huacatay. V Limě vás v lepší restauraci vyjde jedna porce na přibližně 45 peruánských soles, tedy asi 400 korun. Ale peněz rozhodně litovat nemusíte, chuť masa, jemností ne nepodobná kuřecímu, vás příjemně překvapí. Při jídle se neostýchejte používat ruce místo příboru, drobné polámané kostičky by vám mohly chuťový zážitek znepříjemnit.

    Dali byste si k jídlu morče?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. července 2016. Anketa je uzavřena.

    Ano
    Ano 839
    Ne
    Ne 275
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Proč říkáme OK. Na začátku byl před 185 lety novinový žert, co se splašil

    9. dubna 2024

    Jako by tu s námi byl odjakživa. Krátký, sdělný, srozumitelný napříč generacemi i kontinenty. Jenže...

    Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

    15. dubna 2024

    Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

    15. dubna 2024

    Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

    Prodloužené lebky, pilované zuby. Vikingům sloužily modifikace i jako znamení

    14. dubna 2024

    Dokazovaly absolvování iniciačních rituálů, ale sloužily i jako tajná poznávací znamení, která...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    OBRAZEM: Hrál v pornu, utkal se s triádou. Jackie Chan slaví sedmdesát

    13. dubna 2024

    V dětství prodělal nejpřísnější výuku ve škole čínské opery, poté se objevil v pornu, nato měl...

    Bestie z And. Pedro López zneužil, mučil a zavraždil více než sto nezletilých dívek

    16. dubna 2024

    Premium Po hrůzné noci zabíjel schválně tak, aby s příchodem nového dne zanikla u obětí poslední naděje....

    Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

    15. dubna 2024

    Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

    Znáte shilajit? V Himalájích je brán jako elixír síly a vitality

    15. dubna 2024

    Advertorial Shilajit, mumio, horská pryskyřice, slzy hor. Názvů pro shilajit existuje celá řada. V Asii je tato...

    Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

    15. dubna 2024

    Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

    Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

    Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

    Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

    Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

    Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

    V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

    Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

    Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

    Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

    Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...