Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Osm zásad: jak se vyhnout mizerné hospodě

Nejlepší hospoda je ta, ve které o personálu nevím, ale kde mi nic nechybí. Anebo ta, kde je obsluha vždycky u mě, jakmile něco potřebuji. Vypadá to jako hodně skromný požadavek, já ale takových podniků moc neznám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jentsee

Mazec..

S tou husou vylozene nesouhlasim.. I kdyz jak ktera.. Na Flore je (byla - uz jsem tam nebyl) obsluha opravdu na facku..Rv

0/0
20.10.2008 17:04

DaveDeMode

Tak to je mazec

V gastronomii se pohybuju nějakých 14 let, přešel jsem asi všema stupni vývoje až na to nejvyšší, ale tenhle článek to je humus. Tohle je přesně host, kterého bych ve svém podniku nerad viděl. Přesně pro tyhle "křupany", je ideální volbou nějaké ambiente.. Myslím, že je mnohem více důležitých věcí, než, ketré on vyjmenoval. Pokud bude autor chtít, rád ho provedu po dobrých pražských hospodách a restauracích. Kde mu bude chutnat jídlo, i pivko a kde je fajn obsluha..:-P

0/0
27.9.2008 11:31

Velký mozek vládne

Vilém Kopeček - namistrovanej blbeček

:-©:-©:-©:-©:-©:-©:-©:-©:-©Rv

0/0
25.9.2008 18:33

aesim24

neco malo k tomu...

za a) mi autor prijde docela jako snob. Nevim, kolik stoji jidlo v ty jeho oblibeny pseudohospode, kde vidi kucharum pod ruce a vsechno je cerstvi a profesionalni a ja nevim co jeste, ale s hospodou to ma spolecnyho jen to, ze tam toci nejaky to pivo (pocitam, ze tam vam ho ale prinesou ve sklenicce s nozickou :D). Autor asi nepozna rozdil, mezi hospodou a restauraci...ale budiz.

Co se tyce ty potrefeny husy....husa je restaurace a ne hospoda. A navic husa je pekne mizerna restaurace, ktera si hraje na ja nevim co... Ale to je sumak...

0/0
25.9.2008 12:08

makarimasta

do perdele

s potrefenejma husama :-© to ma bejt hospoda ?

0/0
24.9.2008 13:55

Jesuslives

Restaurace nebo hospoda?

Do hospody chodim na pivo, na jidlo do restaurace... takze asi osm zasad, jak se vyhnout mizerne restauraci by bylo presnejsi

Drahe podniky (obecne) me prilis nezajimaji, kdyz chci nekoho nekam vytahnout nebo tam jdeme s rodinou pri nejake vyznamne udalosti, tak OK..

ale na temer kazdodenni jeden dva kousky se spolubydlicima mame vyhlednutou hospodu, kde pulka tech zasad je pro me naprosto irelevantni

Obsluha prijemna, hospudka upravena - zadnej fotrovskej pajzl, presto tam stoji desitka staropramenu pouhych devatenact korun. Plus sipky, kdyz ma nekdo naladu. Akorat jukebox me tam se.e, taky nemam rad kraval - pokud nejsem v klubu

Vyber napoju sice neni moc pestry, ale kdyz mam chut na pivniho speciala, jdu pres ulici, kde se nachazi malej lokalni pivovarek

0/0
24.9.2008 11:30

_lu

...

no thedy, na idnes jsou teda kujva platy, dyk degustation si nemůžu dovolit ani já jen tak na posezení s přáteli!:-D

0/0
22.9.2008 15:08

poemcz

10 stolu obsazenych..

tak na to staci dva cisnici zrucni a je naprosto pohoda a jak neprijdou najednou je to naopak vyhoda ne problem , problemem je vice stolu najednou..to pak litate :) momentalne stul zadny za 40 min zavirame. Outpost restaurant Telemark Resort, Wisconsin USA, a ja tu za mizerny peniz sklizim stoly:-) ale brzo jedu domu :-)

0/0
22.9.2008 3:21

Mati

Pěkný PR, ale jinak absolutní neznalost

Autorka sice poskytla několika jmenovaným podnikům pěkné PR (La Degustation, La Veranda), ale např. právě La Degustation u Burzovního paláce nabízí v rozpětí 1500,- až 2.600,- Kč pro osobu (bez nápojů) výběr ze tří menu denně, kde se tolik vychválený tým profesionálů dopouští řady hrubých gastronomických chyb již jen v sestavení menu. Konzumace takto chybně sestaveného menu může bez ohledu na kvalitu výroby a servisu nejen oslabit kulinářský zážitek z konzumace menu, ale v krajním případě i ohrozit klidné zažívání.

S trochou nadsázky se dá říci, že v případě La Degustation platí, že méně je někdy více. Autorka se však k problematice gastronomie vyjadřuje zjevně bez elementárních znalostí gastronomických pravidel a zákonitostí a její nadšení pramení buď z toho, že pochválená restaurace jí poskytla víc, než jen kulinářský zážitek nebo její zkušenost s restaurací podobného typu je zcela ojedinělá a zůstala proto ohromena jinak dnes již poměrně rozšířeným sortimentem a kvalitou.

0/0
21.9.2008 17:06

aesim24

Re: Pěkný PR, ale jinak absolutní neznalost

bohuzel to neni zenska, ktery by se jeste leccos dalo odpustit, bohuzel je to chlap. A v takovym pripade mi vrta hlavou, copak je to za hovado, ze ani nepozna rozdil mezi hospodou a restauraci. Asi je to peknej podpantoflak, co vyleze do jakyhokoliv podniku jen v ramci prace, protoze jinak ho stara nepusti. Asi se sefredaktor smiloval a dal mu takovyhle clanek, at si aspon jednou nekam zajde :D

0/0
25.9.2008 12:14

Velký mozek vládne

Re: Re: Pěkný PR, ale jinak absolutní neznalost

Proč by se mělo ženské něco odpouštět 8-o přece je ta emancipacééééé :-©:-©X

0/0
25.9.2008 18:37

J i ř í

Děkuji

za hezký článek a dodávám: V dobrém podniku má i nekuřák svá práva. V dobrém podniku vědí, že když napíší "tradiční česká kuchyně", tak to znamená zajímavá jídla (a znalost přípravy omáček) a ne jen zajímavé názvy bezpohlavních minutek (typu "Rumcajzovo tajemství"). V dobrém podniku neinzerují cizí kuchyně, pokud to neumějí: dost hrozné jsou po česku rozvařené špagety s kečupem a s eidamem místo parmezánu; mexické burritos, které vůbec nejsou ostré; boršč bez červené řepy atd. atd. V dobrém podniku nešidí hosty používáním sprejové náhražky místo šlehačky, vepřových žaludků místo drštěk do dršťkové, natož takovou hrůzou, jako je bramborová kaže z prášku. V dobrém podniku umějí i něco jiného než nudnou nabídku vepřové-hovězí-kuřecí: třebas nabídnou telecí, jehněčí, králíka, kachnu, rybu... A je zajímavé, že v Německu v houbařské sezoně běžně nabízejí jídla s hříbky, což u nás umějí málokde.

0/0
21.9.2008 14:30

uzycek

do hospody se chodi chlastat,

do restaurace na jidlo...

samozrejme, ze aji v hospode muzou toho utopenca donest na cistem talirku.. ale to uz s tim nejak souvisi..

a hospoda je presne tak mizerna, jak mizerni tam lezou hosti..hoste.. podle toho, kde lezi.

ja nemam nic proti jidlum za nekolik stokorun, ale hotovka za sedesat mi poslouzi stejne jakou creme ala blabla po blabla zpusobu s blabla, co nez snim trva tri hodiny...

0/0
20.9.2008 17:09

Brainwashington

Stačí jen jediné pravidlo:

Kde nejsou lidi, čili zákazníci, ať v restouraci nebo v obchodě, nestojí to se jich ani všímnou natož tam jít - spolehlivý ukazatel, i v cizině, co je dobrá restourace nebo shop! A, kde jsou lidi, hlavně místňáci, tam je to dobré!:-)

0/0
20.9.2008 15:02

moonflower

díky

Dobrý den, chtěla bych poděkovat za kvalitní článek. Vyjadřoval přesně mé (a přítelovy) názory a postřehy, navíc trefné výrazy "všichni přece pijou gambáče" tento článek i vtipně doladily. :-)

0/0
20.9.2008 11:54

bucis

Bláhovka Brno

Ať si autor zajede na bláhovku do brna!! tak má vypadat hospoda...

0/0
20.9.2008 9:49

pilsener

Re: Bláhovka Brno

Nene, někteří básní o Bláhovce - zajdi ke Kudějovi v Olomouci a pak suď  R^

0/0
20.9.2008 10:10

fBcH

Pivo v ČR

Opět jsem čekal u bodu pivo, že autor článku bude vychvalovat piva bez duše, která jsou díky nákladné televizní reklamě vařená z chlorované vody, čínského chmele a spařeného ječmene té nejhorší kvality: Gambrinus, Krušovice, Staropramen, Radegast, Starobrno, Velké Popovice - tedy kdysi pitelné, dnes chemické a odporné značky Rv Proto mě velmi potěšil bod 4. Ono totiž vedle velkých televizních moluchů ještě v České republice existuje spoustu dalších pivovarů, které pivo vaří stále klasickou metodou. Pivní značky, které doporučuji: Postřižinské z Nymburka, Poutník z Pelhřimova, Malý Rohovec, Rychtář z Hlinska, Krakonoš z Trutnova, Novopacké pivo, Chýně u Prahy, Medlešice, Forman z Velichova, Chmelka z Miletína, Trubač ze Štramberka, Krkonošský Medvěd z Vrchlabí, Valášek ze Vsetína R^

0/0
20.9.2008 6:37

fBcH

Re: Pivo v ČR

*Malý Rohozec. Omlouvám se Malému Rohozci za překlep.

0/0
20.9.2008 6:50

pilsener

Re: Re: Pivo v ČR

Souhlas, lze dodat i další značky, ale to dávám všem, co mají zájem, za domácí úkol! ;-D

0/0
20.9.2008 8:23

Honza.Z

Re: Pivo v ČR

v zasade souhlas az na to novopacky pivo - to je hroznej utrejch.

0/0
21.9.2008 9:56

Zbyněk Meruňka - moderátor

Re: Pivo v ČR

Z těch velkejch pivovarů: Gambrinus, Starobrno, Staropramen - samozřejmě humus, Krušovice - na to si člověk musí zvyknout takže bych to tak automaticky neodsuzoval, navíc Mušketýr je asi nejlepší lahváč kterej se dá tak nějak po celý zemi sehnat, Radegast a Kozel - docela ujdou, v poslední době se aspoň nezhoršily, čímž se dostali mezi ty lepší.

Ty malý piva: Některý celkem dobrý, ale Poutník - to si snad děláte prdel, ne?

0/0
21.9.2008 11:58

flames828

Re: Pivo v ČR

Opět opakuju,že Valášek je sračka, taktéž pít delší dobu Krakonoše, tak zblednu od nechuti - bezpohlavní pivo naprosto matné chuti. E-e!

0/0
22.9.2008 10:41

daBmV

Re: Pivo v ČR

Krkonosskou dvanactku jsem byl nucen konzumovat o deovolene a uprimne me to pivo prijemne prekvapilo. Jinak do vyctu pridavam pravdepodobne nejlepsi ceske cerne pivo a sice z pivovaru Kout v Cechach. Kdo nezna, necht zajede a okusi (cepuji mimo jine na hrazi v kempu v Hracholuskach, ale nejlepsi je samozrejme zajet primo do Kouta.

0/0
16.10.2008 13:26

pavka8

Re: Pivo v ČR

Tak to tedy nevím, Novopacké ani Krakonoš už dávno nejsou co bývaly, Rychtář je velká tragedie a Krkonošský Medvěd, no to si snad děláte (Y), ne? Tomu saponátu se nekvalitou vyrovná snad jen Martinský Zdroj nebo košická břečka.

0/0
30.12.2008 13:04

KamilCurda

PIVO a gulas a sest knedlu

a jsme jak delo, a to jsem pil jen GAMBAC

0/0
20.9.2008 4:11

daBmV

Re: PIVO a gulas a sest knedlu

prase

0/0
18.3.2009 17:11

KamilCurda

A navic

Ale osklive lobby, pan autor asi nema rad plzenske, budvar ani staropramen (staropramen mozna jo kdyz vyzdvihuje pokejhanou husu), Jo a kdyby neco tak jsme plzenak:)

0/0
20.9.2008 4:11

KamilCurda

HA XMAN.CZ-PRAHA(Stred sveta)-a "dobry pivo"

Teda je mi lito ze jako jedni z nejchytrejsich a nejdulezitejsich lidi, kdyz debatujete zde, kde to nikomu nic nerekne neprijdete ani na prd, Nic nevite! No. Bez ceskeho piva by jste nemeli ani zadne tema, a ceske pivo je ceske pivo jen diky plzni, ano ceske pivo je kazde druhe ale takove budejovice jsou patok, pardal s breznakem taky a reknete mi dalsi znacku co se da pit, NIC, A hospoda je nejlepsi ta kde se citite sami nejlip a urcite ne takova kterou vam vnuti nejaka redakce. LIDI PREMYSLEJTE!!  form;-----[>-]V-----]

0/0
20.9.2008 4:05

fBcH

Re: HA XMAN.CZ-PRAHA(Stred sveta)-a "dobry pivo"

Některé TOP pivní značky v České republice-Postřižinské z Nymburka, Poutník z Pelhřimova, Malý Rohovec, Rychtář z Hlinska, Krakonoš z Trutnova, Novopacké pivo, Chýně u Prahy, Medlešice, Forman z Velichova, Chmelka z Miletína, Trubač ze Štramberka, Krkonošský Medvěd z Vrchlabí, Valášek ze Vsetína…R^stačí ti to Kamile Čurdo ?  Naproti tomu televizní reklamní bez duše vařené značky z chlorované vody, čínského chmelu a spařené z podřadného ječmenu…Gambrinus, Krušovice, Radegast, Starobrno, Staropramen.Rv

0/0
20.9.2008 6:19

flames828

Re: Re: HA XMAN.CZ-PRAHA(Stred sveta)-a "dobry pivo"

Valášek je sračka...

0/0
20.9.2008 12:16

sisihul

Re: Re: Re: HA XMAN.CZ-PRAHA(Stred sveta)-a "dobry pivo"

Valášek je výborné pivo sra*ko

0/0
21.9.2008 14:38

pilsener

Re: HA XMAN.CZ-PRAHA(Stred sveta)-a "dobry pivo"

Pane, Vy musíte bejt stran piva nepolíbený. A jsem taky Plzeňák - od narození, lokálpatriot, ale to, co tu blábolíte o Prazdroji, jsou buhapusté nesmysly... ;-( Prazdroj žije jen ze značky, hraje si na prémiový ležák, kterým už dávno svou kvalitou není, pivo už dávno není to, co jste si mohl dát před 10 a více lety (o Gambrinusu ani nemluvím, aby na mě nepřišlo dávení) :-© Doporučuji sundat klapky z očí nebo brýle mámení!

0/0
20.9.2008 8:22

makovec123

boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

autor evidenzne netusi co je hospoda. jinak by nepopisoval relativne luxusni (byt opravdu nikoliv spatne) podniky... teda s vyjimkou potrefeny husy. podniky kde ma personal v popisu prace zdraveni mi neprijde tak uzasnej jako ty kde to personal dela automaticky.

podle jeho popisu hospod se mezi ne da zaradit i chemicke sodexho, ktere je v prizemi.

0/0
19.9.2008 23:40

makovec123

Re: boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

este pokracovani:

ovsem kdyby autor zaskocil za roh, do te nove hospudky na radlicke (jmeno si ted nevybavim, ale jmenuje se podle majitele), tak by narazil na utulnou, byt mozna az moc velkou hospodu, kde maji dobre jidlo, famozni syreckove pomazanky k pivu, plzen jako kren, personal pozdravi, podekuje, zepta se jak chutnalo. pripadne na druhou stranu mafrackyho baraku na formanku kdyby zasel.. personal zrejme nepozdravi, bo tam litaj jak suspajtlove, ale.. pivo jako kren, gulasky, svickova, spanelaky k obedu neprekonatelny, chlapik se zenskou co se stridaj u pipy sice ponekud drsnejsi, ale sympaticti, vecer u koralky se s holkama co roznasej da dobre pokecat..

ano jedna z tech dvou hospod zdaleka nesplnuje vsechny body kterejma autor podminuje dobrou hospodu, ale troufam si rict ze obe hospody s prehledem strcej do kapsy to co by autorovo podminky splnovalo. tyhle hospody totiz splnujou to zakladni co ma mit dobra hospoda a to ze ty hospody maj proste "koule"

0/0
19.9.2008 23:41

pilsener

Re: Re: boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

Plzeň jako křen ;-D Vy Pražáci pivu rozumíte asi tak jako vínu...

0/0
20.9.2008 8:26

makovec123

Re: Re: Re: boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

tak vis co.. mame na navsi vic nez dve hospody, mame moznost srovnani .o)

0/0
20.9.2008 9:12

pilsener

Re: Re: Re: Re: boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

Já jsem z Plzně - máme tu 3 slušný minipivovary a pak chemické pivo Prazdroj/Gambrinus, takže se hoď do klidu, mladej...

0/0
20.9.2008 10:12

daBmV

Re: Re: Re: Re: boooze, zas si nekdo z i-heute plete pisteka s nedosinskou

co je na Plzni chemickeho? o Bahnohnusu se nema cenu bavit, ale imho se Plzen stale drzi.

0/0
18.3.2009 17:08

ununun

trochu rozpor

já nevim, ale nadpis je o hospodě a článek o restauracích, což je hodně velkej rozdíl! ale co se týče článku, musím se spoustou věcí souhlasit, hlavně s tím rádiem, to je třeba kritérium, podle kterýho si vybírám podnik na prvním místě. vejdu a praští me do uší slogan - hrajeme jenom hity - a utíkam

0/0
19.9.2008 19:38

PetrP7

Nejlepší je taková,

kde netočí Gambáček, ale PIVOR^

0/0
19.9.2008 17:51

makovec123

Re: Nejlepší je taková,

jojo, jediny PIVO je plzen 12

(a trochu cerna hora .o)

0/0
19.9.2008 23:43

pilsener

Re: Re: Nejlepší je taková,

Není nad to mít přehled o tom, co se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku vaří za piva ;-D

0/0
20.9.2008 8:28

yxarinka

víc druhů piv

je vidět, že autor opravdu do hospod chodí jen jako host. Jinak by věděl, že víc druhů např. točených piv si může dovolit pouze, když je hodně frekventovaném místě a ví, že sud brzy prodá. Pokud tedy nechce být čuně a opravdu se o trubky atd, stará. Máme hospůdku, vím dobře, o čem mluvím

0/0
19.9.2008 17:27

Mik8

Re: víc druhů piv

Píše "alespoň v lahvi."

0/0
19.9.2008 18:00

makovec123

Re: víc druhů piv

naopak.. rek bych ze autor je rozmazlenej founa bez vlastniho nazoru a vyhranenych chuti. inac by vedel ze pivar si hospody vybira podle toho jestli tam tocej jeho oblibeny pivo. a je mu u zadku jestli k plzni tocej jeste boruvkovy, malinovy, guinness nebo mu naredej pivo sprajtkou.

dost pochybuju ze hospoda s dvaceti druhama piv je lepsi nez hospoda kde tocej jedno, ale dobre osetreny.

0/0
19.9.2008 23:46

chenile

mluvite o barech

ale me to spis prijde jak reklama na drahy podniky...

takovych dobrych baru je vic... akorat ze nejsou v centru a chodi tam stale stejni lide

0/0
19.9.2008 16:42

dannorrich

Vtipné, a jak smutně pravdivé...

Plně souhlasím s autorem! Na rozdíl od některých lidí zde na diskuzi si ve venkovských čtyřkách, kde jsou upatlané zelené ubrusy, gambáč je standard a na otázku, co mají za piva se na mě pingl kouká jak na vola za přihlížení několika dědků ze všech stran se skutečně nelibuju. O jídle ani nemluvě, obzvlášť, když "řízek už není", stejně jako "guláš" a zbývaj jen okrajovaný utopenci. Poté ještě stačí, aby pingl při točení piva měl v koutku žváro a balím se. To nění nic pohodovýho ale prostě prasárna.

Člověk nepožaduje luxus při večerním pivo, ale základní čistotu a pohovu. V Praze je spousta hospod zvaných restaurace, které za nemalé peníze nabízej podobnou "pohostinost" jako kdejaká venkovská čtýra, takže rady jak vybírat se vždy hodí a pravidla typu usměvavá obsluha plus čistý jidelníček jsou dobrými kritérii. O rychlosti myslím nemá cenu se čechách zdaleka rozčilovat, protože větší evergreen bychom stěží  hledali...

0/0
19.9.2008 16:40

flames828

Re: Vtipné, a jak smutně pravdivé...

Zatímco my ostatní budeme žrát pomyje, pít ch.nky, utírat si ruce do ubrusů a slintat na lístky. Asi. Nežijete v nějakém zlém paralelního vesmíru?

0/0
19.9.2008 16:46

dannorrich

Re: Re: Vtipné, a jak smutně pravdivé...

Pokud je to otázka, měla by být položena alespoň tak, aby se na ni dalo odpovědět...

Jestli se ve čtyřkách vyžíváte, prosím, ale navážet se do těch, co ne je trochu hloupé ,-)

0/0
19.9.2008 17:26







Najdete na iDNES.cz