Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Někteří kuchaři v českých hospodách jsou skuteční teroristé, tvrdí šéf Kulinářského institutu

Na typicky české jídlo jsme korunovali masové nudličky zalité pikantní kečupovou omáčkou s hranolky a "vysoká gastronomie" je podle nás nutně drahou a komplikovanou alchymií. "Vařit nás učili herci a zpěváci, tak se nedivme," stýská si šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Přesto je nezničitelným optimistou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

gumidek

Nic než pravda

S takto podanou situaci v naší gastronomii se neda než plně souhlasit. Děkuji.

0/0
10.4.2009 8:39

Kapitán Hollister

ehm ehm

tak dvacet let nás krměj receptama od kdejaký Bohdalový aod dejakýho Karla Zicha aže těch receptů v telvizi bylo! a njaednou prudká změna trendu a draví profíci to derou na cucky. no tak snad to aspoň trochu veme poziritvní vývoj! i když já už jen tak něčemu nevěřim, na to už jsem ve svém mladém věku zažil už příliš mnoho filosofických převratů myšlení a stejně to nakonec upadlo do bláta a zešedivědlo. no, uvidíme. ale jsem rád, že scéna kolem žraní se oživila :-)

0/0
30.3.2009 22:57

fajnšmekr

nejlepší kuchyně

Za totáče jsme v CB chodili do rest.JUVEL na kuchyni Tondy ZUNTA. Jeho specializace jehněčí. Dnes v CB neexistuje žádná restaurace, kam bychom chodili na speciality od jednoho kuchaře. Zbírám kuchařky, nejlépe staré do roku 1945. Z těch mám nejoblíbenější recepty od Annuše Kejřové. Jednoduché a zaručená česká kuchyně. Ze zahraničních vařím jen podle rakouské národní kuchařkyj, je dost podobná naší kuchyni. V restauracích nevaří jídla podle české kuchyně jen proto, že majitelé jsou břídilové, kteří chtějí rychle zbohatnout. Myslí si, že když zplácají všechny zbytky z kuchyně do eintopfu a dají tomu cizokrajný název, že padnem na pr..l a  budem  je ještě za to chválit.

0/0
23.3.2009 11:01

DarkSicek

rekneme si uprimne

kolik cechu skutecne pozna kvalitni jidlo a pripadne pak za nej dokaze kuchare patricne ocenit :-/

0/0
22.3.2009 22:17

hedlik

Re: rekneme si uprimne

lidem proste "chutna"...:DDD

0/0
24.3.2009 10:36

AlBunda

jo a taky

je úžasný ty ohřívané zmrazené palačinky,ty už dnes nikdo nedělá,bramborová kaše zásadně z pytlíku.Divili by se i v lepší restauraci,jak se dá najíst na benzinkách na dálnici v Maroku.To je Domácí jídlo.

0/0
22.3.2009 21:23

AlBunda

nechápu,proč

nemůžu dostat v Krkonoších,jeseníkách,beskydech atd.místní speciality,tradiční jídla,která nikde jinde nevaří,tohle prostě zmizelo.Když se zeptám,jestli jídlo neobsahuje vepřové maso,pingl odpoví,že neví co v tom je ,popř.,že vepř. ne,jen slanina,ale dobrá:-/

0/0
22.3.2009 21:19

Natramn

Asi mě budete chtít zabít...

... ale já jsem s úrovní českých hospod spokojen, dobrý guláš nebo svíčkovou a pivo mají snad všude R^

0/0
22.3.2009 0:05

Martin V

Re: Asi mě budete chtít zabít...

Dobrý ano, ale výborný mi jž dlouho žádná hospoda nenabídlaRv

0/0
22.3.2009 15:54

Pejsátko

Re: Asi mě budete chtít zabít...

Co jsem měla naposled v hospodě svíčkovou, tak ta byla poživatelná jen v nouzi. Rv

0/0
23.3.2009 10:55

Vedoucí kolotoče

Gulasek, Knedlik, Zeli, Svickova, Kachnicka...

...tradicni ceska jidla jsou ta nejlepsi. Mozna ze nejsou zdrava a dostatecne zelena, jak je ted v mode, ale jak se rika, telo ma jit do hrobu zhuntovany a clovek si ma uzit. Jedl jsem Italii, Cinu, Mexickou kuchyni, Tureckou i Francouzskou... ale nikdy mi nechutnalo tak, jako kdyz si da nejakou tu ceskou klasiku. R^[>-]

0/0
20.3.2009 22:59

Euronymos

Re: Gulasek, Knedlik, Zeli, Svickova, Kachnicka...

Není gulášek spíše typické maďarské jídlo ? :)

0/0
21.3.2009 11:12

Jandik73

Re: Gulasek, Knedlik, Zeli, Svickova, Kachnicka...

A Maďaři ho převzali od Turků.

0/0
21.3.2009 16:41

gumidek

Re: Gulasek, Knedlik, Zeli, Svickova, Kachnicka...

Maďar by se českého guláše ani nedotkl. Sorry.

0/0
10.4.2009 8:41

mourenin100

kvalita surovin

Vidím jak u nás ve velkoobchodě zeleniny nakupují hospodští zeleninu,která je na vyhození a potom z ní vaří!

0/0
20.3.2009 16:49

DarkSicek

Re: kvalita surovin

Njn. Spousta lidi by sezrala i h0v**. Hlavne kdyz to bude levne a bude toho dost Rv

0/0
22.3.2009 22:21

gazpacho

Křen

Zkuste si někdy např ke guláši objednat čerstvě nastrouhaný křen, v každé hospodě na vás budou koukat jako na cvoka!

0/0
20.3.2009 3:54

Jandik73

Re: Křen

V každé ne. Např. v Děčíně, v restauraci Retro33 mají úžasný gulášek s bramboráčkama. Uprostřed je nastrouhaný křen a je to ještě posypané strouhaným sýrem.

0/0
20.3.2009 7:56

pes Jonatán

Re: Křen

v pardubické restauraci Villa Rosa ho dostávám na guláš taky :-)

0/0
21.3.2009 10:15

dragonessa

Souhlas

Musím naprosto souhlasit se všemi názory. Žiji v Itálii a kdykoli se vrátím domů, tedy do Čech, trpím tím, co mi v restauracích nabídnou... hlavně litry kečupu a hranolky... doufám, že lidé nakonec pochopí, že dobré jídlo je potěšení...

Nedávno se mě přes internet dotazoval jeden mladý kuchař z Brna, jaké italské recepty by mohl začlenit do menu. Napsala jsem mu pár tipů z Toskánska... a jeho odpověď? To zní všechno náramně dobře, ale kdybych to navrhl u nás v kuchyni, řekli by mi, že neumím vařit... Přesně tak: vytvářet jednoduché recepty je strašně složité a přesto to málokdo ocení...

Snad se nakonec zablýskne na lepší časy... i přes tu "krizi".

0/0
19.3.2009 21:50

Sallmi

Re: Souhlas

A mě bys nějaké Italské recepty neposlala? Restauraci sice nemám, ale i doma bych rád zkusil i něco jiného, takže spíš nějaké rodinné menu...a kuchařku si kvůli tomu kupovat nechci.

0/0
20.3.2009 7:47

Pejsátko

Re: Souhlas

Nejhorší bývá, když je výběr jen mezi těmi hranolky a rozvařenými škrobovatými bramborami. :-©

0/0
20.3.2009 9:10

Rezza

Re: Souhlas

Tak zase kdyz jsem pobyval v Madridu, tak uz jsem jednu dobu trpel, pac pod slovem patatas se vsude skryvaly hnusne hranolky a celkove otres vsude, ac maji sva dobra jidla, ale na ty se dalo narazit max. v lepsich restauracich... I suroviny v obchodech chybely... Tim neomlouvam velkou cast nasich hospod - v patek jsem v jedne jedl a strasne nerad tam neco lovim v jidelaku - dva a pul milionu jidel, to se neda ani precist! s tim, ze je tam rozdil v jedne surovine! Des!

0/0
22.3.2009 16:06

bernie_maddof

novej článek bez diskuze tak to píšu sem

tak kozatá blondýna je ale HNUSNÁ!;-D;-D;-D:-©Rv

0/0
19.3.2009 14:08

toono

Re: novej článek bez diskuze tak to píšu sem

to uz byla lepsi snad i ta meseresova..:-)

0/0
19.3.2009 14:54

kocour11

Videnske zkusenosti

Ja myslim ze ten kuchar ma pravdu v tom, ze vetsina restaurace v CR stoji za prd.

Videnske restaurace a i hospody (zadny luxus, jen stredni trida) vari tak, ze to je kvalita - kavalita - kvalita. Zatim co v CR je to kvantita - kvantita - kvantita.

Je pravda ze je to ve Vidni mirne drazi, ale kvalita tomu odpovida.

Nechapu jak to muze u nas kuchare bavit varit takove sracky.

Priklad na ceste z Vidne jsme se stavili v Mikulove a veprove koleno by nejedl ani hladovy pes. No a to byla pr\ve ta regionalni ceska kuchyne.

0/0
18.3.2009 22:46

wrah

Re: Videnske zkusenosti

Naprostý souhlas. Už jen to jak se vaří v Německu případně právě v Rakousku na odpočivadlech u dálnic. Tam to pravda sice vyjde trochu dráž, ale je to ňam ňam. A posledně v Rakousku, v takovém městečku, ani už nepamatuju jméno, ale odhadem tak 3000 lidí maximálně. Restaurace asi o třech místnostech, to že všude naprosto čisto snad není potřeba zmiňovat. Polévka, pořádný Vídeňský řízek, ne kotleta rozklepaná do průhledna, jako příloha k tomu vtipně dáno pár brambůrek, pár nočků, pár kroket, vynikající salát, domácí víno, nakonec kafe a koňak. A ve dvou jsme platili 42 euro. Upřímně tušim že bez ohledu na kvalitu by za toto dal člověk u nás víc. A ještě se nás na závěr paní majitelka osobně ptala jak nám chutnalo a ať přijdeme zas.

0/0
19.3.2009 13:49

Phantom2005

Re: Videnske zkusenosti

Takhle jsem se najedl ve Švýcarsku, a proč to neříct - Solothurn, hotel Astoria (taková moderna hned vedle nádraží, člověk by to do nich neřekl a mrkal jsem na drát).

Jelení gulášek, omáčka hustá jako hřích, takové ty na másle smažené těstoviny/nočky (nevím jak se to jmenuje), dušené kaštany - zvěřina odleželá, kaštany sladké jako cumel a porce jak pro stěhováky. Když jsem to nedokázal všechno sníst - po salátu ze sezonní zeleninky a _excelentním_ houbovém krému - musel jsem se omlouvat přímo kuchaři :-):-). A cena byla cca 40CHF, v roce 2005.

0/0
20.3.2009 12:11

chudacek.blbecek

Re: Videnske zkusenosti

spätzle se to jmenuje :-)

0/0
23.3.2009 14:01

eukubusen

V Německu

Stačí zajet pár kilometrů za hranice do Bavorska a člověk jakoby je v jiném světě. 150 jídel jako v Čechách těžko pohledat. Jak píšete, tabulka, křída a denní menu je hotové, žádný polotovar. Točí tam dobrý pivo a to vše za přijatelný ceny. EU

0/0
18.3.2009 18:48

KOLDAK

Konečně článek,

který měl hlavu a patuR^

0/0
18.3.2009 18:12

nanosekunda

Unava ze stálého žvanění

nevim, ale mě tyhle články a diskuze už jenom unavují. Dělám baristu, školím a trénuju přípravu kávy a tohle poslouchám každý den. Na hotelovkách si stěžují na hospodské, majitelé hospod si stěžují na číšníky , číšníci si stěžují na majitele a hosty a nic z toho. Každý jen žvaní a nic nedělá pro zlepšení. Je to začarovaný kruh diletantství, nedostaku pokory, financí, úcty a znalostí. Díky za každý podobný článek, ale dopad na kvalitu české gastonomie je malý. Bohužel nám jde dobře jen a jen žvanit a brečet. Je krize, je nejlepší čas na proškolování personálu, kuchařů, managerů restaurací, ale jejich zájem mizivý. Ega majitelů restaurací jsou přebujelá a nedotkuntelná, stačí se jen podívat na Ano šéfe... zkuste reálně v restauraci vrátit  kávu bez pěny, nebo cappuccino s bublinami, budou se na vás dívat jako rakušáci na Fritzela :-) Michal, cafeart.cz

0/0
18.3.2009 17:49

Mala morska vila

Re: Unava ze stálého žvanění

Michale, dostat dobrou kávu je pro snad i důležitější, než dostat dobré jídlo:-) A někdy možná obtížnější. Došla jsem tak daleko, že v nejmenovaném krajském městě chodím jen do jedné restaurace, protože jinde mi dobré kafe prostě neudělají, a to nemluvím o situacích, kdy někdo sype do kávovaru standard.:-/ Máte ovšem pravdu v tom, že dokud si zákazník nebude stěžovat nebo do té restaurace nepřestane chodit, nic majitele nedonutí s tím něco udělat. I když musím uznat, že situace se přeci jen pořád zlepšuje.:-)

0/0
18.3.2009 20:17

krakra

Re: Unava ze stálého žvanění

Podnikatel si zařídí restauraci a hned má z toho mega ega, to je pravda, protože ten kdo provozuje restauraci tak je to pro něj to úplné největší co lze na planetě zemi dokázat.

0/0
21.3.2009 10:56

cinsky_buh_srandy

já chodím občas na jídlo

v Žatci do jedné takové hospůdky, no spíš jako pajzl to vypadá, taková klasická čtyřka za komárů. a tam vaří jako od maminky, česky a dobře R^

0/0
18.3.2009 17:46

Honza.Z

Re: já chodím občas na jídlo

tak rekni do jaky? jsem Lounskej, stavim se tam.

0/0
19.3.2009 11:57

pepan53

Za málo muziky hodně peněz

Má poslední návštěva v restauraci, kolega měl zasmrádlé maso což byl vrchol a poslední návštěva toho podniku, jinak můj názor, jídlo je většinou předražené a málokdy chutné, ale nejvíc mne uráží, že veškeré nápoje jsou pod míru, omluva personálu, že oni nejsou majiteli ale pouze zaměstnanci a tudíž žádný rabat nemají, byla vrcholem, nyní se restauracím s ženou vyhýbáme a zatím nám to nevadí a když přijedou vnučky tak ty raději do "mekáče" tam nás ještě neokradl nikdo

0/0
18.3.2009 16:28

venilie

No tak tedy...

nemuzu nez nesouhlasit, gastronomie v ceskych restauracich nestoji vetsinou zanic, presto si neodpustim obhajit kamaradovu hospudku. Jmenuje se Hospudka mala, ale nasa, a nazev presne vystihuje maly domecek, s kurackou i nekurackou casti, domaci ceskou typickou stravou, majitel sam dela zabijacky nekolikrat tydne, v lete pak akzdy patek griluje selatka.  A verte mi, co jeho kuchar vytvori, je bozska mana. CHodim tam neskutecne rada a jeste rada tam bastim vsechny dobroty:-)) Doporucuju - Hradčany, kousek od brna smer tisnov. Mnam Mnam:-) 

0/0
18.3.2009 15:43

wiliz

.

Kde slušně vaří v Ostravě? Nějaky tip?

0/0
18.3.2009 15:30

lada123

Re: .

Vynikajici pivo v Ostrave vari http://www.hobitclub.net/minipivovar

0/0
18.3.2009 18:29

wiliz

Re: .

Jídlo ne pivo :-P

0/0
19.3.2009 11:00

thufir

Re: .

V Moravské Chalupě na Musorgského, na menu chodím do Rady.

0/0
19.3.2009 20:37

cosmo

Re: .

Do rady?...na menu?....sem tam tam dobre uvari, nejlepe jak jsou nejake zverinove hody, ale menu rozhodne ne...Posledne jsem si tam dal to nejdrahsi...steak s roštene s vajickem a nove brambory....ty jejich mini porcicky polevky a hlavniho jidla me fakt bavi, v normalni hospode na kraji ostravy orientovane na menu dostanete normalni porci, ktera je jako 2 menu v radovi....a to za 80,- kc...a radovovi date za menu 100,- a ted ke kvalite jidla...polevka byla vyvarova tekutina bez nudli, pouze s nekolika kolecky porku a cibule...vic nic, to vse servirovane v male polevkove misce zaplnene pouze do poloviny...steak byl tvrdy, vysuseny a studeny velikosti 5x5cm platek ktery nemel ani 1cm...nove brambory byla sestava 2 strednich lojovitych bramboru rozhodne typu C, naprosto studenych...jedine co bylo kvalitni bylo volske oko, ale to snad zvladne udelat kazdy...s birellem dohormady 120,-kc...parada...od te doby do rady uz vubec nechodim...

0/0
21.3.2009 20:43

thufir

Re: .

Tak abych to uvedl na pravou míru, jsem v kanclu tak dvakrát týdně a vlezu - li do Rady, nemám problém. Co se jí za menu v normálních hospodách na kraji Ostravy nehodnotím, protože sice na okraji bydlím, nicméně kancl mám v centru a většinu času trávím mimo. O víkendech občas jím v Porubě na Kolibě, nebo si někde něco dám k pivu. Pokud jde ještě o Radu, vidím - li v denní nabídce jako polévku vývar, nejdu do té hopsody ať je to Rada nebo cokoliv jiného, protože vývary obecně nemám rád, takže v tomhle nemohu sloužit. Zrovna tak si tam nedávám steaky a podobné chujoviny  tuhle zapečené se šunkou a sýrem, tuhle přikryté volským okem, které bývají skryté pod číslem tři,ale zásadně vybírám mezi jedničkou a dvojkou. Pokud se budeme bavit o klasických ostravských hospodách je rada stokrát lepší než spolek, kde se silně rozvírají nůžky mezi kvalitou piva a kvalitou obsluhy, která je na spolku naprosto katastrofální.

0/0
23.3.2009 12:30

cosmo

Re: .

Proste menu v radovi vyzkousim az v nejkrajnejsim pripade, to ze tam maji porce polovicni mi asi potvrdis, a nemusis na kraj ostravy, ale staci zajit kdekoli jinde v centru...spolek neni hospoda na jidlo a bohuzel uz ani na pivo, po zkusenosti z letni zahradky chodim jinde....proste v centru mesta neodpovida kvalita jidla, velikost porce vynalozenym penezum...tot muj nazor, sem tam maji dobre menu u krizanka nebo vedle v dlouhe story (stejna kuchyn)...staci se svezt tramvaji 2zastavky smerem do privozu a je tam nekolik restauraci, ktere se zivi pouze na menu a porce, stejne jako vyber jsou vyborne za cca 1/3 cenu...ale je to tim ze nemam kancl v centru, ale kousek dale...za sebe rikam v radovi nevidim vubec nic excelentniho, ani na kuchyni, ani na podavanych porcich, ani na zvlastnosti jidel....jestli budes mit nekdy cestu kolem byvaleho ICECu zajdi si dolu do promethea na menu a porovnej s radou...

0/0
23.3.2009 17:01

ATLBOB

potrebujeme lepsi skolu

[>-]Myslim si ze bychom potrebovali lepsi skolu nez jen Obor Kuchar Cisnik. Neco jako C.I.A ( Culinary Institute of America ).Omlouvam se jestli je nejaka vyssi skola kde se uci kuchari existuje. Samozrejme jde o mnohalete praxe pod znamymi kuchari, kteri se muzou chlubit Michellinskou * nebo podobne. Nejvice me muze rozhodit kdyz vam nabizeji KECUP k Pizze!!! Nektere podniky vubec nevi co je to servis. Opravdu musite jit do luxusnich restauraci aby jste ho dostali.[>-]

0/0
18.3.2009 14:47

imfree

Re: potrebujeme lepsi skolu

To je jednoduche. Protoze polovina zakazniku by si rekla "co to je za podnik. ani kecup tam nedavaji"

0/0
18.3.2009 21:11

Z-S

Re: potrebujeme lepsi skolu

Jasne. A prvni cesta absolventu povede na pracak...

0/0
20.3.2009 17:53

P.J.

Pravda

"Polhreich říká, že hrobem českých kuchařů je jejich vlastní fantazie, má hlubokou pravdu."

Můžu potvrdit ze svého okolí...

0/0
18.3.2009 12:26

don-au

gastroteror

odporucal by som vam turne po slovenskych "hospodach".

Tak to je ina gastro alchymia.

0/0
18.3.2009 11:54







Najdete na iDNES.cz