Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi jsou pivní barbaři, říká autor knihy Dějiny piva

Tvrdí, že pivo stvořilo lidskou civilizaci a že je nejzdravějším nápojem. „Pít bychom ho měli všichni, bez rozdílu věku, od rána do večera. Přidané do ranní ovesné kaše až po džbánek na dobrou noc,“ říká pivní expert Jaroslav Novák, autor knihy Dějiny piva a majitel nejrozsáhlejšího pivního archivu u nás. A nelítostný kritik české pivní kultury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

houff

Stylový klobouček pana Jásemmachrnapiva...

Nepozná koňskou moč od dlažební kostky a bude tu machrovat....Rv:-P

0/0
14.6.2010 14:24

pupp

k těm alkoholově slabým pivům,

pili jsme v pobaltí řadu místních piv, která měla, jak pán zmiňuje, násobně větší procento alkoholu, než mají ta naše. pravdou je, že stačila trocha a docela jsme se zmastili, ale zase to do nás vůbec neteklo, protože pivo, které má alkoholový ocas jak panák něčeho tvrdšího, bylo fakt hmus... ale možná to pobalťané neumí pořádně uvařit a jde vyrobit i opravdu silné pivo bez ocasu, no... nějaké zkušenosti?

0/0
11.6.2010 19:53

JetFly

ten chlap se zbláznil

8-o8-o8-o

0/0
2.5.2010 11:10

harkonnen

Češi jsou pivní barbaři, pak Francouzi vinní barbaři :-)))

Pán může klidně nadávat Francouzům, že jsou vinní barbaři, protože pijou jenom francouzský víno. Je to stejně hloupé tvrzení.

0/0
1.5.2010 11:10

harkonnen

Pán si hodně protiřečí

Čechy označí za barbary a na konci článku se dočteme, že za nejlepší pivo plzeňského typu považuje Samuel Adams, které jsem pil a je dobré, ale podle mě naprosto srovnatelné s Prazdrojem atd u nás. Ono se to dost blbě poměřuje, když na točenýho Adamse si člověk zajde akorát v Americe, takže si tam může napsat cokoli. Takže my barbaři pijeme v podstatě to nejlepší, proto jsme barbaři? (mimochodem Adams za min 5 dolarů, poměr cena/výkon nesrovnatelý).

Co se týče těch Belgickejch pivních limonád, tak bych zakázal tomu říkat pivo, protože je to v podstatě urážka poctiýho piva, ty různý třešňový, malinový a jiný patoky. A to co sem vozí Starouš, tj Stela (tekutý žužu), a hnusný Leffe - to ať se  pán nezlobí, že jsou pak Češi konzervativní.

Nutno říct, že Sam Adams je v Americe světlá výjimka, pač ty nejpopulárnější piva jako Bud jsou nnic moc, co byste taky chtěli, když to dělaj z rejže :-)))

0/0
1.5.2010 11:07

vokoun6

Re: Pán si hodně protiřečí

On si vůbec neprotiřečí a má bohužel pravdu a vy tím co jste napsal jste jen skvěle doložil jeho slova.

To je přesně taková ta militantní čecháčkovská gambáčová konzervativnost nebo spíš omezenost.

Samozřejmě že pokud budete všechno nazírat skrze gambáč, tak nikdy nedoceníte britský ale jako třeba Spitfire, německé pšeničné, velmi dobrá thajská, kambodžská nebo vietnamská  piva jako Singha, Angkor nebo 33 a asi už vůbec to to čemu s opovržlivostí omezence říkáte "belgické limonády". Každé má svoje, ale vykládat tohle v Čechách, kde je sice přes 100 pivovarů, ale lůza kupuje jen gambáč nebo staropramen popř. nějaké svinstvo v PET láhvi je jen házení perel na zeď. Rv

0/0
28.8.2010 18:08

Dickinson

Pivo

Ide to s nim dole kopcom. Naozaj mi uz nechutia moc tie nase CZ/SK piva... Chuti to vsetko jak jedno....Jo, ja viem, je to "euro-pivo", ale.... Ak by byvala lepsia ponuka aj piv zo zahranicia. Je mi smiesne kupovat napr. Gambrinus vyrobeny v Hurbanove, alebo podobne.... Ked som behal po obchodoch v Nemecku, tam bol vyber neskutocny....U nas? Corgon, Zlaty Bazant, Topvar a maximalne nejaky Budvar.... Bieda...

0/0
29.4.2010 8:39

Uphillman

...

Ve švédsku jsem koštnul ty jejich "piva" a byl to humus. Švédi tak pokyvovali hlavou, že jako uznávají, že to není zrovna něco suprovního, ale říkali, ať zkusím pivo Visby. Slyšel jsem to několikrát nezávisle od různých švédů a tak jsem si našel jednu restauraci ve Stockholmu kde to měli. První lok... a hned jsem věděl, že piju skvělé pivo. Fakt super, jako bych pil prazdroj. Bylo lahvové, tak zkoumám etiketu a na ní bylo napsáno: "Hops from Czech republic". :D A ani nechtějte vědět, kolik to pivo stálo.

0/0
28.4.2010 19:26

hovnival

Re: ...

to, ze chmel  je z Ceska, jeste vubec nemusi znamenat, ze pivo je kvalitni. to je jen jedna surovina z mnoha. dulezity je cely proces.

0/0
10.5.2010 2:06

palič:

Sečtělý odborník

s tou sexuální koučerkou z Ona by se k sobě výborně hodili.

0/0
28.4.2010 18:16

Shadow stalker

Ahoj Večerníčku...

...odkud jsi to zase vylezl?´:-)

0/0
26.4.2010 15:50

HeyHall

Belgicke piva

Nedavno jsem byl v Belgii. Projit se jen v obycejne belgicke Delvite kolem pivnich regalu mi otevrelo oci. Nechci tvrdit, kdo vari lepsi a horsi pivo. Jen bych ted rekl, ze ten pivni svet je daleko vetsi, nez si vetsina Cehu predstavuje anebo chce pripustit.

0/0
26.4.2010 11:07

Kubrt1528

Kniha o pivu

Nevíte jestli ta kniha, o které se v článku zmiňuje je tato?  http://knihy.cpress.cz/knihy/hobby/hobby-ostatni/dejiny-piva-od-zrozeni-po-konec-stredoveku/

Díky za pomoc.

Kubrt

0/0
26.4.2010 9:52

freeLook

cesi nejsou pivni barbari,...

... ale pivni konzervativci.

0/0
25.4.2010 18:20

cúňa

Pivní kultura je i o kvalitě

Bohužel českou pivní kulturu hodně ovlivňují i nadnárodní firmy, které tady ovládly řadu pivovarů Prazdrojem počínaje, přes Staropramen, Starobrno, Krušovice až po Drinks Union. Stačí připomenout jejich europiva, hledání náhrad za tradiční český chmel nebo ječmen, prosazení metody HGB, tedy ředění silného vývaru (piva) vodou na nižší stupňovitost... stáčení piva do plastových lahví atd. To všechno má na českou pivní kulturu nepříznvý vliv a těžko se to změní, ovládají-li tyto molochy tři čtvrtiny trhu. Přesto tu jsou pivovary, kterým na české pivní kultuře, projevující se i tlakem na kvalitu a pestrost jejich piv, jsou. Vedle mini a malých pivovarů sem patří i Budějovický Budvar. Tak snad takových firem bude přibývat.  Pak se zvedne i naše pivní kultura.

0/0
27.4.2010 18:13

vokoun6

Re: Pivní kultura je i o kvalitě

Myslím, že si pletete příčinu a následek.

Kdyby ti čeští "znalci" nekupovali pivo v igelitce tak by to pivovary neprodávaly, tady zákonitosti neviditelné ruky trhu platí bez výjimky. To samé platí o ceně, bohužel málokdo je ochotný si za kvalitu připlatit a radši volí levnou kvantitu.

0/0
28.8.2010 18:12

jirha

Pán je ovšem barbar

také. Protože jediné co doporučuje jsou vícestupňová piva. Jím oslavovaná Belgická piva se dělají doléváním špiritusu do sladů případně přímo do karamelu.

Pokud chceme pochopit pivo musíme pochopit účel ke kterému se pivo pije.

Sladká piva a hořká piva těžká a lechká, dientsbiery a jiné ředěnépiva. To je to o čem on nic neví. Jen vychutnává hutné nektary. Až pochopí v čem je kouzlo 7 stupňového světlého piva tak má smysl aby se začal zabývat vícestupňovými a chuťovými ingrediencemi přehnanými pivy.

0/0
25.4.2010 11:15

borivoj

Re: Pán je ovšem barbar

lechká???? 8-o

0/0
27.4.2010 14:41

monthy70

pivo mi nejvíc chutnalo v Belgii

ochutnal jsem tam asi 50 značek a nemůžu říct, že by mi nějaké nechutnalo. Včetně černých, které u nás skoro nepiju a i těch proklínaných třešňových. Navíc si ho belgičani umí vychutnat.  Pijou ho s určitou noblesou a vůec ne z půllitrů jako u nás. I když v posledních letech si i naše pivovary umí věc ohlídat a dodávají hospodám své sklenice

0/0
24.4.2010 22:56

Kosta262

Re: pivo mi nejvíc chutnalo v Belgii

No, já se jim ani nedivím. Taky si pivo s 8-12% alkoholu nedávám z půlitru.

A s chválou belgičanům souhlasím. Opravdu většina jejich piv stojí za to. R^

0/0
25.4.2010 10:09

nick

tak to vídím jí

1.at si každej pije  co mu chutná (kromě Zubru)2. vynálezce  dřevotřísky  a  radleru se  už  smaží v  pekle.3. češi a moraváci prostě  svoje  pivo milují . občas  se  chytne  nějaká novinka  ala  velvet , kelt apod  , ale  vždy  se  vrátí k tomu co prostě  mají nejradši

4. V poměru kvalita/cena jsme asi první na  světě  stačí to srovna  se slovenskem , chorvatskem apod.

5.bydlím v  okresním městě  , volím budvar, plzen , radka , gambáč nebo místní hospodský pivovar .

6. vadí mi akorát  zahulený knajpy kde  si pivo hůř  vychutnává

7. ten pán není snob  , je  to prostě sběratel piva a  kritik .

0/0
24.4.2010 18:45

voloda44

a jak to zase vidím já...

1. ok, ale míjíš tím danou problematiku 2. pochybuji 3. otázka jestli milují, nebo jim bylo řečeno ať milují (páč ani jiné volby není) a k tomu dobrý přítel zvyk

4. odvážné tvrzení z důvodu a) na světě? kde jako máš tu statistiku, srovnání? b) co je vzorek "kvalita/cena"? - značka "pivo", nebo gambáč, nebo skutečný nápoj z chmelu?

5. gambáč???? já myslel, že se bavíme o pivu

6. to by jsi se možná divil, že často v takové zahulené knajpě mají i docela fajn pivo

7. taky si nemyslím, že by to byl snob, nebo se to snažil "zosnobovat". jen prostě ví, má své zkušenosti, představy atd. a o to mu i taky asi de

0/0
24.4.2010 19:18

Sallmi

Re: tak to vídím jí

ad5. Budvar - jedenáctka, Plzeň - jedenáctka, Radegast - nic moc, Gambrinus - no radši ten Radegast

0/0
27.4.2010 6:54

Kosta262

Takhle básnit by se dalo i o hovně.

A určitě by se našel expert, který by nazval českou kulturu sraní barbarskou.

.

Česká kultura pití piva je taková, že se pije úplně ke všemu a na zahnání žízně.

Také si to můžeme dovolit, když jsou naše piva slabší než ta o nichž znalec básní.

Navíc pán asi nezná nic jiného než fotbal, když tvrdí že pivo lemtáme jen u fotbalu. Já osobně piju pivo u jakékoliv příležitosti a dělá to tak každý hoho znám.

0/0
24.4.2010 18:43

voloda44

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

"...pije úplně ke všemu..." no a to je, mimo jiné, i jeden z těch paradoxů. chápu, že to nechápeš. ale o to víc bys měl držet pusu

0/0
24.4.2010 19:10

Kosta262

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

;-D

.

No a co, když mi to takhle chutná? Taky nenadávám kamarádce, která zbožňuje kyselý okurky s nutelou. :-)

0/0
24.4.2010 20:04

voloda44

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

ne. ale jak jsem již psal, o to víc bych držel pusu. a neoháněl se nějakou českou kulturou.

0/0
24.4.2010 20:31

Kosta262

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

Ale ne, pořád si nerozumíme. Chtěl jsem zdůraznit, že ona česká kultura je jiná. Ale rozhodně si nemyslím že je špatná.

0/0
25.4.2010 10:02

voloda44

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

nerozumíme. protože ono to, co ty si myslíš, že spadá /a existuje/ pod tou českou pivní kulturou, by se málokdo nebál za to označit /hlavně zvenčí, a tím nemyslím, že by tomu nerozuměli -např. historicky

0/0
25.4.2010 10:47

Kosta262

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

Tak na tomhle souvětí hasnu.

Kdo ho pochopí a správně vysvětlí, získává bod!

0/0
25.4.2010 22:54

Kosta262

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

Zapoměl jsem zdůraznit, že většinou pijeme pivo na zahnání žízně, nebo protože nám chutná. Ne abysme se ožrali. Je na tom něco špatně?

0/0
24.4.2010 20:07

Drussbarb

Re: Takhle básnit by se dalo i o hovně.

On to mysli dobre (ten pivni expert, se kterym je rozhovor) - bojuje proti tomu, ze ve vetsine hospod neni moznost volby. Chlastani v monterkach v zaplivane zakourene hospode, ktera cepuje pouze 10 Starobahno, to je hnus, velebnosti. Opacny extrem je ale to negustovani pivniho portskeho, chlubeni se nejsilnejsimi pivy a celkove ze sebe delat extremniho snba, to je stejne hrozne jako prvni pripad. Ja volim stred - nepasterizovane piva, psenicne, apod. Ale furt je mi blizsi nase "europivo" nez si kupovat lahev piva za 300,- a plivat po normalnich konzumentech v CR.

0/0
26.4.2010 11:17

nick

kaviárové tousty

kaviárové tousty ! - to je  vůl!

0/0
24.4.2010 18:21

hodný al

To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

Rv;-O

0/0
24.4.2010 16:23

voloda44

Re: To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

tobě? chápu

0/0
24.4.2010 17:16

alarik

Re: To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

hele nejsi  to náhodou ty čéče? ;-) ... Nebo podle tý diskuze se asi hodně nudíš, což ?:-P

0/0
24.4.2010 18:39

voloda44

Re: To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

nenudím, ale taky nemíním jen tak vodignorovat výlevy zdejších "znalců". a jak jsem psal o málo níž, ne skutečně on nejsem já :D

0/0
24.4.2010 19:11

alarik

Re: To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

No nevim, ale myslim, že to co ten týpek řeší nemá nic společnýho s českou pivní kulturou. Možná proto ty reakce. On se jen snaží něco linkovat, neboli spíše tradiční kulturu bořit. Toť asi můj názor. Ale chápu, že to někdo může vidět jinak a nikomu to neberu ;-)

0/0
24.4.2010 19:19

voloda44

Re: To je jednoduchý: profackovat a sebrat český občanství

ale realita nemá nic co do činění s nějakou tradiční českou pivní kulturou!! vo to taky de. ten pán to pochopil. možná střílí nad metu ale o to líp by se pak ostatní mohli strefit. žel lidem musíš přestřelovat, a je jedno jestli je to politika, peníze nebo pivo

0/0
24.4.2010 20:34

hl124

Větší hloupost jsem nečetl

Jéžišmária to je,ale vůl..............Rv

0/0
24.4.2010 13:02

voloda44

Re: Větší hloupost jsem nečetl

díky za konstruktivní názor ;-D;-D

0/0
24.4.2010 13:11

Dino Dik

Větší hloupost jsem nečetl

RvRvRvRv

0/0
24.4.2010 12:35

voloda44

Re: Větší hloupost jsem nečetl

díky za konstruktivní názor ;-D

0/0
24.4.2010 12:56

Turnerr

A taky jedna věc.

Žil jsem rok v Británii. Bavil jsem se se spoustou místních a kdykoli jsem odpověděl že jsem z Česka tak každej reagoval asi takto "Oh Czech Rebuplic, good beer". Pivo bylo to první co každého napadlo. Další věc, jdete to krámu a vidíte nabídku piv. Naše piva jsou tam nejdražší ze všech a všude vám napíšou že to je Czech beer. Dokonce jsem narazil na pivo podivného názvu "Czech Lager", vyráběla to snad jednota.sro nicméně i tohle pivo kterýmu bych u nás moc nevěřil se blýskalo na prominentním místě za nehoráznou sumu. Potom, byl jsem v hospodě, široká nabídka piv, cena tak 2.20-2.70libry, Guiness 3.20..Ale točili i Krušovice, zas vrchol nabídky cena 3.50.. Takže, naše pivo má rozhodně dobré jméno a česko je pivní kulturou rozhodně známé..Nevím proč nás ten pán řadí  mezi barbary na okraj pivního světa, když jsme minimálně podle jména jeho centrem..

0/0
24.4.2010 11:47

voloda44

Re: A taky jedna věc.

heh, tak vidíte, jinde to de, proč ne u nás?? sám jste to napsal.

btw - nejsme

0/0
24.4.2010 11:51

Turnerr

Re: A taky jedna věc.

A co má jako jít u nás? Blbý Krušovice bez pěny za kilo a koukat na to jak na svatej obrázek? Pravda koukali na mě neznale že u nás to máme za dvě pětky a hodíme tam tři kousky s pořádnou čepicí,schladíme žízeň a jde se dom..

0/0
24.4.2010 12:07

voloda44

Re: A taky jedna věc.

zkuste si kriticky projít co jste napsal a zažil. jestli i tak vám to nebude jasné, tak to sem klidně napíšu

0/0
24.4.2010 13:12

mario

Re: A taky jedna věc.

tak nějak to vidím taky

neříkám, že všude, ale rozhodně ve světě platí češi = pivo a naše značky jsou ty dražší a proto nevím proč bysme měli bejt odvázaný z nějakejch pokusů když víme, že pivo máme doma dobrý

0/0
26.4.2010 15:51

vokoun6

Re: A taky jedna věc.

Usuzovat cokoli hlubšího podle zdvořilostní fráze je trošku naivní.

Jenže to co vám zřejmě uniká je, že kvalita piva a kultura pití piva jsou naprosto odlišné věci.

Jistě jste si všimnul jak vypadají britské hospody počínaje stylovým zařízením interiéru, klasickým názvem

a konče zcela běžně nabídkou 4-6 různých značek. Srovnejte to s českými hospodami ovládnutými jednou značkou a ubohostí interiéru plným reklamního kýče, od skla přes ubrusy a já nevím co ještě. Stejně tak když přijedete do Německa nebo Británie je tam značná regionální pestrost značek, v ČR je pro spoustu turistů kteří o českém pivě slyšeli je obrovské zklamání ona gambáčo-staropramenovská totalita. Abyste narazil na čepovanou regionální nebo menšinovou značku musíte mít obrovské štěstí.

0/0
28.8.2010 18:27

Lobo - poslední Czarnian

Nápad!

Udělám ze sebe znalce Kofoly, napíšu o tom knížku a budu všem na potkání vykládat, jak blbě pijou Kofolu:-P

0/0
24.4.2010 10:16







Najdete na iDNES.cz