Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Český turek mi chutná, instantní káva je hrozná, říká odborník na kávu

Kávu nakupuje už třicet let. Kontroluje zrna, ochutnává vzorky, objevuje nové plantáže. Andreas Christmann ví o kávě mnohem víc než jen to, jak se dělá dobré latte či cappuccino. Třeba to, že moc dobře chutná káva z půdy, v níž je hodně sopečného popela.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

blekekeke

no ...

Latte, ledová a řezaná káva (půl kafe, půl mléko) a všechno srkám z 0,4l hrnce :-)

A každej když to vidí se může poslat a přitom, když se to dobře namixuje a našlehá, mňam :-) Osobně zase nechápu, jak někomu může chutnat frťan 2-lžičkového kafe, co je tak na 2 srky ....

0/0
15.6.2010 9:30

jirspi

Má rád českého turka???

Tak to musel být pár hodin na slunci bez čapky ;-D

0/0
10.6.2010 16:09

koizumigadaisuki

Re: Má rád českého turka???

Ten pan pije z !automatu! kavu !Tchibo!. A rad si kavu dochucuje....teda bud je ten clovek uplny kavovy barbar a nevim kde ho chytili, nebo uz ma z toho ochutnavani uplne spaleny jazyk.

Mimochodem, Cesi nepiji robustu kvuli tomu, ze by jim vice chutnala, ale protoze to byla vzdy ta nejlevnejsi kava...ta kterou jste si za komousu namleli v samosce.

0/0
10.6.2010 17:21

Krištof

Instantní káva

On je velký rozdíl jestli je instantní káva vyrobená zahřátím nebo vymražením. To v tom článku úplně chybí. Výrazně lepší a samozřejmě dražší je ta vymražovaná. Pozná se tak, že má větší a světlejší zrníčka.

0/0
10.6.2010 15:21

durduin

Plodí i doma

Kávovník máme doma...a kvete i plodí.

0/0
10.6.2010 7:32

Oodi

Zajímavej rozhovor...

ale lepší by bylo, kdyby ho s tím chlapem dělal člověk, co tomu alespoň trochu rozumí, takhle to připomíná úlovek do školního časopisu, jako by ten rozhovor neměl směr a jedna fundovaná otázka je trošku málo. Přitom podle profilu docela zkušená novinářka.. škoda. Ale díky panu Christmannovi i tak dobré počtení. Ale od Nescafé Gold mě to neodradí:-)

0/0
9.6.2010 22:53

celo

Re: Zajímavej rozhovor...

No na to ze ste fanusikom nescafe ste pomerne narocny)))).

0/0
9.6.2010 22:58

Oodi

Re: Zajímavej rozhovor...

Nejsem fanoušek, piju ho jako běžné pití. Rád si ale vychutnám skutečně dobrou kávu, i když jí natolik nerozumím. A hlavně se o ní rád něco dozvím a k tomu je vedle odborníka potřeba i kvalifikovaný a systematický tazatel. :-)

0/0
10.6.2010 12:46

CZ_KayTee

Zajimavy rozhovor

Zajimavy rozhovor.. hned bych si dal dobry presso:)

0/0
9.6.2010 21:45

celo

Add

Inak velmi sympaticky chlapik.))

0/0
9.6.2010 20:18

celo

...

Instantna kava je ako instantna polievka. Proste humus. Co sa tyka kavy tak ked som ju pijaval tak ristreto. to bola parada. Dnes kavu nepijem. Prestala mi robit dobre. Zacalo mi po nej byt nevolno. Tlak v hlave a agresivita v zaludku. Dokonca mi prestala aj vonat. Dnes iba zeleny caj.

0/0
9.6.2010 20:18

SergeS

Re: ...

Instatní polivka není jako instatní polivka - protože mužete vyrobit chemický, nebo z prave polivky vytažek ... sice to nebude pořad jako ta čerstva, ale už bude dobra :-)

0/0
9.6.2010 22:41

celo

Re: ...

Nemyslim))

0/0
9.6.2010 22:56

amac

Zajímavý rozhovor, jen víc takových článků.

R^

0/0
9.6.2010 18:18

NeLSoN_

Re: Zajímavý rozhovor, jen víc takových článků.

chtěl jsi napsat Jen víc takových zajímavých PR článku

tenhle aspon nenudil

0/0
9.6.2010 20:12

thebadscotch

instantní

já se divim všem lidem co tu podporujou ten instantní ksindl.... nikdy sem nepochopil smysl toho že je to instantní ! to jako normální kafe vaříš dvě hodiny? notabene chuť instantní "kávy" je fakt někde jinde - ale kdo rád kyselý tak tomu to asi doopravdy šmakuje.... pohoršovat se nad turkem je poslední roky v módě ale pokud někomu nevadí zrníčka logru tak proč by se na něj měli nejaký pseudointelektuálové koukat skrz prsty? chuť je stejná jako z frenchpressu a stejně jako z něj se to musí taky rychle vypít - znám lidi co si udělaj turka ráno v 6 vypijou půlku a po práci v 5 si daj zbytek Rv z toho je mi pravda šoufl ale někomu to tak chutná tak proč ne? ať si pije kdo chce co chce třebas ty hnoje z lidlu 3+1 ale ať mi pak netvrdí že je to to samý- instant má s kávou hodně málo společnéhoV

0/0
9.6.2010 17:31

NeLSoN_

Re: instantní

to kdyby jsi vedel z ceho se levna instantni kava vyrabi to by ti bylo teprve spatne

0/0
9.6.2010 20:12

Hans Wurst

At se pan nezlobi ale Tchibo...

... ma naprosto nejhnusnejsi kavu, jedno jestli tady nebo v Nemecku ci Rakousku.

0/0
9.6.2010 15:32

praptak

Re: At se pan nezlobi ale Tchibo...

Jak říká, každému chutná něco jiného.

0/0
9.6.2010 15:35

thebadscotch

Re: At se pan nezlobi ale Tchibo...

jo to je pravda tchibo se nedá pít nikde! kupodivu mi chutná i víc to jejich rozpustný (rozpuštěný) ve flašce,Rv než presso nebo turek....

0/0
9.6.2010 17:22

mard

Tomuhle nerozumím!

Ten chlap si asi dělá z lidí legraci, mě ty odpovědi připadají nesmyslné.

Instantní kafe není špatné, poslední dobou (cca 5-7 let) velice vzrostla jeho kvalita. Kafe "Český Turek" je podle mne nechutnost maximální, z dlouhodobého louhování se uvolňují trpké příchuti do kávy, které ničí chuť a dělají z toho břečku. A míchat do kávy kakao nebo kardamon je potřebné jen u špatných druhů kávy robusta, které jsou nechutné a je třeba chuť vylepšit. Nerozumím potřeba míchat něco do normální dobré a voňavé kávy. S tím sopečným popelem má pravdu, třeba Volcano od Tchiba je vynikající, ale mnoho lidí namítá že je příliš výrazná na rozdíl třeba od uhlazených Brazilských mild káv. Připadá mi ale jinak, že si dělá legraci. Možná nějaký marketingový záměr, že neřekne co si opravdu myslí o "turkovi" :-( !!

0/0
9.6.2010 13:50

Sallmi

Re: Tomuhle nerozumím!

Po přečtení článku a tvého příspěvku jsem došel k závěru, že té kávě zase tolik nerozumíš. Představ si, že i v takovém Řecku ti udělají turka.

0/0
9.6.2010 14:20

Don_Alex

Re: Tomuhle nerozumím!

sorry, ale jestli se chces s nekym bavit o kave, tak rozhodne netahej tvoje "zkusenosti" s instantkami. Jinak ten "český turek" může být opravdu velmi dobrý, když se použije kvalitní základ a umí se připravit....

0/0
9.6.2010 15:22

jouzi

:(

Někdy chlapům Xmana závidím. :-( Pěkný rozhovor. R^

0/0
9.6.2010 12:36

JayVandermark

Souhlasím

Rozpustné kafe je hrůza. Není nad to dát si po ránu pořádného turka - nejlépe značky Lavazza nebo Douwe Eghberts (krásně provoní celý byt).

0/0
9.6.2010 12:35

politicky nekorektni asocial

Zřídkakdy málokomu

něco závidím, ale tomuhle pánovi jeho práci rozhodně. R^

0/0
9.6.2010 11:38

miguel.live

Pro fajnšmekry...

V Londýně ve Whole Foods Marketu praží kávu normálně v obchodě. Koukal jsem jak čerstvě vyoraná myš. Nasypala červený bobule, a zanedlouho jsem měl v ruce 250g těžkej horkej sáček (za 3,99 libry). Prý směs Italian Roast.   Segafredo a spol můžou jít do háje. Ale jinak si v Tchibu občas kafe na váhu koupím, líbí se mi, jejich obchody a způsob prodeje kávy jsou mi sympatické. A dávají smetanu a ne mlíko... :-)

0/0
9.6.2010 11:36

mard

Re: Pro fajnšmekry...

Po tom pražení je třeba nechat kávu asi dva dny vydýchat, docela páchne po spálenině, když se udělá rychle. A nejsem si jist, jak rychle dovedou kafe ochladit po pražení v tom obchodě, ale asi jde o malá množství, takže to bude asi v pořádku.

0/0
9.6.2010 13:52

Medvěd

Re: Pro fajnšmekry...

Opravdu tam sypala červený bobule? ;-)

0/0
9.6.2010 16:13

redhead73

Re: Pro fajnšmekry...

to je pekna blbost. ty cerveny bobule se musej oloupat  (ten proces trva nekolik dni - maceni, destilace, suseni)  a prazi se zelena zrna uvnitr... 

0/0
9.6.2010 20:07

miguel.live

Re: Pro fajnšmekry...

Tak to jsme měli asi červenej zákal. Že jsem to nevyfotil...

0/0
9.6.2010 23:07

Mimin

instantni uz nikdy

K te instatni kave - on to neni jenom humus z hlediska kavare, ona ma taky horsi ucinky na organismus. Netusim cim to je, ale myslim ze lidi co dlouhodobe pili instatni kavy a pak je vymenili za klasicke, mi to potvrdi. Zajimalo by mne co do nich davaji, hlavne do tech 3+1.

0/0
9.6.2010 11:13

wotomtoje

Re: instantni uz nikdy

Přešel jsem před lety na instatní kávu a vracet se určitě nebudu! Piju ovšem pouze určité značky, žádný 3+1, 2+1 nebo levný noname rozpustný kávy. A ty účinky, proč by měla mít horší? Negativní účinky na organismus má určitě částěčné požití logru při pití Turka, proto když mletou, tak překapávanou!

0/0
9.6.2010 11:52

jouzi

Re: instantni uz nikdy

Určitě. Anebo ten logr chytit do čajovýho sítka - to zbytečný louhování logru z něj totiž vylouhuje i látky, který nejsou pro tělo zrovna OK.

 

Ale jinak, kéž bych měla vlastní stroj na presso. Takhle můžu být závislá jen na zlatým Nescafé... :-)

0/0
9.6.2010 12:39

Mimin

Re: instantni uz nikdy

To nevim, ale kdyz jsem pil ruzne instantni a chucene kavy, tak jsem byl po par tydnech vzdycky bily jak stena. Prijdou mi nejake agresivnejsi na zaludek, nebo co.

0/0
9.6.2010 12:52

Jandik73

Ten pán se mi líbí

Zcela evidentně znalec a odborník. Přesto nevnucuje tu svou pravdu, své chuťě. Prostě každý ať si pije co mu chutná.

0/0
9.6.2010 10:41

mard

Re: Ten pán se mi líbí

No nevím. Právě že mě připadá jako obchodník a ne znalec. Pochválí všechno, i když si myslí že to je k poblití, hlavní je, když si zákazník něco koupí :-(

0/0
9.6.2010 13:54

wotomtoje

S tímto naprosto souhlasím!

"... zaplněný po okraj vodou či mlékem. " Taky nemám rád kafe (i cokoliv jiného) nalitý až po okraj, to je tak akorát na vylití nebo polití! ;-)

0/0
9.6.2010 10:41

neznalek_na_mesici

Re: S tímto naprosto souhlasím!

U nekterych piv/cideru mi to vubec nevadi :-)

0/0
9.6.2010 10:53

Li Tin O Wevidle

Nescafe Espreso

Nejlepší je samozřejmě dobré espreso z kvalitní čerstvě namleté kávy z kvalitního přístroje, ale to si člověk nedá denně (pokud přístroj nevlastní).

Oblíbil jsem si gold od nescafe a do malého šálečku instantví espreso téže značky. Už podle vůně je poznat rozdíl od levnějších... Dobrá je ještě Carte Noire...

0/0
9.6.2010 10:29

wotomtoje

Re: Nescafe Espreso

Nescafe Espreso je totiž chutí podobné právě klasickýmu "turkovi" akorát bez logru! (vyzkoušeno na zarytých hospodských uživatelých klas. turka ;-))

0/0
9.6.2010 10:44

McMira

sušení

Osobně jako začátečník piji instant.

Chtěl jsem vědět co to vlastně je, tak jsem si tehdá na wiki našel že existují 2 hlavní způsoby výroby

1/ uvaření kávového koncentrátu

2a/ vysušení rozprachem v horkém vzduchu (viz v článku) vzniknou drobné kuličky

2b/ vysušením mrazem cca - 40°C a nadrcením vzniknou nepravidelné krystaly

0/0
9.6.2010 10:14

sirco

Re: sušení

Při šokové změně teploty vždycky dochází k nějaké kvalitativní změně. Upražená a namletá káva, musí být logicky přirozenější, než instatní, která prochází dalším složitým technologickopotravinářským procesem.

0/0
9.6.2010 10:26

mard

Re: sušení

Osobně se domnívám že dobrá instantní káva (tím nemyslím značku Lídl, 500 gr za 100 Kč) je určitě lepší než průměrná mletá káva. Jednak káva poměrně rychle oxiduje a tuky v ní žluknou a za druhé to málo kdo připravuje správně (viz třeba oblíbenost turka v Čechách). Z mých známých málo kdo má doma víc druhů kávy v evakuované nádobě v lednici - což je ten správný způsob úschovy. My si doma vždy nameleme trochu kávy dle chuti. Třeba na večer výraznější typy, třeba Volcano či Guatemala a o víkendu po obědě třeba Brazil či Colombia mild. Je zajímavé, jak moc různě chutnají různé druhy, mě samotného to překvapilo. Bohužel to má nevýhodu, že když přijdete do restaurace a tam vám naservírují Segafredo a vy cítíte na jazyku tu nejhnusnější praženou kávu z balíren Praha.

0/0
9.6.2010 14:01

Gillette

Re: sušení

Muzes upresnit ten "technologickopotravinářský proces"? Jediny co je rozdilny pri tzv normalni kave a instatni je prave to suseni. Nestle ma patentovany suseni na principu postupneho zmrazeni (cca 55°C) a rozemleti vzniklych krystalu. Takova kava si udrzi jakekoli aroma v ni obsazene...

0/0
9.6.2010 14:39

McMira

Re: sušení

http://cs.wikipedia.org/wiki/Instantní_káva;-)

0/0
9.6.2010 15:01

Gillette

Re: sušení

Skvelej odkaz... 8-o A kde tam jsou ty "slozity procesy"? Mimochodem, je tam snad napsanyho neco jinyho nez jsem rekl?

0/0
10.6.2010 9:53

Wes Parmalee

!

Já měl kávu naposledy v roce 1993...

0/0
9.6.2010 8:35

Mimin

Re: !

A to je chlubeni nebo stiznost? ;-D

0/0
9.6.2010 12:53

Uphillman

...

No že by tenhle odborník působil zrovna dvakrát odborným dojmem, to se říct nedá.

0/0
9.6.2010 8:24







Najdete na iDNES.cz