Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Silnější pivo než osmnáctka by se nemělo dělat, říká sládek

Pivo by mělo zůstat slabě alkoholickým nápojem. Čím je totiž silnější, tím méně je prokvašené a tím víc mu schází charakteristická hořkost. "Tmavá či polotmavá osmnáctka je proto hranicí, za niž bych už nešel," říká Josef Korbel, bývalý sládek plzeňského pivovaru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

cúňa

Proč to nezkusit?

Silná piva nevyhledávám, ale za vyzkoušení, pro zpestření chutě stojí.  Jako třeba Bud Premier z Budějovického Budvaru, který zraje dvě stě dní a alkoholu má zhruba osm procent. Je to prostě jiné pivo (a chuťově vůbec ne špatné), které člověk asi nebude pít  každý den, ale které určitě trh obohacuje.

0/0
5.8.2011 9:29

sexueller_belastigungspanda

Re: Proč to nezkusit?

no já onehdá pil 24° Primátora nebo co to mají na východě čech a to se nedalo pít, bylo to jak lízat spálený cukr z teflonové pánve. silná piva pít pravidelně je pro mě osobně zbytečnost. ale proti gustu...

0/0
5.8.2011 23:12

PeterZientek

Pivo

No konečně někdo řekl, že nejlepší je pivo tlačit luftem a ne jakýmsi kysličníkem, který zrobí z piva sodovku

0/0
4.8.2011 17:00

Hairy_ass

Re: Pivo

Nejlepší je točené tankové pivo, jenže né každý hospodský si ho může dovolit (a ani není mezi pivovary moc rozšířené). A ještě lepší je samozřejmě pít pivo rovnou z pivovarských tanků. kde pivo dozrává a ještě nebylo stočeno do žádných sudů nebo lahví, jenže to buď musí mít člověk konexe v daném pivovaru, nebo natrefit na takový, který to z těchto tanků žene rovnou do své pivovarské hospody. Ale výsledek stojí zato! R^

0/0
5.8.2011 10:08

Josef II

Re: Pivo

Pivo vystavene vzduchu se okyslicuje ! Dokonce i v pullitru, kdyz uz spadla pena. To je take duvod, proc se preslo na uzke vysoke sklenice !

0/0
6.8.2011 12:30

nonick

Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Co je to za sládka? 8-o

0/0
4.8.2011 12:09

Josef II

Re: Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Nepredvadej se tu se svou nevzdelanosti, hlupaku ! . . . Cim vyssi obsah alkoholu v roztoku, tim pomalejsi kvaseni, az se kolem 15% zastavi uplne ! To jsou napr. ty sladka vina a piva !

0/0
4.8.2011 13:45

nonick

Re: Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Zklidni hormon, Pepo:

"Jan Hlaváček, vrchní sládek nejoblíbenějšího českého piva Gambrinus dodává: “Extrémem jsou naopak některá zahraniční piva, která jsou prokvašena téměř úplně, a tak sice obsahují relativně vysoký obsah alkoholu, chuťově jsou však prázdná.”

0/0
4.8.2011 14:34

martas38

Re: Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Silným pivem myslel vysokostupňová piva - u takového piva vznikne hodně alkoholu a ten kvasinky brzy zabije. A v pivu tudíž zůstane velké množství zbytkového (nezkvašeného) extraktu a takové pivo je potom velice hutné a sladké. Pokud necháte normální (např dvanáctistupňové) pivo prokvasit totálně (řízené kvašení se normálně zastaví snížením teploty na cca 4 stupně a po sběru kvasnic dále na 1 stupeň), bude to chutnat jako některá piva ze západu, která mají minimum zbytkového extraktu a velice mnoho alkoholu. Na chuť vám takové pivo ovšem přijde vodové a rozhodně ne silné, protože má právě velice málo zbytkového extraktu, tedy cukru, který dělá tzv. plnost piva.

0/0
4.8.2011 14:58

Josef II

Re: Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Nejvice zbytkoveho extraktu obsahujii vrchne kvasena piva(nelezaky). Po pive pry se tloustne a tak se pro lidi, kteri jsou na diete, vyrabeji na zapade specialni lehke lezaky, za pomoci zvlastnich enzymu, ktere pry jsou temer na 100% prokvasene. Ono to u piva totiz neni tak snadne, jako napr. u suchych vin, dosahnout uplneho prokvaseni !!

0/0
6.8.2011 12:18

osk

Re: Čím je totiž pivo silnější, tím méně je prokvašené???

Trošku mimo ale gambrinus je břečka hnusná, nevím jak to muž slintat v čechách a přitom třeba vpraze je tolik dobrých hospod s kvalitním pivem většinou z malých pivovarů. Je to horší je už asi jenom straobrno ale asi má sládek pravdu je to o zvyku.

0/0
6.8.2011 12:36

Jan9002

Pán sládek nemluví pravdu.

Řekl, že pivo pasterizací nemění kvalitu a pak řekl, že pasterizované pivo chutná jinak, než nepasterizované. Z mojí zkušenosti je to tak, že pasterizované pivo není tak dobré, jako nepasterizované. Tudíž je pasterizované pivo horší kvality. Dejte si pivo přímo v plzeňském pivovaru a pak z láhve, nebo někde jinde v hospodě. Ty v jiných hospodách chutnají stejně.

0/0
4.8.2011 7:45

martas38

Re: Pán sládek nemluví pravdu.

Velice záleží na způsobu pasterizace. Průtoková pasterizace je k pivu velice šetrná - pivo se krátkodobě zahřeje a pak zchladí a po té plní do lahví nebo sudů. Dojde přitom k chuťové změně, která se ovšem během několika dnů prakticky vrátí zpět a rozdíl oproti nepasterovanému pivu je minimální, pro netrénovaného laika takřka nepostřehnutelný.

Pak se používá takzvaná tunelová, neboli sprchová pasterizace, kde stočená uzavřená láhev projíždí zařízením, kde se sprchuje teplou vodou (od nižší teploty postupně do cca 60 stupňů a pak se zpět postupně chladí). Tato pasterace zabíjí bakterie a kvasinky dokonaleji než průtoková, ale dochází zde k chuťovým změnám, vzniká tzv pasterační příchuť, kdy má pivo ostřejší hořkost a je to poznat i ve vůni - tato vůně a chuť je charakteristická právě pro lahvový Prazdroj.

0/0
4.8.2011 15:24

martas38

Re: Pán sládek nemluví pravdu.

Dále existuje i tzv. studená pasterizace, kdy pivo prochází přes speciální membránu, která by měla zachytit veškeré zárodky. Existuje ale riziko protržení membrány, na což přijde mikrobiologická laboratoř až minimálně po čtyřech dnech, kdy už pivo nemusí být v pivovaru a hrozí obrovský průšvih - pivovar Bernard by mohl vyprávět....

V současné době si může dovolit nepasterovat pivo jen pivovárek, který vaří pro pět hospod v okolí, kde se to okamžitě vypije, protože toto pivo se začíná kazit už po deseti dnech.

+1/0
4.8.2011 15:24

Jan9002

Re: Pán sládek nemluví pravdu.

Proto to pivo v plzeňském pivavaru chutná tak, jak si pamatuji z minula...;-(

0/0
5.8.2011 8:43

RHRH

Re: Pán sládek nemluví pravdu.

Poutník Pelhřimov - nepasterovaný ležák lahvový - trvanlivost 2 měsíce

0/0
26.8.2011 14:02

DanielaZla

pivo smrdí

ja si rači dám něco jinýho třeba vodku s tonikem nebo colu s rumem to je lepší neš smradlavý pivo navíc ani neni dobrý

0/0
3.8.2011 17:18

Yesname

Re: pivo smrdí

Tak proč sem lezeš, když piješ takový šity.

0/0
3.8.2011 23:32

Jan9002

Re: pivo smrdí

On sem leze vyjádřit svůj názor na pivo. Nebo sem mohou jenom ti, kteří budou chválit?

0/0
4.8.2011 7:46

Yesname

Re: pivo smrdí

No, a já jsem vyjádřil svůj názor na to, co pije on. Nebo jsem ho měl taky pochválit?

0/0
4.8.2011 9:09

Škubi

Re: pivo smrdí

A já se divim, proč nám pořád klesá průměr, když lidi pijou takový patoky a ještě s limonádou!! ;-D

0/0
4.8.2011 0:07

nonick

Re: pivo smrdí

Vodku s tonikem nebo colu s rumem? 8-o

Holka, tys holt ještě nikdy neměla - žízeň! ;-D

+2/0
4.8.2011 12:00

Arnie

Huh

Trochu nechapu, jak se muzete vubec bavit o tom, ktere pivo je nejlepsi a nejchutnejsi. Kazdemu snad chutna neco jineho ne? Je to jako rikat, ze nejlepsi jsou brambory, protoze ryze je moc mala a je moc "euro", protoze se ji na svete sptorebuje nejvic...

0/0
3.8.2011 9:13

martas38

Re: Huh

Ne. je to jako říkat, že rýže od malopěstitele z políčka hnojeného buvolým trusem je lepší jak od nadnárodní zemědělské společnosti hnojená umělými hnojivy, nebo že kváskový chleba od malopekaře je lepší jak chleba z United Bakeries, i když uznávám, že někomu může víc chutnat ten druhý.

+1/0
3.8.2011 11:22

Yesname

Re: Huh

Jojo. Buvolý, buvolá, buvolé, božolé.

0/0
3.8.2011 12:31

martas38

Re: Huh

Samozřejmě buvolím. Omlouvám se.

0/0
3.8.2011 13:09

Yesname

Re: Huh

Dobrý. ;-D

0/0
3.8.2011 13:22

strasakvzeeeli

chápu proč se MMX nedá pít a je tak drahý ;-O

0/0
3.8.2011 0:24

KarelPl

Dnes se dělají piva moc alkoholická

Před dvaceti lety měla desítka 1,7 % alkoholu, dvanda 3,6, diapivo 4,5. Dnes má 4.5 pomalu i sedmička z hypermarketu. Chtěl bych vidět valcíře, jak by vypadali po deseti takových sedmičkách. Tenkrát se do válcoven vozila 8% a "vydrželi" to pít celou šichtu.

0/0
2.8.2011 22:58

martas38

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

Dřív se se uvádělo množství alkoholu obsahově a dnes objemově. Proto ta rozdílná čísla příteli ;-D

Pro zjednodušení litr vody váží víc než litr lihu.

0/0
3.8.2011 11:16

KarelPl

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

o tom nevim. nicmene na etikete je snad stale "obsah alkoholu", nikoli "objem alkoholu" (moc to nectu - treba to EU zmenila.

0/0
3.8.2011 12:29

Yesname

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

Objemové se používá proto, že význam slova "obsah" není jednoznačný. Protože obsah může být váhový i objemový.

0/0
3.8.2011 12:34

martas38

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

Dnes tam máte uvedeno obsah alkoholu: 4% obj. Větší číslo vypadá pro zákazníka lépe než menší.

0/0
3.8.2011 13:07

KarelPl

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

Stejně nechápu jaký je v tom rozdíl. Vezmu příklad s litrem vody. Když bude ve vodě 5 % alkoholu, tak to bude při váhovém 50 gramů, při objemovém 50 mililitrů, které budou vážit 50 gramů, při obsahovém to bude pro změnu 50 mililitrů (50 gramů)...

No a když je v půl pitru piva 3,6 % alkoholu, tak je to přeci stále 3,6 a je jedno, jestli váhových, objemových, obsahových... Je to stále stejné množství ne?

0/0
4.8.2011 9:41

martas38

Re: Dnes se dělají piva moc alkoholická

Právě že 50ml alkoholu neváží 50g. Měrná hmotnost alkoholu je 0,789 g/cm3, to znamená že litr čistého stoprocentního (teoreticky, prakticky se dosahuje čistota tuším kolem 97%) alkoholu váží 789 gramů (narozdíl od vody, která váží 1000g. Takže je rozdíl, jestli je uveden obsah alkoholu objemově a nebo hmotnostně. Dřív se uváděl obsah alkoholu hmotnostní, což je nižší číslo, dnes se uvádí objemový což je číslo vyšší (lépe vypadající), protože líh je lehčí než voda.

0/0
4.8.2011 15:09

voloda44

to jsou fakt vály

prý naco dělat silná piva a jak chcete poznat kvalitu... wow, nestačím se divit :/

0/0
2.8.2011 21:11

voloda44

co je tohle za moudro????

Pivo by mělo zůstat slabě alkoholickým nápojem. Čím je totiž

silnější, tím méně je prokvašené a tím víc mu schází charakteristická

hořkost. "Tmavá či polotmavá osmnáctka je proto hranicí, za niž bych už

nešel," Zdroj: http://xman.idnes.cz/silnejsi-pivo-nez-osmnactka-by-se-nemelo-delat-rika-sladek-p3n-/xman-styl.aspx?c=A110801_171113_xman-styl_fro  8-o8-o8-o

0/0
2.8.2011 21:05

psykoig

Český pivo

Nevim jak se pořád říka o českém pivu, že je to nejlepší... ale když jsem pil v thajsku 6% Chang, přišlo mi to asi 100x lepší než ty vodový kekely co nám tady jako ''pivnímu národu'' nabízej největší pivovary gambrinus, pilsner a staropramen.. Rv

0/0
2.8.2011 19:19

Gorbag

Re: Český pivo

To, že je české pivo nejlepší, říkají pouze Češi. Objektivně to není pravda. Ani ten blbý pils nedělají Češi nejlépe.

+3/0
2.8.2011 21:42

strasakvzeeeli

Re: Český pivo

R^

0/0
3.8.2011 0:25

Oodi

Re: Český pivo

co si v diskusi o pivu představuješ pod slovem objektivně?

0/0
7.8.2011 10:55

Mablung

Re: Český pivo

Jak už bylo řečeno, objektivně to těžko zhodnotíš. Stejně tak jako kdo ho dělá nejlépe.

Uzavřel bych to na tom že některé české pivovary dělají výborná piva plzeňského typu. Hádky o tom co je nej jsou zbytečné.

0/0
8.8.2011 16:19

Yesname

Re: Český pivo

Tp jste musel mít velkou žízeň. ;-D

Ale popravdě - Chang je normální pitelné pivo.

0/0
3.8.2011 23:31

celim

No v něčem bych s ním i souhlasil,

ale zdá se mi, že je trochu postižený roky strávenými v Plzni. Jinak já nyní považuji za nejlepší české pivo dvanáctku nepasterovanou a nefiltrovanou z Kácova, jakou si mohu dát na Pankráci U Klokočníka! Doma piji nejraději Klášter jedenáctku, nebo dvanáctku. Dříve jsem měl rád Máz ze Svijan, ale nedávno jsem jím nahradil Klášter a zjistil jsem, že už to není ono a Klášter je mnohem lepší. Když není, tak večeřím s Budvarem desítkou. Ta neurazí, ačkoliv proti tomu Klášteru je trochu vodovatá.

0/0
2.8.2011 19:02

KarelPl

Re: No v něčem bych s ním i souhlasil,

Asi jsi ještě nepil nic z pivovaru Matuška (http://www.pivovarmatuska.cz/). Chutná ještě lépe než Prazdroj v době, kdy stál 3.60 Kč.

0/0
2.8.2011 22:43

tomizman

Re: No v něčem bych s ním i souhlasil,

Musím dát za pravdu.Mám obrovské štěstí že bydlím poblíž a mám možnost natrefit na větší sortiment jeho piv než se točí třeba v Praze.Matuška je prostě nadšenec kterýho to baví a je to znát.Nestíhá vařit,takže se vše musí objednávat hodně dopředu.Navíc se plno druhů vaří jen příležitostně.I to má svý kouzlo.

0/0
3.8.2011 8:26

lkrata

Re: No v něčem bych s ním i souhlasil,

Jsem spolužák (z učení) Martina Matušky. Když vloni přivezla manželka z Křivoklátu jeho pivo, byl jsem doslova v šoku. 20 let jsem nic lepšího nepil (a to jsem zmlsaný sladovník).

0/0
3.8.2011 8:57

dhj7

Re: No v něčem bych s ním i souhlasil,

Budvar 10 piju ,mně osobně chutná,i když ted mi trochu přišlo že šli s kvalitou dolu,ale pořád dobrýR^a Bernarda 10 a 12:-)

0/0
3.8.2011 0:11

Coldboy

Re: No v něčem bych s ním i souhlasil,

Klokočník R^R^R^ . Byl jsem tam asi po třech letech a líbí se mi, že se tam vůbec nic nezměnilo, ani ty prokoplé dveře na záchodě nevyměnili. ;-D Správná pantátovská hospoda. Sakra, hned bych si jedny jejich kvasnice dal.

0/0
3.8.2011 17:05

riskwildvalach

pil jsem dvacítku

přivezl jsem si z Ukrajiny černou dvacítku z Lvovského pivovaru a byla hořká jak pelyněk ;-)

0/0
2.8.2011 18:44







Najdete na iDNES.cz