- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
v té běžné konzumní kategorii (tedy bezpřívlastková vína do 5 Eur/125 Kč) nemůžeme vzhledem ke klimatickým podmínkám konkurovat zahraničí, ale už o kousek výš (běžná přívlastková) - cca 5-10 Eur jsme na tom i s cenami solidně...a je to spíš o tom, komu co chutná - a od koho kupuje, přímo od vinaře získám lepší cenu, než v rakouském Winemarketu...
Ale neházejme flintu do žita - nedávno jsme třeba v olomouci objevil litr vína za 2,5 Eur, které mělo velmi solidní kvalitu:)
....v české republice je daleko více odborníků na vino než je tento pán vytažen médii dopředu... na komisích o zatřiďování vín jsou tito someliéři braní spíše dopočtu protože jejich ideologie o víně je někde jinde. Víno sám vyrobit umí jen "teoreticky" a kdyby se mu při tom procesu něco pokazilo, tak je v loji... :-) Ono odborník na víno co nedělá víno jako sklepmistr je blbost - setkávat se již s hotovím produktem na výstavach a nemít zkušenosti s pěstováním révy vinné a veškerých pochodů při kvašení je nesmysl...
já se celkem děsím Vašeho přístupu a obdivu "rádobyodbornictví". Excelentní řidič nemuí být vyučený soustřužník...
"Moravské víno" - na jižní Moravě mají občas pocit, že lepší neexistuje. Spíš uznají, že mají hnusnou ženu než průměrné víno.
A bohužel se tím snaží naočkovat hlavně Pražáky - že Moravské víno je super .... Jenže zahraniční je běžně to samé za nižší cenu
to jsou krásné legendy na téma "moravské vína x pražáci". podle jedněch se dává prážákům to nejhorší, podle druhých se pražákům nalhává že je moravské víno nejlepší, podle třetích je nejvíc zkušených vinných zákazníků právě v praze a ti si umí vybrat ... jinak jakékoliv paušalizování je dobré akorát k rozproudění hádek, o kvalitě či nekvalitě vína to nevypovídá vcelku nic. A ceny? Proč by zrovna ve vinařství měly zemědělské dotace křivit ceny méně než ve zbytku zemědělství...
28 a má 12tiletého syna? Ale pán sympaťák, o tom žádná :o)
Z clanku nevyplyva, ze je mu 28 (pokud si dobre vzpominam je mu 37), jen, ze v 28mi ziskal master.
Když se podívám na ceny vína v ČR a v zemích na západ či jihozápad od nás a srovnám kvalitu, tak si musíme přiznat, že se tu velmi často pije velmi nekvalitní víno za velmi vysoké ceny. Když jsme na lyžích v Rakousku, není problém kupovat v supermarketu víno za 3-4 Eura a nezklamete se. Když koupíte za 60-80 Kč výběr vín v supermarktetu v ČR, tak velká část těch vín bude úplně o ničem. Proč tomu tak je? Nevím, ale je možné, že v zemích, kde se kvalitní vína pijí déle a více, tak tam by ta vína o ničem asi nikdo nekoupil, druhá věc je, že se na západě víno pije víc, větší dovoz kvalitnějších vín a tím pádem nižší cena. Další věc - stačí v Poysdorfu zajet do WINEMARKTU a uvidíte, jaká vína a za jaké ceny jsou v dolním Rakousku - za 5 Euro už skvělý veltlín, který by v ČR stál tak 200 minimálně. A to už vůbec nemůžete srovnat cenu a kvalitu třeba ve Španělsku, ale to je už přeci jenom trochu dál, že. Takže ceny jsou u nás dosti vysoko, to jo.
S tím přesně souhlasím. A Rakouský vína by se často daly charakterizovat jako nejlepší český vína za poloviční cenu.
Zaráží mě jedna věc: jaktože Master of Wine píše "help, víte někdo něco o českých vínech?" a o burčáku řekne "to vůbec neznám". Máme hodně podobnýho s rakouskem, a hlavně burčák není česká specialita, ale pije se i v Rakousku (sturm), německu (federwiesser), švýcarsku, na slovensku, v rumunsku, v gruzii, ale i ve francii. Jestli ta zkouška nebyla nějaká cinknutá :-)