Diskuze

Někteří kolegové ochutnávají i hlínu, říká špičkový sommelier

O víně toho ví jako málokdo na světě, jako nejmladší Master of Wine se dostal do Guinessovy knihy rekordů. Má v ní však ještě jeden zápis, za to, že na osmiveslici překonal na jeden zátah za čtyřiatřicet dní Atlantik. Teď se Liam Steevenson, mořský vlk s citlivým nosem, chystá na severní pól.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZT

Zedford

9. 9. 2012 20:02
ad cena

v té běžné konzumní kategorii (tedy bezpřívlastková vína do 5 Eur/125 Kč) nemůžeme vzhledem ke klimatickým podmínkám konkurovat zahraničí, ale už o kousek výš (běžná přívlastková) - cca 5-10 Eur jsme na tom i s cenami solidně...a je to spíš o tom, komu co chutná - a od koho kupuje, přímo od vinaře získám lepší cenu, než v rakouském Winemarketu...

Ale neházejme flintu do žita  - nedávno jsme třeba v olomouci objevil litr vína za 2,5 Eur, které mělo velmi solidní kvalitu:)

0 0
možnosti
KK

charlik12345

9. 9. 2012 17:25
hmm....

....v české republice je daleko více odborníků na vino než je tento pán vytažen médii dopředu... na komisích o zatřiďování vín jsou tito someliéři braní spíše dopočtu protože jejich ideologie o víně je někde jinde. Víno sám vyrobit umí jen "teoreticky" a kdyby se mu při tom procesu něco pokazilo, tak je v loji... :-) Ono odborník na víno co nedělá víno jako sklepmistr je blbost - setkávat se již s hotovím produktem na výstavach a nemít zkušenosti s pěstováním révy vinné a veškerých pochodů při kvašení je nesmysl...

0 0
možnosti
ZT

Zedford

9. 9. 2012 20:04
Re: hmm....

já se celkem děsím Vašeho přístupu a obdivu "rádobyodbornictví". Excelentní řidič nemuí být vyučený soustřužník...

3 0
možnosti
RN

Prngr1

9. 9. 2012 14:55
Ona je to legenda

"Moravské víno" - na jižní Moravě mají občas pocit, že lepší neexistuje. Spíš uznají, že mají hnusnou ženu než průměrné víno.

A bohužel se tím snaží naočkovat hlavně Pražáky - že Moravské víno je super .... Jenže zahraniční je běžně to samé za nižší cenu

0 0
možnosti
S

Sanjuro

9. 9. 2012 16:25
Re: Ona je to legenda

to jsou krásné legendy na téma "moravské vína x  pražáci". podle jedněch se dává prážákům to nejhorší, podle druhých se pražákům nalhává že je moravské víno nejlepší, podle třetích je nejvíc zkušených vinných zákazníků právě v praze a ti si umí vybrat :-)... jinak jakékoliv paušalizování je dobré akorát k rozproudění hádek, o kvalitě či nekvalitě vína to nevypovídá vcelku nic. A ceny? Proč by zrovna ve vinařství měly zemědělské dotace křivit ceny méně než ve zbytku zemědělství...

0 0
možnosti
UJBNJH

Už jdu brečet na jinej hrob

9. 9. 2012 11:51
Je mu

28 a má 12tiletého syna? ;-);-) :-) Ale pán sympaťák, o tom žádná :o)

0 0
možnosti
JD

ruleta_

9. 9. 2012 12:23
Re: Je mu

Z clanku nevyplyva, ze je mu 28 (pokud si dobre vzpominam je mu 37), jen, ze v 28mi ziskal master.

2 0
možnosti
DJ

dan1

9. 9. 2012 8:24
S tou cenou má Mister of Wine recht

Když se podívám na ceny vína v ČR a v zemích na západ či jihozápad od nás a srovnám kvalitu, tak si musíme přiznat, že se tu velmi často pije velmi nekvalitní víno za velmi vysoké ceny. Když jsme na lyžích v Rakousku, není problém kupovat v supermarketu víno za 3-4 Eura a nezklamete se. Když koupíte za 60-80 Kč výběr vín v supermarktetu v ČR, tak velká část těch vín bude úplně o ničem. Proč tomu tak je? Nevím, ale je možné, že v zemích, kde se kvalitní vína pijí déle a více, tak tam by ta vína o ničem asi nikdo nekoupil, druhá věc je, že se na západě víno pije víc, větší dovoz kvalitnějších vín a tím pádem nižší cena. Další věc - stačí v Poysdorfu zajet do WINEMARKTU a uvidíte, jaká vína a za jaké ceny jsou v dolním Rakousku - za 5 Euro už skvělý veltlín, který by v ČR stál tak 200 minimálně. A to už vůbec nemůžete srovnat cenu a kvalitu třeba ve Španělsku, ale to je už přeci jenom trochu dál, že. Takže ceny jsou u nás dosti vysoko, to jo.

1 0
možnosti
E

error404strikesback

9. 9. 2012 10:22
Re: S tou cenou má Mister of Wine recht

S tím přesně souhlasím. A Rakouský vína by se často daly charakterizovat jako nejlepší český vína za poloviční cenu.

Zaráží mě jedna věc: jaktože Master of Wine píše "help, víte někdo něco o českých vínech?" a o burčáku řekne "to vůbec neznám". Máme hodně podobnýho s rakouskem, a hlavně burčák není česká specialita, ale pije se i v Rakousku (sturm), německu (federwiesser), švýcarsku, na slovensku, v rumunsku, v gruzii, ale i ve francii. Jestli ta zkouška nebyla nějaká cinknutá :-)

0 0
možnosti