- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Seriózní info o kyselině štavelové (která opakuji existuje pouze v jedné formě, nemá žádné izomery natož nejakou odlišnou organickou a anorganickou formu) najdete kromě učebnic chemie i třeba na wikipedii http://en.wikipedia.org/wiki/Oxalic_acid
Tak tedy ješte jednou, Lucie Musíte mít stále na paměti, že web je jen obrovská žumpa, najdete tam úplně všechno od informací pravdivých a ověřených až po naprosté slátaniny a bláboly, úmyslné manipulace atd. Uvedený zdroj seriózni není.
Jednostranných výživových doporučení tvrdících že našly ten a ten zázrak a nutících ty kteří tomu uvěří k obskurním změnám jídelníčku už byly tuny a další ještě budou. Jen ten zázrak je pořád nový, jednou aloe, jednou glukany, jednou špenát, jednou jádra z meruněk, jednou pití vlastní moči.
Výživoví experti nebudou souhlasit se žádným extrémem, od vajíčkové diety po veganství až k raw stravě. Člověk byl, je a bude všežravec, navíc v jednostranných dietách vždy bude něco chybět a něco přebývat, stačí jen nezapomínat na Paracelsův základní axiom toxikologie ""All things are poison and nothing is without poison; only the dose makes a thing not a poison."
Hádat se s vámi opravdu nemíním :-) Nemá to smysl :-) člověk si může ublížit i na RAW stravě, když to dělá blbě. Ale je zcela běžný, že nemocní lidi, kteří se začali léčit čerstvou rostlinou stravou se úspěšně vyléčili :-) S rakovinou je to samozřejmě na delší boj, ale výhra je rozhodně reálnější, než nám nabízí klasická medicína. ;-) Všude se stále dokola dočítám, jak je nebezpečný, když to s něčím přeháníme a i že ten špenát je nebezpečnej se svou kyselinou šťavelovou a podobně, ale docela mě fascinuje, že jsem ještě nepochytila žádné informace o tom, že by se nějakej bláznivej vegetarián otrávil špenátem nebo si někde v nějaký diskuzi stěžoval, že mu z toho vyrostly kameny nebo mu z toho bylo nevim co... Pořád se od nich jen dočítám, jak se jím cpou jako diví a jak je jim dobře a co všechno už si vyléčili... Ale jak už jsem psala výše, hádat se s vámi nebudu ;-)
Zkuste si přečíst třeba tohle http://debbietookrawforlife.blogspot.cz/2009/04/spinach-and-oxalate-acid-thing.html
Ale chápu, že vyjet ze starých kolejí není jen tak. ;-)
Proboha Lucie zanechte těch špenátových výlevů. Tedy jistě by Vám lékaři dali za pravdu, že je (nejen) jako prevenci karcinomu tlustého střeva vhodné zvýšit příjem vlákniny typu celozrnného pečiva, ovesných vloček, ovoce a zeleniny. Ovšem všelék špenát a organická kyslena šťavelová měnící se v anorganickou, to snad ne! Zpátky a nahlédnout znovu do učebnic aspoň chemie ze základky JInak kyselina šťavelová je ve vyšších dávkách toxická, vzpomeňte na oběti methanolu jejichž smrt způsobila strukturně i toxikologicky podobná kyselina mravenčí.
Spíš než domněle kyselé prostředí může být příčinou vysoké incidence této nemoci u nás (vysoký výskyt je hlavně mezi muži) nadměrná konzumace piva a uzenin, a zmíněný nedostatek vlákniny - natrávená strava je příliš dlouho ve střevě, dochází k hnilobným pochodům a vzniku nadměrného množství škodlivin. Plus zřejmě genetické předpoklady.
Na raka je určitě dobrý změnit stravu. Maso, cukr, mouka jsou potraviny, který vytvářejí v těle kyselé prostředí, které je opravdu živnou půdou pro absolutně všechny choroby včetně rakoviny. Takže je vždycky po dobu onemosnění vyškrtnout z jídelníčku. zato ovoce a zelenina jsou zásadotvorné, což se chorobám absolutně nelíbí a tím je decimuje. takže jako prevenci je dobrý mít v jídelníčku kolem 70 % syrové zeleniny a ovoce - rychlá inspirace je tu: http://hobby.idnes.cz/syrova-strava-zive-jidlo-bez-sporaku-dw0-/hobby-domov.aspx?c=A121017_152803_hobby-domov_mce&fb_action_ids=2525066542447&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%222525066542447%22%3A529572797071596%7D&action_type_map=%7B%222525066542447%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map
Samozřejmě k tomu je vynikající kvalitní odšťavňovač na ovocno-zeleninové džusy, které tělo regenerují, dopují vším co nezbytně potřebujeme a nezatěžuje ho složitým trávením, které tělo při nemoci vysiluje. A d
A dalšími významnými pomocníky v boji a prevenci jsou přírodní doplňky stravy. např. vynikající jsou přírodní Schinedeleho minerály, které obsahují opravdu širokou škálu minerálů, které bysme měli dostávat v již zmíněné zelenině, ale bohužel dnes je opravdu potřebné tomu více pomoci, jelikož dnešní komerčně pěstovaná zelenina toho již neobsahuje tolik, kolik toho naše tělo potřebuje. Další výborný a také i hodně vyhledávaný pomocník je Novomin, který významně snižuje toxicitu léků, ale zároveň zesiluje jejich léčebný účinek. Také zajišťuje ochranu a normalizuje látkovou výměnu zdravých tkání těla a selektivně ničí pouze abnormální buňky. Také výborné jsou za studena lisované (panenské) oleje. ty obsahují neocenitelné množství vitamínů a minerálů, ale také velmi důležité nenasycené mastné kyseliny. Mezi špičku těchto olejů patří především cedrový olej. Ale zajímavé jsou i ostatní. Např. tykvový olej je na prostatu a ostropestřecový na játra.