Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co se děje při diabetu. Když vás zabíjí cukr

Máte stále žízeň, jste unavení, malátní, sužují vás kožní infekce a nehojící se rány. Zveme vás na exkurzi do těla postiženého cukrovkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V32á40c87l90a91v 93V80á52v68r41a 5956409571637

ano tak se to v podstate děje v lidském těle při cukrovce typu 2. Vím to podle sebe, protože s ní žiji nějakých 20 let. Dá se však zvládat a krevní test na odhalí jak se vám daří zvládat cukrovku za posledních 6 měsíců. Léků které se předepisují je celá řada. Shodil jsem postupem času 15 kg. To je nutnost. Samozřejmě nekouřím, nechlastám, léky beru pravidelně, hýbat se snažím v rámci možností jako jinak zdravý důchodce.

Nejhorší je pití slazených nápojů jakéhokoliv druhu, přejídání a požívání jakýchkoliv uzenin, sádla, zmrzliny, ... s cukrovkou se dá žít i dlouhý život při jisté kázni. I nějakou tu sladkost si mohu dopřát.

Neděsím se toho.

+1/0
8.2.2014 17:17

J78a36n 42W43i38r10k72n29e21r 2601590114670

autorovi článku bych doporučoval nepouštět se do témat, kterým vůbec nerozumí...

+2/−6
7.2.2014 19:38

F59r49a25n52t19i10š38e54k 68S26o38k87o88l 7935654621506

Nesouhlasím s Vámi Jane. Autor článku má v podstatě pravdu. Dokonce bych tvrdil, že tam nic nepravdivého není. Samozřejmě že plně nevystihuje problematiku cukrovky, informace jsou kusé, článek patrně zaměřen na prevenci a vystihnutí prvních příznaků, jejichž zjištění by nás mělo poslat na vyšetření k doktorovi, aby první návštěva nebyla po hyperglykemickém záchvatu, kdy už mohou být na organismu škody. Diabetes dá se zvládat dietou a tabletkami, ale vyžaduje to změnu způsobu života, víc pohybu a víc hladu, nepřežírat se a sledovat obsahy sacharidů v přijímané potravě. 

Co se týká samotného článku, tak poskytuje základní informace a předpokládá diskuzi ve fóru k doplnění. Článek si nedělá ambice na lékařský elaborát, ale k zpopularizování problému dobrý.

+6/0
7.2.2014 22:26

M95a71r51t56i29n 53Š48m75í22d85a 3594538147550

Tabletky vam pri diabetu prvniho typu nepomuzou.

+3/−1
7.2.2014 22:52

F57r62a93n18t33i57š80e46k 38S89o13k39o20l 7885344371706

Převážná většina diabetiků má 2. typ. Ano, měl jsem se vyjadřovat přesněji. 

Nicméně pro účely této diskuze bych se zabýval dál II. typem, protože nemocní 1. typu bývají terapeuticky podchyceni a tudíž taky edukováni, nejsou tedy odkázáni na články xman iDnes, jak diabetici 2. typu, kteří mnohdy ještě o své nemoci ani neví a do lékařské ordinace přijdou až je průser, glykemie desetinásobná oproti zdravému člověku nebo aspoň pětinásobná, ale oni stále sami sebe přesvědčují, že jsou zdraví. Mnohdy ani neví, jak diabetu předcházet a tak dál pokračují v devastujícím způsobu života do té doby, než je veze do špitálu houkající sanitka.

+3/0
7.2.2014 23:01

M27a59r93t32i71n 22Š72m93í86d73a 3554478587810

Terapeuticky podchyceni? Nerekl bych, nebyt preventivni prohlidky... Priznaky jsou uplne stejne, jako u druheho typu, jen to jako dite/dospivajici vnimate jinak...

+1/−1
7.2.2014 23:07

B34l25a76n61k75a 12B44a22u58e94r48o18v57a 4471950959677

Pane Sokole, vidim, ze tomuto tematu velice dobre rozumite. Rada bych se Vas zeptala, muj manzel ma cukrovku 2.typ. Posledni dobou se mu hodne rozsirily zily po celem tele,  jsou hodne vystpouple. Muze za to cukrovka?

0/0
7.2.2014 23:29

F39r82a95n56t23i92š65e32k 35S32o89k73o62l 7585744261266

To je paní Bauerová otázka pro lékaře a nikoli pro internetového diskutéra. Nelze takto seriozně odpovědět. Vašeho manžela jsem neviděl, neznám hodnoty glykemie, neznám jeho další nemoci, nevím jaký má výsledek krevního rozboru, rozsáhlý dokument na formátu A4, výsledky dalších vyšetření, cévní, kardio. Nevím nic, potřebné lékařské zprávy nemám, jen to že má diabetes 2. typu. Jak kompenzovaný taky nevím. Takže opravdu Vám na Vaši otázku neodpovím.

Manžela vypravte do diabetologické poradny a navrhněte další vyšetření. Příčiny mohou být opravdu závažné, ale taky nepodstatné. Podílí se řada vlivů, jedním z nich může být špatně kompenzovaná cukrovka.

V čem můžete diabetologovi napomoci? Sledujte dle pokynů glykometr a pečlivě evidujte záznamy, aby diabetolog měl k dispozici hodnoty glykemie Vašeho manžela ráno, v poledne, večer a před spaním. Tedy hodnoty před jídlem a takové dvě hodiny po jídle. Ostatně diabetolog Vašemu manželovi dal pokyny, tak je zbývá dodržovat. Taky dobré poznamenat okolnosti za kterých byly hodnoty naměřeny. Kolik gramů sacharidů manžel snědl? Zjistíte pomocí vážení přijímané potravy a tabulek, které by měly být na obalech potravin, avšak výrobci to flákají a hodnoty tam nebývají, čest vyjímkám. V tom případě vycházejte z obecných tabulek nutričních hodnot potravin dostupných též na internetu.

Pak dostatek pohybu. Pohyb má veliký vliv na hodnoty glykemie. 

Kompenzace diabetu je o kázni diabetika a matematice, kterou za vás dělala slinivka, jenže když slinivka poškozena, musíte to dělat sami, jinak si sbíráte na zdravotní maléry. Cukrovka nebolí, ale o to je to zákeřnější.

Co se týče Vašeho manžela paní Bauerová, po víkendu k doktorovi. Na Vaši takto položenou otázku otázku při nejlepší vůli nedokážu odpovědět.

0/0
8.2.2014 11:29

V18á52c45l43a86v 78V87á91v43r27a 5696959191387

Diabet 1 se zvládá jen inzulínem

Diabet 2 prášky (Metformin, Glipid a pod..)

+1/0
8.2.2014 17:18

M80a37r78t16i38n 10Š44m38í29d19a 3324918167870

konkretne??

0/0
7.2.2014 22:50

T97o64m38á26š 81H34y56n31e42k 2196648658798

Hmm příznaky sedí,až na ten váhový úbytek.Takže cukrovkou to nebude:-P.

+1/−1
7.2.2014 18:47

F47r70a57n32t45i56š43e97k 39S45o87k78o17l 7875364241656

Tím bych si nebyl tak jistý. Důležitá je hladina cukru. Zdravý člověk 4 až 6. Pokud Vám naměřili víc než 6,5 sledujte to, začněte s dietou a víc pohybu. 

Cukrovka je civilizační nemoc. Prevencí cukrovky je hlad a fyzicky náročná práce.

Bacha též na ovoce, banány, jablka, pomeranče, ovocné džusy a mošty, rýži, těstoviny, moučná jídla a podobně. Slazené potraviny atd.

Výrobci potravin by měli uvádět obsahy sacharidů na etiketách balení potravin, ale nedělají to vždycky. Fláká se to, jak ostatně všechno u nás.

Člověk by měl komzumovat tak do 60 gramů sacharidů třikrát denně ráno, poledne, večeře, pak lehké svačiny pravidelně. Jenže oběd v restauraci mívá sacharidů běžně dvou až trojnásobné množství, k tomu stresování a nedostatek pohybu. Výsledkem je diabetická epidemie 2. typu. Má ji kdekdo.

Porucha slinivky břišní, která funguje coby takový počítač, dávkování inzulinu. Diabetikovi cukrovka ten počítač populárně řečeno vyřadí a diabetik si to všechno počítá sám, zjednodušeně řečeno.  Takže pokud většina příznaků sedí, mazejte k obvodnímu doktorovi, který Vaše podezření potvrdí anebo vyvrátí.  Závěrem bych chtěl říct, že trávení člověka má určitou kapacitu, která když se překročí, dojde k poškození, které se špatně opravuje. Je to asi tak jak auto. Řekněme že má užitečné zatížení 450 kg. Když do něj naložíte občas o metrák víc, pravděpodobně se nic nestatne, když pojedete opatrně s přihlédnutím k zatížení. Ale pokud tak budete přetěžovat pravidelně, dojde k poškození auta. Pokud auto zatížíte a naložíte například 900 kg, auto vám takzvaně klekne. Praskne pérování a podobně je to se slinivkou břišní. Má určité parametry, které když se překračují, slinivka klekne a dál pojedete bez slinivky anebo s podstatně narušenou slinivkou. Následkem je zrychlená devastace organismu. Kompenzaci cukrovky není radno odkládat.

+3/−1
7.2.2014 22:48

L36a57d77i53s63l24a17v 47K13a13l49o82u72s 7495896561750

Problém je, že v tomto světě/státě aby jste vůbec mohli existovat , musíte hodně pracovat. A jak se pracuje diabetikům v tomto systému, asi není třeba vysvětlovat. Kdyby nebylo stresu, tak by se diabet dal nějakým způsobem korigovat. To, že pracující člověk je otrok na n-tou ,  tak diabetik musí nejen obstát jako zcela zdravý člověk, ale musí vynaložit ke stejnému výkonu daleko více námahy, i když ten stres ho v podstatě zabíjí.

+3/−2
7.2.2014 15:48

P86e16t85r 98F67r36ý35d49e36k 7169161799353

A to ze clovek onemocni diabetem z velke casti vlastni vinou (ladovanim se sladkostmi, bilou moukou atd) je take vina statu?

+1/−2
7.2.2014 16:15
Foto

P90a58v91e95l 30V84a57n91ě20č56e90k 4954863781881

Pokud hovorime o 2.typu, tak v podstate ano. Pan mel asi spise na mysli diabetiky 1.typu, kteri k tomu prijdou tak nejak samovolne. Ale clanek je jednoznacne o II.

+2/−1
7.2.2014 16:17

P44e25t37r 50F74r14ý47d53e50k 7269461119123

Z jeho prispevku jsem to nepoznal, ale dik za upozorneni, ja mel ve svem prispevku samozrejme na mysli diabetes 2. typu.

0/0
7.2.2014 16:20

J66a56n37a 17S79a76l76v98e55t65o43v19á 5304836380247

Tak trochu máte pravdu, ale třeba cukrovka 1.typu vzniká z důvodu chyby v genetické výbavě, za tu nikdo ABSOLUTNĚ nemůže...ale diabetes II.typu, tam je základem sice taky genetika, ale podíl životního stylu dost ovlivní, kdy (a nebo jestli) vznikne. Takže, této cukrovce se opravdu dá předejít střídmostí v jídle...

+2/0
7.2.2014 19:15

M88a77r81t77i43n 39L78i24b20i91c56h 3111241758671

Škoda, že ten článek končí tak nějak v půlce. Jinak krásné vysvětlení funkce inzulinu, takhle polopaticky bych si přál vysvětlovat víc věcí v medicíně.R^

0/0
7.2.2014 14:52

L79u20c53i54e 66J16i74ř59í85k75o32v86á 4869293702973

to je z výukového filmu pro malé diabetiky I. typu:-) takto se vysvětluje funkce inzulínu v léčebně Mánes Karlovy Vary při edukaci:-)

0/0
7.2.2014 17:43

J37a47n 97B83á82r36t79a 3270386418

A řešení?

0/0
7.2.2014 13:18

J47a39n96a 97S43a69l75v51e32t26o73v81á 5234476310977

Důkladná prevence! Chodit po třech letech na skutečné prohlídky lékařem (...a ne jen tak mezi dveřmi) a požadovat i provedení odběrů krve na cukr a cholesterol.

Pokud jste v Brna, můžete zkusit Centrum prevence

http://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=centra-pece--centrum-prevence

+1/0
7.2.2014 14:33

K71r34i88s72t72ý49n60a 16H79y78n36k88o47v19á 9212266168686

Nejíst cukr.....

+1/−9
7.2.2014 14:36

H31a91n32a 16U57l93r55y48c89h72o10v93á 4769312429594

tak to není, z cukru se diabetikem nestanete. Je to kombinace špatné životosprávy (hlavně vysoký příjem tuků) a nedostatku pohybu.

+5/−4
7.2.2014 14:56

F20r15a44n24t92i26š41e35k 73T53y96k12a11č 1710203935133

Tuky za cukrovku rozhodně nemůžou, přemíra sacharidů, škrobovin a cukr ano...

+4/−4
7.2.2014 15:32

H86a58n82a 87U59l18r81y14c51h57o37v98á 4319842799504

No když myslíte. Pravda je taková, že cukr nemá takový vliv na vznik diabetu, jako nadměrný příjem tuků a to hlavně těch nasycených a transmastných kyselin.

+4/−2
7.2.2014 17:01

F57r45a21n32t38i46š87e41k 22T11y23k78a62č 1310583465353

Vskutku? Podle této teorie by největší cukráři byli eskymáci. Jejich jídelníček tvoří prakticky jenom tuk a maso. Ale realita je taková, že jako jedni z mála, vůbec netrpí tzv. civilizačními chorobami, nejen cukrovkou, ale ani obezitou, mrtvicemi či infarkty. Je to proto, že vůbec nejí ty člověkem vyšlechtěné obilninové hybridy, průmyslově vyráběný cukr apod.

+3/−2
7.2.2014 18:51

L49u79c28i41e 86J98i21ř41í37k44o43v52á 4749653712923

ale rafinovaným tukům, jak píše Hanka, asi moc nedají, že? ;-)

+3/0
7.2.2014 19:39

F60r52a44n21t71i28š16e17k 35T51y48k85a52č 1660623255253

Nějak nerozumím otázce, rafinovaný olej a tuk prošel tzv. rafinačním procesem, při kterém se odstraňují látky, které jsou z hlediska senzorického (chuť a vůně) i hygienického nevhodné. Prakticky všechny oleje jsou dnes rafinované. Ale o tom snad paní Hanka nepsala? Výjimkou jsou oleje lisované za studena, tzv. panenské, které se nerafinují, pouze se promyjí vodou.K těm se samozřejmě eskymáci a Inuité moc nedostanou. I když, dnes už "civilizace" pomalu zasahuje i je....:-/

+1/−1
7.2.2014 20:00

H97a18n15a 27U29l97r98y84c82h58o27v56á 4549222889804

Samozřejmě hraje roli více faktorů jako je genetika, pohybová aktivita, stres.. DM nevzniká vlivem jedné věci. Je hlavně spojena s metabolickým syndromem. Také nejde jen o možství tuku, ale také o jeho složení. Samozřejmě velký příjem jednoduchých cukrů, také není zdravý, může způsobit obezitu stejně (např. sladké nápoje). Ale v dnešní společnosti je spíše problém nadměrného příjmu živočišných tuků.

PS: cukrovkáři ne cukráři, to je povolání :-) A eskymáci se převážně živý rybami, které obsahují velké množství omega 3.

+3/−1
7.2.2014 20:17

F51r27a86n16t70i69š76e86k 67T87y52k87a48č 1230313365183

Nesouhlasím a věřte , že mluvím přmo z vlastní zkušenosti. Díky Dr.Kwasnievského optimální výživě(zkuste zagooglovat) jsem zhubnul 28 kilo, zbavil se cukrovky 2 typu(ze 17 mmol/l na 4,5) a můj krevní tlak stlačil na normální hodnoty.  

Jde o tzv nízkosacharidovou výživu s velkým podílem tuku a masa vajec, tučných sýrů, zeleniny apod. Z velkým omezením sacharidů, škrobovin a cukrů.

Vidím, že jste nikdy cukrovku neměla cukrář- cukrovkář. A eskymáci spíše než ryby jedli lachtany, mrože, králíky ale i různé bobule a kořínky, podle osídlení....

+2/−2
7.2.2014 20:38

H10a36n78a 28U35l96r37y28c23h62o22v87á 4879362529624

to vám gratuluju k úbytku váhy, tak hlavně si to udržet. Já se svým vzděláním s Vámi prostě nemohu souhlasit. Ale pokud Vám to vyhovuje..

+3/0
7.2.2014 21:12

F13r93a48n15t70i12š18e36k 63T98y41k91a37č 1240153705593

Možná jste ustrnula někde v 80 letech minulého století;-), kdy hlavně v USA byl tuk označen za největšího nepřítele lidstva. Zareagovali výrobou tzv. light potravin plných škrobu, zahušťovadel éček atd. Výsledek? Obrovský, nezvladatelný nárust obezity a s tím spojených problémů, který trvá prakticky do dnes....

+1/0
7.2.2014 21:21







Najdete na iDNES.cz