Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co se děje při diabetu. Když vás zabíjí cukr

Máte stále žízeň, jste unavení, malátní, sužují vás kožní infekce a nehojící se rány. Zveme vás na exkurzi do těla postiženého cukrovkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V43á93c56l41a82v 15V17á11v63r87a 5416499661157

ano tak se to v podstate děje v lidském těle při cukrovce typu 2. Vím to podle sebe, protože s ní žiji nějakých 20 let. Dá se však zvládat a krevní test na odhalí jak se vám daří zvládat cukrovku za posledních 6 měsíců. Léků které se předepisují je celá řada. Shodil jsem postupem času 15 kg. To je nutnost. Samozřejmě nekouřím, nechlastám, léky beru pravidelně, hýbat se snažím v rámci možností jako jinak zdravý důchodce.

Nejhorší je pití slazených nápojů jakéhokoliv druhu, přejídání a požívání jakýchkoliv uzenin, sádla, zmrzliny, ... s cukrovkou se dá žít i dlouhý život při jisté kázni. I nějakou tu sladkost si mohu dopřát.

Neděsím se toho.

+1/0
8.2.2014 17:17

J70a59n 16W83i11r34k60n41e50r 2851890184220

autorovi článku bych doporučoval nepouštět se do témat, kterým vůbec nerozumí...

+2/−6
7.2.2014 19:38

F96r32a51n92t51i20š16e50k 34S62o97k75o85l 7135104531246

Nesouhlasím s Vámi Jane. Autor článku má v podstatě pravdu. Dokonce bych tvrdil, že tam nic nepravdivého není. Samozřejmě že plně nevystihuje problematiku cukrovky, informace jsou kusé, článek patrně zaměřen na prevenci a vystihnutí prvních příznaků, jejichž zjištění by nás mělo poslat na vyšetření k doktorovi, aby první návštěva nebyla po hyperglykemickém záchvatu, kdy už mohou být na organismu škody. Diabetes dá se zvládat dietou a tabletkami, ale vyžaduje to změnu způsobu života, víc pohybu a víc hladu, nepřežírat se a sledovat obsahy sacharidů v přijímané potravě. 

Co se týká samotného článku, tak poskytuje základní informace a předpokládá diskuzi ve fóru k doplnění. Článek si nedělá ambice na lékařský elaborát, ale k zpopularizování problému dobrý.

+6/0
7.2.2014 22:26

M72a27r65t98i93n 94Š49m84í41d79a 3714428687950

Tabletky vam pri diabetu prvniho typu nepomuzou.

+3/−1
7.2.2014 22:52

F10r42a28n27t91i50š89e18k 96S73o63k59o52l 7655584471356

Převážná většina diabetiků má 2. typ. Ano, měl jsem se vyjadřovat přesněji. 

Nicméně pro účely této diskuze bych se zabýval dál II. typem, protože nemocní 1. typu bývají terapeuticky podchyceni a tudíž taky edukováni, nejsou tedy odkázáni na články xman iDnes, jak diabetici 2. typu, kteří mnohdy ještě o své nemoci ani neví a do lékařské ordinace přijdou až je průser, glykemie desetinásobná oproti zdravému člověku nebo aspoň pětinásobná, ale oni stále sami sebe přesvědčují, že jsou zdraví. Mnohdy ani neví, jak diabetu předcházet a tak dál pokračují v devastujícím způsobu života do té doby, než je veze do špitálu houkající sanitka.

+3/0
7.2.2014 23:01

M83a54r46t85i45n 93Š49m79í66d52a 3974558707310

Terapeuticky podchyceni? Nerekl bych, nebyt preventivni prohlidky... Priznaky jsou uplne stejne, jako u druheho typu, jen to jako dite/dospivajici vnimate jinak...

+1/−1
7.2.2014 23:07

B18l54a89n65k16a 89B13a66u35e95r80o75v75a 4891950319847

Pane Sokole, vidim, ze tomuto tematu velice dobre rozumite. Rada bych se Vas zeptala, muj manzel ma cukrovku 2.typ. Posledni dobou se mu hodne rozsirily zily po celem tele,  jsou hodne vystpouple. Muze za to cukrovka?

0/0
7.2.2014 23:29

F34r87a24n23t94i43š21e54k 95S42o80k96o11l 7205514541746

To je paní Bauerová otázka pro lékaře a nikoli pro internetového diskutéra. Nelze takto seriozně odpovědět. Vašeho manžela jsem neviděl, neznám hodnoty glykemie, neznám jeho další nemoci, nevím jaký má výsledek krevního rozboru, rozsáhlý dokument na formátu A4, výsledky dalších vyšetření, cévní, kardio. Nevím nic, potřebné lékařské zprávy nemám, jen to že má diabetes 2. typu. Jak kompenzovaný taky nevím. Takže opravdu Vám na Vaši otázku neodpovím.

Manžela vypravte do diabetologické poradny a navrhněte další vyšetření. Příčiny mohou být opravdu závažné, ale taky nepodstatné. Podílí se řada vlivů, jedním z nich může být špatně kompenzovaná cukrovka.

V čem můžete diabetologovi napomoci? Sledujte dle pokynů glykometr a pečlivě evidujte záznamy, aby diabetolog měl k dispozici hodnoty glykemie Vašeho manžela ráno, v poledne, večer a před spaním. Tedy hodnoty před jídlem a takové dvě hodiny po jídle. Ostatně diabetolog Vašemu manželovi dal pokyny, tak je zbývá dodržovat. Taky dobré poznamenat okolnosti za kterých byly hodnoty naměřeny. Kolik gramů sacharidů manžel snědl? Zjistíte pomocí vážení přijímané potravy a tabulek, které by měly být na obalech potravin, avšak výrobci to flákají a hodnoty tam nebývají, čest vyjímkám. V tom případě vycházejte z obecných tabulek nutričních hodnot potravin dostupných též na internetu.

Pak dostatek pohybu. Pohyb má veliký vliv na hodnoty glykemie. 

Kompenzace diabetu je o kázni diabetika a matematice, kterou za vás dělala slinivka, jenže když slinivka poškozena, musíte to dělat sami, jinak si sbíráte na zdravotní maléry. Cukrovka nebolí, ale o to je to zákeřnější.

Co se týče Vašeho manžela paní Bauerová, po víkendu k doktorovi. Na Vaši takto položenou otázku otázku při nejlepší vůli nedokážu odpovědět.

0/0
8.2.2014 11:29

V17á88c31l57a14v 56V69á77v64r42a 5286209961687

Diabet 1 se zvládá jen inzulínem

Diabet 2 prášky (Metformin, Glipid a pod..)

+1/0
8.2.2014 17:18

M13a89r61t11i34n 84Š95m29í39d76a 3694728787580

konkretne??

0/0
7.2.2014 22:50

T70o91m25á82š 73H64y48n51e55k 2776448668668

Hmm příznaky sedí,až na ten váhový úbytek.Takže cukrovkou to nebude:-P.

+1/−1
7.2.2014 18:47

F18r47a72n43t88i62š23e69k 10S42o16k60o91l 7735814141346

Tím bych si nebyl tak jistý. Důležitá je hladina cukru. Zdravý člověk 4 až 6. Pokud Vám naměřili víc než 6,5 sledujte to, začněte s dietou a víc pohybu. 

Cukrovka je civilizační nemoc. Prevencí cukrovky je hlad a fyzicky náročná práce.

Bacha též na ovoce, banány, jablka, pomeranče, ovocné džusy a mošty, rýži, těstoviny, moučná jídla a podobně. Slazené potraviny atd.

Výrobci potravin by měli uvádět obsahy sacharidů na etiketách balení potravin, ale nedělají to vždycky. Fláká se to, jak ostatně všechno u nás.

Člověk by měl komzumovat tak do 60 gramů sacharidů třikrát denně ráno, poledne, večeře, pak lehké svačiny pravidelně. Jenže oběd v restauraci mívá sacharidů běžně dvou až trojnásobné množství, k tomu stresování a nedostatek pohybu. Výsledkem je diabetická epidemie 2. typu. Má ji kdekdo.

Porucha slinivky břišní, která funguje coby takový počítač, dávkování inzulinu. Diabetikovi cukrovka ten počítač populárně řečeno vyřadí a diabetik si to všechno počítá sám, zjednodušeně řečeno.  Takže pokud většina příznaků sedí, mazejte k obvodnímu doktorovi, který Vaše podezření potvrdí anebo vyvrátí.  Závěrem bych chtěl říct, že trávení člověka má určitou kapacitu, která když se překročí, dojde k poškození, které se špatně opravuje. Je to asi tak jak auto. Řekněme že má užitečné zatížení 450 kg. Když do něj naložíte občas o metrák víc, pravděpodobně se nic nestatne, když pojedete opatrně s přihlédnutím k zatížení. Ale pokud tak budete přetěžovat pravidelně, dojde k poškození auta. Pokud auto zatížíte a naložíte například 900 kg, auto vám takzvaně klekne. Praskne pérování a podobně je to se slinivkou břišní. Má určité parametry, které když se překračují, slinivka klekne a dál pojedete bez slinivky anebo s podstatně narušenou slinivkou. Následkem je zrychlená devastace organismu. Kompenzaci cukrovky není radno odkládat.

+3/−1
7.2.2014 22:48

L37a74d79i98s14l85a82v 57K27a81l85o38u35s 7235586771170

Problém je, že v tomto světě/státě aby jste vůbec mohli existovat , musíte hodně pracovat. A jak se pracuje diabetikům v tomto systému, asi není třeba vysvětlovat. Kdyby nebylo stresu, tak by se diabet dal nějakým způsobem korigovat. To, že pracující člověk je otrok na n-tou ,  tak diabetik musí nejen obstát jako zcela zdravý člověk, ale musí vynaložit ke stejnému výkonu daleko více námahy, i když ten stres ho v podstatě zabíjí.

+3/−2
7.2.2014 15:48

P61e61t72r 68F32r98ý45d68e17k 7789541819413

A to ze clovek onemocni diabetem z velke casti vlastni vinou (ladovanim se sladkostmi, bilou moukou atd) je take vina statu?

+1/−2
7.2.2014 16:15

P58a86v59e81l 94V40a41n38ě43č67e72k 4384133781651

Pokud hovorime o 2.typu, tak v podstate ano. Pan mel asi spise na mysli diabetiky 1.typu, kteri k tomu prijdou tak nejak samovolne. Ale clanek je jednoznacne o II.

+2/−1
7.2.2014 16:17

P52e28t56r 76F35r78ý24d14e96k 7729741119203

Z jeho prispevku jsem to nepoznal, ale dik za upozorneni, ja mel ve svem prispevku samozrejme na mysli diabetes 2. typu.

0/0
7.2.2014 16:20

J76a14n50a 24S49a48l36v13e96t75o36v98á 5954216300307

Tak trochu máte pravdu, ale třeba cukrovka 1.typu vzniká z důvodu chyby v genetické výbavě, za tu nikdo ABSOLUTNĚ nemůže...ale diabetes II.typu, tam je základem sice taky genetika, ale podíl životního stylu dost ovlivní, kdy (a nebo jestli) vznikne. Takže, této cukrovce se opravdu dá předejít střídmostí v jídle...

+2/0
7.2.2014 19:15

M44a35r63t36i16n 65L37i22b12i63c84h 3801601798671

Škoda, že ten článek končí tak nějak v půlce. Jinak krásné vysvětlení funkce inzulinu, takhle polopaticky bych si přál vysvětlovat víc věcí v medicíně.R^

0/0
7.2.2014 14:52

L90u43c68i62e 41J56i95ř33í62k64o25v13á 4909533792593

to je z výukového filmu pro malé diabetiky I. typu:-) takto se vysvětluje funkce inzulínu v léčebně Mánes Karlovy Vary při edukaci:-)

0/0
7.2.2014 17:43

J51a24n 17B84á51r54t66a 3840226778

A řešení?

0/0
7.2.2014 13:18

J43a57n22a 36S33a48l22v94e75t29o38v30á 5864606800927

Důkladná prevence! Chodit po třech letech na skutečné prohlídky lékařem (...a ne jen tak mezi dveřmi) a požadovat i provedení odběrů krve na cukr a cholesterol.

Pokud jste v Brna, můžete zkusit Centrum prevence

http://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=centra-pece--centrum-prevence

+1/0
7.2.2014 14:33

K16r40i82s13t71ý96n98a 71H40y10n10k37o52v82á 9582266178746

Nejíst cukr.....

+1/−9
7.2.2014 14:36

H71a82n54a 29U17l13r76y67c14h67o63v75á 4949782639644

tak to není, z cukru se diabetikem nestanete. Je to kombinace špatné životosprávy (hlavně vysoký příjem tuků) a nedostatku pohybu.

+5/−4
7.2.2014 14:56

F93r84a90n15t47i59š54e49k 39T34y75k80a93č 1740903845473

Tuky za cukrovku rozhodně nemůžou, přemíra sacharidů, škrobovin a cukr ano...

+4/−4
7.2.2014 15:32

H38a43n72a 28U44l56r37y83c64h92o32v14á 4359422459614

No když myslíte. Pravda je taková, že cukr nemá takový vliv na vznik diabetu, jako nadměrný příjem tuků a to hlavně těch nasycených a transmastných kyselin.

+4/−2
7.2.2014 17:01

F57r13a93n61t23i89š80e76k 17T68y61k62a47č 1430383865693

Vskutku? Podle této teorie by největší cukráři byli eskymáci. Jejich jídelníček tvoří prakticky jenom tuk a maso. Ale realita je taková, že jako jedni z mála, vůbec netrpí tzv. civilizačními chorobami, nejen cukrovkou, ale ani obezitou, mrtvicemi či infarkty. Je to proto, že vůbec nejí ty člověkem vyšlechtěné obilninové hybridy, průmyslově vyráběný cukr apod.

+3/−2
7.2.2014 18:51

L11u14c93i26e 35J59i21ř72í70k89o32v70á 4849453112703

ale rafinovaným tukům, jak píše Hanka, asi moc nedají, že? ;-)

+3/0
7.2.2014 19:39

F54r60a38n38t36i43š43e80k 59T38y63k79a29č 1240123405833

Nějak nerozumím otázce, rafinovaný olej a tuk prošel tzv. rafinačním procesem, při kterém se odstraňují látky, které jsou z hlediska senzorického (chuť a vůně) i hygienického nevhodné. Prakticky všechny oleje jsou dnes rafinované. Ale o tom snad paní Hanka nepsala? Výjimkou jsou oleje lisované za studena, tzv. panenské, které se nerafinují, pouze se promyjí vodou.K těm se samozřejmě eskymáci a Inuité moc nedostanou. I když, dnes už "civilizace" pomalu zasahuje i je....:-/

+1/−1
7.2.2014 20:00

H70a96n55a 75U60l53r19y77c36h62o77v17á 4159272459904

Samozřejmě hraje roli více faktorů jako je genetika, pohybová aktivita, stres.. DM nevzniká vlivem jedné věci. Je hlavně spojena s metabolickým syndromem. Také nejde jen o možství tuku, ale také o jeho složení. Samozřejmě velký příjem jednoduchých cukrů, také není zdravý, může způsobit obezitu stejně (např. sladké nápoje). Ale v dnešní společnosti je spíše problém nadměrného příjmu živočišných tuků.

PS: cukrovkáři ne cukráři, to je povolání :-) A eskymáci se převážně živý rybami, které obsahují velké množství omega 3.

+3/−1
7.2.2014 20:17

F77r12a41n66t41i18š71e74k 66T81y91k78a61č 1430173195123

Nesouhlasím a věřte , že mluvím přmo z vlastní zkušenosti. Díky Dr.Kwasnievského optimální výživě(zkuste zagooglovat) jsem zhubnul 28 kilo, zbavil se cukrovky 2 typu(ze 17 mmol/l na 4,5) a můj krevní tlak stlačil na normální hodnoty.  

Jde o tzv nízkosacharidovou výživu s velkým podílem tuku a masa vajec, tučných sýrů, zeleniny apod. Z velkým omezením sacharidů, škrobovin a cukrů.

Vidím, že jste nikdy cukrovku neměla cukrář- cukrovkář. A eskymáci spíše než ryby jedli lachtany, mrože, králíky ale i různé bobule a kořínky, podle osídlení....

+2/−2
7.2.2014 20:38

H55a81n14a 27U10l57r15y62c77h82o33v64á 4549952599554

to vám gratuluju k úbytku váhy, tak hlavně si to udržet. Já se svým vzděláním s Vámi prostě nemohu souhlasit. Ale pokud Vám to vyhovuje..

+3/0
7.2.2014 21:12

F73r12a77n21t62i81š38e39k 23T66y87k77a52č 1940433835263

Možná jste ustrnula někde v 80 letech minulého století;-), kdy hlavně v USA byl tuk označen za největšího nepřítele lidstva. Zareagovali výrobou tzv. light potravin plných škrobu, zahušťovadel éček atd. Výsledek? Obrovský, nezvladatelný nárust obezity a s tím spojených problémů, který trvá prakticky do dnes....

+1/0
7.2.2014 21:21







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.