Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co se děje při diabetu. Když vás zabíjí cukr

Máte stále žízeň, jste unavení, malátní, sužují vás kožní infekce a nehojící se rány. Zveme vás na exkurzi do těla postiženého cukrovkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V64á61c86l93a49v 74V44á21v64r16a 5136149841967

ano tak se to v podstate děje v lidském těle při cukrovce typu 2. Vím to podle sebe, protože s ní žiji nějakých 20 let. Dá se však zvládat a krevní test na odhalí jak se vám daří zvládat cukrovku za posledních 6 měsíců. Léků které se předepisují je celá řada. Shodil jsem postupem času 15 kg. To je nutnost. Samozřejmě nekouřím, nechlastám, léky beru pravidelně, hýbat se snažím v rámci možností jako jinak zdravý důchodce.

Nejhorší je pití slazených nápojů jakéhokoliv druhu, přejídání a požívání jakýchkoliv uzenin, sádla, zmrzliny, ... s cukrovkou se dá žít i dlouhý život při jisté kázni. I nějakou tu sladkost si mohu dopřát.

Neděsím se toho.

+1/0
8.2.2014 17:17

J28a61n 58W92i43r91k83n38e34r 2201490294170

autorovi článku bych doporučoval nepouštět se do témat, kterým vůbec nerozumí...

+2/−6
7.2.2014 19:38

F45r83a16n46t49i26š53e96k 22S91o63k98o89l 7985804451706

Nesouhlasím s Vámi Jane. Autor článku má v podstatě pravdu. Dokonce bych tvrdil, že tam nic nepravdivého není. Samozřejmě že plně nevystihuje problematiku cukrovky, informace jsou kusé, článek patrně zaměřen na prevenci a vystihnutí prvních příznaků, jejichž zjištění by nás mělo poslat na vyšetření k doktorovi, aby první návštěva nebyla po hyperglykemickém záchvatu, kdy už mohou být na organismu škody. Diabetes dá se zvládat dietou a tabletkami, ale vyžaduje to změnu způsobu života, víc pohybu a víc hladu, nepřežírat se a sledovat obsahy sacharidů v přijímané potravě. 

Co se týká samotného článku, tak poskytuje základní informace a předpokládá diskuzi ve fóru k doplnění. Článek si nedělá ambice na lékařský elaborát, ale k zpopularizování problému dobrý.

+6/0
7.2.2014 22:26

M86a30r83t40i69n 59Š54m93í89d74a 3444538437570

Tabletky vam pri diabetu prvniho typu nepomuzou.

+3/−1
7.2.2014 22:52

F65r67a97n70t48i62š15e90k 91S42o29k71o59l 7225974301956

Převážná většina diabetiků má 2. typ. Ano, měl jsem se vyjadřovat přesněji. 

Nicméně pro účely této diskuze bych se zabýval dál II. typem, protože nemocní 1. typu bývají terapeuticky podchyceni a tudíž taky edukováni, nejsou tedy odkázáni na články xman iDnes, jak diabetici 2. typu, kteří mnohdy ještě o své nemoci ani neví a do lékařské ordinace přijdou až je průser, glykemie desetinásobná oproti zdravému člověku nebo aspoň pětinásobná, ale oni stále sami sebe přesvědčují, že jsou zdraví. Mnohdy ani neví, jak diabetu předcházet a tak dál pokračují v devastujícím způsobu života do té doby, než je veze do špitálu houkající sanitka.

+3/0
7.2.2014 23:01

M17a50r79t78i68n 61Š58m54í19d71a 3914158677870

Terapeuticky podchyceni? Nerekl bych, nebyt preventivni prohlidky... Priznaky jsou uplne stejne, jako u druheho typu, jen to jako dite/dospivajici vnimate jinak...

+1/−1
7.2.2014 23:07

B38l24a31n25k45a 83B17a87u12e50r25o70v71a 4421480639477

Pane Sokole, vidim, ze tomuto tematu velice dobre rozumite. Rada bych se Vas zeptala, muj manzel ma cukrovku 2.typ. Posledni dobou se mu hodne rozsirily zily po celem tele,  jsou hodne vystpouple. Muze za to cukrovka?

0/0
7.2.2014 23:29

F53r20a94n74t91i84š13e55k 95S16o64k80o74l 7755764701276

To je paní Bauerová otázka pro lékaře a nikoli pro internetového diskutéra. Nelze takto seriozně odpovědět. Vašeho manžela jsem neviděl, neznám hodnoty glykemie, neznám jeho další nemoci, nevím jaký má výsledek krevního rozboru, rozsáhlý dokument na formátu A4, výsledky dalších vyšetření, cévní, kardio. Nevím nic, potřebné lékařské zprávy nemám, jen to že má diabetes 2. typu. Jak kompenzovaný taky nevím. Takže opravdu Vám na Vaši otázku neodpovím.

Manžela vypravte do diabetologické poradny a navrhněte další vyšetření. Příčiny mohou být opravdu závažné, ale taky nepodstatné. Podílí se řada vlivů, jedním z nich může být špatně kompenzovaná cukrovka.

V čem můžete diabetologovi napomoci? Sledujte dle pokynů glykometr a pečlivě evidujte záznamy, aby diabetolog měl k dispozici hodnoty glykemie Vašeho manžela ráno, v poledne, večer a před spaním. Tedy hodnoty před jídlem a takové dvě hodiny po jídle. Ostatně diabetolog Vašemu manželovi dal pokyny, tak je zbývá dodržovat. Taky dobré poznamenat okolnosti za kterých byly hodnoty naměřeny. Kolik gramů sacharidů manžel snědl? Zjistíte pomocí vážení přijímané potravy a tabulek, které by měly být na obalech potravin, avšak výrobci to flákají a hodnoty tam nebývají, čest vyjímkám. V tom případě vycházejte z obecných tabulek nutričních hodnot potravin dostupných též na internetu.

Pak dostatek pohybu. Pohyb má veliký vliv na hodnoty glykemie. 

Kompenzace diabetu je o kázni diabetika a matematice, kterou za vás dělala slinivka, jenže když slinivka poškozena, musíte to dělat sami, jinak si sbíráte na zdravotní maléry. Cukrovka nebolí, ale o to je to zákeřnější.

Co se týče Vašeho manžela paní Bauerová, po víkendu k doktorovi. Na Vaši takto položenou otázku otázku při nejlepší vůli nedokážu odpovědět.

0/0
8.2.2014 11:29

V83á86c51l33a94v 78V79á46v77r46a 5396159241157

Diabet 1 se zvládá jen inzulínem

Diabet 2 prášky (Metformin, Glipid a pod..)

+1/0
8.2.2014 17:18

M43a24r95t98i30n 63Š41m42í17d65a 3444698187400

konkretne??

0/0
7.2.2014 22:50

T27o84m66á38š 28H48y46n69e82k 2106748738648

Hmm příznaky sedí,až na ten váhový úbytek.Takže cukrovkou to nebude:-P.

+1/−1
7.2.2014 18:47

F68r76a79n68t41i98š16e44k 26S43o43k68o15l 7825234781216

Tím bych si nebyl tak jistý. Důležitá je hladina cukru. Zdravý člověk 4 až 6. Pokud Vám naměřili víc než 6,5 sledujte to, začněte s dietou a víc pohybu. 

Cukrovka je civilizační nemoc. Prevencí cukrovky je hlad a fyzicky náročná práce.

Bacha též na ovoce, banány, jablka, pomeranče, ovocné džusy a mošty, rýži, těstoviny, moučná jídla a podobně. Slazené potraviny atd.

Výrobci potravin by měli uvádět obsahy sacharidů na etiketách balení potravin, ale nedělají to vždycky. Fláká se to, jak ostatně všechno u nás.

Člověk by měl komzumovat tak do 60 gramů sacharidů třikrát denně ráno, poledne, večeře, pak lehké svačiny pravidelně. Jenže oběd v restauraci mívá sacharidů běžně dvou až trojnásobné množství, k tomu stresování a nedostatek pohybu. Výsledkem je diabetická epidemie 2. typu. Má ji kdekdo.

Porucha slinivky břišní, která funguje coby takový počítač, dávkování inzulinu. Diabetikovi cukrovka ten počítač populárně řečeno vyřadí a diabetik si to všechno počítá sám, zjednodušeně řečeno.  Takže pokud většina příznaků sedí, mazejte k obvodnímu doktorovi, který Vaše podezření potvrdí anebo vyvrátí.  Závěrem bych chtěl říct, že trávení člověka má určitou kapacitu, která když se překročí, dojde k poškození, které se špatně opravuje. Je to asi tak jak auto. Řekněme že má užitečné zatížení 450 kg. Když do něj naložíte občas o metrák víc, pravděpodobně se nic nestatne, když pojedete opatrně s přihlédnutím k zatížení. Ale pokud tak budete přetěžovat pravidelně, dojde k poškození auta. Pokud auto zatížíte a naložíte například 900 kg, auto vám takzvaně klekne. Praskne pérování a podobně je to se slinivkou břišní. Má určité parametry, které když se překračují, slinivka klekne a dál pojedete bez slinivky anebo s podstatně narušenou slinivkou. Následkem je zrychlená devastace organismu. Kompenzaci cukrovky není radno odkládat.

+3/−1
7.2.2014 22:48

L16a20d21i50s28l39a98v 69K31a24l39o69u59s 7365326491940

Problém je, že v tomto světě/státě aby jste vůbec mohli existovat , musíte hodně pracovat. A jak se pracuje diabetikům v tomto systému, asi není třeba vysvětlovat. Kdyby nebylo stresu, tak by se diabet dal nějakým způsobem korigovat. To, že pracující člověk je otrok na n-tou ,  tak diabetik musí nejen obstát jako zcela zdravý člověk, ale musí vynaložit ke stejnému výkonu daleko více námahy, i když ten stres ho v podstatě zabíjí.

+3/−2
7.2.2014 15:48

P10e42t10r 30F27r36ý73d70e22k 7129521599173

A to ze clovek onemocni diabetem z velke casti vlastni vinou (ladovanim se sladkostmi, bilou moukou atd) je take vina statu?

+1/−2
7.2.2014 16:15

P42a35v57e41l 81V45a73n93ě47č62e49k 4974813711831

Pokud hovorime o 2.typu, tak v podstate ano. Pan mel asi spise na mysli diabetiky 1.typu, kteri k tomu prijdou tak nejak samovolne. Ale clanek je jednoznacne o II.

+2/−1
7.2.2014 16:17

P93e30t42r 10F67r83ý64d86e14k 7499931189683

Z jeho prispevku jsem to nepoznal, ale dik za upozorneni, ja mel ve svem prispevku samozrejme na mysli diabetes 2. typu.

0/0
7.2.2014 16:20

J90a20n96a 72S22a88l42v92e95t64o88v68á 5104956280707

Tak trochu máte pravdu, ale třeba cukrovka 1.typu vzniká z důvodu chyby v genetické výbavě, za tu nikdo ABSOLUTNĚ nemůže...ale diabetes II.typu, tam je základem sice taky genetika, ale podíl životního stylu dost ovlivní, kdy (a nebo jestli) vznikne. Takže, této cukrovce se opravdu dá předejít střídmostí v jídle...

+2/0
7.2.2014 19:15

M26a36r96t92i73n 13L37i46b65i54c67h 3471271888501

Škoda, že ten článek končí tak nějak v půlce. Jinak krásné vysvětlení funkce inzulinu, takhle polopaticky bych si přál vysvětlovat víc věcí v medicíně.R^

0/0
7.2.2014 14:52

L70u48c10i81e 57J30i55ř12í26k81o24v93á 4349243392513

to je z výukového filmu pro malé diabetiky I. typu:-) takto se vysvětluje funkce inzulínu v léčebně Mánes Karlovy Vary při edukaci:-)

0/0
7.2.2014 17:43

J56a67n 93B39á46r65t70a 3120456528

A řešení?

0/0
7.2.2014 13:18

J58a55n32a 48S70a54l94v82e41t48o53v93á 5114876110427

Důkladná prevence! Chodit po třech letech na skutečné prohlídky lékařem (...a ne jen tak mezi dveřmi) a požadovat i provedení odběrů krve na cukr a cholesterol.

Pokud jste v Brna, můžete zkusit Centrum prevence

http://www.surgalclinic.cz/index.php?pg=centra-pece--centrum-prevence

+1/0
7.2.2014 14:33

K71r77i44s60t79ý78n71a 25H31y81n55k85o14v27á 9892536588186

Nejíst cukr.....

+1/−9
7.2.2014 14:36

H58a11n16a 43U50l74r50y39c22h50o49v24á 4949252949844

tak to není, z cukru se diabetikem nestanete. Je to kombinace špatné životosprávy (hlavně vysoký příjem tuků) a nedostatku pohybu.

+5/−4
7.2.2014 14:56

F84r90a40n30t31i75š10e45k 44T52y64k50a33č 1330893525863

Tuky za cukrovku rozhodně nemůžou, přemíra sacharidů, škrobovin a cukr ano...

+4/−4
7.2.2014 15:32

H67a47n35a 90U42l64r92y21c65h83o55v29á 4459962639554

No když myslíte. Pravda je taková, že cukr nemá takový vliv na vznik diabetu, jako nadměrný příjem tuků a to hlavně těch nasycených a transmastných kyselin.

+4/−2
7.2.2014 17:01

F82r95a23n53t23i73š15e46k 65T20y27k84a97č 1520543135233

Vskutku? Podle této teorie by největší cukráři byli eskymáci. Jejich jídelníček tvoří prakticky jenom tuk a maso. Ale realita je taková, že jako jedni z mála, vůbec netrpí tzv. civilizačními chorobami, nejen cukrovkou, ale ani obezitou, mrtvicemi či infarkty. Je to proto, že vůbec nejí ty člověkem vyšlechtěné obilninové hybridy, průmyslově vyráběný cukr apod.

+3/−2
7.2.2014 18:51

L32u62c59i11e 73J29i17ř83í10k84o78v45á 4899603562503

ale rafinovaným tukům, jak píše Hanka, asi moc nedají, že? ;-)

+3/0
7.2.2014 19:39

F95r19a59n84t15i31š57e29k 50T92y88k20a89č 1960423315953

Nějak nerozumím otázce, rafinovaný olej a tuk prošel tzv. rafinačním procesem, při kterém se odstraňují látky, které jsou z hlediska senzorického (chuť a vůně) i hygienického nevhodné. Prakticky všechny oleje jsou dnes rafinované. Ale o tom snad paní Hanka nepsala? Výjimkou jsou oleje lisované za studena, tzv. panenské, které se nerafinují, pouze se promyjí vodou.K těm se samozřejmě eskymáci a Inuité moc nedostanou. I když, dnes už "civilizace" pomalu zasahuje i je....:-/

+1/−1
7.2.2014 20:00

H28a71n76a 56U71l81r21y44c18h33o22v58á 4949682109674

Samozřejmě hraje roli více faktorů jako je genetika, pohybová aktivita, stres.. DM nevzniká vlivem jedné věci. Je hlavně spojena s metabolickým syndromem. Také nejde jen o možství tuku, ale také o jeho složení. Samozřejmě velký příjem jednoduchých cukrů, také není zdravý, může způsobit obezitu stejně (např. sladké nápoje). Ale v dnešní společnosti je spíše problém nadměrného příjmu živočišných tuků.

PS: cukrovkáři ne cukráři, to je povolání :-) A eskymáci se převážně živý rybami, které obsahují velké množství omega 3.

+3/−1
7.2.2014 20:17

F98r91a31n96t82i71š38e72k 49T21y75k85a84č 1870813225113

Nesouhlasím a věřte , že mluvím přmo z vlastní zkušenosti. Díky Dr.Kwasnievského optimální výživě(zkuste zagooglovat) jsem zhubnul 28 kilo, zbavil se cukrovky 2 typu(ze 17 mmol/l na 4,5) a můj krevní tlak stlačil na normální hodnoty.  

Jde o tzv nízkosacharidovou výživu s velkým podílem tuku a masa vajec, tučných sýrů, zeleniny apod. Z velkým omezením sacharidů, škrobovin a cukrů.

Vidím, že jste nikdy cukrovku neměla cukrář- cukrovkář. A eskymáci spíše než ryby jedli lachtany, mrože, králíky ale i různé bobule a kořínky, podle osídlení....

+2/−2
7.2.2014 20:38

H87a27n77a 44U16l87r85y46c36h20o62v56á 4619502119674

to vám gratuluju k úbytku váhy, tak hlavně si to udržet. Já se svým vzděláním s Vámi prostě nemohu souhlasit. Ale pokud Vám to vyhovuje..

+3/0
7.2.2014 21:12

F23r16a35n13t58i56š17e95k 90T71y83k10a97č 1430293155433

Možná jste ustrnula někde v 80 letech minulého století;-), kdy hlavně v USA byl tuk označen za největšího nepřítele lidstva. Zareagovali výrobou tzv. light potravin plných škrobu, zahušťovadel éček atd. Výsledek? Obrovský, nezvladatelný nárust obezity a s tím spojených problémů, který trvá prakticky do dnes....

+1/0
7.2.2014 21:21







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.