Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnávání pálivých papriček je závislost, říká fajnšmekr

„Extrémní pálivost je vznešená. Sice bolí, ale je to závislost,“ říká Jan Fau, fotograf a kameraman a také vášnivý pěstitel i konzument papriček z jihočeských Hrdějovic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J66i82ř82í 79Č65e32c87h53u80r55a 1783792838238

Ja to nechapu

0/0
4.9.2014 21:28

L28a27d83i70s49l22a63v 32M19a67t60u79l87a 3121319340932

Dostal jsem chuť na své oblíbené hovězí vindaloo R^

0/0
11.8.2014 16:37

H52o51n33z50a 79R67o85č17e29k 3285409253442

Jo pálivý je dobrý, jen je nepříjemný, když to pálí do vnitř i ven ...

+5/0
7.8.2014 21:21
Foto

P90e50t85r 10P45r65o56c17h48á63z58k43a 3732256292844

Miluji pálivá jídla.Habanero Red je to nejsilnější,co jsem zatím okusil.Prostě paráda.Sušené do guláš naprosto ideální.Měl jsem možnost okusit i omáčku Gringo Killer na toustu s máslem a řeknu,že něco tak úžasného jsem ještě nejedl.Faktem je,že to nelze do sebe rvát v kvantech a najednou.Postuypný tréning ale dělá své.Zatím jsem se nedostal k pěstování,ale kdo ví,zda příští rok nezkusím nějakou odrůdu.

+2/0
7.8.2014 18:18
Foto

E43v85a 31P56a60l36l37o59t72t47o 6588960627304

Já se tady usmívám... protože únor taky trávím s pinzetkou nad substrátem...:-)

Máme taky škorpiony, pak čokoládové Habanero, Fatalii, různé Numexy, Bhut Jolokia, dokonce i "Penis Pepper" - já to piplám a manžel furt kupuje semínka z celýho světa. Letos, co nebylo v květináči, to požrali slimáci, takže ve výsledku budeme mít asi "jenom" 20 druhů. A to nemáme skleník! Naštěstí! :-)

V lednu, či začátkem února, semínka na den dva namočím, potom pokládám na vlhký substrát (taky používám úplně obyčejný výsevní), nezamačkávám je do něj, jen lehoulilince popráším - a co chvilku rosím. Mám je na polici hned u krbu, když nemají dost teplo, tak plesniví. Hned jak vyklíčí a mají první lístečky, přepichuju je do kelímků a pak postupně jak rostou, zas přesazuju do větších a větších. Na finální místo výsadby, buď poslední květináč, nebo záhon, pod ně dám slušnou hromadu zahradního kompostu (domácího vlastního, ne kupovaného). 

Hned jak je venku jen trochu teplo, tahám je jak kočka koťata ven (klidně už od března, aspoň na pár desítek minut, podle počasí) a zase dovnitř - venku je nechám na stálo až dva týdny po zmrzlejch (pro jistotu, jeden rok nám je pozdní mráz skoro vyvraždil).

Náš děda vždycky tvrdí, že "papriky" se maj sázet po dvou třech kusech k sobě, ale u chilli jsme zatím zjistili, že to neplatí - hezky každému hodně místa a žádnej květináč není dost velkej.

Nijak je nehnojíme ani chemicky neošetřujeme, zaléváme dešťovkou - a to, na rozdíl od pána v článku, docela často - ráno i večer. Výsledky jsou na to, že jsme s manželem oba děti města, vcelku uspokojivé. Jak moc ale pálí, to nevím, já je skoro nejím, já na ně jen koukám... ;-D

+5/−1
7.8.2014 14:10

J93a33n17a 74H75e19ř93m86a66n65o77v86á 6130873731167

R^ Máme to doma podobně :-) Tedy nemáme jich 20 druhů, ale asi jen 3.

+1/0
8.8.2014 9:21

O16l52d66ř32i84c41h 18H67o82r64á23k 2354379961175

Těžko pochopit, že někdo ignoruje chuť a jen preferuje bolest / pálivost.

Ale to je asi jako vysvětlit masochismus někomu, kdo ho nepreferuje.

+2/−1
7.8.2014 12:41

T58o53m28á69š 34L36u97d49v19í90k 5550288653776

Myslíte, že třeba kuřáci kouří proto, že jim to chutná? Závislost jako závislost.

0/0
7.8.2014 13:25

J73o33s49e85f 65Š40e15m39e39l44í61k 7259481900207

Není umění kouřit, když ti to chutná.

Ale překonat se a hulit když je z toho člověku na blití - to je osobní oběť pro státní rozpočet!

+17/0
7.8.2014 14:21

J95i67ř59í 69H58r28a42d84e27c 2494792181136

Já jsem kouřil dlouho a cigarety mi vždycky chutnaly. Chuť rozhodně nebyla důvodem, proč jsem přestal.

0/0
7.8.2014 18:54
Foto

J57a41k39u23b 52R89a19i40d72a 5498706659114

To by se takhle dalo říct i o čistém alkoholu, popř. o silnějším alkoholu. Taky především "pálí". Ale někomu to vyhovuje, ta směsice pálení, hřání apod. Když už to je moc, tak bych to teprve nazýval bolest, ale tam už asi spíš jde o to zkusit to a taky se hecnout.

0/0
7.8.2014 14:17

H29a23n83u18š 19H86o17r38á22k 9331944586173

Palivost nema fyziologicky vliv na chut, kapsaicin drazdi skutecne receptory teploty, ne chutovy poharky na jazyku. Takze ani velka, klidne pro vas extremni, palivost nekazi chutovy pozitek z jidla.

+1/0
9.8.2014 0:02

J59a40n 48B31á45r85t32a 3120806978

Přesně tak. Jídlo má pořád svou chuť, jen je pálivější.

0/0
19.8.2014 14:19

J14o48s71e58f 81Š79e32m27e87l13í56k 7989281110197

Tady se řeší pocity a problémy při konzumaci mletých žiletek, ale ono to má i druhou fázi. Ta bývá stejně záživná a na rozdíl od fáze jedna ji nemůžete přerušit. Nebo aspoň ne na dlouho. ;-)

+2/0
7.8.2014 12:06

J39a92n 10B74á45r17t43a 3630456408

Jestli myslíte tu fázi, kdy to vychází ven, tak u mě to kupodivu moc nefunguje. Tedy nepálí to při ní.

0/0
19.8.2014 14:22
Foto

J77a91k51u13b 84N42a97h47o25d78i69l 9466373352582

Zdravější závislost konzumovat papričky, než hulit trávu.

Co ale konzumování trávy a hulení papriček? 8-o

+5/0
7.8.2014 11:47

M88a15r17e55k 59Z59a22h46r21a16d92i32l 6374459895701

Teoreticky vše řádně vysušeno, může být vyhuleno. Každému dle chuti.

P.S.: Uplně nejlepší je jezdit po světě Trabantem! Závidím... R^ ...

0/0
7.8.2014 12:02

R83a36d28i13m 86S80v23o13b69o57d61a 9133319496912

paprika ma poradne palit. naga je dobra jelikoz nemusite davat hodne papriky, ktera brebije ostatne chute, a jidlo je poradne palive

0/0
7.8.2014 11:41

D64a74n25i55e12l 36K18r84o79n65e54r 7394964916207

Z meho pohledu nejvetsi nevyhoda tech nejpalivejsich papricek je, ze to prave neni ta "ryze paprikova chut", jak rika, ale je tam takova typicka "chinense pachut". Vsechny nejostrejsi papricky maji v sobe nasladlou chut, ktera vetsine lidem nevyhovuje (aspon si teda stezovali, komu jsem dal papricky ochutnat). V ruznych omackach se to da prebit, pripadne jsem jedl ty papricky jako uzene, kde to bylo lepsi, ale dat si na pizzu habanera nebo morugy, to docela zkazi chut a nemyslim tou palivosti...

+2/0
7.8.2014 9:54

R70a11d34i18m 84S20v19o31b71o18d91a 9133849116972

ja mam rad ty papricky rad kvuli palivosti a ne chuti.

0/0
7.8.2014 11:43

H18a25n71u23š 37H56o21r89á87k 9431754516483

Naopak, vetsina tehle papricek ma prijemnou, byt spis ovocnou chut a to me sakra smakuje.

0/0
8.8.2014 23:59

J47a41n 50B26á21r59t86a 3590786238

Ona to je na jednu stranu nevýhoda a na druhou výhoda. 

Ano jsou nasládlé ale nemění původní chuť jídla. To obyčejná paprika ano a dost. Kde chcete výraznější paprikovou chuť, jde přidat k obyčejné paprice. Kde ji naopak nechcete, tyto pálivější vám ji nedodají.

0/0
19.8.2014 14:28

A64l81e55š 53K53o46č20í 5328327820806

Soukromí je skutečně potřeba, ale klid no ten není.....;-D

+1/0
7.8.2014 9:51

J56a39n 67H82l63a63v58a20t45ý 7739182677708

Stejně ho zavřou. Trávu sice nepěstuje, ale má prostředky...

+21/−1
7.8.2014 9:15

P82a39v66e74l 91V35a24j48n39e12r 4170412814127

Hned bych se stavil na besuch. :-)

A ten poct žhavý lávy putující tlustým střevem znám moc dobře. ;-D

+2/0
7.8.2014 8:45

F66r52a77n20t52i67s66e90k 11H82a42v56e94l 6372482427488

Po dvou letech v Nepalu moje odolnost na paliva jidla znacne vzrostla a navic mi to zacalo hodne chutnat, takze tu zavislost chapu. Ma to jednu nevyhodu, ze kdyz si zajdu treba do indicke restaurace v CR tak mi to jidlo pripadne tak nejak bez chuti. Jinak po opravdu hodne palivem jidle me pali v brise.

+11/0
7.8.2014 8:43

A55n23d84r70e23j 79K44r40á96l 7685426265375

V Nepalu by snad nic palit nemelo?? 8-o ............. ;-)

Ja mel neco podobneho z Korei.

+1/0
7.8.2014 19:17

F59r51a81n60t90i66s66e63k 64H10a13v90e38l 6822412447398

jj, manzelka je Nepalka a pri nasi prvni navsteve v CR se me ptala proc moje mama pri krmeni vnuka porad mluvi o Nepalu ;-D

+1/0
8.8.2014 4:15

Z85d98e95n62ě60k 27V95a41n53i72c43k79ý 1556971332739

Ani náhodou! Dobrovolně si způsobovat něco takového. Ale, někdo vdolky, jiný zase holky ... :-)

0/0
7.8.2014 8:01

J72i32ř90í 73N44ě45m80e75c 6846897236807

Taky pěstuju asi 7 odrůd a těším se, začínají postupně dozrávat. Minulý první ročník stál zaprd. Letos už ve foliáku je to mnohem lepší :-)

+1/0
7.8.2014 7:21

H78o84n95z12a 94N67o82v43á30k 7744987331847

Zrovna nedávno jsem na veletrhu ochutnával chilli omáčku Gringo Killer. Byl to hukot ale podruhý jsem chuť neměl. Takže u mě to s tou závislostí neklaplo 8-o

+3/0
7.8.2014 6:15

T28o47m93á33š 82L19u11d79v26í64k 5590508693936

Tak on první sex taky nebývá ten nejlepší. ;-)

+1/−1
7.8.2014 12:21







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.