Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnávání pálivých papriček je závislost, říká fajnšmekr

„Extrémní pálivost je vznešená. Sice bolí, ale je to závislost,“ říká Jan Fau, fotograf a kameraman a také vášnivý pěstitel i konzument papriček z jihočeských Hrdějovic.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J86i17ř62í 89Č11e89c82h42u13r36a 1263872368958

Ja to nechapu

0/0
4.9.2014 21:28

L90a41d75i52s54l67a64v 89M34a11t70u89l43a 3651979220242

Dostal jsem chuť na své oblíbené hovězí vindaloo R^

0/0
11.8.2014 16:37

H73o52n73z49a 86R87o69č75e34k 3945229863372

Jo pálivý je dobrý, jen je nepříjemný, když to pálí do vnitř i ven ...

+5/0
7.8.2014 21:21
Foto

P77e55t88r 48P76r57o75c25h74á10z28k52a 3722646102294

Miluji pálivá jídla.Habanero Red je to nejsilnější,co jsem zatím okusil.Prostě paráda.Sušené do guláš naprosto ideální.Měl jsem možnost okusit i omáčku Gringo Killer na toustu s máslem a řeknu,že něco tak úžasného jsem ještě nejedl.Faktem je,že to nelze do sebe rvát v kvantech a najednou.Postuypný tréning ale dělá své.Zatím jsem se nedostal k pěstování,ale kdo ví,zda příští rok nezkusím nějakou odrůdu.

+2/0
7.8.2014 18:18
Foto

E92v98a 47P38a14l72l66o32t48t67o 6358640667974

Já se tady usmívám... protože únor taky trávím s pinzetkou nad substrátem...:-)

Máme taky škorpiony, pak čokoládové Habanero, Fatalii, různé Numexy, Bhut Jolokia, dokonce i "Penis Pepper" - já to piplám a manžel furt kupuje semínka z celýho světa. Letos, co nebylo v květináči, to požrali slimáci, takže ve výsledku budeme mít asi "jenom" 20 druhů. A to nemáme skleník! Naštěstí! :-)

V lednu, či začátkem února, semínka na den dva namočím, potom pokládám na vlhký substrát (taky používám úplně obyčejný výsevní), nezamačkávám je do něj, jen lehoulilince popráším - a co chvilku rosím. Mám je na polici hned u krbu, když nemají dost teplo, tak plesniví. Hned jak vyklíčí a mají první lístečky, přepichuju je do kelímků a pak postupně jak rostou, zas přesazuju do větších a větších. Na finální místo výsadby, buď poslední květináč, nebo záhon, pod ně dám slušnou hromadu zahradního kompostu (domácího vlastního, ne kupovaného). 

Hned jak je venku jen trochu teplo, tahám je jak kočka koťata ven (klidně už od března, aspoň na pár desítek minut, podle počasí) a zase dovnitř - venku je nechám na stálo až dva týdny po zmrzlejch (pro jistotu, jeden rok nám je pozdní mráz skoro vyvraždil).

Náš děda vždycky tvrdí, že "papriky" se maj sázet po dvou třech kusech k sobě, ale u chilli jsme zatím zjistili, že to neplatí - hezky každému hodně místa a žádnej květináč není dost velkej.

Nijak je nehnojíme ani chemicky neošetřujeme, zaléváme dešťovkou - a to, na rozdíl od pána v článku, docela často - ráno i večer. Výsledky jsou na to, že jsme s manželem oba děti města, vcelku uspokojivé. Jak moc ale pálí, to nevím, já je skoro nejím, já na ně jen koukám... ;-D

+5/−1
7.8.2014 14:10

J87a65n39a 88H83e61ř64m19a18n72o46v21á 7976362979497

R^ Máme to doma podobně :-) Tedy nemáme jich 20 druhů, ale asi jen 3.

+1/0
8.8.2014 9:21

O68l45d96ř21i34c75h 29H86o89r49á51k 2264819541195

Těžko pochopit, že někdo ignoruje chuť a jen preferuje bolest / pálivost.

Ale to je asi jako vysvětlit masochismus někomu, kdo ho nepreferuje.

+2/−1
7.8.2014 12:41

T18o88m19á43š 30L63u17d35v21í44k 5400438373296

Myslíte, že třeba kuřáci kouří proto, že jim to chutná? Závislost jako závislost.

0/0
7.8.2014 13:25

J40o35s55e34f 21Š68e85m95e30l10í76k 7409621680967

Není umění kouřit, když ti to chutná.

Ale překonat se a hulit když je z toho člověku na blití - to je osobní oběť pro státní rozpočet!

+17/0
7.8.2014 14:21

J70i25ř67í 91H90r90a11d88e47c 2874152471816

Já jsem kouřil dlouho a cigarety mi vždycky chutnaly. Chuť rozhodně nebyla důvodem, proč jsem přestal.

0/0
7.8.2014 18:54
Foto

J88a85k23u41b 87R52a61i29d20a 5898356309974

To by se takhle dalo říct i o čistém alkoholu, popř. o silnějším alkoholu. Taky především "pálí". Ale někomu to vyhovuje, ta směsice pálení, hřání apod. Když už to je moc, tak bych to teprve nazýval bolest, ale tam už asi spíš jde o to zkusit to a taky se hecnout.

0/0
7.8.2014 14:17

H49a13n23u22š 29H85o75r71á51k 9471694276693

Palivost nema fyziologicky vliv na chut, kapsaicin drazdi skutecne receptory teploty, ne chutovy poharky na jazyku. Takze ani velka, klidne pro vas extremni, palivost nekazi chutovy pozitek z jidla.

+1/0
9.8.2014 0:02

J36a49n 44B53á44r73t79a 3790586488

Přesně tak. Jídlo má pořád svou chuť, jen je pálivější.

0/0
19.8.2014 14:19

J20o90s27e30f 79Š53e19m95e56l12í64k 7699131490437

Tady se řeší pocity a problémy při konzumaci mletých žiletek, ale ono to má i druhou fázi. Ta bývá stejně záživná a na rozdíl od fáze jedna ji nemůžete přerušit. Nebo aspoň ne na dlouho. ;-)

+2/0
7.8.2014 12:06

J74a92n 27B94á23r23t70a 3930286358

Jestli myslíte tu fázi, kdy to vychází ven, tak u mě to kupodivu moc nefunguje. Tedy nepálí to při ní.

0/0
19.8.2014 14:22

O91d91s70t55r81a85n34ě68n32ý 63U72ž18i93v57a51t70e93l

Uživatel požádal o vymazání
+5/0
7.8.2014 11:47

M59a31r22e34k 84Z73a50h94r39a14d86i40l 6524969775561

Teoreticky vše řádně vysušeno, může být vyhuleno. Každému dle chuti.

P.S.: Uplně nejlepší je jezdit po světě Trabantem! Závidím... R^ ...

0/0
7.8.2014 12:02

R36a61d28i27m 13S85v56o81b83o78d79a 9213219296182

paprika ma poradne palit. naga je dobra jelikoz nemusite davat hodne papriky, ktera brebije ostatne chute, a jidlo je poradne palive

0/0
7.8.2014 11:41

D11a64n71i98e10l 67K13r78o66n84e80r 7404894936637

Z meho pohledu nejvetsi nevyhoda tech nejpalivejsich papricek je, ze to prave neni ta "ryze paprikova chut", jak rika, ale je tam takova typicka "chinense pachut". Vsechny nejostrejsi papricky maji v sobe nasladlou chut, ktera vetsine lidem nevyhovuje (aspon si teda stezovali, komu jsem dal papricky ochutnat). V ruznych omackach se to da prebit, pripadne jsem jedl ty papricky jako uzene, kde to bylo lepsi, ale dat si na pizzu habanera nebo morugy, to docela zkazi chut a nemyslim tou palivosti...

+2/0
7.8.2014 9:54

R45a32d29i21m 26S11v24o19b74o42d27a 9363779126882

ja mam rad ty papricky rad kvuli palivosti a ne chuti.

0/0
7.8.2014 11:43

H71a24n28u92š 66H32o51r42á16k 9561364926243

Naopak, vetsina tehle papricek ma prijemnou, byt spis ovocnou chut a to me sakra smakuje.

0/0
8.8.2014 23:59

J48a45n 10B74á51r93t83a 3260746878

Ona to je na jednu stranu nevýhoda a na druhou výhoda. 

Ano jsou nasládlé ale nemění původní chuť jídla. To obyčejná paprika ano a dost. Kde chcete výraznější paprikovou chuť, jde přidat k obyčejné paprice. Kde ji naopak nechcete, tyto pálivější vám ji nedodají.

0/0
19.8.2014 14:28

A10l96e84š 62K56o89č34í 5358847510886

Soukromí je skutečně potřeba, ale klid no ten není.....;-D

+1/0
7.8.2014 9:51

J82a91n 68H74l75a69v78a10t76ý 7789202537868

Stejně ho zavřou. Trávu sice nepěstuje, ale má prostředky...

+21/−1
7.8.2014 9:15

P26a60v93e80l 36V13a60j93n86e97r 4520152654357

Hned bych se stavil na besuch. :-)

A ten poct žhavý lávy putující tlustým střevem znám moc dobře. ;-D

+2/0
7.8.2014 8:45

F66r78a58n66t12i66s38e95k 56H26a81v81e28l 6182552957878

Po dvou letech v Nepalu moje odolnost na paliva jidla znacne vzrostla a navic mi to zacalo hodne chutnat, takze tu zavislost chapu. Ma to jednu nevyhodu, ze kdyz si zajdu treba do indicke restaurace v CR tak mi to jidlo pripadne tak nejak bez chuti. Jinak po opravdu hodne palivem jidle me pali v brise.

+11/0
7.8.2014 8:43

A32n28d73r18e69j 72K72r41á13l 7255856325965

V Nepalu by snad nic palit nemelo?? 8-o ............. ;-)

Ja mel neco podobneho z Korei.

+1/0
7.8.2014 19:17

F81r76a33n63t22i73s20e98k 60H86a84v58e31l 6962342197308

jj, manzelka je Nepalka a pri nasi prvni navsteve v CR se me ptala proc moje mama pri krmeni vnuka porad mluvi o Nepalu ;-D

+1/0
8.8.2014 4:15

Z77d75e78n51ě55k 27V43a17n91i69c88k92ý 1386351342809

Ani náhodou! Dobrovolně si způsobovat něco takového. Ale, někdo vdolky, jiný zase holky ... :-)

0/0
7.8.2014 8:01

J69i93ř84í 10N51ě83m91e83c 6236227286227

Taky pěstuju asi 7 odrůd a těším se, začínají postupně dozrávat. Minulý první ročník stál zaprd. Letos už ve foliáku je to mnohem lepší :-)

+1/0
7.8.2014 7:21

H31o83n24z51a 44N78o16v65á53k 7314127341767

Zrovna nedávno jsem na veletrhu ochutnával chilli omáčku Gringo Killer. Byl to hukot ale podruhý jsem chuť neměl. Takže u mě to s tou závislostí neklaplo 8-o

+3/0
7.8.2014 6:15

T46o77m66á27š 39L71u92d55v33í95k 5260638253456

Tak on první sex taky nebývá ten nejlepší. ;-)

+1/−1
7.8.2014 12:21







Najdete na iDNES.cz