Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K49r74y38š74t21o29f 31L20a40n89í29k 1219900865435

v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.

0/0
15.3.2016 1:53
Foto

J27a56n 14M94a42c18k 5637202492355

to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.

0/0
15.3.2016 15:00

P72e83t44r 47P79e83t33ř94í80k 3931790471678

ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek:-P

0/0
1.3.2016 13:31

A10d76r90i83a41n84a 79M62i69l33l89e12r59o21v96á 6472890419201

Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)

0/0
29.2.2016 16:42

D27a35v84i55d 46D74o92b20e44š 3875952167

Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána ;-D . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.

+3/0
29.2.2016 15:25

V49i47l18d46a 94S65k27a79r77o63l55e19k 5237205577

Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)

0/0
27.3.2016 12:24

P77e34t22r 96B42í13l47e36k 7493737919445

tohle asi ne.. a ještě za to platit?

+3/0
28.2.2016 18:20

P46a66v90e68l 27S81o37b83o61t21k12a 5600514

jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku ;-D

Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.

A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.

0/0
28.2.2016 18:06

J34a23r39o49s71l38a46v 32B63a45b42e20l 8743978721455

Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....;-)

0/0
28.2.2016 17:13

K98a81r95e31l 72H81o43r21s71k86ý 9900419826736

Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!;-D!!

0/0
28.2.2016 16:31

O25n22d20ř46e90j 77M33a95l10ý 3124623973233

Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl... ;-D

+6/−1
28.2.2016 14:59

J12a55n 35P16r16i39c20h25y22s29t63a30l 8601418953

Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).

0/0
28.2.2016 15:23

O37n98d51ř54e90j 80M71a27l97ý 3644613813673

To je mi jasný, že to nevymysleli kvůli specifické vůni. ;-)

+1/0
28.2.2016 15:26

T74o84m95á29š 20T83a29t18í26č61e83k 5340522620988

Cože, voni zakázali tu pochoutku sušené ryby? ;-€ Ještě že Rusko není v Únii!

Ale jak to píšu, tak si uvědomuju, že sušená treska je v Portugalsku v každým obchodě. Ona teda není hotová ke konzumaci, je určená k vaření, nicméně sušená je. Víš o tom zákazu prosím tebe víc?

0/0
28.2.2016 20:31

J10i89r81i 69K27o91s10t71k12a 2218532316312

proc ulitli? diky suseni a fermentaci masa prezivali zimu. tyto jidla jsou stare stovky, mozna tisic let.

+1/0
28.2.2016 15:57

O83n18d18ř51e77j 38M57a46l44ý 3674113503563

Tak ještě jednou, já jejich historický původ nepopírám. :-)

0/0
28.2.2016 17:04

P75e29t81r 89H69o66r37s19k27ý 9975733788216

Jj, doporučuji najít si výraz Surströmming na Youtube, hned vás přejde chuť. :)

0/0
28.2.2016 17:41

L49i81b84o34r 26U98r40b96a86n42i52e75c 5816743339

Myslíte toto video?

https://www.youtube.com/watch?v=DmaedvVBkV8

0/0
29.2.2016 9:54
Foto

M51i62c55h23a68l 76B44r33e52š29k31o82v64e92c 4731908204776

Mám raději toto: https://www.youtube.com/watch?v=m-wQhSuf6mM

0/0
13.3.2016 18:31

J97o27s17e63f 59R43i83c50h26t77e42r 9496465937833

Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.

+1/0
28.2.2016 14:29

D61a84n75i44e28l 65K51r72o47n60e81r 7954774566427

Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...

+11/0
28.2.2016 15:01

P92e67t61r 64B14í76l16e43k 7973947799835

měl jsem doma žluklý vejce a prošlej salám, kdybych to věděl dřív... stačilo říct.. za poštovné byly pochutiny vaše...

+2/0
28.2.2016 18:21

A35d27r55i19a79n83a 88M79i41l88l25e75r59o41v74á 6442260979611

klidně vám to můžu zaslat, přivezli jsme si toho z Islandu dost do zásoby a překvapivě to nikdo z potenciálních obdarovaných nechce :D

+2/0
29.2.2016 16:40

T86o72m69á45š 49Z80e84m38a79n 3835788414455

Zvolil bych zkratu a prohnal to přes prase, tedy kdyby to prase jedlo..

+1/0
28.2.2016 14:23

L32i84b67o47r 29K15ř71u26p92a66l61a 3605783468888

tož, nemusím okoštovat všechno tak tuhle delikatesu nechám jiným

0/0
28.2.2016 14:20

P53e44t40r 98P81a96v27e95l 4625576191696

Kaprovi hlavu setnete a hotovo...ale tady: "Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla..." Oddělit od těla již setnutou hlavu, to nebu jen tak...

0/0
28.2.2016 14:00

P97e98t60r 10P56a19v82e39l 4365566171956

Pardon, to patřilo k příspěvku pana Svobody.

0/0
28.2.2016 14:02

L96u92k89á70š 78A12d83a87m12e47c 6480359480487

V každém případě, když žraloka setnete nebo mu oddělíte hlavu od těla máte celkem jistotu, že nejhorší máte za sebou. Když setnete takovou kobru nebo jí oddělíte hlavu od těla tak vás ta potvora klidně pokouše i druhý den ;-D

0/0
28.2.2016 14:11

P42e63t35r 66S70o84k70o94l 8112271927161

Takové práce to dalo a přitom stačí zajít do Alberta.... :-P

+9/−1
28.2.2016 13:53

J61o14s68e62f 58R26i87c33h12t83e13r 9376355827553

:D :D díky!

0/0
28.2.2016 14:31

J35a81r94o60s21l73a18v 70K50a75d11l88e46c 5211369962871

Zhovadilosti se meze nekladou...;-D

+3/−3
28.2.2016 13:00
Foto

M52a84t94ě31j 83V42o84z89d18e59k 3246390783

A ted si vemte, ze to stejne si mohou rikat Islandane o nasi Olomockych tvaruzcich... Kazda kuchyne ma neco, tak neodsuzujte... ;)

+9/0
28.2.2016 14:03

P31e39t44r 11R24o68m28á31n42e93k 8864947974224

Co syrečky nebo niva, my jsme třeba schopni sníst každou druhou houbu, co rostou po lesích. To taky spousta národů nechápe.

+5/0
28.2.2016 15:49

J81i25r98i 86K89o57s15t48k81a 2968592136972

zhovadili islandsti vikingove, meli si radsi skocit pro salam do supermarketu co? :)

0/0
28.2.2016 15:51

O62n75d30ř64e57j 55Č20a96p79k59a 6111191213374

Spíš nechápu, jak přišli zrovna na tohle místo toho, aby rybu pověsili do kouře a nechali vyudit jako ve zbytku světa... trvanlivost srovnatelná a není potřeba to jíst po větru :)

0/0
28.2.2016 18:47

T68o30m52á11š 44T87a44t71í17č92e59k 5370482300258

Když tam připluli, byly na břehách ostrova lesíky. Ale dlouho nevydržely. Dřevo si potom dlouhá staletí opatřovali tak, že ho dováželi nebo našli naplavený na pláži. Uzení na Islandu asi nee...

0/0
28.2.2016 20:36

L89i62b14o64r 65U30r68b65a72n31i47e52c 5116843449

Jak je psáno výše, zřejmě logisticé problémy s palivem pro uzení.

Ale něco úplně jiného. Je docela zajímavé číst jak:

Nedělají to (tady konzervaci ryb) jako ostatní a vymýšlejí vlastní způsoby => jsou divní až zhovadilí.

A v jiných diskusích o jiných tématech je běžný názor: dělají to jako ostatní => jsou tupé ovce.

0/0
29.2.2016 9:02

J49a84n79a 46S76t78e60h53l58í68k20o27v13á 2239710960276

tak ona taková iberská šunka také vypadá děsivě, ale potom ta chuť.. Ovšem přiznám, že tady nevím ;-D

+4/0
28.2.2016 12:42

V70i75k63t68o48r 15S55v71o48b61o85d37a 8222498912706

"Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu"

Tak to musíte i vánočnímu kaprovi, akorát se to neříká takhle drsoňsky. V tomto případě se nejspíš musíte napřed vysvléct do půl těla, pod očima si udělat pruhy válečnou barvou, použít obouruční meč a hodně u toho řvát.

+21/−2
28.2.2016 12:27

A32l57e20š 52Z67e83l48i20n11k59a 1164952196

asi bude rozdíl setnout hlavu tříkilovému kaprovi a 1200 kilovému žraloku:-P

0/0
13.3.2016 7:53

J50a62r59o59s49l34a39v 18T80a79c46h74o89v15s40k98y 2662310554690

Tak to bych chtel ochutnat

+3/0
28.2.2016 12:25

T35o41m89á23š 86H74e13r91t25i58g 4470546495745

No to je hnus. Už jen ten popis, natož to vzít do huby... ;-D

+5/0
28.2.2016 12:22

M38i20c33h76a62e98l 66K41ř24í76ž 8390163927934

Z vlastní zkušenosti bych tento pokrm doporučil modelkám je to účinnější jak kartáček do krku :D

0/0
28.2.2016 11:13

R43e78n11é 91R83u50m49. 3257305695469

A Surströmming jste jedli ?

+5/0
28.2.2016 10:31

L62i59b36o26r 64F31i97l29á49k 3390115883423

Kamarád je otevřel ve škole, došlo k evakuaci a půl dne se neučilo.;-D

+3/0
28.2.2016 13:02

A54l92e69š 67K10ř74í45ž57e67k 6197960813787

Stačilo mi cítit. Ochutnat to pak už nešlo.;-D

+4/0
28.2.2016 13:33

M45a61r65t34i88n 94S13k16á25l46a 8174147978218

Jedli - neuvěřitelně to smrdí, ale sníst to pak jde relativně v pohodě.

+1/0
28.2.2016 14:31

J17a17n 72P53r13i77c22h58y39s56t78a56l 8291938103

Jo, ve forme sendvice. Ale stacilo jednou. Svedska kolegyne, ktera toho tenkrat privezla nekolik vyboulenych plechovek, to nemyslela zle. I ve Svedsku je to pomerne vzacne.

Dulezite je otevirat plechovku venku, v zadnem pripade ne v dome. Plechovka je pod tlakem a v prubehu otevirani z ni vytryskne stava "libe vune". Behem okamziku se k ni sletly vsechny mouchy z okruhu 5 km.

Zraloka z clanku jsem na Islandu sice neochutnaval, ale podobne pripraveneho rejnoka ano. Bylo treba odvratit hlavu, nadechnout se, zadrzet dech a vratit hlavu k taliri, pozrit jedno sousto, vydechnout, odvratit hlavu, opet se nadechnout atd. Ma to takovou stiplavou chut.

+1/0
28.2.2016 15:33

T14o90m26á28š 82T51a61t67í83č14e21k 5920392470768

;-D

+1/0
28.2.2016 20:40

M33i60r95j76a34m 49T60y45d53l77i11t33á12t35o77v20á 3483832219258

tak my jemné ženy si raději dáme krvavý hovězí steak s velkými zrníčky soli...

+13/0
28.2.2016 4:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.