Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K81r43y73š63t51o13f 39L50a63n53í87k 1449480175655

v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.

0/0
15.3.2016 1:53
Foto

J37a83n 10M98a21c74k 5707902642875

to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.

0/0
15.3.2016 15:00

P40e53t26r 74P78e53t13ř50í31k 3711610871538

ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek:-P

0/0
1.3.2016 13:31

A98d80r68i97a67n76a 22M21i86l52l63e74r41o19v32á 6172480379401

Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)

0/0
29.2.2016 16:42

D32a41v79i50d 51D95o63b71e28š 3465792397

Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána ;-D . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.

+3/0
29.2.2016 15:25

V52i25l96d57a 45S46k42a60r68o57l48e12k 5237925427

Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)

0/0
27.3.2016 12:24

P97e12t60r 53B66í98l42e51k 7733687389525

tohle asi ne.. a ještě za to platit?

+3/0
28.2.2016 18:20

P11a20v41e75l 77S35o82b15o35t38k95a 5390734

jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku ;-D

Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.

A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.

0/0
28.2.2016 18:06

J49a34r78o78s73l79a18v 10B32a93b43e75l 8443688971765

Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....;-)

0/0
28.2.2016 17:13

K46a70r73e39l 21H14o64r39s82k98ý 9760439236686

Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!;-D!!

0/0
28.2.2016 16:31

O28n93d60ř31e71j 65M65a16l14ý 3704613153403

Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl... ;-D

+6/−1
28.2.2016 14:59

J46a12n 64P73r70i53c32h36y60s61t25a15l 8311408273

Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).

0/0
28.2.2016 15:23

O57n11d24ř51e92j 27M33a81l70ý 3144323953213

To je mi jasný, že to nevymysleli kvůli specifické vůni. ;-)

+1/0
28.2.2016 15:26

T72o98m30á17š 83T52a12t24í77č76e46k 5260652660138

Cože, voni zakázali tu pochoutku sušené ryby? ;-€ Ještě že Rusko není v Únii!

Ale jak to píšu, tak si uvědomuju, že sušená treska je v Portugalsku v každým obchodě. Ona teda není hotová ke konzumaci, je určená k vaření, nicméně sušená je. Víš o tom zákazu prosím tebe víc?

0/0
28.2.2016 20:31

J51i67r13i 48K82o94s12t81k74a 2498422406262

proc ulitli? diky suseni a fermentaci masa prezivali zimu. tyto jidla jsou stare stovky, mozna tisic let.

+1/0
28.2.2016 15:57

O94n79d31ř67e39j 54M58a24l45ý 3584483273883

Tak ještě jednou, já jejich historický původ nepopírám. :-)

0/0
28.2.2016 17:04

P58e53t62r 40H56o89r45s58k42ý 9375723168116

Jj, doporučuji najít si výraz Surströmming na Youtube, hned vás přejde chuť. :)

0/0
28.2.2016 17:41

L41i50b41o89r 61U34r37b66a64n38i59e56c 5666213139

Myslíte toto video?

https://www.youtube.com/watch?v=DmaedvVBkV8

0/0
29.2.2016 9:54
Foto

M72i94c77h67a88l 50B66r38e74š73k17o90v98e35c 4421548924106

Mám raději toto: https://www.youtube.com/watch?v=m-wQhSuf6mM

0/0
13.3.2016 18:31

J73o25s98e67f 77R46i44c54h93t80e85r 9726895887603

Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.

+1/0
28.2.2016 14:29

D69a84n34i46e73l 79K67r85o56n40e25r 7464354696887

Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...

+11/0
28.2.2016 15:01

P27e93t14r 62B85í34l40e82k 7153267969145

měl jsem doma žluklý vejce a prošlej salám, kdybych to věděl dřív... stačilo říct.. za poštovné byly pochutiny vaše...

+2/0
28.2.2016 18:21

A26d30r64i93a15n31a 43M67i19l95l29e33r21o56v31á 6932150919221

klidně vám to můžu zaslat, přivezli jsme si toho z Islandu dost do zásoby a překvapivě to nikdo z potenciálních obdarovaných nechce :D

+2/0
29.2.2016 16:40

T13o71m87á63š 88Z67e72m67a95n 3745798124135

Zvolil bych zkratu a prohnal to přes prase, tedy kdyby to prase jedlo..

+1/0
28.2.2016 14:23

L16i70b71o65r 33K29ř68u25p40a64l96a 3155893428738

tož, nemusím okoštovat všechno tak tuhle delikatesu nechám jiným

0/0
28.2.2016 14:20

P31e45t71r 19P47a30v32e34l 4235276581336

Kaprovi hlavu setnete a hotovo...ale tady: "Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla..." Oddělit od těla již setnutou hlavu, to nebu jen tak...

0/0
28.2.2016 14:00

P42e64t19r 48P50a79v88e67l 4235516401616

Pardon, to patřilo k příspěvku pana Svobody.

0/0
28.2.2016 14:02

L40u69k75á41š 61A50d42a65m43e59c 6500479500467

V každém případě, když žraloka setnete nebo mu oddělíte hlavu od těla máte celkem jistotu, že nejhorší máte za sebou. Když setnete takovou kobru nebo jí oddělíte hlavu od těla tak vás ta potvora klidně pokouše i druhý den ;-D

0/0
28.2.2016 14:11

P47e92t67r 29S90o76k64o15l 8272831787341

Takové práce to dalo a přitom stačí zajít do Alberta.... :-P

+9/−1
28.2.2016 13:53

J36o38s58e79f 33R87i78c37h58t95e82r 9806875747333

:D :D díky!

0/0
28.2.2016 14:31

J89a13r50o86s53l42a33v 95K20a43d85l22e81c 5801169802951

Zhovadilosti se meze nekladou...;-D

+3/−3
28.2.2016 13:00
Foto

M13a13t54ě59j 83V55o83z27d56e46k 3946590483

A ted si vemte, ze to stejne si mohou rikat Islandane o nasi Olomockych tvaruzcich... Kazda kuchyne ma neco, tak neodsuzujte... ;)

+9/0
28.2.2016 14:03

P34e95t94r 66R31o28m14á12n96e27k 8554417544764

Co syrečky nebo niva, my jsme třeba schopni sníst každou druhou houbu, co rostou po lesích. To taky spousta národů nechápe.

+5/0
28.2.2016 15:49

J78i38r94i 81K73o78s36t43k91a 2248832656162

zhovadili islandsti vikingove, meli si radsi skocit pro salam do supermarketu co? :)

0/0
28.2.2016 15:51

O54n29d32ř24e28j 92Č22a26p40k79a 6361141373514

Spíš nechápu, jak přišli zrovna na tohle místo toho, aby rybu pověsili do kouře a nechali vyudit jako ve zbytku světa... trvanlivost srovnatelná a není potřeba to jíst po větru :)

0/0
28.2.2016 18:47

T11o31m38á75š 32T49a63t68í42č89e39k 5490392260208

Když tam připluli, byly na břehách ostrova lesíky. Ale dlouho nevydržely. Dřevo si potom dlouhá staletí opatřovali tak, že ho dováželi nebo našli naplavený na pláži. Uzení na Islandu asi nee...

0/0
28.2.2016 20:36

L77i12b54o15r 87U33r74b92a88n13i40e33c 5476133159

Jak je psáno výše, zřejmě logisticé problémy s palivem pro uzení.

Ale něco úplně jiného. Je docela zajímavé číst jak:

Nedělají to (tady konzervaci ryb) jako ostatní a vymýšlejí vlastní způsoby => jsou divní až zhovadilí.

A v jiných diskusích o jiných tématech je běžný názor: dělají to jako ostatní => jsou tupé ovce.

0/0
29.2.2016 9:02

J54a28n14a 45S45t13e51h83l67í55k38o52v74á 2269350930276

tak ona taková iberská šunka také vypadá děsivě, ale potom ta chuť.. Ovšem přiznám, že tady nevím ;-D

+4/0
28.2.2016 12:42

V29i36k36t49o13r 65S34v45o56b12o33d39a 8852458212836

"Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu"

Tak to musíte i vánočnímu kaprovi, akorát se to neříká takhle drsoňsky. V tomto případě se nejspíš musíte napřed vysvléct do půl těla, pod očima si udělat pruhy válečnou barvou, použít obouruční meč a hodně u toho řvát.

+21/−2
28.2.2016 12:27

A73l44e11š 96Z64e98l83i83n83k34a 1784602836

asi bude rozdíl setnout hlavu tříkilovému kaprovi a 1200 kilovému žraloku:-P

0/0
13.3.2016 7:53

J71a36r64o66s82l30a24v 73T29a18c16h29o71v11s12k53y 2292670704540

Tak to bych chtel ochutnat

+3/0
28.2.2016 12:25

T68o49m47á74š 20H55e91r70t68i66g 4810516595265

No to je hnus. Už jen ten popis, natož to vzít do huby... ;-D

+5/0
28.2.2016 12:22

M48i95c13h66a84e43l 66K64ř15í72ž 8560383247604

Z vlastní zkušenosti bych tento pokrm doporučil modelkám je to účinnější jak kartáček do krku :D

0/0
28.2.2016 11:13

R19e72n37é 42R17u90m26. 3887845145509

A Surströmming jste jedli ?

+5/0
28.2.2016 10:31

L44i34b20o16r 43F73i48l64á65k 3380555253153

Kamarád je otevřel ve škole, došlo k evakuaci a půl dne se neučilo.;-D

+3/0
28.2.2016 13:02

A17l61e80š 40K17ř40í82ž92e66k 6177650283327

Stačilo mi cítit. Ochutnat to pak už nešlo.;-D

+4/0
28.2.2016 13:33

M57a41r53t81i73n 56S48k10á55l86a 8514587978208

Jedli - neuvěřitelně to smrdí, ale sníst to pak jde relativně v pohodě.

+1/0
28.2.2016 14:31

J96a16n 30P35r79i70c35h51y72s93t41a53l 8601678693

Jo, ve forme sendvice. Ale stacilo jednou. Svedska kolegyne, ktera toho tenkrat privezla nekolik vyboulenych plechovek, to nemyslela zle. I ve Svedsku je to pomerne vzacne.

Dulezite je otevirat plechovku venku, v zadnem pripade ne v dome. Plechovka je pod tlakem a v prubehu otevirani z ni vytryskne stava "libe vune". Behem okamziku se k ni sletly vsechny mouchy z okruhu 5 km.

Zraloka z clanku jsem na Islandu sice neochutnaval, ale podobne pripraveneho rejnoka ano. Bylo treba odvratit hlavu, nadechnout se, zadrzet dech a vratit hlavu k taliri, pozrit jedno sousto, vydechnout, odvratit hlavu, opet se nadechnout atd. Ma to takovou stiplavou chut.

+1/0
28.2.2016 15:33

T77o70m15á86š 85T96a15t67í27č80e27k 5970852350118

;-D

+1/0
28.2.2016 20:40

M69i81r87j19a97m 34T62y14d59l61i79t69á47t93o86v59á 3423422389168

tak my jemné ženy si raději dáme krvavý hovězí steak s velkými zrníčky soli...

+13/0
28.2.2016 4:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.