Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K26r51y91š53t98o58f 80L55a62n27í74k 1779460325665

v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.

0/0
15.3.2016 1:53
Foto

J79a53n 20M17a30c13k 5937122372525

to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.

0/0
15.3.2016 15:00

P59e39t77r 68P30e36t63ř44í53k 3891140121838

ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek:-P

0/0
1.3.2016 13:31

A46d84r28i76a42n24a 32M43i22l92l21e75r32o84v67á 6312300329491

Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)

0/0
29.2.2016 16:42

D63a10v48i28d 13D86o42b90e21š 3425922417

Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána ;-D . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.

+3/0
29.2.2016 15:25

V62i77l68d73a 31S12k35a61r87o14l18e47k 5457655917

Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)

0/0
27.3.2016 12:24

P96e50t95r 23B32í67l64e47k 7823967659245

tohle asi ne.. a ještě za to platit?

+3/0
28.2.2016 18:20

P89a98v32e21l 10S28o60b57o96t63k21a 5450284

jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku ;-D

Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.

A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.

0/0
28.2.2016 18:06

J93a69r60o58s91l11a81v 46B93a45b49e25l 8293698731975

Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....;-)

0/0
28.2.2016 17:13

K40a84r76e64l 86H45o61r64s92k17ý 9280839176946

Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!;-D!!

0/0
28.2.2016 16:31

O43n39d59ř93e38j 96M13a87l90ý 3954823773953

Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl... ;-D

+6/−1
28.2.2016 14:59

J63a82n 95P80r58i86c59h65y77s43t79a41l 8581188943

Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).

0/0
28.2.2016 15:23

O65n83d81ř97e38j 97M12a20l64ý 3354413753933

To je mi jasný, že to nevymysleli kvůli specifické vůni. ;-)

+1/0
28.2.2016 15:26

T52o92m80á80š 18T49a96t81í96č36e69k 5960572380648

Cože, voni zakázali tu pochoutku sušené ryby? ;-€ Ještě že Rusko není v Únii!

Ale jak to píšu, tak si uvědomuju, že sušená treska je v Portugalsku v každým obchodě. Ona teda není hotová ke konzumaci, je určená k vaření, nicméně sušená je. Víš o tom zákazu prosím tebe víc?

0/0
28.2.2016 20:31

J94i78r62i 78K88o18s32t17k23a 2848492966612

proc ulitli? diky suseni a fermentaci masa prezivali zimu. tyto jidla jsou stare stovky, mozna tisic let.

+1/0
28.2.2016 15:57

O80n52d85ř90e25j 80M41a79l39ý 3694783943633

Tak ještě jednou, já jejich historický původ nepopírám. :-)

0/0
28.2.2016 17:04

P59e11t84r 68H37o25r55s54k82ý 9645333798926

Jj, doporučuji najít si výraz Surströmming na Youtube, hned vás přejde chuť. :)

0/0
28.2.2016 17:41

L97i95b13o62r 66U73r12b12a75n68i24e88c 5536653839

Myslíte toto video?

www.youtube.com

0/0
29.2.2016 9:54
Foto

M16i42c91h18a90l 65B35r64e20š10k24o30v63e21c 4971878624216

Mám raději toto: www.youtube.com

0/0
13.3.2016 18:31

J31o81s44e75f 76R12i14c91h60t82e42r 9696785827593

Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.

+1/0
28.2.2016 14:29

D48a49n71i25e88l 36K71r41o91n61e52r 7534484906777

Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...

+11/0
28.2.2016 15:01

P80e61t77r 32B82í49l39e64k 7893137979155

měl jsem doma žluklý vejce a prošlej salám, kdybych to věděl dřív... stačilo říct.. za poštovné byly pochutiny vaše...

+2/0
28.2.2016 18:21

A52d32r50i31a41n70a 91M71i57l25l46e31r93o20v13á 6832240599601

klidně vám to můžu zaslat, přivezli jsme si toho z Islandu dost do zásoby a překvapivě to nikdo z potenciálních obdarovaných nechce :D

+2/0
29.2.2016 16:40

T53o69m14á61š 18Z10e60m75a31n 3195838814215

Zvolil bych zkratu a prohnal to přes prase, tedy kdyby to prase jedlo..

+1/0
28.2.2016 14:23

L89i31b28o19r 51K40ř21u82p55a28l30a 3655243558378

tož, nemusím okoštovat všechno tak tuhle delikatesu nechám jiným

0/0
28.2.2016 14:20

P71e45t54r 50P40a52v54e44l 4475706411306

Kaprovi hlavu setnete a hotovo...ale tady: "Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla..." Oddělit od těla již setnutou hlavu, to nebu jen tak...

0/0
28.2.2016 14:00

P80e93t69r 62P72a42v35e41l 4715906931426

Pardon, to patřilo k příspěvku pana Svobody.

0/0
28.2.2016 14:02

L83u47k76á96š 50A82d95a93m53e32c 6140859630437

V každém případě, když žraloka setnete nebo mu oddělíte hlavu od těla máte celkem jistotu, že nejhorší máte za sebou. Když setnete takovou kobru nebo jí oddělíte hlavu od těla tak vás ta potvora klidně pokouše i druhý den ;-D

0/0
28.2.2016 14:11

P67e44t85r 79S48o19k19o39l 8882841647571

Takové práce to dalo a přitom stačí zajít do Alberta.... :-P

+9/−1
28.2.2016 13:53

J32o88s24e64f 79R51i22c66h91t74e56r 9936635737473

:D :D díky!

0/0
28.2.2016 14:31

J75a57r88o83s98l38a90v 66K95a84d20l55e32c 5731189872221

Zhovadilosti se meze nekladou...;-D

+3/−3
28.2.2016 13:00
Foto

M84a35t72ě15j 39V66o33z43d51e76k 3596920863

A ted si vemte, ze to stejne si mohou rikat Islandane o nasi Olomockych tvaruzcich... Kazda kuchyne ma neco, tak neodsuzujte... ;)

+9/0
28.2.2016 14:03

P91e25t73r 71R42o80m98á10n65e29k 8414317274794

Co syrečky nebo niva, my jsme třeba schopni sníst každou druhou houbu, co rostou po lesích. To taky spousta národů nechápe.

+5/0
28.2.2016 15:49

J68i95r88i 91K83o86s44t18k38a 2118412466902

zhovadili islandsti vikingove, meli si radsi skocit pro salam do supermarketu co? :)

0/0
28.2.2016 15:51

O65n50d57ř60e41j 73Č18a92p94k81a 6601401363884

Spíš nechápu, jak přišli zrovna na tohle místo toho, aby rybu pověsili do kouře a nechali vyudit jako ve zbytku světa... trvanlivost srovnatelná a není potřeba to jíst po větru :)

0/0
28.2.2016 18:47

T21o29m16á41š 82T21a86t64í47č61e84k 5740152520828

Když tam připluli, byly na břehách ostrova lesíky. Ale dlouho nevydržely. Dřevo si potom dlouhá staletí opatřovali tak, že ho dováželi nebo našli naplavený na pláži. Uzení na Islandu asi nee...

0/0
28.2.2016 20:36

L86i71b39o95r 89U43r59b18a67n98i57e19c 5856733239

Jak je psáno výše, zřejmě logisticé problémy s palivem pro uzení.

Ale něco úplně jiného. Je docela zajímavé číst jak:

Nedělají to (tady konzervaci ryb) jako ostatní a vymýšlejí vlastní způsoby => jsou divní až zhovadilí.

A v jiných diskusích o jiných tématech je běžný názor: dělají to jako ostatní => jsou tupé ovce.

0/0
29.2.2016 9:02

J37a60n56a 97S33t88e32h68l58í34k14o10v13á 2949750650676

tak ona taková iberská šunka také vypadá děsivě, ale potom ta chuť.. Ovšem přiznám, že tady nevím ;-D

+4/0
28.2.2016 12:42

V65i19k17t19o31r 44S46v54o61b20o48d41a 8352128102896

"Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu"

Tak to musíte i vánočnímu kaprovi, akorát se to neříká takhle drsoňsky. V tomto případě se nejspíš musíte napřed vysvléct do půl těla, pod očima si udělat pruhy válečnou barvou, použít obouruční meč a hodně u toho řvát.

+21/−2
28.2.2016 12:27

A33l34e33š 27Z17e29l93i64n13k79a 1714842426

asi bude rozdíl setnout hlavu tříkilovému kaprovi a 1200 kilovému žraloku:-P

0/0
13.3.2016 7:53

J56a23r90o43s88l52a75v 66T14a16c26h20o52v70s78k82y 2362330314130

Tak to bych chtel ochutnat

+3/0
28.2.2016 12:25

T20o78m70á51š 47H60e46r25t52i15g 4500716605225

No to je hnus. Už jen ten popis, natož to vzít do huby... ;-D

+5/0
28.2.2016 12:22

M14i96c56h97a45e58l 34K33ř28í27ž 8170173637574

Z vlastní zkušenosti bych tento pokrm doporučil modelkám je to účinnější jak kartáček do krku :D

0/0
28.2.2016 11:13

R24e80n75é 56R49u81m32l76e51n49a 5954385167593

A Surströmming jste jedli ?

+5/0
28.2.2016 10:31

L23i97b65o53r 59F39i65l80á36k 3380865723783

Kamarád je otevřel ve škole, došlo k evakuaci a půl dne se neučilo.;-D

+3/0
28.2.2016 13:02

A86l59e52š 44K40ř95í88ž10e70k 6397920323787

Stačilo mi cítit. Ochutnat to pak už nešlo.;-D

+4/0
28.2.2016 13:33

M37a54r16t12i16n 52S73k19á29l61a 8624567338908

Jedli - neuvěřitelně to smrdí, ale sníst to pak jde relativně v pohodě.

+1/0
28.2.2016 14:31

J43a53n 47P68r76i12c45h26y98s15t64a42l 8271588523

Jo, ve forme sendvice. Ale stacilo jednou. Svedska kolegyne, ktera toho tenkrat privezla nekolik vyboulenych plechovek, to nemyslela zle. I ve Svedsku je to pomerne vzacne.

Dulezite je otevirat plechovku venku, v zadnem pripade ne v dome. Plechovka je pod tlakem a v prubehu otevirani z ni vytryskne stava "libe vune". Behem okamziku se k ni sletly vsechny mouchy z okruhu 5 km.

Zraloka z clanku jsem na Islandu sice neochutnaval, ale podobne pripraveneho rejnoka ano. Bylo treba odvratit hlavu, nadechnout se, zadrzet dech a vratit hlavu k taliri, pozrit jedno sousto, vydechnout, odvratit hlavu, opet se nadechnout atd. Ma to takovou stiplavou chut.

+1/0
28.2.2016 15:33

T68o71m31á80š 49T38a36t29í35č79e30k 5150762400908

;-D

+1/0
28.2.2016 20:40

M80i82r71j96a66m 27T90y33d54l75i54t20á55t11o46v73á 3343242669608

tak my jemné ženy si raději dáme krvavý hovězí steak s velkými zrníčky soli...

+13/0
28.2.2016 4:50







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.