Diskuze

Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

v nadpise mate vune, ale dle textu je to spise zapach, nebo přinejmenším pach.

0 0
možnosti
Foto

J81a67n 34M25a59c92k

15. 3. 2016 15:00

to je subjektivni, co nekomu pachne, muze jinemu vonet.

0 0
možnosti

ano, místní tradiční mňamka - švédský smradlavý kvašený rybky - pro představu: 3 měsíce zapomenutý tvargle někde v teplým koutě jsou proti tomu líbezný voňavý jarní vánek:-P

0 0
možnosti

Loni jsme při cestování Islandem zkoušeli všemožné místní mňamky a samozřejmě došlo i na hakárl... Když to člověk moc neočuchával, tak chuťově je to moc dobré, zvlášť, když se to pak zapije jejich kmínovou pálenkou :)

0 0
možnosti

D85a31v49i95d 87D12o55b58e38š

29. 2. 2016 15:25

Teda nevím, strýc mi přivezl ze Švédska fermentované (čti něco jako shnilé) sardinky v konzervě "Surströmming". Už jen to, že víčko je vypouklé a pod tlakem (protože rybičky dál "zrají" a může dojít i k explozi konzervy). Ten nepopsatelný opravdu příšerný shnilý puch, co se vydral ven po opatrném napíchnutí a otevření, je to nejhorší, co jsem kdy cítil. Přestože jsem na to byl připraven, stačilo by do mě nepatrně strčit, abych hodil šavli, jak jsem byl vybuzený. Zásadní chyba byla, že jsme se to nechystali jíst venku (později jsme zjistili, že se to doporučuje), ale v bytě. Nakonec jsem to do huby nevzal, na rozdíl od tchána ;-D . Kupodivu přežil. A prý to docela jde (hodně slaná, lehce štiplavá, nevýrazná a celkem jemná chuť), jen se asi musí jíst venku, nebo s kolíčkem na nose. Nevím, jestli žralok může tuto chemickou zbraň přebít.

3 0
možnosti

Zrovna vcera jsem ten hakarl ochutnal a vzpomel jsem si na tento clanek. Je to opravdu "zazitek", vune jeste ujde ale na jazyku ta silna chut cpavku a shnilotiny byla teda na muj vkus az moc silna. Po zkonzumovani jedne kosticky jsem se citil jako kdybych si mesic necistil zuby, neskutecny zapach z ust. Prvni a posledni kosticka :)

0 0
možnosti

P63e31t64r 76B25í26l67e30k

28. 2. 2016 18:20

tohle asi ne.. a ještě za to platit?

3 0
možnosti

jj, Asterix a Obelix, tam byly spory o fermentaci ryb na denním požádku ;-D

Ale jinak žraločí maso je naprostý odpad, ze žraloka se pouze odřezávají ploutve a živá zmrzačená zvířata jsou rybáři házena zpět do moře.

A kromě toho, jíst predátory je zdraví velice škodlivé - tj. i tuňáka, ale ten má na rozdíl od žraloka alespoň chutné maso.

0 0
možnosti
Foto

Pravděpodobně bych to nedal, ale proti gustu....;-)

0 0
možnosti

Všem, kdo touží po této "lahůdce", popřejme dobrou chuť !!!;-D!!

0 0
možnosti

Koukám, že seveřani jsou v tomhle obecně ulítlí - Švédi mají pochoutku Surströmming, Islanďané zase Hákarl... ;-D

6 1
možnosti

Jsou to stare zpusoby konzervovani zasob na zimu nebo dlouhou plavbu. Podobne jako susene ryby (ktere EU zakazala).

0 0
možnosti

Tohle bych strašně chtěl ochutnat. Neříkám že bych to "dal", ale chtěl bych to aspoň zkusit. Má někdo zkušenost? Podobně mě láká "casu marzu" - červivej sýr na sardínii.

1 0
možnosti

Kdyz uz mate takovy vkus, tak zkuste rovnou Hame...

11 0
možnosti