Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně jihovýchodní Asie, jeho konzumace je však pro Evropana výzvou. Přitom je to jen trochu jiné vejce na tvrdo. Má pouze výraznou masitou příchuť. Obsahuje totiž částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J81i69ř80í 32K82v68ě10š 1253556842871

Mami, to vejce je nějaký divný! - Mlč a jez! - A zobáček musím taky? :-)

+2/0
4.4.2016 23:30
Foto

P81a88v87e59l 90M98a41r59t45i86n38e48k 9465125911293

Zase takovy zazrak gastronomie to neni. Nic moc.Vickrat to uz nemusim.

0/0
3.4.2016 23:04

J29a34n 66N76o72v47á71k 7405674308647

kdyby to dali o dva dny dřív tak bych se i zasmál

0/0
3.4.2016 18:00

V64ě87r78a 63B90e91n25o89v91á 7397930275279

Proti gustu - ale není nad českou kuchyni, z toho balutu bych jistě dostala střevní problémy, pokud bych to vůbec dostala do sebe - ale to nehrozí

0/0
3.4.2016 17:04

O70t41a66k79a57r 13N14ě58m44e95c68k57ý 3344290339927

Velebnosti, jdu blejt.

+9/0
3.4.2016 16:11

L20u33c67i97e 82H50á67n15o91v20á 4310747704357

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

+9/−7
3.4.2016 15:08

V48i71k31t62o28r 38W51o13l82f 8422108403706

Vážně doufám, že jste veganka, jinak byste neměla právo něco takového říkat.

+4/−2
3.4.2016 16:16

K77a54t95e91ř18i73n32a 86S46v83o95b51o98d15o27v18á 4360507849309

Na to nemusím být vegan, aby se mi nelíbil způsob zabití zvířete, které hodlám sníst.

+9/0
3.4.2016 16:54

M92i91c85h25a34l 88H62o25r64a37k 2754895187282

Plácáte nesmysly, nikdo tu nekritizuje zabití zvířete jako takové, ale zůsob, už to chápete nebo ještě furt nevíte, která bije ?;-)

0/0
3.4.2016 20:20

J80a67n18a 24S79t74e64h18l40í44k79o76v96á 2449580260676

jako souhlas, ale už jste z těch imigrantů asi také trochu mimo ;-)

0/−2
3.4.2016 19:51

M17i21c77h55a22l 27H30o12r10a55k 2504285387692

Jsem asi hodně natvrdlý, ale můžete mi vysvětlit jak tohle souvisí s nějakými imigranty ?;-D

+1/0
3.4.2016 20:21

J25a75n44a 96S86t72e55h73l86í84k44o75v28á 2179220200166

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

.. poslední dvě věty ;-)

+2/−1
3.4.2016 20:24

R12o47l17a72n89d62o 76A61r39i47a97s 7138409667300

PErpetuum Mobile v hlavě redaktora , cituji "

S tím, že je maso bohatší na kalorie než vejce, vám ji doporučí každý asijský pouliční výživový specialista."

To by mě teda fakt zajímmalo, jak by se do uzavřeného vejce dostalo více kalorií, než z přítomného obsahu...Savtá prostoto, nyní už chápu jaký druh lidí si půjčuje u Cofidisu...

+22/−2
3.4.2016 14:53

V66i88k16t88o22r 10W82o97l60f 8942118713526

To ale není chyba redaktora, ale pouličních výživových specialistů :).

A teď kdo je natvrdlý? :D

+7/0
3.4.2016 16:18

R74u19d56o22l46f 77D88o88v89i70č22í45n 1769756295832

Rovnako vznik hmoty (v podobe vápniku) z ničoho:

„Balut je navíc také úžasným zdrojem vápníku, protože konzumujete celý obsah vejce, včetně měkkých kostiček.“

To embryo akože „nasáva“ vápnik aj zo škrupiny?

+1/0
3.4.2016 16:33

A49l84e74š 84Z61e76l67i21n21k48a 1634372376

Budete se divit, ale ano.

"The shell is the primary source of calcium for the developing chick embryo (Johnston & Comar, 1955). The dissolution of minerals from the shell to be used by the embryo seems to be facilitated by the acid produced by the cells of the chorioallantoic membrane (Leeson & Leeson, 1963). "

+1/0
3.4.2016 16:45

R59u60d52o83l87f 72D48o75v84i66č62í89n 1119826485312

Dík, to som fakt netušil. :-)

+2/0
3.4.2016 21:00

M23a36r48e15k 39Š48e83s62t17á25k 4465581956691

Vzhledem k tomu, že skořápky jsou propustné (kvůli dýchání), tak to tak klidně být může. Navíc díky chemickým přeměnám si myslím, že pro člověka skutečně může být výživnější. Ale to by musel říci spíše nějaký biochemik.

+1/0
3.4.2016 17:06

A61l89e25š 50Z24e85l54i82n85k74a 1454442286

Samozřejmě ke změnám dochází, ale nejspíš ne takto na úrovni kalorií, ty se naopak budou spalovat v průběhu tvorby embrya.

Samotné vejce má skvělou biologickou využitelnost bílkovin i obsah esenciálních aminokyselin. V tomto už zárodek asi vyšší obsah neposkytne. Můžou tam být nějaké dobré růstové faktory ovšem co s nimi udělá 20 minut varu to netuším.

0/0
3.4.2016 18:16

J70a48k46u55b 47R29o37u58s 3403470894772

Já jsem tedy dalek toho, abych se zastával redaktora idnesu, ale tentokrát má pravdu. To, že ty něco nechápeš, neznamená, že je to tak nemůže být. Rostlina má také jinou výživovou hodnotu než semínko, ze které vyrostla, víme?

+1/−1
3.4.2016 18:06

J63a90n 89D93u71d32e34k 2890402837753

Tohle a morčata bych fakt nejedl

+4/−1
3.4.2016 14:38

Z25d64e48n30ě59k 74D89u91b67e20c20k35ý 3327694340678

Morčata jsou náhodou dobrá.

V Evropě se pravděpodobně v restauracích nevyskytují, ale v Mexiku není problém.

+3/−2
3.4.2016 15:30
Foto

J94i15ř78í 67R28o92h25a33n 5544698167705

Já jsem byl na Slovensku, a tam mají běžně morčacie mäso na jídelním lístku. Doporučuji, bylo moc dobré ;-D

+11/−1
3.4.2016 17:07

J19a96n23a 67S95t57e53h87l36í18k12o35v69á 2229320820576

;-D

+1/0
3.4.2016 19:51
Foto

P21e31t75r 78P16r10o45c69h77á15z15k66a 3342626622264

Nemohu si pomoc, ale nejspíš bych se poblil a to nejsem žádná citlivka....Rv

+16/0
3.4.2016 14:34

M45a13r40i12á18n 98B61e56d12n84á46r92i56k 9911481850258

Pane procházko, to je OK, já málem byl už i z nadpisu. Přečtení jsem si odložil o 2 hodiny, abych nevyvrhl oběd.

+3/0
3.4.2016 15:42
Foto

P86e83t91r 11P64r51o71c60h15á79z21k50a 3562336102134

:-)

0/0
4.4.2016 18:43

K73a23r20e46l 46J64a64n39k36ů 1914906227604

Proti gustu ... ale radeji vylizuju pekac. ;-D

+3/0
3.4.2016 14:26

Z76d75e49n63ě94k 73D57u82b14e94c55k17ý 3127144340478

I týden nemytý. ?

:-)

+2/0
3.4.2016 15:31

K46a64r47e81l 38J27a65n56k94ů 1124366167264

Mmmm nivový. ;-D

0/0
3.4.2016 21:50

R60a11d56i96m 12S31i75m26u93n49e31k 2940780366754

no nevím.. asi bych si odpustil tu pochoutku, kdybych věděl, že je to za cenu, že se malé kuře/kachně vaří za živa... jeho několikaminutové utrpení proti mému nejistému pochutnání... uskromním se

+13/−2
3.4.2016 13:42

V54i98k63t35o46r 72W78o95l87f 8852538603256

A to nevíte, že třeba taková nosnice ve velkochovu kvůli vajíčkám prochází utrpením od začátku do konce, tedy rok až dva.

+1/−1
3.4.2016 16:20

Z48u16z96a70n35a 17K87r11e16j84č16o35v97á 7711919655830

My máme vejce domácí a naše nosnice se rozhodně netváří, že by trpěly :-)

0/0
3.4.2016 18:28

R56a91d54i85m 59S16i26m82u55n11e22k 2930590366764

to že jsou většinou slepici chovány v hrozných podmínkách je jedná věc, a to že si necháte zaživa uvařit mládě je věc druhá

+1/0
3.4.2016 21:48

J24i86ř24í 86F64o25g69e79l 2630831876252

A vedle by zachraňovali staré slepice.:-P

+5/0
3.4.2016 8:05

T17o42m91a85s 29A89u71g13u97s59t12y53n 6567706931200

Měl jsem, bylo to dobré R^

+4/−4
3.4.2016 6:55

P29e72t23r 50Z68a46j54i43c 5869130504759

Asi zůstanu u vejce natvrdo nebo namekko

+13/0
3.4.2016 6:50

J23a10k67u66b 69N43o22v83á94k 8970673470872

Tak to bych nedal.

+25/0
3.4.2016 1:34

Z41d66e94n23e10k 45B94o78h24a46c76e79k 1468487937429

Kachni je lepsi. Neni to takovy "polystyren". A tusim ze tak 28/29 den.

+2/−5
3.4.2016 0:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.