Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně jihovýchodní Asie, jeho konzumace je však pro Evropana výzvou. Přitom je to jen trochu jiné vejce na tvrdo. Má pouze výraznou masitou příchuť. Obsahuje totiž částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J66i16ř23í 46K80v17ě55š 1483936562271

Mami, to vejce je nějaký divný! - Mlč a jez! - A zobáček musím taky? :-)

+2/0
4.4.2016 23:30
Foto

P34a87v86e72l 77M84a70r45t52i52n34e49k 9305265721783

Zase takovy zazrak gastronomie to neni. Nic moc.Vickrat to uz nemusim.

0/0
3.4.2016 23:04

J44a54n 95N15o91v29á16k 7975924538507

kdyby to dali o dva dny dřív tak bych se i zasmál

0/0
3.4.2016 18:00

V26ě82r21a 59B19e68n52o50v84á 9129870193

Proti gustu - ale není nad českou kuchyni, z toho balutu bych jistě dostala střevní problémy, pokud bych to vůbec dostala do sebe - ale to nehrozí

0/0
3.4.2016 17:04

O11t80a39k81a34r 42N66ě92m29e17c37k21ý 3934960519347

Velebnosti, jdu blejt.

+9/0
3.4.2016 16:11

L15u80c87i79e 33H44á54n62o40v92á 4240797774757

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

+9/−7
3.4.2016 15:08

V87i75k55t44o94r 34W61o46l81f 8642358603306

Vážně doufám, že jste veganka, jinak byste neměla právo něco takového říkat.

+4/−2
3.4.2016 16:16

K18a54t10e65ř21i27n27a 45S14v23o17b84o66d35o76v50á 4410277859249

Na to nemusím být vegan, aby se mi nelíbil způsob zabití zvířete, které hodlám sníst.

+9/0
3.4.2016 16:54

M53i29c60h64a58l 12H27o71r67a97k 2334535727232

Plácáte nesmysly, nikdo tu nekritizuje zabití zvířete jako takové, ale zůsob, už to chápete nebo ještě furt nevíte, která bije ?;-)

0/0
3.4.2016 20:20

J45a17n40a 36S12t62e59h39l82í62k48o59v38á 2979840950496

jako souhlas, ale už jste z těch imigrantů asi také trochu mimo ;-)

0/−2
3.4.2016 19:51

M47i49c45h76a88l 92H44o17r19a98k 2554765157892

Jsem asi hodně natvrdlý, ale můžete mi vysvětlit jak tohle souvisí s nějakými imigranty ?;-D

+1/0
3.4.2016 20:21

J63a22n52a 89S68t19e14h24l32í64k23o45v97á 2269980730286

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

.. poslední dvě věty ;-)

+2/−1
3.4.2016 20:24

R86o70l57a84n13d36o 46A56r23i95a29s 7928639147610

PErpetuum Mobile v hlavě redaktora , cituji "

S tím, že je maso bohatší na kalorie než vejce, vám ji doporučí každý asijský pouliční výživový specialista."

To by mě teda fakt zajímmalo, jak by se do uzavřeného vejce dostalo více kalorií, než z přítomného obsahu...Savtá prostoto, nyní už chápu jaký druh lidí si půjčuje u Cofidisu...

+22/−2
3.4.2016 14:53

V77i71k83t46o84r 18W25o85l45f 8332278803626

To ale není chyba redaktora, ale pouličních výživových specialistů :).

A teď kdo je natvrdlý? :D

+7/0
3.4.2016 16:18

R52u94d28o18l44f 79D68o16v56i15č59í84n 1169426555232

Rovnako vznik hmoty (v podobe vápniku) z ničoho:

„Balut je navíc také úžasným zdrojem vápníku, protože konzumujete celý obsah vejce, včetně měkkých kostiček.“

To embryo akože „nasáva“ vápnik aj zo škrupiny?

+1/0
3.4.2016 16:33

A84l30e67š 60Z61e67l36i41n61k88a 1204702846

Budete se divit, ale ano.

"The shell is the primary source of calcium for the developing chick embryo (Johnston & Comar, 1955). The dissolution of minerals from the shell to be used by the embryo seems to be facilitated by the acid produced by the cells of the chorioallantoic membrane (Leeson & Leeson, 1963). "

+1/0
3.4.2016 16:45

R22u61d85o55l83f 13D28o76v21i58č82í45n 1559306655342

Dík, to som fakt netušil. :-)

+2/0
3.4.2016 21:00

M61a77r74e69k 71Š60e12s58t29á10k 4845681856551

Vzhledem k tomu, že skořápky jsou propustné (kvůli dýchání), tak to tak klidně být může. Navíc díky chemickým přeměnám si myslím, že pro člověka skutečně může být výživnější. Ale to by musel říci spíše nějaký biochemik.

+1/0
3.4.2016 17:06

A55l69e96š 30Z44e53l73i38n32k39a 1364452726

Samozřejmě ke změnám dochází, ale nejspíš ne takto na úrovni kalorií, ty se naopak budou spalovat v průběhu tvorby embrya.

Samotné vejce má skvělou biologickou využitelnost bílkovin i obsah esenciálních aminokyselin. V tomto už zárodek asi vyšší obsah neposkytne. Můžou tam být nějaké dobré růstové faktory ovšem co s nimi udělá 20 minut varu to netuším.

0/0
3.4.2016 18:16

J71a84k25u15b 46R69o17u10s 3203450104222

Já jsem tedy dalek toho, abych se zastával redaktora idnesu, ale tentokrát má pravdu. To, že ty něco nechápeš, neznamená, že je to tak nemůže být. Rostlina má také jinou výživovou hodnotu než semínko, ze které vyrostla, víme?

+1/−1
3.4.2016 18:06

J61a58n 36D35u82d28e59k 2900652127223

Tohle a morčata bych fakt nejedl

+4/−1
3.4.2016 14:38

Z47d34e85n22ě59k 32D55u45b42e35c86k40ý 3727144940478

Morčata jsou náhodou dobrá.

V Evropě se pravděpodobně v restauracích nevyskytují, ale v Mexiku není problém.

+3/−2
3.4.2016 15:30
Foto

J97i78ř55í 45R34o95h18a82n 5934478127495

Já jsem byl na Slovensku, a tam mají běžně morčacie mäso na jídelním lístku. Doporučuji, bylo moc dobré ;-D

+11/−1
3.4.2016 17:07

J20a76n54a 17S68t71e76h79l60í56k56o77v63á 2989670850736

;-D

+1/0
3.4.2016 19:51
Foto

P28e62t31r 86P79r60o21c19h66á87z50k26a 3132276222294

Nemohu si pomoc, ale nejspíš bych se poblil a to nejsem žádná citlivka....Rv

+16/0
3.4.2016 14:34

M64a80r79i70á11n 37B24e85d50n32á76r80i34k 9381311180758

Pane procházko, to je OK, já málem byl už i z nadpisu. Přečtení jsem si odložil o 2 hodiny, abych nevyvrhl oběd.

+3/0
3.4.2016 15:42
Foto

P83e80t61r 39P26r42o96c12h83á35z63k57a 3382436582574

:-)

0/0
4.4.2016 18:43

K73a12r15e92l 56J61a93n71k93ů 1194886427854

Proti gustu ... ale radeji vylizuju pekac. ;-D

+3/0
3.4.2016 14:26

Z63d21e94n93ě51k 38D47u53b93e48c47k82ý 3687264110608

I týden nemytý. ?

:-)

+2/0
3.4.2016 15:31

K38a22r87e28l 32J59a36n25k25ů 1284326867884

Mmmm nivový. ;-D

0/0
3.4.2016 21:50

R45a16d52i64m 25S30i23m67u63n86e15k 2200140796624

no nevím.. asi bych si odpustil tu pochoutku, kdybych věděl, že je to za cenu, že se malé kuře/kachně vaří za živa... jeho několikaminutové utrpení proti mému nejistému pochutnání... uskromním se

+13/−2
3.4.2016 13:42

V67i20k87t44o91r 21W64o96l10f 8232628133846

A to nevíte, že třeba taková nosnice ve velkochovu kvůli vajíčkám prochází utrpením od začátku do konce, tedy rok až dva.

+1/−1
3.4.2016 16:20

Z79u78z32a15n60a 63K57r41e93j28č52o95v86á 7911739345820

My máme vejce domácí a naše nosnice se rozhodně netváří, že by trpěly :-)

0/0
3.4.2016 18:28

R18a28d79i72m 56S14i40m86u93n77e79k 2190520506614

to že jsou většinou slepici chovány v hrozných podmínkách je jedná věc, a to že si necháte zaživa uvařit mládě je věc druhá

+1/0
3.4.2016 21:48

J26i38ř87í 84F63o98g59e49l 2310301726902

A vedle by zachraňovali staré slepice.:-P

+5/0
3.4.2016 8:05

T44o47m15a28s 90A71u27g15u44s32t21y32n 6737916281650

Měl jsem, bylo to dobré R^

+4/−4
3.4.2016 6:55

P85e77t32r 51Z76a89j78i57c 5149880694829

Asi zůstanu u vejce natvrdo nebo namekko

+13/0
3.4.2016 6:50

J57a78k58u52b 82N22o94v48á88k 8580883460342

Tak to bych nedal.

+25/0
3.4.2016 1:34

Z27d93e27n65e20k 71B80o93h62a53c97e31k 1248537677569

Kachni je lepsi. Neni to takovy "polystyren". A tusim ze tak 28/29 den.

+2/−5
3.4.2016 0:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.