Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně jihovýchodní Asie, jeho konzumace je však pro Evropana výzvou. Přitom je to jen trochu jiné vejce na tvrdo. Má pouze výraznou masitou příchuť. Obsahuje totiž částečně vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J58i74ř13í 89K94v17ě33š 1483486302431

Mami, to vejce je nějaký divný! - Mlč a jez! - A zobáček musím taky? :-)

+2/0
4.4.2016 23:30
Foto

P50a90v88e35l 96M42a32r24t68i69n97e33k 9905385601633

Zase takovy zazrak gastronomie to neni. Nic moc.Vickrat to uz nemusim.

0/0
3.4.2016 23:04

J47a54n 36N51o98v83á78k 7105584888687

kdyby to dali o dva dny dřív tak bych se i zasmál

0/0
3.4.2016 18:00

V49ě12r24a 63B83e59n77o30v94á 9309530263

Proti gustu - ale není nad českou kuchyni, z toho balutu bych jistě dostala střevní problémy, pokud bych to vůbec dostala do sebe - ale to nehrozí

0/0
3.4.2016 17:04

O55t63a14k93a63r 59N50ě22m60e43c52k85ý 3924220789447

Velebnosti, jdu blejt.

+9/0
3.4.2016 16:11

L65u22c87i76e 17H73á82n22o54v15á 4230727224177

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

+9/−7
3.4.2016 15:08

V65i43k92t38o79r 86W93o89l24f 8492178763176

Vážně doufám, že jste veganka, jinak byste neměla právo něco takového říkat.

+4/−2
3.4.2016 16:16

K15a58t37e70ř71i80n43a 64S81v41o75b19o81d79o91v49á 4570467779989

Na to nemusím být vegan, aby se mi nelíbil způsob zabití zvířete, které hodlám sníst.

+9/0
3.4.2016 16:54

M53i77c19h92a64l 41H90o49r75a96k 2484695407652

Plácáte nesmysly, nikdo tu nekritizuje zabití zvířete jako takové, ale zůsob, už to chápete nebo ještě furt nevíte, která bije ?;-)

0/0
3.4.2016 20:20

J77a62n26a 44S51t90e78h52l82í11k26o29v97á 2179110490656

jako souhlas, ale už jste z těch imigrantů asi také trochu mimo ;-)

0/−2
3.4.2016 19:51

M13i38c76h63a36l 49H44o15r39a89k 2924885837922

Jsem asi hodně natvrdlý, ale můžete mi vysvětlit jak tohle souvisí s nějakými imigranty ?;-D

+1/0
3.4.2016 20:21

J16a77n26a 12S39t32e23h94l85í30k10o93v17á 2759450430836

Záměrně, cíleně trápit kvůli žrádlu zvířata? A až takhle extrémně? Kdo se k něčemu takovému dobrovolně sníží je pro mě bezcenná havěť. A my to vítáme s otevřenou náručí a říkáme tomu kulturní obohacení. Za pár let tu máme zase středověk.

.. poslední dvě věty ;-)

+2/−1
3.4.2016 20:24

R47o35l41a44n40d62o 11A50r22i81a38s 7228119847630

PErpetuum Mobile v hlavě redaktora , cituji "

S tím, že je maso bohatší na kalorie než vejce, vám ji doporučí každý asijský pouliční výživový specialista."

To by mě teda fakt zajímmalo, jak by se do uzavřeného vejce dostalo více kalorií, než z přítomného obsahu...Savtá prostoto, nyní už chápu jaký druh lidí si půjčuje u Cofidisu...

+22/−2
3.4.2016 14:53

V97i18k20t50o80r 14W71o27l52f 8182518563626

To ale není chyba redaktora, ale pouličních výživových specialistů :).

A teď kdo je natvrdlý? :D

+7/0
3.4.2016 16:18

R41u42d68o69l94f 15D55o62v52i57č74í25n 1259606265492

Rovnako vznik hmoty (v podobe vápniku) z ničoho:

„Balut je navíc také úžasným zdrojem vápníku, protože konzumujete celý obsah vejce, včetně měkkých kostiček.“

To embryo akože „nasáva“ vápnik aj zo škrupiny?

+1/0
3.4.2016 16:33

A83l82e84š 45Z46e95l98i64n94k62a 1784752186

Budete se divit, ale ano.

"The shell is the primary source of calcium for the developing chick embryo (Johnston & Comar, 1955). The dissolution of minerals from the shell to be used by the embryo seems to be facilitated by the acid produced by the cells of the chorioallantoic membrane (Leeson & Leeson, 1963). "

+1/0
3.4.2016 16:45

R87u36d87o16l47f 18D79o23v68i26č94í38n 1109556595442

Dík, to som fakt netušil. :-)

+2/0
3.4.2016 21:00

M34a65r52e54k 76Š67e34s66t20á25k 4455421136731

Vzhledem k tomu, že skořápky jsou propustné (kvůli dýchání), tak to tak klidně být může. Navíc díky chemickým přeměnám si myslím, že pro člověka skutečně může být výživnější. Ale to by musel říci spíše nějaký biochemik.

+1/0
3.4.2016 17:06

A42l36e79š 54Z63e31l86i19n76k52a 1464362246

Samozřejmě ke změnám dochází, ale nejspíš ne takto na úrovni kalorií, ty se naopak budou spalovat v průběhu tvorby embrya.

Samotné vejce má skvělou biologickou využitelnost bílkovin i obsah esenciálních aminokyselin. V tomto už zárodek asi vyšší obsah neposkytne. Můžou tam být nějaké dobré růstové faktory ovšem co s nimi udělá 20 minut varu to netuším.

0/0
3.4.2016 18:16

J65a88k16u46b 50R49o30u69s 3953360304402

Já jsem tedy dalek toho, abych se zastával redaktora idnesu, ale tentokrát má pravdu. To, že ty něco nechápeš, neznamená, že je to tak nemůže být. Rostlina má také jinou výživovou hodnotu než semínko, ze které vyrostla, víme?

+1/−1
3.4.2016 18:06

J29a11n 31D94u31d71e46k 2200932837683

Tohle a morčata bych fakt nejedl

+4/−1
3.4.2016 14:38

Z58d54e90n38ě57k 25D88u10b18e49c53k68ý 3767144780948

Morčata jsou náhodou dobrá.

V Evropě se pravděpodobně v restauracích nevyskytují, ale v Mexiku není problém.

+3/−2
3.4.2016 15:30
Foto

J92i81ř14í 45R98o58h23a44n 5294648247545

Já jsem byl na Slovensku, a tam mají běžně morčacie mäso na jídelním lístku. Doporučuji, bylo moc dobré ;-D

+11/−1
3.4.2016 17:07

J79a10n26a 30S80t30e57h90l58í21k72o54v17á 2359210900756

;-D

+1/0
3.4.2016 19:51
Foto

P42e53t90r 52P75r52o37c89h48á68z98k41a 3562186912114

Nemohu si pomoc, ale nejspíš bych se poblil a to nejsem žádná citlivka....Rv

+16/0
3.4.2016 14:34

M43a29r18i33á32n 86B56e55d86n45á81r19i59k 9371731470328

Pane procházko, to je OK, já málem byl už i z nadpisu. Přečtení jsem si odložil o 2 hodiny, abych nevyvrhl oběd.

+3/0
3.4.2016 15:42
Foto

P67e86t20r 33P11r14o56c87h39á42z60k57a 3592126122794

:-)

0/0
4.4.2016 18:43

K53a72r16e13l 66J52a54n96k44ů 1654396697284

Proti gustu ... ale radeji vylizuju pekac. ;-D

+3/0
3.4.2016 14:26

Z39d20e94n61ě18k 87D30u80b77e41c25k60ý 3457924540948

I týden nemytý. ?

:-)

+2/0
3.4.2016 15:31

K97a36r43e79l 38J16a64n66k43ů 1654246427234

Mmmm nivový. ;-D

0/0
3.4.2016 21:50

R87a45d73i85m 69S10i32m65u95n50e24k 2810970756404

no nevím.. asi bych si odpustil tu pochoutku, kdybych věděl, že je to za cenu, že se malé kuře/kachně vaří za živa... jeho několikaminutové utrpení proti mému nejistému pochutnání... uskromním se

+13/−2
3.4.2016 13:42

V90i51k31t59o98r 11W45o38l95f 8892888333556

A to nevíte, že třeba taková nosnice ve velkochovu kvůli vajíčkám prochází utrpením od začátku do konce, tedy rok až dva.

+1/−1
3.4.2016 16:20

Z37u28z52a73n86a 67K88r95e50j74č74o91v32á 7391129855280

My máme vejce domácí a naše nosnice se rozhodně netváří, že by trpěly :-)

0/0
3.4.2016 18:28

R96a40d40i33m 74S90i44m63u42n21e52k 2170760946794

to že jsou většinou slepici chovány v hrozných podmínkách je jedná věc, a to že si necháte zaživa uvařit mládě je věc druhá

+1/0
3.4.2016 21:48

J75i75ř37í 76F96o50g93e39l 2850441496762

A vedle by zachraňovali staré slepice.:-P

+5/0
3.4.2016 8:05

T55o66m76a71s 43A51u76g91u58s92t31y62n 6367186191540

Měl jsem, bylo to dobré R^

+4/−4
3.4.2016 6:55

P56e46t87r 73Z78a94j26i55c 5129340874779

Asi zůstanu u vejce natvrdo nebo namekko

+13/0
3.4.2016 6:50

J13a10k53u87b 35N23o87v95á65k 8490183640982

Tak to bych nedal.

+25/0
3.4.2016 1:34

Z13d31e81n54e74k 50B87o40h49a82c49e56k 1758977597509

Kachni je lepsi. Neni to takovy "polystyren". A tusim ze tak 28/29 den.

+2/−5
3.4.2016 0:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.