Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R24o15m71a97n 48D20o71r25s20k93ý 1876704270268

"Pro jednoho stravnika pocitejte s tremi hlodavci na porci" coze ? Tri sviste jako jedna porce ? Vzdyt to zvire ma pul metru. To je jak snist tri kraliky ...

+1/0
26.7.2016 11:38

J50i72ř43í 26F83o34g33e36l 2950761426782

Vycpané kozy a ještě chlupaté - to bych asi nedal.:-P;-);-D

+1/0
30.5.2016 7:48
Foto

P71a21v40e11l 77M48a12r87t79i39n87e63k 9925365331823

Dal bych si.

+1/0
29.5.2016 20:48

J67i60n18d79ř56i29š84k74a 58B86u43r73g53e86r19o93v64á 3695484608845

No, já bych si to nedala. Věřte nebo ne, pracovala jsem jako pokojská na Kolejích v Poděbradech. Přijeli studenti z Mongolska, okukovali vypnutou lednici a cože to je? Tak jsem jim řekla, že se tam ukládá jídlo. Byli spokojeni. Následující den šli do školy a já uklízela a všimla si, že lednici nezapli. Otevřu ji a byly tam všelijaké nádoby s vodou a v nich máslo, sýry, ovoce. Tak jsem instrukce musela doplnit o možnosti elektrického chlazení.:-)))

+3/0
29.5.2016 20:26

M18i26c48h67a38e45l 21K83o78u33t56e10c50k67ý 3455680626

Zavedl bych to povinně v českých restauracích. Hned by tady začali být všichni vegetariány.

+2/−23
29.5.2016 9:31

J31a51k35u64b 52S89ú15k38e43n91í30k 3922986324877

Proč myslíte? Není to o nic extrémnější než obyčejná česká zabijačka. A že má výsledek jiný tvar, no bóže.

+20/0
29.5.2016 9:45

J71i97ř59í 43Z68ý21k27a 9839733901790

tohle mi nepřijde nijak extrémní. Poražené zvíře se tepelně upraví a pak zkonzumuje. Že tu tepelnou úpravu dělají jinak ...

+20/0
29.5.2016 13:23

P62a85v72e13l 28H73e35k 8127476953341

che che

0/−1
29.5.2016 13:51

A29l64e35š 43J39í94l52e90k 7901782106688

Víte co je zajímavé? Že vegetariáni se prakticky NEVYSKYTUJÍ v zemích s nedostatkem potravy. On totiž takový křovák když má hlad, tak si nemůže vybírat a musí sníst COKOLIV aby přežil. Zato tam kde je nadbytek a lidé si nemusí svoji večeři lovit, tak tam se vymýšlí.... Jinak i Indové JEDÍ maso (nejedí hovězí), Asiaté obecně (hlavně Číňani) sní téměř COKOLIV, seveřané jedí ryby, atd. Ostatně ani naši nejbližší příbuzní - lidoopi, žijící ve volné přírodě nepohrdnou kouskem masa v podobě např. termitů, nebo různých červíků, nebo dokonce i nějakou menší opicí (ovšem tam jde pravděpodobně o něco více než jen o "jídlo" Dělají to tuším šimpanzi kteří někdy, snad z nudy loví malé opice).

+2/0
8.6.2016 12:52

T37i51b18o11r 98V50i14z67v61a73r72y 9364284643405

Mongolu žije ve městech polovina...neřekl bych menšina.

+1/0
29.5.2016 6:55
Foto

R72i55c66h95a84r90d 47P78o93l18á34š81e32k 9404823980109

většina

+1/0
29.5.2016 6:58
Foto

R62i26c44h60a20r72d 36P60o42l38á72š54e91k 9984253730639

Pečení nad ohněm je ta ideální varianta, ale obávám se, častější varianta je pečení letlampou. Takovej tarbagán, nebo vlk (většinou je to nějaký pes) to jsou taky lahůdky.

+8/0
29.5.2016 1:18

D78a44n33i82e25l 77M89a71c23á92k 2739684816361

U kozy bych si letlampu dokázal představit, ale u ovce už tedy ne. Rád bych to viděl na vlastní oči, nedokážu si totiž představit, že ty kameny z toho nevypadnou.

0/0
29.5.2016 6:33
Foto

R78i73c72h73a11r29d 78P62o82l40á44š52e62k 9744333120189

to zvíře má díru jen v krku a tu ještě stáhnou rezatým drátem :-)

+1/0
29.5.2016 6:57

D19a18n67i60e47l 75M26a47c48á54k 2889954796611

To jsem z článku vyčetl také, ale maso při tepelné úpravě měkne a jestli ho vykostí, tak to nemá co držet pohromadě. Ono ani s těmi kostmi.Ovšem jestli myslíte, že to celé ještě omotají drátem, tak pak ano. :-)

Prostě mi to nesedí, asi na něco důležitého zapomněli při přepisu článku. Jestli on to nebyl tak trochu překladatelský oříšek ;-D

0/0
29.5.2016 9:50
Foto

R91i60c11h92a79r28d 34P23o53l84á26š60e91k 9474713250259

Já si to nemyslím, viděl jsem to na vlastní oči a hlavně ta kůže se speče na škvarek a je jako kámen.

+4/0
29.5.2016 10:48

D47a21n83i64e59l 24M75a40c97á55k 2369624746891

Ok, věřím Vám :-)

A měl jste možnost takhle upravenou ovci nebo kozu ochutnat, jaké to bylo?

0/0
29.5.2016 11:13
Foto

R66i13c78h51a91r60d 80P53o82l83á94š63e82k 9444863820779

Jedl jsem tarbagána (to je svišť), ale ta chuť není nic speciálního, je to vlastně udušené ve vlastní šťávě a jelikož tam není koření tak je to vlastně čistá chuť masa.

Zajímavé je to, že když skončí ta příprava, tak se do toho píchne a vyteče z toho vlastně polívka. Ne každý na to má žaludek.

My měli ovci s trochu jiným postupem přípravy, nasekala se na kusy, strčila do konve od mléka, proložila se horkými kameny, zavíkovala a postavila na oheň. Nebylo to špatné.

+8/0
29.5.2016 11:45

D74a32n38i50e83l 94M95a41c46á35k 2619814726971

Zajímavé, děkuji. :-)

+4/0
29.5.2016 13:02

P60a77v93e59l 56H23e94k 8797636433931

https://www.youtube.com/watch?v=lK5HTqP9LT8

+1/0
29.5.2016 13:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.