Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R59o79m10a81n 52D24o71r42s87k43ý 1446334880158

"Pro jednoho stravnika pocitejte s tremi hlodavci na porci" coze ? Tri sviste jako jedna porce ? Vzdyt to zvire ma pul metru. To je jak snist tri kraliky ...

+1/0
26.7.2016 11:38

J20i23ř26í 68F81o14g53e31l 2240331196252

Vycpané kozy a ještě chlupaté - to bych asi nedal.:-P;-);-D

+1/0
30.5.2016 7:48
Foto

P50a35v65e77l 38M37a81r16t29i69n80e69k 9365305901233

Dal bych si.

+1/0
29.5.2016 20:48

J60i86n61d77ř93i28š25k54a 23B33u60r10g84e31r51o28v74á 3335544898725

No, já bych si to nedala. Věřte nebo ne, pracovala jsem jako pokojská na Kolejích v Poděbradech. Přijeli studenti z Mongolska, okukovali vypnutou lednici a cože to je? Tak jsem jim řekla, že se tam ukládá jídlo. Byli spokojeni. Následující den šli do školy a já uklízela a všimla si, že lednici nezapli. Otevřu ji a byly tam všelijaké nádoby s vodou a v nich máslo, sýry, ovoce. Tak jsem instrukce musela doplnit o možnosti elektrického chlazení.:-)))

+3/0
29.5.2016 20:26

M60i23c53h20a37e27l 58K44o31u49t65e59c39k97ý 3625320336

Zavedl bych to povinně v českých restauracích. Hned by tady začali být všichni vegetariány.

+2/−23
29.5.2016 9:31

J93a98k17u89b 54S83ú47k19e54n16í25k 3692416184707

Proč myslíte? Není to o nic extrémnější než obyčejná česká zabijačka. A že má výsledek jiný tvar, no bóže.

+20/0
29.5.2016 9:45

J55i90ř21í 30Z12ý48k95a 9659923311290

tohle mi nepřijde nijak extrémní. Poražené zvíře se tepelně upraví a pak zkonzumuje. Že tu tepelnou úpravu dělají jinak ...

+20/0
29.5.2016 13:23

P33a53v20e40l 46H14e19k 8307276383291

che che

0/−1
29.5.2016 13:51

A40l52e51š 96J29í26l96e56k 7951352826728

Víte co je zajímavé? Že vegetariáni se prakticky NEVYSKYTUJÍ v zemích s nedostatkem potravy. On totiž takový křovák když má hlad, tak si nemůže vybírat a musí sníst COKOLIV aby přežil. Zato tam kde je nadbytek a lidé si nemusí svoji večeři lovit, tak tam se vymýšlí.... Jinak i Indové JEDÍ maso (nejedí hovězí), Asiaté obecně (hlavně Číňani) sní téměř COKOLIV, seveřané jedí ryby, atd. Ostatně ani naši nejbližší příbuzní - lidoopi, žijící ve volné přírodě nepohrdnou kouskem masa v podobě např. termitů, nebo různých červíků, nebo dokonce i nějakou menší opicí (ovšem tam jde pravděpodobně o něco více než jen o "jídlo" Dělají to tuším šimpanzi kteří někdy, snad z nudy loví malé opice).

+2/0
8.6.2016 12:52

T37i19b74o19r 21V92i56z94v97a69r37y 9544274773115

Mongolu žije ve městech polovina...neřekl bych menšina.

+1/0
29.5.2016 6:55
Foto

R63i28c50h25a20r24d 59P64o37l56á73š38e31k 9564803380729

většina

+1/0
29.5.2016 6:58
Foto

R38i55c49h12a91r85d 40P28o62l20á78š25e42k 9374473640879

Pečení nad ohněm je ta ideální varianta, ale obávám se, častější varianta je pečení letlampou. Takovej tarbagán, nebo vlk (většinou je to nějaký pes) to jsou taky lahůdky.

+8/0
29.5.2016 1:18

D49a82n66i14e36l 90M98a45c45á62k 2719894646181

U kozy bych si letlampu dokázal představit, ale u ovce už tedy ne. Rád bych to viděl na vlastní oči, nedokážu si totiž představit, že ty kameny z toho nevypadnou.

0/0
29.5.2016 6:33
Foto

R66i51c73h44a48r61d 68P36o79l85á36š69e40k 9924593100659

to zvíře má díru jen v krku a tu ještě stáhnou rezatým drátem :-)

+1/0
29.5.2016 6:57

D73a91n84i92e19l 47M18a30c87á97k 2379564476781

To jsem z článku vyčetl také, ale maso při tepelné úpravě měkne a jestli ho vykostí, tak to nemá co držet pohromadě. Ono ani s těmi kostmi.Ovšem jestli myslíte, že to celé ještě omotají drátem, tak pak ano. :-)

Prostě mi to nesedí, asi na něco důležitého zapomněli při přepisu článku. Jestli on to nebyl tak trochu překladatelský oříšek ;-D

0/0
29.5.2016 9:50
Foto

R58i35c39h91a88r71d 95P54o14l87á83š18e73k 9294433800609

Já si to nemyslím, viděl jsem to na vlastní oči a hlavně ta kůže se speče na škvarek a je jako kámen.

+4/0
29.5.2016 10:48

D37a25n74i72e61l 17M69a87c91á48k 2149554726961

Ok, věřím Vám :-)

A měl jste možnost takhle upravenou ovci nebo kozu ochutnat, jaké to bylo?

0/0
29.5.2016 11:13
Foto

R40i35c80h48a85r32d 28P40o66l84á22š64e69k 9284453850109

Jedl jsem tarbagána (to je svišť), ale ta chuť není nic speciálního, je to vlastně udušené ve vlastní šťávě a jelikož tam není koření tak je to vlastně čistá chuť masa.

Zajímavé je to, že když skončí ta příprava, tak se do toho píchne a vyteče z toho vlastně polívka. Ne každý na to má žaludek.

My měli ovci s trochu jiným postupem přípravy, nasekala se na kusy, strčila do konve od mléka, proložila se horkými kameny, zavíkovala a postavila na oheň. Nebylo to špatné.

+8/0
29.5.2016 11:45

D59a10n15i88e51l 91M16a61c94á13k 2219504856721

Zajímavé, děkuji. :-)

+4/0
29.5.2016 13:02

P35a73v30e98l 95H18e58k 8247446733361

https://www.youtube.com/watch?v=lK5HTqP9LT8

+1/0
29.5.2016 13:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.