Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R41o41m75a21n 84D49o29r80s35k51ý 1706834550288

"Pro jednoho stravnika pocitejte s tremi hlodavci na porci" coze ? Tri sviste jako jedna porce ? Vzdyt to zvire ma pul metru. To je jak snist tri kraliky ...

+1/0
26.7.2016 11:38

J23i25ř41í 43F34o29g46e64l 2120951846342

Vycpané kozy a ještě chlupaté - to bych asi nedal.:-P;-);-D

+1/0
30.5.2016 7:48
Foto

P63a57v57e30l 82M24a24r74t56i45n21e22k 9635205101393

Dal bych si.

+1/0
29.5.2016 20:48

J77i93n41d26ř94i97š78k60a 54B41u48r27g94e75r73o25v10á 3255644338775

No, já bych si to nedala. Věřte nebo ne, pracovala jsem jako pokojská na Kolejích v Poděbradech. Přijeli studenti z Mongolska, okukovali vypnutou lednici a cože to je? Tak jsem jim řekla, že se tam ukládá jídlo. Byli spokojeni. Následující den šli do školy a já uklízela a všimla si, že lednici nezapli. Otevřu ji a byly tam všelijaké nádoby s vodou a v nich máslo, sýry, ovoce. Tak jsem instrukce musela doplnit o možnosti elektrického chlazení.:-)))

+3/0
29.5.2016 20:26

M30i87c69h41a53e20l 77K14o29u78t23e29c16k86ý 3185630676

Zavedl bych to povinně v českých restauracích. Hned by tady začali být všichni vegetariány.

+2/−23
29.5.2016 9:31

J38a65k77u95b 75S51ú75k95e79n80í70k 3942226484547

Proč myslíte? Není to o nic extrémnější než obyčejná česká zabijačka. A že má výsledek jiný tvar, no bóže.

+20/0
29.5.2016 9:45

J75i61ř56í 15Z71ý84k51a 9879113561350

tohle mi nepřijde nijak extrémní. Poražené zvíře se tepelně upraví a pak zkonzumuje. Že tu tepelnou úpravu dělají jinak ...

+20/0
29.5.2016 13:23

P61a34v96e87l 87H65e60k 8417866983541

che che

0/−1
29.5.2016 13:51

A80l54e46š 93J44í73l38e17k 7181162406688

Víte co je zajímavé? Že vegetariáni se prakticky NEVYSKYTUJÍ v zemích s nedostatkem potravy. On totiž takový křovák když má hlad, tak si nemůže vybírat a musí sníst COKOLIV aby přežil. Zato tam kde je nadbytek a lidé si nemusí svoji večeři lovit, tak tam se vymýšlí.... Jinak i Indové JEDÍ maso (nejedí hovězí), Asiaté obecně (hlavně Číňani) sní téměř COKOLIV, seveřané jedí ryby, atd. Ostatně ani naši nejbližší příbuzní - lidoopi, žijící ve volné přírodě nepohrdnou kouskem masa v podobě např. termitů, nebo různých červíků, nebo dokonce i nějakou menší opicí (ovšem tam jde pravděpodobně o něco více než jen o "jídlo" Dělají to tuším šimpanzi kteří někdy, snad z nudy loví malé opice).

+2/0
8.6.2016 12:52

T52i54b40o12r 91V82i86z76v76a48r50y 9884514973905

Mongolu žije ve městech polovina...neřekl bych menšina.

+1/0
29.5.2016 6:55
Foto

R91i14c44h80a60r55d 31P79o11l68á77š49e76k 9584923480289

většina

+1/0
29.5.2016 6:58
Foto

R31i64c53h43a57r63d 68P57o10l31á77š42e14k 9564523450829

Pečení nad ohněm je ta ideální varianta, ale obávám se, častější varianta je pečení letlampou. Takovej tarbagán, nebo vlk (většinou je to nějaký pes) to jsou taky lahůdky.

+8/0
29.5.2016 1:18

D46a13n72i35e78l 23M31a73c39á42k 2249434196281

U kozy bych si letlampu dokázal představit, ale u ovce už tedy ne. Rád bych to viděl na vlastní oči, nedokážu si totiž představit, že ty kameny z toho nevypadnou.

0/0
29.5.2016 6:33
Foto

R10i31c66h85a53r56d 44P50o74l32á60š34e53k 9474953210359

to zvíře má díru jen v krku a tu ještě stáhnou rezatým drátem :-)

+1/0
29.5.2016 6:57

D13a93n22i89e74l 91M52a51c32á69k 2289304546231

To jsem z článku vyčetl také, ale maso při tepelné úpravě měkne a jestli ho vykostí, tak to nemá co držet pohromadě. Ono ani s těmi kostmi.Ovšem jestli myslíte, že to celé ještě omotají drátem, tak pak ano. :-)

Prostě mi to nesedí, asi na něco důležitého zapomněli při přepisu článku. Jestli on to nebyl tak trochu překladatelský oříšek ;-D

0/0
29.5.2016 9:50
Foto

R89i12c93h41a81r88d 65P90o35l11á61š97e12k 9274873770359

Já si to nemyslím, viděl jsem to na vlastní oči a hlavně ta kůže se speče na škvarek a je jako kámen.

+4/0
29.5.2016 10:48

D42a30n87i39e24l 16M92a34c38á24k 2439314866261

Ok, věřím Vám :-)

A měl jste možnost takhle upravenou ovci nebo kozu ochutnat, jaké to bylo?

0/0
29.5.2016 11:13
Foto

R29i30c18h69a31r59d 15P23o32l68á21š68e20k 9374763890349

Jedl jsem tarbagána (to je svišť), ale ta chuť není nic speciálního, je to vlastně udušené ve vlastní šťávě a jelikož tam není koření tak je to vlastně čistá chuť masa.

Zajímavé je to, že když skončí ta příprava, tak se do toho píchne a vyteče z toho vlastně polívka. Ne každý na to má žaludek.

My měli ovci s trochu jiným postupem přípravy, nasekala se na kusy, strčila do konve od mléka, proložila se horkými kameny, zavíkovala a postavila na oheň. Nebylo to špatné.

+8/0
29.5.2016 11:45

D62a53n43i85e98l 65M83a74c95á10k 2179534746311

Zajímavé, děkuji. :-)

+4/0
29.5.2016 13:02

P69a47v84e42l 76H92e57k 8667286303281

https://www.youtube.com/watch?v=lK5HTqP9LT8

+1/0
29.5.2016 13:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.