Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Exotická gastronomie: koza se vycpe žhavými kameny a peče zevnitř

Mongolská kuchyně je praktická a prostá. Vybrousil ji tak kočovný život. Trávíte-li většinu času putováním pod širým nebem, nemáte příliš možností zabývat se pilováním kulinářského umění. Dokladem účelnosti tamní gastronomie je slavnostní pokrm boodog.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R69o66m78a64n 64D63o23r28s33k73ý 1526194740198

"Pro jednoho stravnika pocitejte s tremi hlodavci na porci" coze ? Tri sviste jako jedna porce ? Vzdyt to zvire ma pul metru. To je jak snist tri kraliky ...

+1/0
26.7.2016 11:38

J57i92ř22í 45F14o55g73e80l 2720891616522

Vycpané kozy a ještě chlupaté - to bych asi nedal.:-P;-);-D

+1/0
30.5.2016 7:48
Foto

P34a27v67e57l 36M21a15r90t77i65n82e61k 9475645291183

Dal bych si.

+1/0
29.5.2016 20:48

J19i25n42d40ř60i48š36k82a 63B48u79r53g25e87r92o87v13á 3215394958605

No, já bych si to nedala. Věřte nebo ne, pracovala jsem jako pokojská na Kolejích v Poděbradech. Přijeli studenti z Mongolska, okukovali vypnutou lednici a cože to je? Tak jsem jim řekla, že se tam ukládá jídlo. Byli spokojeni. Následující den šli do školy a já uklízela a všimla si, že lednici nezapli. Otevřu ji a byly tam všelijaké nádoby s vodou a v nich máslo, sýry, ovoce. Tak jsem instrukce musela doplnit o možnosti elektrického chlazení.:-)))

+3/0
29.5.2016 20:26

M75i46c40h13a82e41l 91K20o60u97t48e36c65k70ý 3575560306

Zavedl bych to povinně v českých restauracích. Hned by tady začali být všichni vegetariány.

+2/−23
29.5.2016 9:31

J90a85k89u83b 92S86ú40k61e75n88í71k 3932576354357

Proč myslíte? Není to o nic extrémnější než obyčejná česká zabijačka. A že má výsledek jiný tvar, no bóže.

+20/0
29.5.2016 9:45

J32i57ř43í 77Z11ý37k77a 9169433711130

tohle mi nepřijde nijak extrémní. Poražené zvíře se tepelně upraví a pak zkonzumuje. Že tu tepelnou úpravu dělají jinak ...

+20/0
29.5.2016 13:23

P50a41v26e59l 27H45e40k 8817306523151

che che

0/−1
29.5.2016 13:51

A75l81e59š 10J50í16l51e30k 7261122716238

Víte co je zajímavé? Že vegetariáni se prakticky NEVYSKYTUJÍ v zemích s nedostatkem potravy. On totiž takový křovák když má hlad, tak si nemůže vybírat a musí sníst COKOLIV aby přežil. Zato tam kde je nadbytek a lidé si nemusí svoji večeři lovit, tak tam se vymýšlí.... Jinak i Indové JEDÍ maso (nejedí hovězí), Asiaté obecně (hlavně Číňani) sní téměř COKOLIV, seveřané jedí ryby, atd. Ostatně ani naši nejbližší příbuzní - lidoopi, žijící ve volné přírodě nepohrdnou kouskem masa v podobě např. termitů, nebo různých červíků, nebo dokonce i nějakou menší opicí (ovšem tam jde pravděpodobně o něco více než jen o "jídlo" Dělají to tuším šimpanzi kteří někdy, snad z nudy loví malé opice).

+2/0
8.6.2016 12:52

T17i37b78o55r 92V23i78z56v22a89r46y 9984444253715

Mongolu žije ve městech polovina...neřekl bych menšina.

+1/0
29.5.2016 6:55
Foto

R36i62c75h15a81r26d 80P60o28l11á85š70e63k 9234553100779

většina

+1/0
29.5.2016 6:58
Foto

R22i51c89h65a84r88d 16P73o58l63á91š22e11k 9154903790939

Pečení nad ohněm je ta ideální varianta, ale obávám se, častější varianta je pečení letlampou. Takovej tarbagán, nebo vlk (většinou je to nějaký pes) to jsou taky lahůdky.

+8/0
29.5.2016 1:18

D63a36n66i40e86l 36M75a60c53á16k 2529244436661

U kozy bych si letlampu dokázal představit, ale u ovce už tedy ne. Rád bych to viděl na vlastní oči, nedokážu si totiž představit, že ty kameny z toho nevypadnou.

0/0
29.5.2016 6:33
Foto

R89i68c80h32a73r81d 69P76o85l97á17š67e26k 9684153980799

to zvíře má díru jen v krku a tu ještě stáhnou rezatým drátem :-)

+1/0
29.5.2016 6:57

D79a83n28i90e73l 20M86a35c25á23k 2159404816631

To jsem z článku vyčetl také, ale maso při tepelné úpravě měkne a jestli ho vykostí, tak to nemá co držet pohromadě. Ono ani s těmi kostmi.Ovšem jestli myslíte, že to celé ještě omotají drátem, tak pak ano. :-)

Prostě mi to nesedí, asi na něco důležitého zapomněli při přepisu článku. Jestli on to nebyl tak trochu překladatelský oříšek ;-D

0/0
29.5.2016 9:50
Foto

R58i25c96h12a53r30d 82P27o97l33á85š49e67k 9324293190179

Já si to nemyslím, viděl jsem to na vlastní oči a hlavně ta kůže se speče na škvarek a je jako kámen.

+4/0
29.5.2016 10:48

D54a53n36i72e40l 24M74a26c57á92k 2969574676641

Ok, věřím Vám :-)

A měl jste možnost takhle upravenou ovci nebo kozu ochutnat, jaké to bylo?

0/0
29.5.2016 11:13
Foto

R45i13c44h58a52r28d 66P60o78l96á61š84e94k 9154333510639

Jedl jsem tarbagána (to je svišť), ale ta chuť není nic speciálního, je to vlastně udušené ve vlastní šťávě a jelikož tam není koření tak je to vlastně čistá chuť masa.

Zajímavé je to, že když skončí ta příprava, tak se do toho píchne a vyteče z toho vlastně polívka. Ne každý na to má žaludek.

My měli ovci s trochu jiným postupem přípravy, nasekala se na kusy, strčila do konve od mléka, proložila se horkými kameny, zavíkovala a postavila na oheň. Nebylo to špatné.

+8/0
29.5.2016 11:45

D16a15n16i59e86l 55M89a28c10á32k 2849954366851

Zajímavé, děkuji. :-)

+4/0
29.5.2016 13:02

P68a40v68e49l 45H33e73k 8757896493921

https://www.youtube.com/watch?v=lK5HTqP9LT8

+1/0
29.5.2016 13:52







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.