Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J83i64ř14í 38D72u66š40e80k 8972951371903

Já sám bych to asi nejedl, ale lidi si musí uvědomit že ve volné přírodě predátor nebo zkoumat jestli je tele dost staré. Naopak na ně zaútočí cíleně pro jejich slabost. V přirodě je přirozené že zvířata zemřou jako potrava pro druhé a jestli je něco nepřirozené tak je to aby tvor zemřel stářím jako domácí mazlíček.

0/0
4.7.2016 13:46

P62e45t66r 85F22r19ý47d65e22k 7809441739623

Chinchulin, lechon, to prece neni zadna extremni gastronomie...

+2/0
23.6.2016 15:58

D33u98š14a54n 18R61a58j15n57i98n97e48c 4854392213331

To sa mi iba zdá , alebo to myslíte úplne vážne ?

Zabijamie teliat na mäso je tu odjakživa . telacie mäso je maximálne dietné !

To sa nezabíjavú telce jednodňové ako sa zabíjajú nalé ovce na perzián , ale pár mesačné pokial sú živené materským mliekom - kravským orginál , nie ako dnes zmeskou . Potom sa môžu črevá naoźaj jesť , sú plné tojo najzdravšieho kravského syra .

Ale už vôbec nechápem , ako môžete syry z obchodu . Tie sú vyrobené pomocou syridla z ťelacích žalúdkov - obsah telacieho žaludka sa jednoducho kydne do kade z mliekom a je syr ! Fuj ?

Čím menej o tom viete , tým viac kecáte a mudrujete !

+4/−2
21.6.2016 16:38

J78o63s31e18f 83M21i71k39e88l 2558420196972

Kdybych mohl a měl jíst tohle, tak by mi jistě nedělalo sníst ani lidského kojence. Hnus!

0/−9
21.6.2016 14:16

D13u13š29a39n 75R49a67j36n36i88n44e78c 4844142463671

A polotekuté vyzreté pohyblivé olomôcke syrečky , môžeš ? Jesť malých homo sapies sapies je kanibalizmus s tým choď do nejakej S/M debaty.

+7/0
21.6.2016 16:46

J46o36s79e36f 41M42i26k23e64l 2778220366742

Jestli máš náturu na pohyblivé syrečky, asi nebudeš mít problém ani s tím kanibalismem.

0/−8
21.6.2016 21:20

P64e62t28r 48F17r53ý94d78e18k 7209891539963

Josefe, ty jsi opravdu nejaky vadny...

+8/0
23.6.2016 16:04

J52o74s85e39f 98M16i35k70e52l 2298620826652

Proto, že mi připadá hnusné zabíjet telata a kojence?

+1/−6
25.6.2016 16:20

J70i85ř15í 74V97o36g41e60l 6712362266398

Ta hranice je celkem tenká. Popravdě kdo ze zdejších drsných diskutérů by měl žaludek na to, vzít krávě malé neodstavené tele a lohnout jej? Já nemám problém zabít zvíře na jídlo, ale do tohohle bych asi nešel. Přijde mi to prostě zbytečný.

+14/−1
19.6.2016 23:42

P77a60v50e87l 37S25o88b82o44t89k51a 5360354

A každýmu z nich jsem tady na tý točně říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to ..."

(Jáchyme, hoď ho do stroje)

0/0
19.6.2016 23:28

J77i16r10i 13G21a43z64d64a 8504823194724

MI to jako nic extrémního nepřijde ani náhodou. Určíte bych si to rad ochutnal.nád čim však člověk nesmí přemýšlet, ,je , že to je ještě z neodstaveneho telete. .

+9/−5
19.6.2016 19:13

J43o22s63e21f 45M80i47k69e98l 2308540836812

Kanibalové to taky tak nějak berou ...

0/−3
25.6.2016 20:49

I13v73o 10Ž31i79ž43k78a 8483297301401

Divný mi připadne závěr článku, že se s tímto nikde jinde nesetkám. V Bulharsku, zejména v okolí kraje Sandanski, tvoří toto jídlo tradiční součást kuchyně.

0/0
19.6.2016 18:49

Z57d59e92n60ě73k 37D77u40b25e92c13k35ý 3707974190138

V Bulharsku se podávají takto "upravená" stťívka selete. Můj otec to kdysi ochutnal, protože."musel". V 70. letech byl pozván na nějakou oslavu, kde se nehodilo to odmítnout. No a musel si poté upravit chuť notnou dávkou rakije.

0/0
20.6.2016 4:24

I66v35o 57Ž60i25ž30k96a 8393907641281

Mě na tento pokrm zvou místní stále, kdykoli se tam vyskytnu. Původem jsou střeva z jehněte, takže to má ještě takovou charakteristickou ovčí vůni. Že bych byl z chuti nějak nadšený se říci nedá a sám bych si to nikdy nekoupil. Ale pro případného zájemce jsou k dispozici za desetinu ceny oproti té, která je uvedea v článku.

0/0
20.6.2016 6:17

D12u74š92a93n 91R42a79j87n30i54n18e35c 4924762523661

Myslíš tým slovenských romov ? Lebo v týchto končinách to jedia iba oni . Ináč jahňacie pečené črevá / sa mozrejme po úprave / sú národným jedlom arabov , napr. Iraku .

+1/0
21.6.2016 16:43

J31a98n 47M39a33n70d40í22k 2238703681257

Nebál bych si to ochutnat, mnohem odpornější než toto jídlo mi přijdou regulace, které se snaží zničit zvyky, které nikoho nepoškozují, jen se odlišují od "normálu"

+15/−3
19.6.2016 18:18
Foto

J36i62n62d69ř19i18c74h 65L31n97ě20n91i89č19k87a 5583571109

Námět na další díl Luxusu na talíři?

+2/0
19.6.2016 17:53

M63a83r71t63i74n 39V52l35á94š41e44k 2802801310731

Přečetl jsem první odstavec a dál nehodlám pokračovat. Jak to může bejt jídlo z dob chudoby a nedostatku a zároveň se jedná o mladé mléčné telátko??? To mám jako chápat tak, že lidi v době nedostatku radši snědi maličký telátko než aby ho nechali vyrůst a najedli se potom víc? :D

+2/−13
19.6.2016 17:50

D64a60v67i91d 48D25i84r11g86a 7445321888

Bude nutné to dočíst.

+20/0
19.6.2016 17:56

D55a48n23i81e80l 64M22u16n84z52a72r 1869328262826

to jsem si myslel take, ale precetl jsem clanek do konce, a tim jsem se vyhnul bejt ignorantem....;-D

+1/0
20.6.2016 16:30

J22i43ř30í 49D27u88š28e34k 8582291651183

To je snad logické když jsou v nedostatku tak by pošli hlady do doby než tele vyroste. Vy taky když máte hlad hned tak jdete po rychlém jídle a nezačnete vyvařovat guláš co sníte až druhý den.

0/0
4.7.2016 13:49

Z83d78e81n84ě28k 52W50e96r85n81h58a62r26t 6687245872228

Zajímalo by mě, proč se zabíjejí mléčná telata? Není ekonomicky výhodnější je vykrmit a porazit až potom?

+5/−5
19.6.2016 17:19

M87a80r69t31i41n 71K67o65ž94í15n 1985366231640

Proč se zabíjejí dvouměsíční kuřata? Není lepší je nechat pět let snášet a pak z nich udělat polívku, či slepici na paprice?

+11/−1
19.6.2016 18:24

P61e25t55r 37F37r12ý66d54e43k 7809291959403

To samozrejme lepsi je a na statku se to tak bezne delalo. Ovsem kure a tele je dost rozdil.

+1/−2
23.6.2016 16:03

L83á67ď33a 57V74r39a21n69ý 7488958868527

Kdyby jsme jedli co je ekonomicky výhodné, jíme trávu a v zimě seno.

Proto je vaše otázka bezpředmětná. Kde je hranice ekonomické výhodnosti, když si chcete dát např. biftek?

+6/−1
19.6.2016 18:26

M16i23l28a33n 47Č50e69r71n26ý 5953479699402

Zabíjejí se býčci. Ať už jako telata, nebo jako vykrmené mladé kusy. Na reprodukci je jich totiž potřeba z hlediska umělé inseminace jen pár kusů.

+2/−1
19.6.2016 23:54

D85u84š54a43n 46R87a11j44n41i83n97e70c 4564342953121

Odpoveď je jednoduchá . vy ste asi nikdy nevidel na pulte hovädzie , telacie vedľa seba mäso a ich ceny ! Predať mäso o 50-100% drahšie a bez ďalších nákladov na kŕmenie ? A ako tu bolo už spomenúté. V prírode je prebytok samcov a rieši sa to porážkou nadbytočných a čím skôr tým je to lacnejšie , bez nákladov na kŕmenie .

treba sa iba modliť , aby si to ženy neuvedomili a nepovedali si , že stačí jeden samček na ulicu a ten zbytok utratíme. Iba spotreba potravín sa zníži o 60-70% a piva o 95% !

+14/−1
21.6.2016 16:53

J93i23ř28í 68D84u30š88e48k 8302951391593

Ne ekonomicky je to zátěž protože to musíte krmit a starat se o to. Kráva si na sebe vydělá mlékem a na oplednění stačí jen jeden býk ale všichni ostatní bejci jsou už ekonomická přítěž.

+1/0
4.7.2016 13:51
Foto

G33e23o86r29g62i26s 87F53a66s36u11l17i84s 1176743393

Zabíjet telata ještě nedstavená od mámy jen kvůli rozežranosti snobů, to je ta nejodpornější věc, jakou si lze v gastronomii představit.

Překonat to mohou jen Arabi, kteří zabíjejí ještě nenarozená jehňata! Je to hnus a nikdy bych to nevzal do úst!

+11/−19
19.6.2016 16:47

L30á61ď89a 26V72r69a32n81ý 7288118558657

Máte naprostou pravdu, ten býk pokud by si mohl vybrat by raději počkal 12 -24 měsíců a pak teprve šel na porážku. Tam dostal proudem šok a byl rozřezán "motorovou pilou". A těch 12-24 měsíců by strávil v určeném vymezeném výběhu s granulovanou stravou.

Vy pseudohumanisti jednou zabijete celý tento svět.

+15/−2
19.6.2016 16:58
Foto

G95e16o22r50g58i51s 20F27a95s77u17l39i45s 1526443663

Vážený pane, lidi chovali zvířata k práci a na maso od nepaměti. Nikdy ale neporáželi čerstvě narozená nebo ještě nenarozená mláďata.

S tímto zvráceným postojem mám prostě problém a je mi fuk, co si o tom myslíte vy a vám podobní opravdoví humanisté.

+7/−12
19.6.2016 17:10

M22i21r83e77k 54K58o27v68a15c23i85k 5631891141107

To je hloupost, mláďata se porážela naprosto běžně. Podívejte se například do Starého zákona, kde se píše o obětování jehňat, býčků....

+15/0
19.6.2016 17:18

Z61d70e32n57ě59k 24W59e58r42n95h56a43r52t 6547605802308

Ale to bylo něco jiného, to byl dar bohům, oběť. Lidé dřív neřešili nějaký morální problém, řídili se převážně pragmatickou úvahou. Proto mi není moc jasné, proč se porážely telata. Vím, že se zabíjely březí ovce, protože cena persiánové kožešiny byla tak vysoká, že se to vyplatilo. Ale porážka tak malého telete smysl moc nedává.

+1/−3
19.6.2016 17:23

M35i64r69e17k 26K77o20v47a88c53i45k 5451641561377

V tom Zákoně se i píše, jak se obětiny zpracovávaly. Neznamená to, že se celé zvíře spálilo na oltáři. Některé části připadly kněžím jiné části prostě snědl shromážděný lid...

No a pokud jde o to, proč se ke konzumaci porazí tele, prostě je z toho lepší maso než z dospělý krávy a lidi za to zaplatí, navíc se o zvíře nemusíte dlouho starat, takže ekonomicky je to taky ok.

+9/−1
19.6.2016 17:38

J90a76n55a 68B23o94u84l52o62v62á 7500816971241

Dává, v případě neúrody a nedostatku. Pak je pragmatičtější zabít mladého narozeného býčka, který nebude ubírat matce mléko.

+2/0
19.6.2016 18:59

I35s44a92b44e92l21l19a 70Z69á24z23v77o48r29k52o74v98á 3900661350496

Telata se porážela jako malá odjakživa. Kvůli mléku. Kráva porodila, tele se zabilo a snědlo a kráva ještě pár měsíců dojila a bylo mléko pro rodinu majitele krávy.

+2/0
10.7.2016 20:59

L81á48ď49a 71V43r77a71n98ý 7248628748397

Nejsem humanista a mláďata se jedla od nepaměti (viz i toto historické jídlo).

Ale váš názor je váš a já ho respektuji.

Pěknou neděli.

+7/−1
19.6.2016 17:34
Foto

G86e23o38r48g68i96s 97F85a57s40u33l20i78s 1296273953

Jen pro upřesnění, nejsem vegan ani vegetarián, maso mám rád.

Problém mám s týráním zvířat a "velkovýrobou" zvířat ve velkochovech.

Vejce z chovů v klecích zásadně nekupuji, byť jsou nejlevnější.

S tím týráním souvisí např. i čínské "kulinářské tradice" - to, že jedí psy a kočky a vše, co se hýbe, to mi nevadí - je to jejich věc a já nejsem pokrytec. To že je ale krutě týrají a nabízejí je ještě živé v těsných klecích před svými restauracemi a pak je krutě zaživa stahují a ještě živé v strašných bolestech je dávají do horkého oleje (viděl jsem v dokumentu natočeném skrytou kamerou ), tak to mi vadí hodně!

+11/0
19.6.2016 19:16

D87u25š64a50n 36R39a67j14n13i61n44e59c 4234242373371

A čo by potom s tým mäsom robili ? Už dnes je problém predať všetko hovädzie mäso ? len nezačnite , že keď sa zníži cena ....

0/0
21.6.2016 16:55

L68á41ď87a 26V44r51a78n13ý 7978658518257

Hovězího masa je na trhu nedostatek. Je to z části dáno, že loni Turecko povolilo dovoz hovězího masa z EU a z části nesmyslnou koncepcí ČR potažmo EU.

Přebytek je u vepřového.

0/0
22.6.2016 11:02

M38i92r23e59k 74K18o36v47a19c88i60k 5831701431647

Co to má společnýho s rozežraností snobů? Vždyť se tady spotřebovává něco, co se u 99,9999 % poražených telat vyhrazuje!

+6/−1
19.6.2016 17:12

D44u63š36a43n 26R95a81j20n86i39n78e56c 4464452613511

Radšej mlčte ! Lebo vám naozaj niekto aj uverí ! Viete ako by sa potom vyrábali syry bez syridla ? Len nepovedzte , že z octom divokým kvasením !

0/0
21.6.2016 16:58

M69a86r52t75i20n 47K83o84ž15í87n 1885276781790

A těď si představte humanisto, z čeho se po tisíciletí získávalo syřidlo na výrobu sýrů? Že by z žaludků mléčných selat?

+12/0
19.6.2016 18:28

I13v55o 10Ž85i44ž48k71a 8313357281561

Na co myslíte, že je tele, když potřebujeme, aby mléko z krávy šlo do prodejní sítě? To jako tele bude pít vodu a my budeme jíst trávu? Asi budete nějaký městský typ a maso máte nejraději ze supermarketu.

+5/−1
19.6.2016 18:46

J81o36s29e94f 60M88i11k57e47l 2898950276672

Dal bych Vám aspoň 1000x plus.

0/0
25.6.2016 20:42
Foto

L53a95d78i50s38l37a16v 63A41n17t36o32š 7558603118224

"Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata." :-D a serviruji-li se s rigatoni, ta se jim na revanz rika spaghetti con la pajata?

+3/0
19.6.2016 16:32

M79i47r61e33k 28K38o21v64a88c53i97k 5861691401887

U nás jsou špagety celkem jednoznačná záležitost, ale jinak mají v těch těstovinách bordel i sami Italové. Už jsem viděl nazývat jako maccheroni jakoukoliv kulatou dutou těstovinu bez ohledu na délku a průměr... Takže autoři měli použít radši Makarón :-)

0/0
19.6.2016 17:00

L16á37ď42a 42V48r69a30n92ý 7968228918507

Geniální, v podstatě mladý sýr z kravského mléka. Navíc zabalený v přírodním střívku a s přírodním sýřidlem.

Docela bych ochutnal ale jezdím jen do Toskánska a tam jak je v článku to asi nemají.

+10/−1
19.6.2016 16:21

M29i92l72a15n 38Š98e44l66i51g43a 7931484253833

Rigatoni opravdu nejsou spagety...

0/0
19.6.2016 16:14







Najdete na iDNES.cz