Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J47i71ř60í 50D58u24š59e63k 8302841621693

Já sám bych to asi nejedl, ale lidi si musí uvědomit že ve volné přírodě predátor nebo zkoumat jestli je tele dost staré. Naopak na ně zaútočí cíleně pro jejich slabost. V přirodě je přirozené že zvířata zemřou jako potrava pro druhé a jestli je něco nepřirozené tak je to aby tvor zemřel stářím jako domácí mazlíček.

0/0
4.7.2016 13:46

P41e89t28r 44F85r52ý23d67e60k 7269941729383

Chinchulin, lechon, to prece neni zadna extremni gastronomie...

+2/0
23.6.2016 15:58

D70u59š92a16n 18R39a80j73n60i69n41e57c 4824382763831

To sa mi iba zdá , alebo to myslíte úplne vážne ?

Zabijamie teliat na mäso je tu odjakživa . telacie mäso je maximálne dietné !

To sa nezabíjavú telce jednodňové ako sa zabíjajú nalé ovce na perzián , ale pár mesačné pokial sú živené materským mliekom - kravským orginál , nie ako dnes zmeskou . Potom sa môžu črevá naoźaj jesť , sú plné tojo najzdravšieho kravského syra .

Ale už vôbec nechápem , ako môžete syry z obchodu . Tie sú vyrobené pomocou syridla z ťelacích žalúdkov - obsah telacieho žaludka sa jednoducho kydne do kade z mliekom a je syr ! Fuj ?

Čím menej o tom viete , tým viac kecáte a mudrujete !

+4/−2
21.6.2016 16:38

J38o34s24e35f 81M24i26k68e35l 2818190546982

Kdybych mohl a měl jíst tohle, tak by mi jistě nedělalo sníst ani lidského kojence. Hnus!

0/−9
21.6.2016 14:16

D73u28š36a73n 97R45a56j98n47i35n22e33c 4984802963221

A polotekuté vyzreté pohyblivé olomôcke syrečky , môžeš ? Jesť malých homo sapies sapies je kanibalizmus s tým choď do nejakej S/M debaty.

+7/0
21.6.2016 16:46

J35o55s70e48f 17M90i84k46e89l 2108930746642

Jestli máš náturu na pohyblivé syrečky, asi nebudeš mít problém ani s tím kanibalismem.

0/−8
21.6.2016 21:20

P81e93t13r 98F59r43ý11d15e75k 7729821769203

Josefe, ty jsi opravdu nejaky vadny...

+8/0
23.6.2016 16:04

J20o97s49e37f 45M67i26k31e10l 2688840546272

Proto, že mi připadá hnusné zabíjet telata a kojence?

+1/−6
25.6.2016 16:20

J75i16ř10í 28V36o95g49e18l 6612872326338

Ta hranice je celkem tenká. Popravdě kdo ze zdejších drsných diskutérů by měl žaludek na to, vzít krávě malé neodstavené tele a lohnout jej? Já nemám problém zabít zvíře na jídlo, ale do tohohle bych asi nešel. Přijde mi to prostě zbytečný.

+14/−1
19.6.2016 23:42

P15a16v41e40l 41S52o71b88o72t89k78a 5700264

A každýmu z nich jsem tady na tý točně říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to ..."

(Jáchyme, hoď ho do stroje)

0/0
19.6.2016 23:28

J26i26r63i 54G82a54z75d62a 8914273794154

MI to jako nic extrémního nepřijde ani náhodou. Určíte bych si to rad ochutnal.nád čim však člověk nesmí přemýšlet, ,je , že to je ještě z neodstaveneho telete. .

+9/−5
19.6.2016 19:13

J16o87s38e59f 43M13i96k31e10l 2498270186682

Kanibalové to taky tak nějak berou ...

0/−3
25.6.2016 20:49

I21v46o 61Ž49i21ž44k75a 8683747641171

Divný mi připadne závěr článku, že se s tímto nikde jinde nesetkám. V Bulharsku, zejména v okolí kraje Sandanski, tvoří toto jídlo tradiční součást kuchyně.

0/0
19.6.2016 18:49

Z75d28e82n27ě15k 16D87u51b86e56c85k75ý 3187954550198

V Bulharsku se podávají takto "upravená" stťívka selete. Můj otec to kdysi ochutnal, protože."musel". V 70. letech byl pozván na nějakou oslavu, kde se nehodilo to odmítnout. No a musel si poté upravit chuť notnou dávkou rakije.

0/0
20.6.2016 4:24

I73v63o 38Ž87i66ž29k50a 8843337741231

Mě na tento pokrm zvou místní stále, kdykoli se tam vyskytnu. Původem jsou střeva z jehněte, takže to má ještě takovou charakteristickou ovčí vůni. Že bych byl z chuti nějak nadšený se říci nedá a sám bych si to nikdy nekoupil. Ale pro případného zájemce jsou k dispozici za desetinu ceny oproti té, která je uvedea v článku.

0/0
20.6.2016 6:17

D73u18š20a92n 69R35a87j47n98i37n38e55c 4444412503891

Myslíš tým slovenských romov ? Lebo v týchto končinách to jedia iba oni . Ináč jahňacie pečené črevá / sa mozrejme po úprave / sú národným jedlom arabov , napr. Iraku .

+1/0
21.6.2016 16:43

J84a93n 41M54a61n68d56í28k 2828973561207

Nebál bych si to ochutnat, mnohem odpornější než toto jídlo mi přijdou regulace, které se snaží zničit zvyky, které nikoho nepoškozují, jen se odlišují od "normálu"

+15/−3
19.6.2016 18:18
Foto

J30i18n18d62ř76i27c31h 32L45n70ě62n11i94č31k46a 5983791939

Námět na další díl Luxusu na talíři?

+2/0
19.6.2016 17:53

M12a10r28t29i23n 56V76l40á80š32e27k 2352981370791

Přečetl jsem první odstavec a dál nehodlám pokračovat. Jak to může bejt jídlo z dob chudoby a nedostatku a zároveň se jedná o mladé mléčné telátko??? To mám jako chápat tak, že lidi v době nedostatku radši snědi maličký telátko než aby ho nechali vyrůst a najedli se potom víc? :D

+2/−13
19.6.2016 17:50

D36a78v52i18d 54D56i87r31g29a 7815751408

Bude nutné to dočíst.

+20/0
19.6.2016 17:56

D64a36n40i46e20l 57M30u96n61z87a83r 1199388682736

to jsem si myslel take, ale precetl jsem clanek do konce, a tim jsem se vyhnul bejt ignorantem....;-D

+1/0
20.6.2016 16:30

J27i12ř12í 32D23u84š70e23k 8972281721803

To je snad logické když jsou v nedostatku tak by pošli hlady do doby než tele vyroste. Vy taky když máte hlad hned tak jdete po rychlém jídle a nezačnete vyvařovat guláš co sníte až druhý den.

0/0
4.7.2016 13:49

Z65d31e73n49ě76k 15W11e30r51n59h12a45r58t 6687725522948

Zajímalo by mě, proč se zabíjejí mléčná telata? Není ekonomicky výhodnější je vykrmit a porazit až potom?

+5/−5
19.6.2016 17:19

M41a41r59t34i59n 36K42o45ž72í47n 1705896191380

Proč se zabíjejí dvouměsíční kuřata? Není lepší je nechat pět let snášet a pak z nich udělat polívku, či slepici na paprice?

+11/−1
19.6.2016 18:24

P43e87t43r 44F36r47ý88d64e45k 7569121519533

To samozrejme lepsi je a na statku se to tak bezne delalo. Ovsem kure a tele je dost rozdil.

+1/−2
23.6.2016 16:03

L61á35ď27a 21V63r28a63n94ý 7828248228917

Kdyby jsme jedli co je ekonomicky výhodné, jíme trávu a v zimě seno.

Proto je vaše otázka bezpředmětná. Kde je hranice ekonomické výhodnosti, když si chcete dát např. biftek?

+6/−1
19.6.2016 18:26

M77i77l17a44n 54Č76e70r25n26ý 5663729209962

Zabíjejí se býčci. Ať už jako telata, nebo jako vykrmené mladé kusy. Na reprodukci je jich totiž potřeba z hlediska umělé inseminace jen pár kusů.

+2/−1
19.6.2016 23:54

D82u43š66a97n 53R25a88j32n87i52n80e36c 4894672473641

Odpoveď je jednoduchá . vy ste asi nikdy nevidel na pulte hovädzie , telacie vedľa seba mäso a ich ceny ! Predať mäso o 50-100% drahšie a bez ďalších nákladov na kŕmenie ? A ako tu bolo už spomenúté. V prírode je prebytok samcov a rieši sa to porážkou nadbytočných a čím skôr tým je to lacnejšie , bez nákladov na kŕmenie .

treba sa iba modliť , aby si to ženy neuvedomili a nepovedali si , že stačí jeden samček na ulicu a ten zbytok utratíme. Iba spotreba potravín sa zníži o 60-70% a piva o 95% !

+14/−1
21.6.2016 16:53

J75i18ř70í 32D80u17š82e93k 8802311441203

Ne ekonomicky je to zátěž protože to musíte krmit a starat se o to. Kráva si na sebe vydělá mlékem a na oplednění stačí jen jeden býk ale všichni ostatní bejci jsou už ekonomická přítěž.

+1/0
4.7.2016 13:51
Foto

G72e75o53r89g71i44s 92F13a47s38u20l13i24s 1196443203

Zabíjet telata ještě nedstavená od mámy jen kvůli rozežranosti snobů, to je ta nejodpornější věc, jakou si lze v gastronomii představit.

Překonat to mohou jen Arabi, kteří zabíjejí ještě nenarozená jehňata! Je to hnus a nikdy bych to nevzal do úst!

+11/−19
19.6.2016 16:47

L19á89ď38a 86V47r36a73n84ý 7458308388447

Máte naprostou pravdu, ten býk pokud by si mohl vybrat by raději počkal 12 -24 měsíců a pak teprve šel na porážku. Tam dostal proudem šok a byl rozřezán "motorovou pilou". A těch 12-24 měsíců by strávil v určeném vymezeném výběhu s granulovanou stravou.

Vy pseudohumanisti jednou zabijete celý tento svět.

+15/−2
19.6.2016 16:58
Foto

G78e89o88r82g92i18s 25F15a58s98u15l54i57s 1736883323

Vážený pane, lidi chovali zvířata k práci a na maso od nepaměti. Nikdy ale neporáželi čerstvě narozená nebo ještě nenarozená mláďata.

S tímto zvráceným postojem mám prostě problém a je mi fuk, co si o tom myslíte vy a vám podobní opravdoví humanisté.

+7/−12
19.6.2016 17:10

M27i97r86e86k 14K45o64v70a27c30i10k 5381641431987

To je hloupost, mláďata se porážela naprosto běžně. Podívejte se například do Starého zákona, kde se píše o obětování jehňat, býčků....

+15/0
19.6.2016 17:18

Z42d57e55n75ě72k 52W73e82r84n73h65a29r30t 6177455772328

Ale to bylo něco jiného, to byl dar bohům, oběť. Lidé dřív neřešili nějaký morální problém, řídili se převážně pragmatickou úvahou. Proto mi není moc jasné, proč se porážely telata. Vím, že se zabíjely březí ovce, protože cena persiánové kožešiny byla tak vysoká, že se to vyplatilo. Ale porážka tak malého telete smysl moc nedává.

+1/−3
19.6.2016 17:23

M30i25r85e39k 74K79o70v88a67c70i83k 5151311201697

V tom Zákoně se i píše, jak se obětiny zpracovávaly. Neznamená to, že se celé zvíře spálilo na oltáři. Některé části připadly kněžím jiné části prostě snědl shromážděný lid...

No a pokud jde o to, proč se ke konzumaci porazí tele, prostě je z toho lepší maso než z dospělý krávy a lidi za to zaplatí, navíc se o zvíře nemusíte dlouho starat, takže ekonomicky je to taky ok.

+9/−1
19.6.2016 17:38

J93a37n87a 34B57o45u34l87o27v65á 7390416371711

Dává, v případě neúrody a nedostatku. Pak je pragmatičtější zabít mladého narozeného býčka, který nebude ubírat matce mléko.

+2/0
19.6.2016 18:59

I21s96a44b44e35l72l44a 23Z91á96z79v32o54r57k66o43v18á 3150131750606

Telata se porážela jako malá odjakživa. Kvůli mléku. Kráva porodila, tele se zabilo a snědlo a kráva ještě pár měsíců dojila a bylo mléko pro rodinu majitele krávy.

+2/0
10.7.2016 20:59

L58á32ď39a 55V21r60a31n57ý 7518498328347

Nejsem humanista a mláďata se jedla od nepaměti (viz i toto historické jídlo).

Ale váš názor je váš a já ho respektuji.

Pěknou neděli.

+7/−1
19.6.2016 17:34
Foto

G64e79o52r28g75i89s 81F97a81s40u52l89i31s 1716883743

Jen pro upřesnění, nejsem vegan ani vegetarián, maso mám rád.

Problém mám s týráním zvířat a "velkovýrobou" zvířat ve velkochovech.

Vejce z chovů v klecích zásadně nekupuji, byť jsou nejlevnější.

S tím týráním souvisí např. i čínské "kulinářské tradice" - to, že jedí psy a kočky a vše, co se hýbe, to mi nevadí - je to jejich věc a já nejsem pokrytec. To že je ale krutě týrají a nabízejí je ještě živé v těsných klecích před svými restauracemi a pak je krutě zaživa stahují a ještě živé v strašných bolestech je dávají do horkého oleje (viděl jsem v dokumentu natočeném skrytou kamerou ), tak to mi vadí hodně!

+11/0
19.6.2016 19:16

D35u67š59a18n 82R23a53j62n36i38n32e95c 4824632693671

A čo by potom s tým mäsom robili ? Už dnes je problém predať všetko hovädzie mäso ? len nezačnite , že keď sa zníži cena ....

0/0
21.6.2016 16:55

L33á21ď93a 36V18r91a67n82ý 7778218808157

Hovězího masa je na trhu nedostatek. Je to z části dáno, že loni Turecko povolilo dovoz hovězího masa z EU a z části nesmyslnou koncepcí ČR potažmo EU.

Přebytek je u vepřového.

0/0
22.6.2016 11:02

M13i62r65e39k 61K48o27v97a59c10i62k 5741151271597

Co to má společnýho s rozežraností snobů? Vždyť se tady spotřebovává něco, co se u 99,9999 % poražených telat vyhrazuje!

+6/−1
19.6.2016 17:12

D26u80š98a83n 38R76a26j60n98i75n15e20c 4644102363961

Radšej mlčte ! Lebo vám naozaj niekto aj uverí ! Viete ako by sa potom vyrábali syry bez syridla ? Len nepovedzte , že z octom divokým kvasením !

0/0
21.6.2016 16:58

M87a86r44t70i67n 55K53o84ž12í57n 1655146661800

A těď si představte humanisto, z čeho se po tisíciletí získávalo syřidlo na výrobu sýrů? Že by z žaludků mléčných selat?

+12/0
19.6.2016 18:28

I41v86o 90Ž92i18ž81k25a 8453747871521

Na co myslíte, že je tele, když potřebujeme, aby mléko z krávy šlo do prodejní sítě? To jako tele bude pít vodu a my budeme jíst trávu? Asi budete nějaký městský typ a maso máte nejraději ze supermarketu.

+5/−1
19.6.2016 18:46

J45o84s39e77f 20M49i81k97e11l 2868690946622

Dal bych Vám aspoň 1000x plus.

0/0
25.6.2016 20:42
Foto

L59a89d83i21s95l92a16v 58A14n54t89o13š 7618973948684

"Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata." :-D a serviruji-li se s rigatoni, ta se jim na revanz rika spaghetti con la pajata?

+3/0
19.6.2016 16:32

M25i55r98e53k 77K58o73v38a49c36i69k 5221671811517

U nás jsou špagety celkem jednoznačná záležitost, ale jinak mají v těch těstovinách bordel i sami Italové. Už jsem viděl nazývat jako maccheroni jakoukoliv kulatou dutou těstovinu bez ohledu na délku a průměr... Takže autoři měli použít radši Makarón :-)

0/0
19.6.2016 17:00

L63á76ď50a 20V19r79a38n75ý 7798348928557

Geniální, v podstatě mladý sýr z kravského mléka. Navíc zabalený v přírodním střívku a s přírodním sýřidlem.

Docela bych ochutnal ale jezdím jen do Toskánska a tam jak je v článku to asi nemají.

+10/−1
19.6.2016 16:21

M10i28l80a26n 43Š32e93l56i95g65a 7421634633303

Rigatoni opravdu nejsou spagety...

0/0
19.6.2016 16:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.