Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J93i56ř94í 40D41u11š54e74k 8222741411463

Já sám bych to asi nejedl, ale lidi si musí uvědomit že ve volné přírodě predátor nebo zkoumat jestli je tele dost staré. Naopak na ně zaútočí cíleně pro jejich slabost. V přirodě je přirozené že zvířata zemřou jako potrava pro druhé a jestli je něco nepřirozené tak je to aby tvor zemřel stářím jako domácí mazlíček.

0/0
4.7.2016 13:46

P76e56t16r 30F15r37ý91d86e61k 7969931699703

Chinchulin, lechon, to prece neni zadna extremni gastronomie...

+2/0
23.6.2016 15:58

D74u95š20a32n 97R91a13j71n48i33n36e28c 4344702463171

To sa mi iba zdá , alebo to myslíte úplne vážne ?

Zabijamie teliat na mäso je tu odjakživa . telacie mäso je maximálne dietné !

To sa nezabíjavú telce jednodňové ako sa zabíjajú nalé ovce na perzián , ale pár mesačné pokial sú živené materským mliekom - kravským orginál , nie ako dnes zmeskou . Potom sa môžu črevá naoźaj jesť , sú plné tojo najzdravšieho kravského syra .

Ale už vôbec nechápem , ako môžete syry z obchodu . Tie sú vyrobené pomocou syridla z ťelacích žalúdkov - obsah telacieho žaludka sa jednoducho kydne do kade z mliekom a je syr ! Fuj ?

Čím menej o tom viete , tým viac kecáte a mudrujete !

+4/−2
21.6.2016 16:38

J24o86s68e56f 20M21i10k36e95l 2288950166852

Kdybych mohl a měl jíst tohle, tak by mi jistě nedělalo sníst ani lidského kojence. Hnus!

0/−9
21.6.2016 14:16

D66u64š18a78n 44R16a84j14n77i10n45e36c 4534572233271

A polotekuté vyzreté pohyblivé olomôcke syrečky , môžeš ? Jesť malých homo sapies sapies je kanibalizmus s tým choď do nejakej S/M debaty.

+7/0
21.6.2016 16:46

J42o88s67e59f 42M72i32k33e62l 2298860366622

Jestli máš náturu na pohyblivé syrečky, asi nebudeš mít problém ani s tím kanibalismem.

0/−8
21.6.2016 21:20

P21e86t91r 76F75r30ý37d29e41k 7669161389373

Josefe, ty jsi opravdu nejaky vadny...

+8/0
23.6.2016 16:04

J78o80s83e51f 42M20i63k10e51l 2698810886522

Proto, že mi připadá hnusné zabíjet telata a kojence?

+1/−6
25.6.2016 16:20

J76i95ř57í 45V71o82g60e50l 6582222186728

Ta hranice je celkem tenká. Popravdě kdo ze zdejších drsných diskutérů by měl žaludek na to, vzít krávě malé neodstavené tele a lohnout jej? Já nemám problém zabít zvíře na jídlo, ale do tohohle bych asi nešel. Přijde mi to prostě zbytečný.

+14/−1
19.6.2016 23:42

P41a70v31e49l 66S68o40b40o11t15k26a 5940354

A každýmu z nich jsem tady na tý točně říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to ..."

(Jáchyme, hoď ho do stroje)

0/0
19.6.2016 23:28

J49i16r52i 20G78a75z37d76a 8334593544404

MI to jako nic extrémního nepřijde ani náhodou. Určíte bych si to rad ochutnal.nád čim však člověk nesmí přemýšlet, ,je , že to je ještě z neodstaveneho telete. .

+9/−5
19.6.2016 19:13

J87o88s19e79f 90M17i97k32e11l 2828970556372

Kanibalové to taky tak nějak berou ...

0/−3
25.6.2016 20:49

I20v98o 60Ž48i85ž18k65a 8273447661651

Divný mi připadne závěr článku, že se s tímto nikde jinde nesetkám. V Bulharsku, zejména v okolí kraje Sandanski, tvoří toto jídlo tradiční součást kuchyně.

0/0
19.6.2016 18:49

Z64d24e18n16ě65k 61D61u93b92e72c42k18ý 3847984220258

V Bulharsku se podávají takto "upravená" stťívka selete. Můj otec to kdysi ochutnal, protože."musel". V 70. letech byl pozván na nějakou oslavu, kde se nehodilo to odmítnout. No a musel si poté upravit chuť notnou dávkou rakije.

0/0
20.6.2016 4:24

I17v24o 43Ž41i18ž29k19a 8943777811491

Mě na tento pokrm zvou místní stále, kdykoli se tam vyskytnu. Původem jsou střeva z jehněte, takže to má ještě takovou charakteristickou ovčí vůni. Že bych byl z chuti nějak nadšený se říci nedá a sám bych si to nikdy nekoupil. Ale pro případného zájemce jsou k dispozici za desetinu ceny oproti té, která je uvedea v článku.

0/0
20.6.2016 6:17

D23u60š93a90n 12R80a53j62n56i50n41e66c 4864742903881

Myslíš tým slovenských romov ? Lebo v týchto končinách to jedia iba oni . Ináč jahňacie pečené črevá / sa mozrejme po úprave / sú národným jedlom arabov , napr. Iraku .

+1/0
21.6.2016 16:43

J74a57n 14M66a75n52d10í79k 2278323501587

Nebál bych si to ochutnat, mnohem odpornější než toto jídlo mi přijdou regulace, které se snaží zničit zvyky, které nikoho nepoškozují, jen se odlišují od "normálu"

+15/−3
19.6.2016 18:18
Foto

J50i80n76d97ř46i52c66h 25L21n33ě29n56i89č18k19a 5443631619

Námět na další díl Luxusu na talíři?

+2/0
19.6.2016 17:53

M86a90r76t61i32n 30V85l92á73š65e55k 2372251590791

Přečetl jsem první odstavec a dál nehodlám pokračovat. Jak to může bejt jídlo z dob chudoby a nedostatku a zároveň se jedná o mladé mléčné telátko??? To mám jako chápat tak, že lidi v době nedostatku radši snědi maličký telátko než aby ho nechali vyrůst a najedli se potom víc? :D

+2/−13
19.6.2016 17:50

D72a45v34i98d 81D26i15r97g92a 7515321908

Bude nutné to dočíst.

+20/0
19.6.2016 17:56

D88a55n51i33e53l 88M19u22n16z94a88r 1929848312846

to jsem si myslel take, ale precetl jsem clanek do konce, a tim jsem se vyhnul bejt ignorantem....;-D

+1/0
20.6.2016 16:30

J29i45ř38í 27D59u62š10e62k 8912591631893

To je snad logické když jsou v nedostatku tak by pošli hlady do doby než tele vyroste. Vy taky když máte hlad hned tak jdete po rychlém jídle a nezačnete vyvařovat guláš co sníte až druhý den.

0/0
4.7.2016 13:49

Z25d62e90n93ě44k 26W32e92r50n50h74a66r81t 6727355362828

Zajímalo by mě, proč se zabíjejí mléčná telata? Není ekonomicky výhodnější je vykrmit a porazit až potom?

+5/−5
19.6.2016 17:19

M35a21r91t85i37n 22K22o71ž66í12n 1545596371910

Proč se zabíjejí dvouměsíční kuřata? Není lepší je nechat pět let snášet a pak z nich udělat polívku, či slepici na paprice?

+11/−1
19.6.2016 18:24

P69e52t36r 26F62r52ý15d72e40k 7939361499133

To samozrejme lepsi je a na statku se to tak bezne delalo. Ovsem kure a tele je dost rozdil.

+1/−2
23.6.2016 16:03

L23á45ď76a 18V87r43a80n28ý 7338368178897

Kdyby jsme jedli co je ekonomicky výhodné, jíme trávu a v zimě seno.

Proto je vaše otázka bezpředmětná. Kde je hranice ekonomické výhodnosti, když si chcete dát např. biftek?

+6/−1
19.6.2016 18:26

M50i97l17a17n 14Č20e30r82n48ý 5293179539802

Zabíjejí se býčci. Ať už jako telata, nebo jako vykrmené mladé kusy. Na reprodukci je jich totiž potřeba z hlediska umělé inseminace jen pár kusů.

+2/−1
19.6.2016 23:54

D65u83š56a18n 57R49a80j64n80i28n44e26c 4974412233591

Odpoveď je jednoduchá . vy ste asi nikdy nevidel na pulte hovädzie , telacie vedľa seba mäso a ich ceny ! Predať mäso o 50-100% drahšie a bez ďalších nákladov na kŕmenie ? A ako tu bolo už spomenúté. V prírode je prebytok samcov a rieši sa to porážkou nadbytočných a čím skôr tým je to lacnejšie , bez nákladov na kŕmenie .

treba sa iba modliť , aby si to ženy neuvedomili a nepovedali si , že stačí jeden samček na ulicu a ten zbytok utratíme. Iba spotreba potravín sa zníži o 60-70% a piva o 95% !

+14/−1
21.6.2016 16:53

J82i80ř19í 55D97u39š25e96k 8822881941283

Ne ekonomicky je to zátěž protože to musíte krmit a starat se o to. Kráva si na sebe vydělá mlékem a na oplednění stačí jen jeden býk ale všichni ostatní bejci jsou už ekonomická přítěž.

+1/0
4.7.2016 13:51
Foto

G42e98o12r24g92i69s 67F35a36s46u66l52i59s 1806913583

Zabíjet telata ještě nedstavená od mámy jen kvůli rozežranosti snobů, to je ta nejodpornější věc, jakou si lze v gastronomii představit.

Překonat to mohou jen Arabi, kteří zabíjejí ještě nenarozená jehňata! Je to hnus a nikdy bych to nevzal do úst!

+11/−19
19.6.2016 16:47

L36á51ď32a 90V85r65a49n87ý 7928938968847

Máte naprostou pravdu, ten býk pokud by si mohl vybrat by raději počkal 12 -24 měsíců a pak teprve šel na porážku. Tam dostal proudem šok a byl rozřezán "motorovou pilou". A těch 12-24 měsíců by strávil v určeném vymezeném výběhu s granulovanou stravou.

Vy pseudohumanisti jednou zabijete celý tento svět.

+15/−2
19.6.2016 16:58
Foto

G73e11o20r28g34i82s 80F90a33s26u83l98i38s 1986663233

Vážený pane, lidi chovali zvířata k práci a na maso od nepaměti. Nikdy ale neporáželi čerstvě narozená nebo ještě nenarozená mláďata.

S tímto zvráceným postojem mám prostě problém a je mi fuk, co si o tom myslíte vy a vám podobní opravdoví humanisté.

+7/−12
19.6.2016 17:10

M22i82r28e60k 71K71o47v12a95c45i91k 5891761211387

To je hloupost, mláďata se porážela naprosto běžně. Podívejte se například do Starého zákona, kde se píše o obětování jehňat, býčků....

+15/0
19.6.2016 17:18

Z36d30e79n42ě42k 49W81e77r58n69h72a34r52t 6707415672688

Ale to bylo něco jiného, to byl dar bohům, oběť. Lidé dřív neřešili nějaký morální problém, řídili se převážně pragmatickou úvahou. Proto mi není moc jasné, proč se porážely telata. Vím, že se zabíjely březí ovce, protože cena persiánové kožešiny byla tak vysoká, že se to vyplatilo. Ale porážka tak malého telete smysl moc nedává.

+1/−3
19.6.2016 17:23

M81i50r59e92k 36K83o71v90a81c59i56k 5611451781937

V tom Zákoně se i píše, jak se obětiny zpracovávaly. Neznamená to, že se celé zvíře spálilo na oltáři. Některé části připadly kněžím jiné části prostě snědl shromážděný lid...

No a pokud jde o to, proč se ke konzumaci porazí tele, prostě je z toho lepší maso než z dospělý krávy a lidi za to zaplatí, navíc se o zvíře nemusíte dlouho starat, takže ekonomicky je to taky ok.

+9/−1
19.6.2016 17:38

J86a33n92a 31B27o70u39l92o42v49á 7850206881921

Dává, v případě neúrody a nedostatku. Pak je pragmatičtější zabít mladého narozeného býčka, který nebude ubírat matce mléko.

+2/0
19.6.2016 18:59

I87s41a32b21e48l29l45a 52Z68á54z78v29o48r15k65o20v86á 3760201260716

Telata se porážela jako malá odjakživa. Kvůli mléku. Kráva porodila, tele se zabilo a snědlo a kráva ještě pár měsíců dojila a bylo mléko pro rodinu majitele krávy.

+2/0
10.7.2016 20:59

L17á90ď46a 80V45r88a28n42ý 7328968898387

Nejsem humanista a mláďata se jedla od nepaměti (viz i toto historické jídlo).

Ale váš názor je váš a já ho respektuji.

Pěknou neděli.

+7/−1
19.6.2016 17:34
Foto

G50e94o48r66g68i56s 46F70a75s83u73l85i73s 1116843233

Jen pro upřesnění, nejsem vegan ani vegetarián, maso mám rád.

Problém mám s týráním zvířat a "velkovýrobou" zvířat ve velkochovech.

Vejce z chovů v klecích zásadně nekupuji, byť jsou nejlevnější.

S tím týráním souvisí např. i čínské "kulinářské tradice" - to, že jedí psy a kočky a vše, co se hýbe, to mi nevadí - je to jejich věc a já nejsem pokrytec. To že je ale krutě týrají a nabízejí je ještě živé v těsných klecích před svými restauracemi a pak je krutě zaživa stahují a ještě živé v strašných bolestech je dávají do horkého oleje (viděl jsem v dokumentu natočeném skrytou kamerou ), tak to mi vadí hodně!

+11/0
19.6.2016 19:16

D23u10š80a54n 78R15a21j31n16i48n41e37c 4974702333651

A čo by potom s tým mäsom robili ? Už dnes je problém predať všetko hovädzie mäso ? len nezačnite , že keď sa zníži cena ....

0/0
21.6.2016 16:55

L60á86ď26a 17V74r80a46n80ý 7708588138597

Hovězího masa je na trhu nedostatek. Je to z části dáno, že loni Turecko povolilo dovoz hovězího masa z EU a z části nesmyslnou koncepcí ČR potažmo EU.

Přebytek je u vepřového.

0/0
22.6.2016 11:02

M53i74r15e60k 24K41o67v31a22c75i25k 5491241921877

Co to má společnýho s rozežraností snobů? Vždyť se tady spotřebovává něco, co se u 99,9999 % poražených telat vyhrazuje!

+6/−1
19.6.2016 17:12

D62u45š25a64n 36R51a45j86n13i77n29e62c 4354832723791

Radšej mlčte ! Lebo vám naozaj niekto aj uverí ! Viete ako by sa potom vyrábali syry bez syridla ? Len nepovedzte , že z octom divokým kvasením !

0/0
21.6.2016 16:58

M97a68r40t59i57n 45K81o83ž33í65n 1715506281280

A těď si představte humanisto, z čeho se po tisíciletí získávalo syřidlo na výrobu sýrů? Že by z žaludků mléčných selat?

+12/0
19.6.2016 18:28

I94v94o 97Ž64i95ž66k77a 8693507231381

Na co myslíte, že je tele, když potřebujeme, aby mléko z krávy šlo do prodejní sítě? To jako tele bude pít vodu a my budeme jíst trávu? Asi budete nějaký městský typ a maso máte nejraději ze supermarketu.

+5/−1
19.6.2016 18:46

J20o77s18e78f 53M64i52k92e23l 2888640506232

Dal bych Vám aspoň 1000x plus.

0/0
25.6.2016 20:42
Foto

L89a92d15i64s16l89a69v 61A63n46t15o78š 7438173888774

"Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata." :-D a serviruji-li se s rigatoni, ta se jim na revanz rika spaghetti con la pajata?

+3/0
19.6.2016 16:32

M80i42r72e72k 81K86o94v67a54c22i86k 5631701731637

U nás jsou špagety celkem jednoznačná záležitost, ale jinak mají v těch těstovinách bordel i sami Italové. Už jsem viděl nazývat jako maccheroni jakoukoliv kulatou dutou těstovinu bez ohledu na délku a průměr... Takže autoři měli použít radši Makarón :-)

0/0
19.6.2016 17:00

L51á12ď83a 74V40r25a63n79ý 7568188728137

Geniální, v podstatě mladý sýr z kravského mléka. Navíc zabalený v přírodním střívku a s přírodním sýřidlem.

Docela bych ochutnal ale jezdím jen do Toskánska a tam jak je v článku to asi nemají.

+10/−1
19.6.2016 16:21

M87i48l27a88n 28Š46e23l79i81g75a 7711424573303

Rigatoni opravdu nejsou spagety...

0/0
19.6.2016 16:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.