Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J50i53ř48í 73D10u62š86e97k 8762931841523

Já sám bych to asi nejedl, ale lidi si musí uvědomit že ve volné přírodě predátor nebo zkoumat jestli je tele dost staré. Naopak na ně zaútočí cíleně pro jejich slabost. V přirodě je přirozené že zvířata zemřou jako potrava pro druhé a jestli je něco nepřirozené tak je to aby tvor zemřel stářím jako domácí mazlíček.

0/0
4.7.2016 13:46

P79e19t18r 66F50r13ý87d79e63k 7939191349143

Chinchulin, lechon, to prece neni zadna extremni gastronomie...

+2/0
23.6.2016 15:58

D82u74š68a74n 54R22a73j46n89i93n88e49c 4344452703811

To sa mi iba zdá , alebo to myslíte úplne vážne ?

Zabijamie teliat na mäso je tu odjakživa . telacie mäso je maximálne dietné !

To sa nezabíjavú telce jednodňové ako sa zabíjajú nalé ovce na perzián , ale pár mesačné pokial sú živené materským mliekom - kravským orginál , nie ako dnes zmeskou . Potom sa môžu črevá naoźaj jesť , sú plné tojo najzdravšieho kravského syra .

Ale už vôbec nechápem , ako môžete syry z obchodu . Tie sú vyrobené pomocou syridla z ťelacích žalúdkov - obsah telacieho žaludka sa jednoducho kydne do kade z mliekom a je syr ! Fuj ?

Čím menej o tom viete , tým viac kecáte a mudrujete !

+4/−2
21.6.2016 16:38

J91o12s83e59f 92M80i79k77e15l 2578410456322

Kdybych mohl a měl jíst tohle, tak by mi jistě nedělalo sníst ani lidského kojence. Hnus!

0/−9
21.6.2016 14:16

D87u86š59a38n 48R95a78j21n39i11n48e72c 4784422293241

A polotekuté vyzreté pohyblivé olomôcke syrečky , môžeš ? Jesť malých homo sapies sapies je kanibalizmus s tým choď do nejakej S/M debaty.

+7/0
21.6.2016 16:46

J77o11s78e51f 18M80i11k16e49l 2538890926872

Jestli máš náturu na pohyblivé syrečky, asi nebudeš mít problém ani s tím kanibalismem.

0/−8
21.6.2016 21:20

P96e49t64r 41F10r66ý15d12e88k 7949951749123

Josefe, ty jsi opravdu nejaky vadny...

+8/0
23.6.2016 16:04

J79o72s81e21f 30M11i46k57e89l 2788390666792

Proto, že mi připadá hnusné zabíjet telata a kojence?

+1/−6
25.6.2016 16:20

J79i15ř57í 32V97o51g88e28l 6502132976178

Ta hranice je celkem tenká. Popravdě kdo ze zdejších drsných diskutérů by měl žaludek na to, vzít krávě malé neodstavené tele a lohnout jej? Já nemám problém zabít zvíře na jídlo, ale do tohohle bych asi nešel. Přijde mi to prostě zbytečný.

+14/−1
19.6.2016 23:42

P47a41v62e18l 75S21o82b55o43t78k30a 5430674

A každýmu z nich jsem tady na tý točně říkal: Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to ..."

(Jáchyme, hoď ho do stroje)

0/0
19.6.2016 23:28

J42i68r90i 50G49a58z84d12a 8434853354954

MI to jako nic extrémního nepřijde ani náhodou. Určíte bych si to rad ochutnal.nád čim však člověk nesmí přemýšlet, ,je , že to je ještě z neodstaveneho telete. .

+9/−5
19.6.2016 19:13

J41o72s96e32f 22M61i32k78e22l 2238630156942

Kanibalové to taky tak nějak berou ...

0/−3
25.6.2016 20:49

I81v13o 27Ž82i34ž45k35a 8363877401191

Divný mi připadne závěr článku, že se s tímto nikde jinde nesetkám. V Bulharsku, zejména v okolí kraje Sandanski, tvoří toto jídlo tradiční součást kuchyně.

0/0
19.6.2016 18:49

Z30d36e98n63ě49k 32D44u97b75e82c78k78ý 3207584200658

V Bulharsku se podávají takto "upravená" stťívka selete. Můj otec to kdysi ochutnal, protože."musel". V 70. letech byl pozván na nějakou oslavu, kde se nehodilo to odmítnout. No a musel si poté upravit chuť notnou dávkou rakije.

0/0
20.6.2016 4:24

I68v21o 87Ž29i55ž37k45a 8533767801831

Mě na tento pokrm zvou místní stále, kdykoli se tam vyskytnu. Původem jsou střeva z jehněte, takže to má ještě takovou charakteristickou ovčí vůni. Že bych byl z chuti nějak nadšený se říci nedá a sám bych si to nikdy nekoupil. Ale pro případného zájemce jsou k dispozici za desetinu ceny oproti té, která je uvedea v článku.

0/0
20.6.2016 6:17

D59u61š88a70n 15R83a65j22n90i34n32e24c 4724892283171

Myslíš tým slovenských romov ? Lebo v týchto končinách to jedia iba oni . Ináč jahňacie pečené črevá / sa mozrejme po úprave / sú národným jedlom arabov , napr. Iraku .

+1/0
21.6.2016 16:43

J29a97n 34M47a72n75d35í69k 2678763521887

Nebál bych si to ochutnat, mnohem odpornější než toto jídlo mi přijdou regulace, které se snaží zničit zvyky, které nikoho nepoškozují, jen se odlišují od "normálu"

+15/−3
19.6.2016 18:18
Foto

J74i98n63d20ř71i50c60h 47L23n93ě18n73i35č91k97a 5743431879

Námět na další díl Luxusu na talíři?

+2/0
19.6.2016 17:53

M73a56r64t18i37n 34V77l56á45š86e85k 2632101470161

Přečetl jsem první odstavec a dál nehodlám pokračovat. Jak to může bejt jídlo z dob chudoby a nedostatku a zároveň se jedná o mladé mléčné telátko??? To mám jako chápat tak, že lidi v době nedostatku radši snědi maličký telátko než aby ho nechali vyrůst a najedli se potom víc? :D

+2/−13
19.6.2016 17:50

D23a33v26i35d 67D14i10r49g67a 7685151148

Bude nutné to dočíst.

+20/0
19.6.2016 17:56

D26a73n46i82e36l 93M33u88n77z42a19r 1899358842936

to jsem si myslel take, ale precetl jsem clanek do konce, a tim jsem se vyhnul bejt ignorantem....;-D

+1/0
20.6.2016 16:30

J92i24ř59í 37D39u17š36e29k 8782741571173

To je snad logické když jsou v nedostatku tak by pošli hlady do doby než tele vyroste. Vy taky když máte hlad hned tak jdete po rychlém jídle a nezačnete vyvařovat guláš co sníte až druhý den.

0/0
4.7.2016 13:49

Z30d69e55n25ě50k 67W28e72r40n71h49a12r36t 6167235272448

Zajímalo by mě, proč se zabíjejí mléčná telata? Není ekonomicky výhodnější je vykrmit a porazit až potom?

+5/−5
19.6.2016 17:19

M89a16r45t41i28n 16K55o52ž19í77n 1735186461270

Proč se zabíjejí dvouměsíční kuřata? Není lepší je nechat pět let snášet a pak z nich udělat polívku, či slepici na paprice?

+11/−1
19.6.2016 18:24

P14e61t46r 26F67r18ý85d93e49k 7669651309623

To samozrejme lepsi je a na statku se to tak bezne delalo. Ovsem kure a tele je dost rozdil.

+1/−2
23.6.2016 16:03

L52á20ď34a 13V11r23a11n43ý 7838518718877

Kdyby jsme jedli co je ekonomicky výhodné, jíme trávu a v zimě seno.

Proto je vaše otázka bezpředmětná. Kde je hranice ekonomické výhodnosti, když si chcete dát např. biftek?

+6/−1
19.6.2016 18:26

M50i49l68a96n 58Č50e97r31n35ý 5323979739692

Zabíjejí se býčci. Ať už jako telata, nebo jako vykrmené mladé kusy. Na reprodukci je jich totiž potřeba z hlediska umělé inseminace jen pár kusů.

+2/−1
19.6.2016 23:54

D95u58š36a13n 21R94a74j61n84i91n10e98c 4524702173321

Odpoveď je jednoduchá . vy ste asi nikdy nevidel na pulte hovädzie , telacie vedľa seba mäso a ich ceny ! Predať mäso o 50-100% drahšie a bez ďalších nákladov na kŕmenie ? A ako tu bolo už spomenúté. V prírode je prebytok samcov a rieši sa to porážkou nadbytočných a čím skôr tým je to lacnejšie , bez nákladov na kŕmenie .

treba sa iba modliť , aby si to ženy neuvedomili a nepovedali si , že stačí jeden samček na ulicu a ten zbytok utratíme. Iba spotreba potravín sa zníži o 60-70% a piva o 95% !

+14/−1
21.6.2016 16:53

J70i77ř93í 54D79u66š46e34k 8522171251313

Ne ekonomicky je to zátěž protože to musíte krmit a starat se o to. Kráva si na sebe vydělá mlékem a na oplednění stačí jen jeden býk ale všichni ostatní bejci jsou už ekonomická přítěž.

+1/0
4.7.2016 13:51
Foto

G41e27o86r36g38i41s 26F51a16s79u39l75i23s 1886633763

Zabíjet telata ještě nedstavená od mámy jen kvůli rozežranosti snobů, to je ta nejodpornější věc, jakou si lze v gastronomii představit.

Překonat to mohou jen Arabi, kteří zabíjejí ještě nenarozená jehňata! Je to hnus a nikdy bych to nevzal do úst!

+11/−19
19.6.2016 16:47

L59á96ď37a 23V12r16a36n95ý 7748518788697

Máte naprostou pravdu, ten býk pokud by si mohl vybrat by raději počkal 12 -24 měsíců a pak teprve šel na porážku. Tam dostal proudem šok a byl rozřezán "motorovou pilou". A těch 12-24 měsíců by strávil v určeném vymezeném výběhu s granulovanou stravou.

Vy pseudohumanisti jednou zabijete celý tento svět.

+15/−2
19.6.2016 16:58
Foto

G66e85o52r66g46i63s 60F82a21s26u41l75i16s 1736643963

Vážený pane, lidi chovali zvířata k práci a na maso od nepaměti. Nikdy ale neporáželi čerstvě narozená nebo ještě nenarozená mláďata.

S tímto zvráceným postojem mám prostě problém a je mi fuk, co si o tom myslíte vy a vám podobní opravdoví humanisté.

+7/−12
19.6.2016 17:10

M63i77r66e76k 82K57o55v56a27c92i27k 5241791981427

To je hloupost, mláďata se porážela naprosto běžně. Podívejte se například do Starého zákona, kde se píše o obětování jehňat, býčků....

+15/0
19.6.2016 17:18

Z65d73e72n45ě23k 53W32e55r51n98h25a23r48t 6807955472958

Ale to bylo něco jiného, to byl dar bohům, oběť. Lidé dřív neřešili nějaký morální problém, řídili se převážně pragmatickou úvahou. Proto mi není moc jasné, proč se porážely telata. Vím, že se zabíjely březí ovce, protože cena persiánové kožešiny byla tak vysoká, že se to vyplatilo. Ale porážka tak malého telete smysl moc nedává.

+1/−3
19.6.2016 17:23

M42i71r97e20k 73K22o91v82a37c96i19k 5291691431677

V tom Zákoně se i píše, jak se obětiny zpracovávaly. Neznamená to, že se celé zvíře spálilo na oltáři. Některé části připadly kněžím jiné části prostě snědl shromážděný lid...

No a pokud jde o to, proč se ke konzumaci porazí tele, prostě je z toho lepší maso než z dospělý krávy a lidi za to zaplatí, navíc se o zvíře nemusíte dlouho starat, takže ekonomicky je to taky ok.

+9/−1
19.6.2016 17:38

J40a27n97a 19B41o11u28l83o20v55á 7200346831421

Dává, v případě neúrody a nedostatku. Pak je pragmatičtější zabít mladého narozeného býčka, který nebude ubírat matce mléko.

+2/0
19.6.2016 18:59

I41s18a46b96e78l28l47a 36Z44á55z10v59o52r39k25o35v46á 3320391800556

Telata se porážela jako malá odjakživa. Kvůli mléku. Kráva porodila, tele se zabilo a snědlo a kráva ještě pár měsíců dojila a bylo mléko pro rodinu majitele krávy.

+2/0
10.7.2016 20:59

L17á62ď96a 37V63r41a53n23ý 7988288118667

Nejsem humanista a mláďata se jedla od nepaměti (viz i toto historické jídlo).

Ale váš názor je váš a já ho respektuji.

Pěknou neděli.

+7/−1
19.6.2016 17:34
Foto

G98e94o65r11g82i71s 63F49a92s89u63l63i40s 1506743533

Jen pro upřesnění, nejsem vegan ani vegetarián, maso mám rád.

Problém mám s týráním zvířat a "velkovýrobou" zvířat ve velkochovech.

Vejce z chovů v klecích zásadně nekupuji, byť jsou nejlevnější.

S tím týráním souvisí např. i čínské "kulinářské tradice" - to, že jedí psy a kočky a vše, co se hýbe, to mi nevadí - je to jejich věc a já nejsem pokrytec. To že je ale krutě týrají a nabízejí je ještě živé v těsných klecích před svými restauracemi a pak je krutě zaživa stahují a ještě živé v strašných bolestech je dávají do horkého oleje (viděl jsem v dokumentu natočeném skrytou kamerou ), tak to mi vadí hodně!

+11/0
19.6.2016 19:16

D94u30š73a12n 53R60a85j11n82i98n51e63c 4154822303551

A čo by potom s tým mäsom robili ? Už dnes je problém predať všetko hovädzie mäso ? len nezačnite , že keď sa zníži cena ....

0/0
21.6.2016 16:55

L81á58ď84a 40V30r68a45n49ý 7668278158237

Hovězího masa je na trhu nedostatek. Je to z části dáno, že loni Turecko povolilo dovoz hovězího masa z EU a z části nesmyslnou koncepcí ČR potažmo EU.

Přebytek je u vepřového.

0/0
22.6.2016 11:02

M72i43r72e33k 90K77o68v14a96c37i64k 5541431781987

Co to má společnýho s rozežraností snobů? Vždyť se tady spotřebovává něco, co se u 99,9999 % poražených telat vyhrazuje!

+6/−1
19.6.2016 17:12

D98u72š21a84n 86R17a42j18n58i90n88e23c 4734602383611

Radšej mlčte ! Lebo vám naozaj niekto aj uverí ! Viete ako by sa potom vyrábali syry bez syridla ? Len nepovedzte , že z octom divokým kvasením !

0/0
21.6.2016 16:58

M86a43r79t86i19n 65K78o40ž24í14n 1605506831310

A těď si představte humanisto, z čeho se po tisíciletí získávalo syřidlo na výrobu sýrů? Že by z žaludků mléčných selat?

+12/0
19.6.2016 18:28

I30v84o 86Ž89i45ž49k93a 8153307351651

Na co myslíte, že je tele, když potřebujeme, aby mléko z krávy šlo do prodejní sítě? To jako tele bude pít vodu a my budeme jíst trávu? Asi budete nějaký městský typ a maso máte nejraději ze supermarketu.

+5/−1
19.6.2016 18:46

J11o63s73e98f 87M55i39k46e97l 2128670986982

Dal bych Vám aspoň 1000x plus.

0/0
25.6.2016 20:42
Foto

L22a88d16i42s54l71a12v 80A66n73t69o68š 7378863708914

"Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata." :-D a serviruji-li se s rigatoni, ta se jim na revanz rika spaghetti con la pajata?

+3/0
19.6.2016 16:32

M21i91r38e59k 60K53o63v24a65c25i26k 5151211461327

U nás jsou špagety celkem jednoznačná záležitost, ale jinak mají v těch těstovinách bordel i sami Italové. Už jsem viděl nazývat jako maccheroni jakoukoliv kulatou dutou těstovinu bez ohledu na délku a průměr... Takže autoři měli použít radši Makarón :-)

0/0
19.6.2016 17:00

L27á27ď86a 89V32r60a86n71ý 7748638628307

Geniální, v podstatě mladý sýr z kravského mléka. Navíc zabalený v přírodním střívku a s přírodním sýřidlem.

Docela bych ochutnal ale jezdím jen do Toskánska a tam jak je v článku to asi nemají.

+10/−1
19.6.2016 16:21

M95i98l38a29n 28Š51e75l16i89g74a 7701494613453

Rigatoni opravdu nejsou spagety...

0/0
19.6.2016 16:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.