Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním pochoutkám. Zkvašený pokrm shiokara mezi ně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P88e39t79r 73N13o80v24e15k 6302712362946

dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...:-P

0/0
19.9.2016 1:30
Foto

V28l98a86d87i54m55í70r 70S76o29j17k59a 4706617418848

Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).

Doporučuji Sandora Katze.

+1/0
19.9.2016 12:27

L21a16d53a 45N15o31v44a55k 4732513467

zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...

+6/0
18.9.2016 20:09
Foto

V64l22a70d60i67m57í72r 31S97o96j29k28a 4256427258618

Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).

Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar!!

+1/0
18.9.2016 19:58

M45a92r73t52i68n 35K49a63v82k17a 4236341662402

Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.

0/0
18.9.2016 18:30

M39a25r33t56i73n 50V57o13k74a43s 9192258479203

O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.

Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).

0/0
18.9.2016 19:03

J67a47n28a 95S51t47e36h41l49í84k15o35v96á 2479140920166

tak tohle bych asi dala :-)

+1/0
18.9.2016 12:18

I24v28a33n 62M20a12r77e31k 6574238272

Přeji dobrou chuť p.Stehlíková. R^

0/−1
18.9.2016 18:26

J32a14n41a 92S98t77e76h80l26í85k62o47v32á 2109150320206

bohužel se asi nikdy do Japonska nepodívám :-/

0/0
18.9.2016 19:43

L40u55b35o53m85í94r 97N50ě87m62e16c 7345950729691

A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....

+3/−10
18.9.2016 9:45

P55a24v62e31l 67Š12e95b42e80s82t75a 4672928795768

Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.

Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...

0/0
19.9.2016 14:01
Foto

J24a14c36h42y93m 17B91r11z58e44z85i78n46a 6559199772303

Tentokrát je to ještě docela v pohodě

0/0
18.9.2016 3:09

K53a81r63e56l 41C22h52r43a25s51t97i20n91a 4873164490395

Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.

0/0
18.9.2016 2:41
Foto

R28i30c55h58a27r60d 76P93o18l49á13š55e63k 9304373480599

Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.

+2/0
18.9.2016 2:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.