Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním pochoutkám. Zkvašený pokrm shiokara mezi ně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P71e25t65r 75N62o66v38e40k 6372572682766

dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...:-P

0/0
19.9.2016 1:30
Foto

V95l45a67d73i17m49í20r 78S41o80j73k29a 4496957258308

Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).

Doporučuji Sandora Katze.

+1/0
19.9.2016 12:27

L74a70d16a 26N88o73v39a64k 4832183107

zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...

+6/0
18.9.2016 20:09
Foto

V61l83a43d97i75m88í66r 96S50o93j87k71a 4806487188828

Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).

Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar!!

+1/0
18.9.2016 19:58

M97a94r26t78i47n 46K62a69v30k40a 4786131652792

Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.

0/0
18.9.2016 18:30

M83a65r16t86i36n 44V42o15k84a62s 9512558309413

O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.

Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).

0/0
18.9.2016 19:03

J12a88n67a 18S16t75e44h48l14í70k63o98v24á 2229660950846

tak tohle bych asi dala :-)

+1/0
18.9.2016 12:18

I10v27a65n 38M81a83r54e13k 6744778222

Přeji dobrou chuť p.Stehlíková. R^

0/−1
18.9.2016 18:26

J42a73n33a 26S14t59e79h62l32í72k36o31v40á 2799940520876

bohužel se asi nikdy do Japonska nepodívám :-/

0/0
18.9.2016 19:43

L21u31b75o18m98í61r 34N88ě91m59e28c 7435630439371

A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....

+3/−10
18.9.2016 9:45

P62a12v73e79l 53Š58e48b43e59s44t33a 4582788855858

Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.

Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...

0/0
19.9.2016 14:01
Foto

J43a38c95h42y81m 98B68r23z80e49z44i34n53a 6419469982873

Tentokrát je to ještě docela v pohodě

0/0
18.9.2016 3:09

K44a73r29e65l 98C50h92r49a77s71t40i84n50a 4813484120585

Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.

0/0
18.9.2016 2:41
Foto

R31i31c10h81a44r68d 49P30o34l44á28š15e17k 9954593550879

Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.

+2/0
18.9.2016 2:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.