Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním pochoutkám. Zkvašený pokrm shiokara mezi ně patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P14e40t10r 57N27o35v28e77k 6942412152616

dělal někdo kvalitní chemický rozbor této " extrémní gastronomie" ? Jestli třeba neobsahují malé množství jedovatých látek , co bývají ve zkaženém mase a podobně...:-P

0/0
19.9.2016 1:30
Foto

V92l78a69d98i47m73í49r 41S10o62j24k74a 4206647288188

Mléčné kvašení ve slaném prostředí zpravidla eliminuje všechny patogeny, botulinové klostridie a koliformní bakterie nevyjímaje. To je právě smysl fermentace - konzervovat proti zkažení, pozměnit chuť k lahodnější a zvýšit nutriční hodnotu (zlepšit stravitelnost).

Doporučuji Sandora Katze.

+1/0
19.9.2016 12:27

L62a41d20a 45N63o34v61a55k 4442583907

zní to lákavě..,já bych omáčku vynechal a zkusil ten silný alkohol...

+6/0
18.9.2016 20:09
Foto

V49l67a20d20i69m26í67r 49S86o49j46k39a 4366437278448

Ono to tím popisem vypadá děsně dramaticky, hlavně aby to mělo díky šokantnosti dobrou čtenost. Není to ale o moc jiné, než normální rybí omáčka, která spočívá v naložení čerstvých sardinek do soli s přídavkem ananasu. Sůl není jen konzervant, ale i médium, které umožní mléčnou fermentaci laktobacilům. Ananas (u shiokary zastoupený trávicími šťávami) přináší do směsi trávící enzymy, které bílkoviny štípou na jednodušší aminokyseliny, především soli kyseliny glutamové. Smyslem všeho je vyrobit hluboké chutě umami, na což jsou asiaté specialisti a Čech o tom nemá ani zdání - vzmůže se leda na hydrolyzovaná kopyta od Vitany (čti Klasik).

Žádný z procesů není patogenní a tudíž zdraví škodlivý, ba právě naopak. Nespatřuji v tom nic zvlášť extrémního. To naopak člověk středovevropský je extrémně omezený. Miso pastě zdar!!

+1/0
18.9.2016 19:58

M50a25r34t47i62n 16K19a24v63k30a 4686961682272

Kdo zvládne švédské kvašené sledě, zvládne už cokoliv.

0/0
18.9.2016 18:30

M24a63r88t81i98n 73V89o52k54a58s 9512258409673

O Surströmming jsem pouze četl - přijde mi to spíš taková atrakce než běžné jídlo.

Jedl jste islandský kæstur hákarl? Ten islanďané konzumují celkem běžně Zápachem je to jídlo jen pro silné povahy (smrdí jako čpavek), ale když se to překoná, tak je to velmi dobré (pro toho kdo má rád třeba kyselé ryby).

0/0
18.9.2016 19:03

J25a11n83a 12S46t88e20h39l19í20k38o43v57á 2949550480576

tak tohle bych asi dala :-)

+1/0
18.9.2016 12:18

I69v79a69n 35M82a50r53e43k 6534548972

Přeji dobrou chuť p.Stehlíková. R^

0/−1
18.9.2016 18:26

J70a75n94a 46S74t51e97h62l46í65k60o78v16á 2839540770536

bohužel se asi nikdy do Japonska nepodívám :-/

0/0
18.9.2016 19:43

L65u25b93o95m15í11r 81N44ě70m42e42c 7605400689921

A nestačí knedlo, vepřo, zelo? Lidi vymýšlí kraviny a pak by to chtěli ještě fotit....

+3/−10
18.9.2016 9:45

P44a22v68e42l 25Š91e67b16e96s92t12a 4902198115638

Shiokara má v Japonsku dlouhou tradici. Archeologické vykopávky zaznamenávají různé pozůstatky z její výroby, zejména kvasné nádoby se zbytky organické hmoty, už z období předvěké éry Jomon před osmi tisíci lety. Své největší slávy však dosáhla teprve za časů státu Kofun, tedy v období mezi lety 250 až 710 našeho letopočtu. Shiokara vyrobená z masa sladkovodních kaprů tehdy byla hlavním pokrmem vojáků po celé zemi a byla součástí žoldu.

Řekl bych tedy, že vymyšlenou kravinou ke spíše to knedlo zelo vepř...

0/0
19.9.2016 14:01
Foto

J50a38c71h10y77m 37B60r11z64e74z23i11n14a 6189649112153

Tentokrát je to ještě docela v pohodě

0/0
18.9.2016 3:09

K96a67r43e92l 25C21h62r60a96s18t95i13n12a 4193724420165

Co jsi nezkusil, o to jsi chudší. Na shiokaru bych si možná troufl, ale bambusoví červi nebo cvrčci by už byli nad mé síly. To raději zůstanu o něco chudší.

0/0
18.9.2016 2:41
Foto

R91i14c87h40a89r64d 82P21o13l67á12š89e63k 9974423910959

Cvrčky a červy jsem polkl úplně v pohodě, ale do tohoto bych asi nešel.

+2/0
18.9.2016 2:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.