Diskuse k článku

Japonské delikatesy: živé rybky v ústech nebo tančící chobotnice

Rybu fugu, která vás při nesprávné přípravě může zabít, zná leckdo. Ale co tančící chobotnice na talíři, chytání živých rybek v míse do hůlek nebo smažené kobylky? Seznamte se se svéráznými delikatesami Japonska.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J93i21ř76í 67M93a86c44e12k 3875785284691

Nevím, proč v článku je půlka japonských názvů psaná s českou transkripcí a půlka s anglickou. Je v tom trochu zmatek. (Každopádně čeština je pro přepis japonštiny vhodnější než angličtina.)

0/0
10.11.2017 6:45

K40o17n61r18a13d 17S75l40a44d24e37k 3177888599782

Kdyby vás ta chobotnice potkala ve vodě, taky by vás chtěla sežrat živé.

0/0
9.11.2017 12:20

J51a34n 97C24h58o36b10o20t 5673588449987

Tygr taky. A přesto ho zaživa nežereme.

+1/0
10.11.2017 10:41

J18a88n 61C19h68o88b65o86t 5293458659487

Jsou to prasata bez úcty k čemukoliv živému. Nejčerstvější ryba zaživa smažená, chobotnice zaživa zmrzačená a sežraná.

+4/−1
7.11.2017 23:25

J19i47ř30í 79M85a32c27e87k 3525625454861

Byl jste tam? Poznal jste je trochu lépe? Myslím, že ve více případech mohou považovat oni za prasata nás. A často právem.

0/−1
10.11.2017 6:42

J39a52n 28C58h72o58b26o18t 5943278239317

Nebyl. Ale pokud někdo smaží rybu zaživa a chobotnicím zaživa uřezává břicha, pak je kropí omáčkou a ukapává do gatí, jak je to čerstvé, nemyslím si, že by se tento obrázek na místě změnil.

Jaké máte příklady pro nás coby prasata?

+2/0
10.11.2017 10:40

P74e35t71r 30T68o24m22e12k 1256602920771

Dobrou chuť okamůro.

0/0
6.11.2017 18:46

Š50t76ě92p78á16n 81H63o30f59m18e89i19s26t16e69r 5218494472346

LIdi se tady pozastavujou nad tím, co Asiati jedí a jak to vypadá. Možná by se měli lidi víc zajímat o to, co jíme my a co se s tím stane před tím, než to dojde na talíř - myslím živočišná potrava. Nebo co třeba výroba krmiva pro dravce, hady, pavouky apod.? Sotva narozená živá mláďata myší se po stovkách dávají do ielitových pytlíků a přímo strkají do mrazáků. Pak to jako úhledné balíčky putuje do obchodů. Nevím, me zase zvrácené přijde tohle ;-O

+3/−2
5.11.2017 17:30

J87i71ř94í 18M65a62c12e75k 3495475844921

Myslím, že s rostlinami nezacházíme o nic lépe než s živočichy.

0/0
10.11.2017 6:43

M60a12r50t65i92n 52S44u53k73u67p 8146402659194

Zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře :-P

+2/0
5.11.2017 12:19

M64a59r56t73i73n 76H37r87o97u69d83n24ý 5897122654447

Chobotnice má nervovou soustavu uspořádanou naprosto jinak než savci. Chobotnice má de facto vícero mozků - má hlavní mozek a pak "periferní mozky" (pro každé chapadlo). Takže to nejsou žádné "posmrtné křeče", jak se snaží vsugerovat článek, ale vědomá smyslová reakce.

Je vědecky prokázáno, že chapadlo chobotnice je schopné ještě nějakou dobu po "oddělení" od těla reagovat řízeně na vnější podněty.

Žerou tu chobotnici de facto zaživa.

Podobně "fungovali" někteří obří dinosauři.

+5/0
4.11.2017 21:12

L78a36d97a 16N49o53v32a63k 4352663747

moc se mi to nelíbí... Mhohem víc by se mi líbil oloupaný japonec v chilli omáčce...

+2/0
4.11.2017 20:25

J79o30z56e16f 85Z52á15h15u38m12e71n19s95k94ý 1891278364740

tuším konkrétne ktorý

+5/0
5.11.2017 6:56

V89l85a10d74i47m68í96r 90J21e85s11e34n89i97c93k56ý 9798808225270

No fuj, chlapi ;-D Kdo by to žral?

+1/0
8.11.2017 14:19

J78i18ř61í 10K93ř34í81ž 2417184886226

Hovada

+6/0
4.11.2017 18:51

M78a42r77t34i91n37a 20V32e65d94r98a51l80o25v39á 5171250390241

To jsem pravd nepochopila. Jen uchyl muze toto preferovat.Rv

+6/0
4.11.2017 18:49

P81e72t48r28a 22J88a91n75á91k15o60v18á 2777420536329

Chudák zvíře... ;-(

+11/0
4.11.2017 14:21

D98a97v69i82d 34H23e85l22l75e97r 6916323910776

No jo Japonsko. Jak zvíře při přípravě netrpí, tak to není ta správná delikatesa.

+5/0
4.11.2017 13:13

O93n67d58ř45e50j 93Š65t52ě84p58á98n31e58k 5239860618559

No něco podobného jako skoro zbytek světa :-) maso již mrtvého zvířete ještě s radostí bodáme vidličkou prohodíc při tom třeba "ještě to je živé" a nožem, nejlépe samozřejmě tupým řežeme jak zběsilí ;-D;-D;-D

+1/−10
4.11.2017 18:01

L28a80d27a 68N34o89v25a37k 4682953497

prosim....?

+5/0
4.11.2017 20:26

P35e89t96r 23P80a34l55e25č66e83k 3750115474502

co to melete?

0/0
6.11.2017 22:32

J97a47n 33C20h36o34b65o57t 5263748629677

Mrtvému zvířeti už je to jedno...živému ale trochu vadí, když ho řežou na kusy či zaživa smaží...:-/Rv

0/−1
7.11.2017 23:26

J87i78ř39í 88S48o10u68č74e55k 5716777749759

Dovolím si to uvést na pravou míru:

„Dobrou zprávou je, že recept na katsu ika odoridori začíná jejím usmrcením, nejprve jí kuchař odřízne hlavu.“

To, co je odříznuté, není hlava, ale tělo. „Hlava“ tam zůstává, hlavonožci mají mozek uložený mezi očima, viz např.:

https://abload.de/img/fig-13-generalised-anybupq.png

Chobotnice je tedy evidentně živá a při smyslech.

„Chapadélka se polévají sójovou omáčkou a sodík v omáčce způsobí reakci svalů“

Sodíku je plné moře (NaCl), pokud by to fungovalo takto, měla by chobotnice v moři permanentní křeč. Ve skutečnosti je to tím, že je chobotnice oloupaná, ale stále živá, sójová omáčka ji pálí a pohyb je poslední vědomou reakcí, jaké je ještě ve svém stavu schopna.

+21/0
4.11.2017 12:01

M43a55r13t84i54n 80K40r28a30l 7103790883137

Možná si redakce někde zjistěte, kde má chobotnice hlavu a kde břicho s vnitřnostmi. Pro kuchaře by byl jistě nevšední zážitek, kdyby ho někdo vyvrhnul a potom mu hlavu polévali sojovkou.

+10/0
3.11.2017 22:41

V13o48j33t59ě37c38h 35R12ů93ž65e76k 1667242114552

No, od soutěží v tom, kdo zabije víc Číňanů, jako v Nankingu, je to rozhodně pokrok.

+19/0
3.11.2017 21:03

P74e71t33r 71P89a63u32š 5482209758845

Tu živou chobotnici jsem v Japonsku měl. Pak ještě živou oliheň, ze které byly za živa odřezané kusy, které se jedly, a chapadla s hlavou se ještě hýbala. Pak si člověk mohl vybrat, jak ten živej zbytek sní, jestli syrový nebo osmažený. Celkem zajímavé. Za to jsme pak Japonce pozvali na olomoucké syrečky, když byli v ČR. ;-D Pak jsme měli ještě živé minichobotničky, které se jedly na jedno sousto celé. Nebo pražené úhoří páteře místo brambůrků a sušené prasečí uši k pivu. Člověk tam narazí na leccos. A to bych řekl, že proti Číně to bude slabý čajíček. :-)

+2/−3
3.11.2017 18:41

M15i67c94h58a19l 25P65o64h91o72ř47e13l94s69k27ý 1226670785775

;-D;-DR^ a to všechno zaplácnout zmrzlinou s příchutí Seishi je už jen byrokratická formalita

0/0
3.11.2017 19:42

J89a16k62u38b 38K95o52r62e33c 6744430631213

to se teda máte čím chlubit Rv

+4/0
4.11.2017 21:51

J70a27n 60K82a57l90a32b70z93a 6362381158519

určitě jste se pří té zrůdnosti bavil když řeknete "celkem zajímavé" ... je vidět že zrůdy jsou i zde v ČR. Tohle by se mělo léčit.;-O

0/0
7.11.2017 11:21

M55a28r62t21i39n 87B98a81r30t70á75k 8707513946855

"Krysa z kanálu možná chutná jako jahody, ale já to nezjistím, protože jí nikdy žrát nebudu."

Jules Winnfield - Pulp Fiction: Historky z podsvětí

+19/0
3.11.2017 10:35

F50r32a10n80t11i30š52e21k 22M35o88r96a84v50e60c 8117214812

Basashi jsem ochutnal a je to velice dobré. Hýbající se jídlo bych ale asi nedal.

0/0
3.11.2017 10:02

P20e43t40r 32P44a74u60š 5422499938555

Jo. Basashi je super. :-)

0/0
3.11.2017 22:36

J18a86k71u50b 10P69e23t34r18o61v 9390436912720

ty kobylky nevypadají špatně :-P

+1/0
3.11.2017 9:38

M24i54r47e47k 80Z19á87v64o37d21n72ý 7502747700678

Japonci byli a stále jsou neskuteční úchylové :/

+27/0
3.11.2017 7:32

T40o16m73a43s 34K49o84h88o36u71t 5266524488808

Jo, hýbající se chapadla...!

0/0
4.11.2017 12:15

P47a28v70e26l 77B96e37r79a32n 7609384281966

Myslím, že oni si o nás klidně myslí totéž. Co člověk to názor. Kdo určuje co je a co už není úchylárna?

+1/−1
4.11.2017 13:56

M24i31c74h38a12l 81T27e43s27a15ř 4938162820871

"Kdo určuje co je a co už není úchylárna?"

Každý sám individuálně.

Ale to že zvíře nemá zbytečně trpět pro zábavu člověka, je až na několik výjimek obecně platný paradigma.

+7/0
4.11.2017 15:35
Foto

P81ř30e94m42y38s50l 46Č65e93j93p 8528477908446

Jako myslíte v gastronomii? Protože v ostatních úchylkách je kde kdo před Japonci. Jinak těžko brát vážně soudy od lidí, kteří jedí to, čím procházejí zvířecí extrementy ...

0/−2
4.11.2017 15:30

P78a77v55e46l 19S27t20a59v34j88a97n18í30k 6758535217861

Přijde mi daleko úchylnější pojídat koblihy z Penamu.

0/0
5.11.2017 10:35

J37i94n75d42ř46i93š20k91a 61B12u29r77g37e47r66o13v49á 3875804948755

Tahle chobotnička není usmrcená, hlavu má a při polévání zoufale mává chapadly v domění, že jde o návrat do vody. Japonci byli vždycky prasata.

+20/−2
3.11.2017 6:05

M95a33r63t92i32n 85K21r62á95t34k78ý 3666984765144

Navíc chobotnice má mozek i v každém chapadle, nestačí k usmrcení jen odříznout hlavu...

+1/0
3.11.2017 6:32

L53i49b68o84r 92U44r89b48a82n22i66e84c 5576303499

Je to hlava s chapadly, odříznutý je útrobní vak (břicho).

+1/0
3.11.2017 10:58

J79i76n25d63ř73i11š53k56a 35B41u23r67g82e45r30o11v32á 3935264448645

Mrtvá není...

+3/−2
3.11.2017 19:08

Š94t46ě15p36á23n 21H95o17f73m64e71i81s29t18e25r 5918964322576

Už jsem o tom někde četl, ta chobotnice mrtvá je, ty chapadla nějak i posmrtně fyziologicky reagují na tu omáčku a ohýbají se

+2/−2
4.11.2017 11:08

J28a18n 54C27h20o98b69o47t 5593278499507

To bude vysvětlení podobného typu, jako sověty pozastý let...:-/ Kdo ho sežere, bude podobně inteligentní...

0/0
8.11.2017 0:09
Foto

P92ř35e13m74y49s12l 52Č76e92j78p 8908627588936

Když vykucháte usmrcenou rybu, a hned ji dáte na pánev, tak se často stane, že z ní "uteče" (vyskočí). A takhle je to s chobotnicí a jinými studenokrevnými živočichy ... posmrtné svalové křeče, které můžou být i po několika hodinách.

+1/−2
4.11.2017 15:27

M58a67r52t32i77n 73C75e18r88n46y 2838462458883

A velebnosti, du blejt.

+12/0
3.11.2017 2:35

Najdete na iDNES.cz