Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

M32i89r90e25k 91Z66á54v17o67d75n17ý 7492947440898

Japonci byli a stále jsou neskuteční úchylové :/

+27/0
doporučit
3.11.2017 7:32

J27i42ř37í 98S59o29u28č85e26k 5286937119849

Dovolím si to uvést na pravou míru:

„Dobrou zprávou je, že recept na katsu ika odoridori začíná jejím usmrcením, nejprve jí kuchař odřízne hlavu.“

To, co je odříznuté, není hlava, ale tělo. „Hlava“ tam zůstává, hlavonožci mají mozek uložený mezi očima, viz např.:

https://abload.de/img/fig-13-generalised-anybupq.png

Chobotnice je tedy evidentně živá a při smyslech.

„Chapadélka se polévají sójovou omáčkou a sodík v omáčce způsobí reakci svalů“

Sodíku je plné moře (NaCl), pokud by to fungovalo takto, měla by chobotnice v moři permanentní křeč. Ve skutečnosti je to tím, že je chobotnice oloupaná, ale stále živá, sójová omáčka ji pálí a pohyb je poslední vědomou reakcí, jaké je ještě ve svém stavu schopna.

+21/0
doporučit
4.11.2017 12:01

V57o71j80t74ě83c71h 69R19ů30ž79e28k 1257692494412

No, od soutěží v tom, kdo zabije víc Číňanů, jako v Nankingu, je to rozhodně pokrok.

+19/0
doporučit
3.11.2017 21:03

M80a93r45t28i30n 20B57a74r98t53á66k 8387143146745

"Krysa z kanálu možná chutná jako jahody, ale já to nezjistím, protože jí nikdy žrát nebudu."

Jules Winnfield - Pulp Fiction: Historky z podsvětí

+19/0
doporučit
3.11.2017 10:35

J96i96n64d69ř59i95š94k41a 65B33u74r80g96e62r18o82v89á 3795854148325

Tahle chobotnička není usmrcená, hlavu má a při polévání zoufale mává chapadly v domění, že jde o návrat do vody. Japonci byli vždycky prasata.

+20/−2
doporučit
3.11.2017 6:05

M81a75r79t73i10n 95C81e30r26n42y 2658142548813

A velebnosti, du blejt.

+12/0
doporučit
3.11.2017 2:35

P30e59t10r88a 44J85a61n79á94k55o38v59á 2227890706769

Chudák zvíře... ;-(

+11/0
doporučit
4.11.2017 14:21

M58a27r98t51i25n 31K84r94a59l 7983220203487

Možná si redakce někde zjistěte, kde má chobotnice hlavu a kde břicho s vnitřnostmi. Pro kuchaře by byl jistě nevšední zážitek, kdyby ho někdo vyvrhnul a potom mu hlavu polévali sojovkou.

+10/0
doporučit
3.11.2017 22:41

J89i18ř75í 51K79ř86í32ž 2887894516286

Hovada

+6/0
doporučit
4.11.2017 18:51

M69a11r79t33i44n49a 83V90e59d49r83a47l15o13v66á 5981740150391

To jsem pravd nepochopila. Jen uchyl muze toto preferovat.Rv

+6/0
doporučit
4.11.2017 18:49

M44a72r50t41i15n 46H62r18o41u13d47n86ý 5687742804817

Chobotnice má nervovou soustavu uspořádanou naprosto jinak než savci. Chobotnice má de facto vícero mozků - má hlavní mozek a pak "periferní mozky" (pro každé chapadlo). Takže to nejsou žádné "posmrtné křeče", jak se snaží vsugerovat článek, ale vědomá smyslová reakce.

Je vědecky prokázáno, že chapadlo chobotnice je schopné ještě nějakou dobu po "oddělení" od těla reagovat řízeně na vnější podněty.

Žerou tu chobotnici de facto zaživa.

Podobně "fungovali" někteří obří dinosauři.

+5/0
doporučit
4.11.2017 21:12

D23a50v60i59d 19H25e31l60l98e15r 6706703480236

No jo Japonsko. Jak zvíře při přípravě netrpí, tak to není ta správná delikatesa.

+5/0
doporučit
4.11.2017 13:13

J86a57n 83C59h16o55b28o69t 5743858819417

Jsou to prasata bez úcty k čemukoliv živému. Nejčerstvější ryba zaživa smažená, chobotnice zaživa zmrzačená a sežraná.

+4/−1
doporučit
7.11.2017 23:25

Š52t86ě22p61á24n 71H33o30f53m57e23i54s30t28e50r 5898424982756

LIdi se tady pozastavujou nad tím, co Asiati jedí a jak to vypadá. Možná by se měli lidi víc zajímat o to, co jíme my a co se s tím stane před tím, než to dojde na talíř - myslím živočišná potrava. Nebo co třeba výroba krmiva pro dravce, hady, pavouky apod.? Sotva narozená živá mláďata myší se po stovkách dávají do ielitových pytlíků a přímo strkají do mrazáků. Pak to jako úhledné balíčky putuje do obchodů. Nevím, me zase zvrácené přijde tohle ;-O

+3/−2
doporučit
5.11.2017 17:30

M91a68r27t25i89n 12S19u67k35u62p 8536752739764

Zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře :-P

+2/0
doporučit
5.11.2017 12:19

L77a72d43a 47N46o89v97a46k 4272693387

moc se mi to nelíbí... Mhohem víc by se mi líbil oloupaný japonec v chilli omáčce...

+2/0
doporučit
4.11.2017 20:25

P43e38t38r 87P14a38u37š 5742209898715

Tu živou chobotnici jsem v Japonsku měl. Pak ještě živou oliheň, ze které byly za živa odřezané kusy, které se jedly, a chapadla s hlavou se ještě hýbala. Pak si člověk mohl vybrat, jak ten živej zbytek sní, jestli syrový nebo osmažený. Celkem zajímavé. Za to jsme pak Japonce pozvali na olomoucké syrečky, když byli v ČR. ;-D Pak jsme měli ještě živé minichobotničky, které se jedly na jedno sousto celé. Nebo pražené úhoří páteře místo brambůrků a sušené prasečí uši k pivu. Člověk tam narazí na leccos. A to bych řekl, že proti Číně to bude slabý čajíček. :-)

+2/−3
doporučit
3.11.2017 18:41

J34a70k31u59b 15P13e97t67r98o81v 9480776512550

ty kobylky nevypadají špatně :-P

+1/0
doporučit
3.11.2017 9:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.