Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před staletími, jinde ve světě však zažívá malý boom. Především u seveřanů, jimž připomíná domov. Ke konzumaci lutefisku neboli mýdlové ryby však potřebujete silný žaludek. A lahev destilátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L74u65k51á61š 34M37a38r37e83d57a 6551364847808

"Norové, Švédové a Finové jsou ve při."

Krasna veta, kdyz se rekne nahlas...

+2/0
12.12.2017 9:51

K55a33r21e19l 75U81r66b16a68n 2744704811859

To asi nemyslí keramické nádobí, co_?

0/0
12.12.2017 9:34

R10e46n87é 75H58o65r47á94č12e91k 4342334674945

Tak vetsi blbost uz si autor nemohl vymyslet. Ziju v Norsku skoro 9 let a tuhle snusku nesmyslu si snad necham zaramovat. Je to tradicni vanocni jidlo na kterem si Norove zakladaji. A ze lepta nadobi? To snad nemuze napsat ani Blesk...

+3/0
11.12.2017 10:47

J43á84n 49K94o72t79ú86č 2986804538716

Anglická Wikipedia uvádza Lutefisk ako normálne bežné škandinávske jedlo. Akurát sa tam píše, že ho treba okamžite umyť zo všetkých tanierov a príborov, lebo po nejakom čase sa to už umyť nedá. :-)

Omnoho zaujímavejší (z hľadiska extrémnej gastronómie) je pre mňa surströmming, tam už je výzva vôbec len otvoriť konzervu. Historické pozadie to má podobné: treba na to len extrémne málo soli. Ale nechápem, ako to dnes môže ešte niekto jesť. Pritom je to vo Švédsku v každom obchode...

+2/0
11.12.2017 0:28

J14i82ř50í 67Š95v75a90g52r 3508370895956

Ten surströmming je zajímavý. Asi ho někomu pošlu v dárkovém koši společně s plechovku tuňáka a šprotů.

0/0
13.12.2017 12:56

M80a96r70e46k 85P52e41c85h 9848187869335

Se těším na článek (jestli jsem ho nepřehlédl) o mlékové polévce. To už není ani extrémní gastronomie, to je zbraň hromadnýho ničení. Zajímalo by mě, jestli existuje někdo, kdo má rád mlékovou polévku?

0/0
10.12.2017 22:35

J31a28n 78U97l11r98y10c64h 4431147530828

jako mlíková polívka s květákem? - po tý bych se utlouk;-D (a ty květáky si musím na talíři dorozebrat na malý kousíčky, a ty nekoušu, ale polykám vcelku - úplně jiná chuť... - tuhle gastronomickou finesu jsem už v útlém dětství vynaleznul sám, a nemá to chybu:-))

0/0
10.12.2017 22:49

M95a36r15e26k 43P79e26c66h 9528877679975

Fakt jo? :-) Ve školní jidelně to ale byla promyšlená a pomalá vražda. Máte recept?

0/0
10.12.2017 23:03

E11l43i11š55k49a 66K86u95č94e27r46o77v95á 7919512513363

hodně lidí má rádo kulajdu.

0/0
11.12.2017 16:27

P34a61v76e53l 87M49a58l47ý 6241528142904

toto není mléčná polévka .. ta je mnohem jednodušší (na výrobu) a jíst ji mohou opravdu pouze silní jedinci .. je to skutečně chuťový hnus, ale alespoň není životu nebezpečná.

Mléčná polévka je pouze ohřáté osolené mléko a v něm uvařené cosi slizkého z mouky.

0/0
19.12.2017 16:45

P30a79v42e59l 80M95a66l97ý 6541258762264

pletete se, kulajda není "mlíkovka".

Mlíkovka je mnohem jednodušší (na výrobu) a chuťově je to nepoživatelný hnus (pro některé lidi). Ale alespoň to není životu nebezpečné (když nepočítám, že to zabíjí chuťové buňky).

Mlíkovka je pouze osolené ohřáté mléko ve kterém se vařil nějaký sliz z mouky.

0/0
19.12.2017 16:49

K56a86r78e89l 36U29r50b38a74n 2394284361909

Houbová polévka, kulajda, je jich spousta a jsou dobré..

0/0
12.12.2017 9:33

P53a23v93l51a 18H35o24l81u14b74o46v14a 2286252953834

Tenhle clanek si nekdo dobre vycucal z prstuV Norsku ziju uz 7. rokem a lutefisk vetsina Noru pojida s poteseni, a to prave o Vanocich. Vubec neni zapachajici, talire ani pribory nerozklada a miru "gelocitosti" ryby si urcite sami pri nakupu. Z vlastni zkusenosti muzu rict,ze ani zaludek nelepta

+9/0
10.12.2017 20:42

M53a81r19t84i60n 95S11k69á68l21a 2938111754265

Výborný článek :)

0/0
10.12.2017 20:36
Foto

M89i61r15o68s36l82a72v 55S46t89e61i44n51e21r 4420842180146

Měli bychom ještě zmínit matjesy. Pravý matjes pochází z přístavu Scheveningem, přichází naložený v dřevěném soudku a je to tučný sleď z jarního lovu, oloupaný z kůže a naložený do pankreasu, který se vybere z jeho vnitřností. Pankreas nahodí proces , který se podobá procesu trávení, herynek změkne a dostane opravdu jemnou chuť. Podává se s jemně nasekanou cibulkou, vezme se za ocásek a spustí do úst.

To, co Poláci prodávají jako matjes, je uměle slazené, naložené v řepkovém oleji a octu. Slazená ryba mi připadá úplně mimo, ten olej také vadí.

+5/0
10.12.2017 20:28
Foto

M54i53r31o56s18l50a40v 57S21t33e81i95n40e23r 4160872840836

V Anglii nebo v Holandsku si dáte rádi tresku pečenou v těstíčku, něco jako palačinkové těsto a k tomu chips, čili hranolky. Patří k tomu dip , z čeho, jsem se nedozvěděl. V Čechách by to byla asi ochucená majonéza.

+1/0
10.12.2017 20:19

P23e21t96r 45P29e33t25r 6543882378823

dip je prostě omáčka a je taková, jakou si ji uděláte ;) stejně jako omáčky třeba ke kebabu, té jsou různé druhy. Majonéza je pořád stejná, stejně jako tatarka.

0/0
11.12.2017 19:45

R12a89d56i31m 93G43a52v64l38o78v70s49k73ý 3496589482375

Kancelar pro uvadeni romanovych pribehu na pravou miru. Čtěte :

https://magazin.travelportal.cz/2014/09/23/norske-jidlo-lutefisk/

+3/0
10.12.2017 19:58

R63a36d57i86m 58G26a41v42l33o20v88s27k24ý 3136329942975

Teda nevim co autor popisuje, ale lutfisk je ve svedsku zcela bezny, zvlast ted pred vanoci jsou ho tady v kazdem obchode mraky. Je to vodou nacucana treska mdle chuti a pofiderni konzistence, ale porat to chutna jako treska. Prsty ani talire to nezere.  Opravdu extremni gastronomie je tady rozhodne surströming!

0/0
10.12.2017 19:43

R93e50n65é 84R92u50m40l43e30n18a 5514715327953

Surströmming je na pohodu. Dvakrát jsem svlal sraz kamarádů, připravil brambory, cibuli, zakysanou smetanu, rajčata, pečivo a nezbylo :)

0/0
10.12.2017 20:47

J69o84s86e89f 61V78a95l53a 9720253873703

slane lekoricove bonbony (Lakritzen) z baltskeho pobrezi jsou podobna lahudka. Dokonce se vi, ze jsou ve vyssim davkovani jedovate a existuje baleni "pouze pro dospele"

+1/−1
10.12.2017 19:41

K32r63y46š23t75o47f 53L75a55n18í81k 1529690845275

zvlastni, na Sardinii zakazali casu marzu, aby vam cervi neperforovali streva, tohle rozlepta nadobi a zakazane to neni?

0/0
10.12.2017 19:04

P53e37t17r 88H70o11c24h29m42a36n 2220696255121

Necítíš rozdíl mezi poškozením střev a talíře? 8-o

0/0
10.12.2017 19:29

K49a76r50e95l 32H28o76l95e16č42e13k 8272568507602

Hlavně když to nepoškodí sanitární keramiku !

+1/0
10.12.2017 20:55

P13e44t30r 75H61o51r25s65k35ý 9275683188446

Já myslím, že na Surströmming to určitě nemá.. :)

https://youtu.be/7I9O-lKVJz8

+2/0
10.12.2017 18:41

O13t86a63k77a37r 73F15u41k40a 8551463661494

taky jsem ho v přehledu marně hledal

0/0
10.12.2017 19:40

O57l31d73a 84Z52i53n 8728676399912

Fuj!

0/−1
10.12.2017 18:33

P90a93v62e59l 34B20í24n77a 1623205422923

Pardon, dotykáč dal mínus...

0/0
12.12.2017 0:01

V29o78j35t89ě82c45h 29R71ů87ž83e19k 1227932934912

Najde se nějaká extrémní gastronomie i v Česku?

Na Slovensku mají bryndzové halušky, a my?

+3/−17
10.12.2017 13:54

T49o74m25á44š 75T72a94t71í82č74e23k 5790312250778

Stačí říct na západ od hranic něco o držkové polívce nebo prdelačce, a už se lidem protáčí panenky. Popis specialit stylu býčí koule nebo vepřový mozeček mají spolehlivě za následek ztrátu vědomí. ;-)

+15/0
10.12.2017 15:59

V82o56j17t63ě11c94h 59R61ů70ž37e48k 1667132174832

Býčí koule, na ty jsem si nevzpomněl. Sice to není taková nechuťárna jako zaživa pojídané ryby nebo pták utopený v koňaku, ale stačit to musí.

0/0
10.12.2017 16:41

J50i65r40k28a 74H13o47n75c65ů 2294344161518

Nevidím na tom nic extrémního. Jde o vynikající delikatesu.

+5/0
10.12.2017 17:17

M69a64r97t56i20n 10K62o14l39á91ř 1955894229545

Býčí koule jsou vynikající.... Opravdová lahůdka...

+1/0
10.12.2017 19:23

K16a37t15e90ř64i97n33a 56F49e12n50c73l44o79v51á 8443767878173

Nejsem na západ od hranic, ale zmiňované specialitky mi obracejí žaludek při pouhé zmínce.

+4/−6
10.12.2017 18:58

R46o11b71e49r20t 92K16u31b45i36s47t31a 8830897929685

S plusem úklep.

+2/0
10.12.2017 20:05

K37a23t42e51ř52i90n22a 25F94e16n45c64l81o62v93á 8253187818743

Neva.

Klepla jsem vám ho, takže jsme si kvit :-)

+1/0
10.12.2017 20:40

O52d44s86t94r96a57n76ě86n30ý 11U80ž65i82v51a21t23e31l

Uživatel požádal o vymazání
+2/−1
10.12.2017 19:02

T43o46m63á55š 87T55a54t14í56č51e49k 5820412320238

To jsou ale všechno buď regionální, exotické nebo hodně tradiční speciality. V Německu má dršťkovka taky svoje jméno, ale neznám jedinýho Němce, který by ji kdy jedl, ke konzumaci je nepřesvědčí nic. V tom moderním světě už jsou i taková jídla jako játra pro většinu lidí za hranou.

+2/0
10.12.2017 19:20

M12a25r49t33i49n 27K45o92l75á13ř 1905244249505

To není pravda... Zrovna játra se používají např v Anglii a ve Francii.

0/0
10.12.2017 19:29

T61o23m69á48š 72T80a70t27í29č64e87k 5420902490168

Ano, a u nás se používají býčí koule. Přesto znám hodně lidí, kteří by si je nedali. V jižní Francii je tradiční zpracování drštěk - tak to chcu vidět, jak jdou přes pult. Portugalci taky zpracují vše, ale veletradiční jídlo sestávající hlavně z prasečí krve vařené s rýží - jak se to jenom jmenuje - jsem měl možnost si dát přesně jednou.

Odvolávat se na tradice nemá smysl, ono to není tak dávno, kdy se celá zvířata spořádala beze zbytku všude na světě. Němečtí dědové měli ještě dlouho po válce játra samozřejmě taky jako pochoutku, ale dneska do toho jde už jen hodně zvídavý labužník.

0/0
10.12.2017 19:42
Foto

M36i14r88o77s67l62a67v 11S86t73e13i97n53e86r 4520962410396

V Německu se o dršťkovou zasloužili Turci. V každé lepší turecké restauraci dostanete "iškembe čorbu", t. j. dršťkovou z hovězích drštěk. V ČR se šíří "dršťková" z vepřových bachorů, asi jim zbývají.

Turecká iškembe je ovšem se smetanou, citronovou příchutí, bylinkami velmi jemná polévka.

Jinak před Sacré Coeur- chrámem v Paříži nabízel pouliční prodavač přesně takovou dršťkovou, jakou známe z Čech.

+1/0
10.12.2017 20:12

T63o93m37á78š 43T67a51t51í83č95e84k 5450172360948

Zajímavé, s tou tureckou dršťkovkou. Za starých dob, kdy ještě byly v kurzu hospody s böhmische Küche, to vařili kuchaři pro svoje krajany.

0/0
10.12.2017 20:15

M85a49r97t11i45n 56B86ř93e21z82i74n68a 8818275400752

Ještě jste zapomenul na plíčky na smetaně . Pro řadu lidí nepoživatelné.:-)

+2/0
10.12.2017 20:13

T66o56m12á37š 54T78a56t70í30č36e25k 5780712250518

Jó - plíčka! ;-D Ovšem v Rakousku by byly v poho. :-)

0/0
10.12.2017 20:17

J66i75ř13í 66H47r53a94d95e82c 2754102261956

Smažené býčí koule jsou v USA běžné. A dršťková v pálivé verzi je oblíbené mexické jídlo. Taky široce dostupné v restauracích v USA

0/0
10.12.2017 20:40

L67a98d68i33s53l29a28v 88P14o98s49p17í91c36h80a18l 1408177313940

Olomoucká tvarůžky a dobře uležený romadůr vám nepříjdou extrémní????

Mám to sice rád, ale extrémní mi to připadá!!

0/0
11.12.2017 20:30

T61o75m63á59š 54T26a24t86í52č68e77k 5300652580158

Jo, smradlavý sýry do té množiny z globálního hlediska patří určitě taky. Oni takoví Francouzi nebo ještě i Iberové mají taky intenzivně voňavý sýry, hlavně kozí, v severní Itálii se taky naleznou nějaký speciality, ale dál už nic. Naši sousedi Němci teda znají oba typy výroby - něco jako tvarůžky se tam prodává jako Harzer Käse, Mainzer Käse nebo Handkäse, romadůr aneb sýr pod mazem nejčastěji jako Limburger, ale těch je už víc, v celém německojazyčném prostředí (viz https://de.wikipedia.org/wiki/Stinkk%C3%A4se#Rotschmiere-K%C3%A4se). Ale nejsou tam oboje sorty ani zdaleka tak oblíbené jako u nás. Rozhodně si v Německu nikdo nenechá ty svoje syrečky vyzrát, dokud nezačnou pěkně týct, o nějaké kundě ani nemluvě. No a Asiatům smrdí už nízkotučnej gouda. :-)

0/0
11.12.2017 20:52

T89o72m60á96š 56V38e84r48n94e54r 1415344587505

Co je proboha extrémního na haluškách?

+2/0
10.12.2017 17:55

V47o81j78t97ě77c56h 26R25ů10ž47e15k 1557722754912

TO byl džouk, kolego

+3/0
10.12.2017 18:00

J75a41k94u52b 26Z76a28m74a55z49a34l 4763375678153

A dle těch mínusů vskutku povedený..

+5/0
10.12.2017 18:29







Najdete na iDNES.cz