Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před staletími, jinde ve světě však zažívá malý boom. Především u seveřanů, jimž připomíná domov. Ke konzumaci lutefisku neboli mýdlové ryby však potřebujete silný žaludek. A lahev destilátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L63u89k42á30š 27M78a30r68e75d41a 6291874917248

"Norové, Švédové a Finové jsou ve při."

Krasna veta, kdyz se rekne nahlas...

+2/0
12.12.2017 9:51

K41a61r43e65l 55U18r46b14a94n 2554654471409

To asi nemyslí keramické nádobí, co_?

0/0
12.12.2017 9:34

R56e48n71é 36H30o78r57á60č94e78k 4222804754365

Tak vetsi blbost uz si autor nemohl vymyslet. Ziju v Norsku skoro 9 let a tuhle snusku nesmyslu si snad necham zaramovat. Je to tradicni vanocni jidlo na kterem si Norove zakladaji. A ze lepta nadobi? To snad nemuze napsat ani Blesk...

+3/0
11.12.2017 10:47

J56á47n 12K98o45t23ú69č 2666954358916

Anglická Wikipedia uvádza Lutefisk ako normálne bežné škandinávske jedlo. Akurát sa tam píše, že ho treba okamžite umyť zo všetkých tanierov a príborov, lebo po nejakom čase sa to už umyť nedá. :-)

Omnoho zaujímavejší (z hľadiska extrémnej gastronómie) je pre mňa surströmming, tam už je výzva vôbec len otvoriť konzervu. Historické pozadie to má podobné: treba na to len extrémne málo soli. Ale nechápem, ako to dnes môže ešte niekto jesť. Pritom je to vo Švédsku v každom obchode...

+2/0
11.12.2017 0:28

J58i76ř78í 58Š94v86a63g79r 3488730295136

Ten surströmming je zajímavý. Asi ho někomu pošlu v dárkovém koši společně s plechovku tuňáka a šprotů.

0/0
13.12.2017 12:56

M14a97r19e44k 62P45e81c31h 9848787819885

Se těším na článek (jestli jsem ho nepřehlédl) o mlékové polévce. To už není ani extrémní gastronomie, to je zbraň hromadnýho ničení. Zajímalo by mě, jestli existuje někdo, kdo má rád mlékovou polévku?

0/0
10.12.2017 22:35

J65a91n 55U30l33r70y89c52h 4451447710118

jako mlíková polívka s květákem? - po tý bych se utlouk;-D (a ty květáky si musím na talíři dorozebrat na malý kousíčky, a ty nekoušu, ale polykám vcelku - úplně jiná chuť... - tuhle gastronomickou finesu jsem už v útlém dětství vynaleznul sám, a nemá to chybu:-))

0/0
10.12.2017 22:49

M77a11r10e91k 57P10e37c62h 9378447979115

Fakt jo? :-) Ve školní jidelně to ale byla promyšlená a pomalá vražda. Máte recept?

0/0
10.12.2017 23:03

E35l78i16š30k23a 14K16u78č94e88r91o12v41á 7429552763823

hodně lidí má rádo kulajdu.

0/0
11.12.2017 16:27

P76a66v68e36l 18M65a61l45ý 6891728832504

toto není mléčná polévka .. ta je mnohem jednodušší (na výrobu) a jíst ji mohou opravdu pouze silní jedinci .. je to skutečně chuťový hnus, ale alespoň není životu nebezpečná.

Mléčná polévka je pouze ohřáté osolené mléko a v něm uvařené cosi slizkého z mouky.

0/0
19.12.2017 16:45

P28a61v31e93l 53M93a54l63ý 6691388412374

pletete se, kulajda není "mlíkovka".

Mlíkovka je mnohem jednodušší (na výrobu) a chuťově je to nepoživatelný hnus (pro některé lidi). Ale alespoň to není životu nebezpečné (když nepočítám, že to zabíjí chuťové buňky).

Mlíkovka je pouze osolené ohřáté mléko ve kterém se vařil nějaký sliz z mouky.

0/0
19.12.2017 16:49

K91a15r87e19l 97U59r24b53a60n 2784594761389

Houbová polévka, kulajda, je jich spousta a jsou dobré..

0/0
12.12.2017 9:33

P74a27v22l54a 83H33o40l32u37b75o37v69a 2176862483114

Tenhle clanek si nekdo dobre vycucal z prstuV Norsku ziju uz 7. rokem a lutefisk vetsina Noru pojida s poteseni, a to prave o Vanocich. Vubec neni zapachajici, talire ani pribory nerozklada a miru "gelocitosti" ryby si urcite sami pri nakupu. Z vlastni zkusenosti muzu rict,ze ani zaludek nelepta

+9/0
10.12.2017 20:42

M23a23r48t35i41n 43S12k77á51l46a 2398571394895

Výborný článek :)

0/0
10.12.2017 20:36
Foto

M49i11r54o64s78l76a42v 18S84t14e11i15n63e39r 4590482890726

Měli bychom ještě zmínit matjesy. Pravý matjes pochází z přístavu Scheveningem, přichází naložený v dřevěném soudku a je to tučný sleď z jarního lovu, oloupaný z kůže a naložený do pankreasu, který se vybere z jeho vnitřností. Pankreas nahodí proces , který se podobá procesu trávení, herynek změkne a dostane opravdu jemnou chuť. Podává se s jemně nasekanou cibulkou, vezme se za ocásek a spustí do úst.

To, co Poláci prodávají jako matjes, je uměle slazené, naložené v řepkovém oleji a octu. Slazená ryba mi připadá úplně mimo, ten olej také vadí.

+5/0
10.12.2017 20:28
Foto

M75i52r46o64s21l50a96v 40S25t43e12i46n92e81r 4910462360356

V Anglii nebo v Holandsku si dáte rádi tresku pečenou v těstíčku, něco jako palačinkové těsto a k tomu chips, čili hranolky. Patří k tomu dip , z čeho, jsem se nedozvěděl. V Čechách by to byla asi ochucená majonéza.

+1/0
10.12.2017 20:19

P24e51t17r 70P68e14t38r 6433342358793

dip je prostě omáčka a je taková, jakou si ji uděláte ;) stejně jako omáčky třeba ke kebabu, té jsou různé druhy. Majonéza je pořád stejná, stejně jako tatarka.

0/0
11.12.2017 19:45

R72a27d13i56m 66G81a86v52l83o88v14s67k47ý 3606979162475

Kancelar pro uvadeni romanovych pribehu na pravou miru. Čtěte :

https://magazin.travelportal.cz/2014/09/23/norske-jidlo-lutefisk/

+3/0
10.12.2017 19:58

R21a28d23i26m 12G34a33v47l64o14v83s42k36ý 3776269712605

Teda nevim co autor popisuje, ale lutfisk je ve svedsku zcela bezny, zvlast ted pred vanoci jsou ho tady v kazdem obchode mraky. Je to vodou nacucana treska mdle chuti a pofiderni konzistence, ale porat to chutna jako treska. Prsty ani talire to nezere.  Opravdu extremni gastronomie je tady rozhodne surströming!

0/0
10.12.2017 19:43

R52e26n98é 89R36u10m15l93e52n45a 5204835687203

Surströmming je na pohodu. Dvakrát jsem svlal sraz kamarádů, připravil brambory, cibuli, zakysanou smetanu, rajčata, pečivo a nezbylo :)

0/0
10.12.2017 20:47

J69o97s89e32f 15V22a62l69a 9920783183113

slane lekoricove bonbony (Lakritzen) z baltskeho pobrezi jsou podobna lahudka. Dokonce se vi, ze jsou ve vyssim davkovani jedovate a existuje baleni "pouze pro dospele"

+1/−1
10.12.2017 19:41

K76r12y20š56t21o86f 94L86a18n80í16k 1569830275175

zvlastni, na Sardinii zakazali casu marzu, aby vam cervi neperforovali streva, tohle rozlepta nadobi a zakazane to neni?

0/0
10.12.2017 19:04

P32e59t87r 22H62o94c93h23m44a46n 2550206585961

Necítíš rozdíl mezi poškozením střev a talíře? 8-o

0/0
10.12.2017 19:29

K81a33r29e80l 34H33o12l82e94č34e33k 8872818117872

Hlavně když to nepoškodí sanitární keramiku !

+1/0
10.12.2017 20:55

P90e42t47r 87H14o40r20s14k66ý 9555163818886

Já myslím, že na Surströmming to určitě nemá.. :)

https://youtu.be/7I9O-lKVJz8

+2/0
10.12.2017 18:41

O74t20a64k75a46r 88F35u57k86a 8751593931154

taky jsem ho v přehledu marně hledal

0/0
10.12.2017 19:40

O48l63d62a 88Z73i23n 8918346529132

Fuj!

0/−1
10.12.2017 18:33

P17a32v54e66l 71B28í61n35a 1273505222183

Pardon, dotykáč dal mínus...

0/0
12.12.2017 0:01

V84o69j56t51ě91c75h 40R13ů66ž87e92k 1977902564512

Najde se nějaká extrémní gastronomie i v Česku?

Na Slovensku mají bryndzové halušky, a my?

+3/−17
10.12.2017 13:54

T77o80m92á89š 64T31a17t56í53č90e31k 5630392340498

Stačí říct na západ od hranic něco o držkové polívce nebo prdelačce, a už se lidem protáčí panenky. Popis specialit stylu býčí koule nebo vepřový mozeček mají spolehlivě za následek ztrátu vědomí. ;-)

+15/0
10.12.2017 15:59

V41o52j91t40ě78c92h 41R31ů30ž26e93k 1487452294382

Býčí koule, na ty jsem si nevzpomněl. Sice to není taková nechuťárna jako zaživa pojídané ryby nebo pták utopený v koňaku, ale stačit to musí.

0/0
10.12.2017 16:41

J55i75r24k76a 83H54o34n60c57ů 2854764221138

Nevidím na tom nic extrémního. Jde o vynikající delikatesu.

+5/0
10.12.2017 17:17

M60a69r21t10i78n 27K56o49l15á59ř 1765574459585

Býčí koule jsou vynikající.... Opravdová lahůdka...

+1/0
10.12.2017 19:23

K71a72t69e81ř70i37n24a 44F55e48n62c49l94o16v90á 8443547118803

Nejsem na západ od hranic, ale zmiňované specialitky mi obracejí žaludek při pouhé zmínce.

+4/−6
10.12.2017 18:58

R38o70b59e14r92t 69K28u72b88i50s25t47a 8280487949615

S plusem úklep.

+2/0
10.12.2017 20:05

K86a87t13e15ř84i87n25a 24F72e47n38c31l49o57v70á 8153757768163

Neva.

Klepla jsem vám ho, takže jsme si kvit :-)

+1/0
10.12.2017 20:40

O86d22s68t75r22a52n63ě35n93ý 39U11ž43i11v98a54t14e56l

Uživatel požádal o vymazání
+2/−1
10.12.2017 19:02

T51o94m95á50š 54T45a40t55í41č95e32k 5400782200718

To jsou ale všechno buď regionální, exotické nebo hodně tradiční speciality. V Německu má dršťkovka taky svoje jméno, ale neznám jedinýho Němce, který by ji kdy jedl, ke konzumaci je nepřesvědčí nic. V tom moderním světě už jsou i taková jídla jako játra pro většinu lidí za hranou.

+2/0
10.12.2017 19:20

M51a42r18t49i28n 21K89o62l30á62ř 1315834719135

To není pravda... Zrovna játra se používají např v Anglii a ve Francii.

0/0
10.12.2017 19:29

T37o32m94á53š 24T62a79t79í64č42e75k 5370302800558

Ano, a u nás se používají býčí koule. Přesto znám hodně lidí, kteří by si je nedali. V jižní Francii je tradiční zpracování drštěk - tak to chcu vidět, jak jdou přes pult. Portugalci taky zpracují vše, ale veletradiční jídlo sestávající hlavně z prasečí krve vařené s rýží - jak se to jenom jmenuje - jsem měl možnost si dát přesně jednou.

Odvolávat se na tradice nemá smysl, ono to není tak dávno, kdy se celá zvířata spořádala beze zbytku všude na světě. Němečtí dědové měli ještě dlouho po válce játra samozřejmě taky jako pochoutku, ale dneska do toho jde už jen hodně zvídavý labužník.

0/0
10.12.2017 19:42
Foto

M41i94r24o29s39l91a67v 90S14t84e44i60n42e74r 4870322610686

V Německu se o dršťkovou zasloužili Turci. V každé lepší turecké restauraci dostanete "iškembe čorbu", t. j. dršťkovou z hovězích drštěk. V ČR se šíří "dršťková" z vepřových bachorů, asi jim zbývají.

Turecká iškembe je ovšem se smetanou, citronovou příchutí, bylinkami velmi jemná polévka.

Jinak před Sacré Coeur- chrámem v Paříži nabízel pouliční prodavač přesně takovou dršťkovou, jakou známe z Čech.

+1/0
10.12.2017 20:12

T52o13m73á36š 85T64a56t90í70č76e75k 5730892900198

Zajímavé, s tou tureckou dršťkovkou. Za starých dob, kdy ještě byly v kurzu hospody s böhmische Küche, to vařili kuchaři pro svoje krajany.

0/0
10.12.2017 20:15

M16a87r66t17i64n 42B20ř68e40z90i68n78a 8118465140762

Ještě jste zapomenul na plíčky na smetaně . Pro řadu lidí nepoživatelné.:-)

+2/0
10.12.2017 20:13

T19o24m68á76š 76T81a14t19í58č71e47k 5300902250408

Jó - plíčka! ;-D Ovšem v Rakousku by byly v poho. :-)

0/0
10.12.2017 20:17

J93i53ř51í 36H86r30a25d96e36c 2414432431456

Smažené býčí koule jsou v USA běžné. A dršťková v pálivé verzi je oblíbené mexické jídlo. Taky široce dostupné v restauracích v USA

0/0
10.12.2017 20:40

L26a85d55i54s65l98a65v 58P31o23s41p33í83c57h58a91l 1938897773250

Olomoucká tvarůžky a dobře uležený romadůr vám nepříjdou extrémní????

Mám to sice rád, ale extrémní mi to připadá!!

0/0
11.12.2017 20:30

T59o73m34á59š 19T27a56t92í26č41e44k 5420482680918

Jo, smradlavý sýry do té množiny z globálního hlediska patří určitě taky. Oni takoví Francouzi nebo ještě i Iberové mají taky intenzivně voňavý sýry, hlavně kozí, v severní Itálii se taky naleznou nějaký speciality, ale dál už nic. Naši sousedi Němci teda znají oba typy výroby - něco jako tvarůžky se tam prodává jako Harzer Käse, Mainzer Käse nebo Handkäse, romadůr aneb sýr pod mazem nejčastěji jako Limburger, ale těch je už víc, v celém německojazyčném prostředí (viz https://de.wikipedia.org/wiki/Stinkk%C3%A4se#Rotschmiere-K%C3%A4se). Ale nejsou tam oboje sorty ani zdaleka tak oblíbené jako u nás. Rozhodně si v Německu nikdo nenechá ty svoje syrečky vyzrát, dokud nezačnou pěkně týct, o nějaké kundě ani nemluvě. No a Asiatům smrdí už nízkotučnej gouda. :-)

0/0
11.12.2017 20:52

T72o26m92á63š 90V58e80r72n40e19r 1125134717665

Co je proboha extrémního na haluškách?

+2/0
10.12.2017 17:55

V14o41j51t65ě27c84h 52R60ů94ž44e48k 1527722424892

TO byl džouk, kolego

+3/0
10.12.2017 18:00

J78a97k84u25b 65Z85a75m11a35z86a65l 4783115938493

A dle těch mínusů vskutku povedený..

+5/0
10.12.2017 18:29

Najdete na iDNES.cz