Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Deset mýtů o whisky: pije se z whiskovek a voda do ní nepatří

Má se pít ze skleniček se širokým dnem a rovnými stěnami, nepatří do ní ani kapka vody a čím je starší, tím je lepší. Mýtů se s whisky pojí celá řada. V prvním dílu seriálu Whisky akademie rozstřílíme ty nejrozšířenější spolu s naším předním znalcem whisky Václavem Routem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M47i28c23h76a31l 59M85i65l25l53e69r 9216272799952

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Z mladi mi nikdy neunikl hrozny poznatek, jak chutna whisky, kdyz se nejen naredi ledem, ale navic doleje -zazvorovym pivem. Jestlize Cola & whisky je hnus, to jste neokusili zazvorove pivo!

Priznavam ale, ze to byla sama o sobe hnusna whisky, neco jeste horsiho nez Johnny Walker Red, takze nevim jestli ji vubec mohla neco pokazit.;-D Nicmene prvne a naposled a odepsal jsem tu zkusenost jako mladickou hloupost.

0/0
12.3.2018 10:15

V36e55n62d50u85l82a 60S26z31l14a37u38e44r58o98v88á 7152966647838

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Fašouni jsou všedu..

0/0
11.3.2018 11:09

B28o84h82u79m70i94l 60V19a88n68ě80k 5552925982206

Ještě poznámka k mistrům míchačům. Jejich základním instrumentem je nos, whisky se míchaji "očicháváním". Pro zachování kontinujity chuti mají jednotlvé značky vice blenderů v různém věku a každý si vychovává pomocníka - nástupce. Míchači mají "načichanéů spostu vzorků - základní složení jedlitvých směsí je dané, ale ten míchač dokáže určit, že pro dosažení správné chuti třeba Ballantines je potřeba do směsi přidat půl sudu Laproigu nebo jiné single - maltovky zrající 15 let v sudu od cherry.

Viděl jsem závod kde dochází k míchání a následnému stáčení a expedici několika whisek, ginu a dalších alkoholů, Je to fakt šrumec -příjíždí cisterny s Beefeatrem z Londýna. sudy s whiskami z různých palíren. pak automatizované vyliváni ze sudů, mísící tanky, filtrace a pak stáčící linky - z automatizovaného skladu na konci několika stáčecích linek vyjíždí každých 15 minut kamion naložený paletami s různými značkami podle objednávky zákazníků.

Ten šrumec = plynulost provozu je základ - stáčecí linky se nesmí zastavim,aby nedošlo ke ztrátám. Kritické místo automatické skládání kartonů na palety proto hlídá chasník, jehož jediným úkolem je vyházet ven vrstvu kartonů, když se ten srovnavač zastaví při špatném uložení kartonu. To musí udělat rychle bez ohledu že se většina flašek rozbije - je tam jen malý čas vyrovnácí zálohy na páse s kartony, než se musí celá linka zastavit

0/0
10.3.2018 12:29

B50o30h24u69m70i86l 12V90a71n93ě31k 5512165252636

Skotská, voda a led?

Je to popsáno v článku. Nicméně je nesporný fakt, že přimo výrobci whisek dodávali značkové džbánečky/konvičky na vodu. Jejich výrazným rysem je nalévací zobáček se štěrbinou na odfiltrování větších kousků ledu. Takže ředění chlazenou pramenitou vodou sami výrobci připouštějí.

Obdobné džbánečky byli součásti propagačních materiálů poskytovaných prodejcům i u nás.

https://i.ebayimg.com/images/g/pakAAOSw1zhafwwX/s-l300.jpg

0/0
10.3.2018 11:08

J64a24n 61S95v77o51r71a82d79a 7890317

to ano, ale přímo led do whiskey nadělá víc škody než užitku.. chladná voda může být, ale potkal jsem se i s názory, že by whiskey i voda měly mít pokojovou teplotu..

0/0
10.3.2018 20:29

R51o36b61i32n 81Ž45i44ž48k58a 2688894366936

To jsou názory, které bych podepsal. Led tu chuť utlumuje, pokojová teplota obého, ještě trochu ohřát přes sklenici dlaní.. a pak to v podstatě nemusíte pít, stačí nasávat chutě nosem:-)

+1/0
11.3.2018 0:26

B95o26h92u21m85i49l 52V54a92n34ě14k 5662925952316

Skotská whisky může být pouze ze Skotska! Dokonce je to stanoveno zákonem, který to definuje spolu s tím z čeho může být vyrobena.

Skotská musí být vyrobena na území Skotska z ječmenného sladu, musí být 2x destilována, musí být uložena = zrát minimálně 3 roky v sudech, jediné povolené přísady jsou pramenitá voda a karamel na přibarvení.

Takže kdekoliv na světě může být maximálně vyrobena whisky skotského typu, ale rozhodně ne Skotská whisky.

Whisky se vyráběli s obsahem alkoholu 43%, tak zvané proof. To bylo dáno jejich zkoušením pro námořnictvo - směs se střelným prachem musela rovnoměrně hořet. Dnes dostanete 40% protože to Evropská unie tak rozhodla.

Obdobně to platí pro gin. Existuje typ nazývaný London gin podle místa výroby. Dnes už je to defakto jedině Beefeater, který se skutečně stale vyrábí v palírně přímo v Londýně. Ostatní "londýnské" giny se už vyrábí jinde např Gordon

0/0
10.3.2018 10:59
Foto

M68a78r47t44i79n 48K45o74u38b48e22k 3849167678666

1. Historicky měl 100 proof alkohol 57% alkoholu, máčel se jím střelnej prach a pokud stále hořel, byl to proof. Američani později stanovili 100 proof na 50% alkoholu a měřili to vážením. Takže to máte pomotaný.

2. On taky nikdo neřiká, že vyrábí skotskou. Mimo Skotsko se většinou píše whiskey. Některý palírny po světě, který si jsou jistý kvalitou, si díky tomu ale troufnou i na variantu whisky. Například Nikka nebo Dickel.

3. London gin je jeden z typů ginu, stejně jako třeba Old Tom nebo Sloe gin a je jedno, že se nedělá v Londýně.

0/0
16.3.2018 11:10

J94o74s87e66f 98V61o57s59i96c40k46y 4763587116573

Whisky je destilat z piva! A tohle neni zadny mytus. A je velka ostuda, ze CR, jako pivovarni velmoc, se o whisky nikdy ani nepokusila. Namisto toho se snazi uz desitky let marne vyrobit rum z brambor (Tuzemak).

0/−6
10.3.2018 0:33

B65o87h48u22m78i78l 31V55a55n54ě60k 5502635712726

Pane Vosický

obávám se, že to máte dost pomotané. Podívejte se na to co to whisky je. Rozhodně to není destilát z piva.

Whisky se u nás vyráběla už dávno a to dokonce z hlediska chuti dobře hodnocená.

+1/0
10.3.2018 10:35

R63o45b85i35n 38Ž39i77ž35k95a 2698204286506

Pomotané to má, ale ne zas tak moc, postup výroby má s pivem společného docela dost :-)

Každopádně Hammerhead je skvělý, moje nejoblíbenější nenakouřená whiska, a dodneška při pohledu na poslední centimetry v lahvi lituju, že jsem ho nenakoupil víc, když stál pod devět stovek.

Kde se dnes u nás dělá whiska? Vím o Jelínkovic Gold Cocku, ale tam se i u single maltky musím přesvědčovat, že se to dá pít.. a moc si to nevěřím

0/0
11.3.2018 0:24

M13a42r71t86i73n 80V82a33l46o93s87e86k 7733284417222

Popravdě já jsem se z whisek propil k třtinovým rumům, které jsou mi bližší.

Ale je možné, že je to jen důsledek toho, že narozdíl od rumů, tak do whisk(e)y pro sebe tolik neinvestuji.

+1/0
9.3.2018 21:45

R48a20d92e87k 33Č76e11r89v32e71n28k87a 5614521524672

Budoucí zeť přišel žádat o ruku dcery s lahví rumu Don Papa ...po společném vypití jsem, ač piják irské whisky, usoudil, že někoho s tak dobrým vkusem by nemuselo být marné mít v rodině :-)

+5/0
9.3.2018 22:26

R60o79b51i23n 82Ž73i76ž82k88a 2488264516976

Pokud jde o ty investice, cenová hranice pro kvalitní single malt whisku leží těsně pod tisícovkou za sedmičku. Nebude to high end, ale i v téhle kategorii mám svého Taliskera 10, který mi chutná více než většina whisek a to s klidně dvakrát větší cenovkou .

0/0
11.3.2018 0:29

K47r64y20š45t23o57f 58L27a39n26í36k 1419810635115

voda to zkazi

+1/−1
9.3.2018 16:21

P61e94t71r 93G51a29b36r92h76e28l39í73k 9437190972832

i tuhle? https://www.malts.com/en-row/our-whisky-collection/talisker/talisker-57-north/ ... tuhle normálně pít bez vody by byl hřích ... ;-)

0/0
9.3.2018 19:44
Foto

J59o58s91e84f 17H18o51r47á93l92e50k 1302633249817

Když jsem byl kdysi ve Skotsku v údolí řeky Glen, kde je největší koncentrace palíren ve Skotsku, oblíbil jsem si ty zakouřené chutě. Když jsem se pak přiženil do rodiny, kde mám za švagra skota, tak mě začal zásobovat specialitami z jeho rodného kraje. Manželka dostávala bonboniéru a já litrové flašky dvanáctiletých whisek, převážně Single Malt. Když jsem pak zavítal do Irska a ochutnal ty místní chutě tak tu skotskou nemůžu ani cítit. Švára to asi zjistil a tak dostávám už jen kvalitní vína. :-)

Já si tedy do skleničky kapu trochy vody aby se uvolnilo aroma.:) Teď stavíme dům, kde budu mít krb, takže to vychutnávání si whisky v zimě u praskajícího krbu nabere další dimenzi.;-D

+3/−1
9.3.2018 15:30

M10a20t74o30u93š 76B32á10r77t21a 2705434274

Nejvíce palíren je ve městě Dufftown - sedm

+1/0
9.3.2018 16:17

J83a82n 25U17l41m 7420769816892

Skoti jsou lakomý, ne?

0/0
9.3.2018 16:25

P77a92v53e52l 33S98o58b78o15t39k61a 5450384

Naopak.

To o Skotech šíří Britové.

0/−1
9.3.2018 18:23

B63o68h88u14m16i36l 57V23a73n45ě74k 5332635212776

Proti gustu žádný dišputát. Irské jsou prostě jemnější a někomu to víc vyhovuje.

Také se nyní vyrábí více průmyslově - koncentrovaně.

0/0
10.3.2018 11:11

S43i88m30o47n98a 20S41e80d76l50á52č33k51o97v15á 3414805807557

Tak ja hlasuji spise za lowlands, a tedy konkretne Auchentoshan.

0/0
9.3.2018 14:54

B29o56h28u36m35i50l 34V75a14n57ě78k 5282695872796

jemnějši třikrát destilovaná

obecně jsou lowland považované za podřadnější průmyslově vyráběné

0/0
10.3.2018 11:41

M45a25r19t23i46n 27K31ř86í21ž 9623632130167

Mam rad whisky v pokojové teplotě se sodou (ne smíchané, prokladane) a bourbony naopak na ledu. Whisky i bourbony piju ze skleniček whiskovek, protože mi připadají pěkný.

0/0
9.3.2018 14:46

P24a67v14e92l 51Š18ť90a30s24t62n93ý 7960749435367

Koukám, že se tady nejspíš koná sraz alkoholiků.

+2/−7
9.3.2018 14:24

R33o97b32e81r44t 70K62u89b31í66č44e37k 1966697168722

A co takto vyhlásit nějaký sraz whiskošmakózní idnesáci?

0/−5
9.3.2018 13:48

R71o46b28e60r46t 52K85u75b61í95č59e30k 1626247268702

Co jsem řekl tak hrozného?

0/0
23.3.2018 9:24

J82a94n62a 23S40t80e67h44l60í76k82o35v17á 2809930600186

Whisky to je moje gusto... jako opravdu ;-)

+3/−1
9.3.2018 13:38

I88v32a59n 56P82e89t80r22í55k 4304483214

Kvalitná domáca slivovička je stejne najlepšia.

+3/−15
9.3.2018 13:34

A42d36r16i50a73n53a 12M16i92l42l90e78r82o98v68á 6692590689801

Whisky mi poprvé zachutnala, když jsem byla v 18 ve Skotsku a navštívili jsme palírnu Talisker. Od té doby jsem propadla těm úžasně nakouřeným skvostům a i teď, po pár letech od prvního ochutnání, se pořád snažím rozšiřovat si chuťové portfolio. Moje srdcovka je Ardbeg a Talisker, vždycky, když je upíjím, jsem zase duchem zpátky v těch nádherných drsných skotských vysočinách, starobylých hospůdkách a mocných hradech :)

+16/−1
9.3.2018 13:14

J12a97n22a 73S91t66e24h10l14í80k11o84v59á 2289320280496

:-)R^

0/0
9.3.2018 13:38

R75o84b43i36n 90Ž54i24ž56k41a 2798724826306

Palírna Talisker na Skyi má neskutečný genius loci:)

Ochutnal jsem toho od té doby hodně, ale k Taliskerovi se vracím vždycky, v poměru cena výkon podle mě nemá konkurenci (samozřejmě pro někoho, kdo nakouřené whisky vyhledává :-)).

Ardbeg je nicméně také perla, máte slečno Adriano vkus R^:-)

+1/0
11.3.2018 0:21

P21e61t85r 49M46a23r30š62á24l83e58k 9525962354919

Já mám obecně rád alkohol, který si nějaký ten rok poležel v sudu. Whisky, Rum, Bourbon, Brandy, Calvados. A další. To je láska a objevování na celý život.

+3/−1
9.3.2018 12:46

M57a40r59e59k 80K28l93u74f35a 3538204534966

Moje oblíbená (z těch levnějších) je Chivas Regal - jemná, krásně rychle odezní. R^

0/−3
9.3.2018 12:46

Z26b60y85n51ě27k 83V69y48d97r20a 4810198975864

Hnus, z tech levnych rozhodne Laphroaig!

+1/−3
9.3.2018 13:13

B60o10h83u83m93i28l 32V98a10n30ě22k 5112115272856

Srovnáváte nesrovnatelné. Každý má své preference a každému vyhovuje něco jiného. Takže bych nikoho neodsuzoval

Chivas Regal je premiová směs single malt whisek s nižší výrazností chuti 2-3, což odpovídá třeba Ballantines. Tyto méně výrazné směsi byly vytvářeny tak , aby neodradily pijaky nezvyklé na whisky, Většina sskotských whisek se pohybuje na stupních 2-3

Laphroig je klasická single malt whisky z ostrova Islay. Patří mezi "nejnakouřenější" s výraznou chutí rašeliny a moře na nejvyšším stupni 5.

Ta chuť je skutečně výrazná, napoprvé většinu nezkušených pijáků odradí. Někdo si zvykne hned, ale většinou se tvrdí že k těmto výrazným whiskám se je nutné propít = zvyknout si na ně = musí si na ně přivyknout chutové buňky. Takto chuťově výrazné whisky jsou vyjímečné- Laguvalin, Talisker. Laphroig se používal na doladění chuti směsových Teachers, Ballantines.

+6/0
10.3.2018 10:31

M60i94l35a69n 33V45o62t97a17v35a 5234646521582

Zajimave je, ze jsem k ni od vyrobce dostal pod jazyk kousek trtinoveho cukru

0/0
12.3.2018 9:28

J29a76r50o82s41l42a73v 50M69a25r34v73a27n 2597640386257

Mne to prijde trochu podobne jako kdyz se nekdo ohani tim, ze je urcita znacka vodky "jemnejsi" nez jina. Proste je to chlast, to o ovoci a dubovem dreve jsou spis jen takove someliersky kecy.

+4/−22
9.3.2018 12:45

V81á52c61l47a24v 55S49v73o50b96o12d76a 3581809630790

Tak to fakt nesouhlasím. Já jsem třeba totální neznalec a vodku moc nemusím, pil jsem tak maximálně 10-15 různých vodek a "vodek" jen jedna bylo opravdu dobrá a jemná. Prostě to co se u nás prodává běžně v obchodech jsou hnusné vodky...

+1/−1
9.3.2018 12:54

J49o79s52e71f 28V69a83l22a 9190353203443

houby. na whisky se da poznat pomalu i druh raseliny a stupen uzeni zrna. . Ale jenom u single malt a ne u blended. Na blended se neda poznat vubec nic, protoze ta musi chutnat stale stejne

+1/−1
9.3.2018 13:16

B58o28h13u42m77i19l 40V22a89n21ě15k 5302105182906

V zásadě máte pravdu. i když jde spíše o sušení naklíčeného sladu na sítech průchodem kouře/tepla z rašeliny několik dní. Nakonec se může dosušit do sklovitého stavu nad uhlím. Dle doby se mění chut. Ten zcela usušený slad se pak rozemele na prášek, kvůli vítěžnosti alkoholui při kvašení

0/0
10.3.2018 11:37

J44o70s73e21f 44V69a93l77a 9780223663963

P.S. Vas pristup k piti je typicky "rusky". Rusove taky nepiji pro chut. Jinak pokud chcete neco ochutnavat, musite nejprve prestat kourit......

+3/−1
9.3.2018 13:43

J22a67r49o37s88l45a14v 24M32a93r69v98a48n 2507500886377

Voda+cukr+lih opravdu bude chutnat vzdy stejne. Sice se trochu lisi chut vody, ale tu stejne prebije ten alkohol. U te whisky to mate podobne. Kazdemu sice bude chutnat neco trochu jineho, ale nejakou vedu bych z toho nedelal.

+1/−3
9.3.2018 14:11

M74a31r70e19k 77S49v50o45b24o74d73a 7646494336306

To, co jste napsal v první větě se single malt whisky rozhodně netýká. Možná bude lepší, něco málo si o věci, ke které se vyjadřujete, zjistit.

0/0
9.3.2018 16:10

V21á22c27l54a49v 83S25v84o94b92o67d49a 3111739710930

já mám radši rum a tím myslím rum, ne plachetničky :D

+4/−1
9.3.2018 12:44

T29o14m49á13š 89V94e86s43e27l98ý 5915748690399

ale ne, alkohol se má pálit z vína ;-)

0/0
9.3.2018 21:10

R59o81b70e49r87t 36G32o95r48c 6532583463

Nejlepší whisky je RUM

+15/−3
9.3.2018 12:20

J74i26ř20í 98Z48ý70k51a 9809543601100

ale jen ten z cukrové třtiny, ne Tuzemák.

+1/0
9.3.2018 15:48

P29a39v25e35l 82S36o50b90o50t24k65a 5430854

Voda do whisky - proč ne.

Ale moje voda, a ne ta nechutnost, co se vyrábí za barem v ledovači.

0/−1
9.3.2018 11:55
Foto

P78e61t85r 45Š70r32a64i95e54r 9533292692337

To jsou zase knížecí rady. Pobavil mě hlavně ten myslivecký likér Jägermeister, jako by ho nějaký hipster pil samotný, jak se má. Kravaťáci z obchodního, co pijou jen količku, k němu vymysleli, že se má pít "ledově namražený", asi aby všechny chutě šly do kopru ... Jinak v mojí whiskovce nemá žádná vůně šanci vyprchat, protože daleko dřív vyprchá whisky sama ...;-D;-D;-D

+11/−1
9.3.2018 9:51







Najdete na iDNES.cz