Diskuse k článku

Deset mýtů o whisky: pije se z whiskovek a voda do ní nepatří

Má se pít ze skleniček se širokým dnem a rovnými stěnami, nepatří do ní ani kapka vody a čím je starší, tím je lepší. Mýtů se s whisky pojí celá řada. V prvním dílu seriálu Whisky akademie rozstřílíme ty nejrozšířenější spolu s naším předním znalcem whisky Václavem Routem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M90i84c47h26a92l 53M96i18l41l84e56r 9436972319502

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Z mladi mi nikdy neunikl hrozny poznatek, jak chutna whisky, kdyz se nejen naredi ledem, ale navic doleje -zazvorovym pivem. Jestlize Cola & whisky je hnus, to jste neokusili zazvorove pivo!

Priznavam ale, ze to byla sama o sobe hnusna whisky, neco jeste horsiho nez Johnny Walker Red, takze nevim jestli ji vubec mohla neco pokazit.;-D Nicmene prvne a naposled a odepsal jsem tu zkusenost jako mladickou hloupost.

0/0
12.3.2018 10:15

V28e81n52d35u52l41a 97S98z53l53a92u81e97r81o78v75á 7582556627988

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Fašouni jsou všedu..

0/0
11.3.2018 11:09

B19o44h46u73m38i43l 80V79a38n47ě85k 5482565762216

Ještě poznámka k mistrům míchačům. Jejich základním instrumentem je nos, whisky se míchaji "očicháváním". Pro zachování kontinujity chuti mají jednotlvé značky vice blenderů v různém věku a každý si vychovává pomocníka - nástupce. Míchači mají "načichanéů spostu vzorků - základní složení jedlitvých směsí je dané, ale ten míchač dokáže určit, že pro dosažení správné chuti třeba Ballantines je potřeba do směsi přidat půl sudu Laproigu nebo jiné single - maltovky zrající 15 let v sudu od cherry.

Viděl jsem závod kde dochází k míchání a následnému stáčení a expedici několika whisek, ginu a dalších alkoholů, Je to fakt šrumec -příjíždí cisterny s Beefeatrem z Londýna. sudy s whiskami z různých palíren. pak automatizované vyliváni ze sudů, mísící tanky, filtrace a pak stáčící linky - z automatizovaného skladu na konci několika stáčecích linek vyjíždí každých 15 minut kamion naložený paletami s různými značkami podle objednávky zákazníků.

Ten šrumec = plynulost provozu je základ - stáčecí linky se nesmí zastavim,aby nedošlo ke ztrátám. Kritické místo automatické skládání kartonů na palety proto hlídá chasník, jehož jediným úkolem je vyházet ven vrstvu kartonů, když se ten srovnavač zastaví při špatném uložení kartonu. To musí udělat rychle bez ohledu že se většina flašek rozbije - je tam jen malý čas vyrovnácí zálohy na páse s kartony, než se musí celá linka zastavit

0/0
10.3.2018 12:29

B34o31h49u10m82i92l 85V92a71n10ě71k 5972365612196

Skotská, voda a led?

Je to popsáno v článku. Nicméně je nesporný fakt, že přimo výrobci whisek dodávali značkové džbánečky/konvičky na vodu. Jejich výrazným rysem je nalévací zobáček se štěrbinou na odfiltrování větších kousků ledu. Takže ředění chlazenou pramenitou vodou sami výrobci připouštějí.

Obdobné džbánečky byli součásti propagačních materiálů poskytovaných prodejcům i u nás.

https://i.ebayimg.com/images/g/pakAAOSw1zhafwwX/s-l300.jpg

0/0
10.3.2018 11:08

J96a86n 44S31v40o82r44a78d96a 7190597

to ano, ale přímo led do whiskey nadělá víc škody než užitku.. chladná voda může být, ale potkal jsem se i s názory, že by whiskey i voda měly mít pokojovou teplotu..

0/0
10.3.2018 20:29

R27o69b16i66n 53Ž35i31ž69k54a 2538194556786

To jsou názory, které bych podepsal. Led tu chuť utlumuje, pokojová teplota obého, ještě trochu ohřát přes sklenici dlaní.. a pak to v podstatě nemusíte pít, stačí nasávat chutě nosem:-)

+1/0
11.3.2018 0:26

B16o32h51u73m73i66l 44V54a27n28ě50k 5972135342456

Skotská whisky může být pouze ze Skotska! Dokonce je to stanoveno zákonem, který to definuje spolu s tím z čeho může být vyrobena.

Skotská musí být vyrobena na území Skotska z ječmenného sladu, musí být 2x destilována, musí být uložena = zrát minimálně 3 roky v sudech, jediné povolené přísady jsou pramenitá voda a karamel na přibarvení.

Takže kdekoliv na světě může být maximálně vyrobena whisky skotského typu, ale rozhodně ne Skotská whisky.

Whisky se vyráběli s obsahem alkoholu 43%, tak zvané proof. To bylo dáno jejich zkoušením pro námořnictvo - směs se střelným prachem musela rovnoměrně hořet. Dnes dostanete 40% protože to Evropská unie tak rozhodla.

Obdobně to platí pro gin. Existuje typ nazývaný London gin podle místa výroby. Dnes už je to defakto jedině Beefeater, který se skutečně stale vyrábí v palírně přímo v Londýně. Ostatní "londýnské" giny se už vyrábí jinde např Gordon

0/0
10.3.2018 10:59
Foto

M38a88r52t52i89n 33K74o25u85b14e55k 3459767658176

1. Historicky měl 100 proof alkohol 57% alkoholu, máčel se jím střelnej prach a pokud stále hořel, byl to proof. Američani později stanovili 100 proof na 50% alkoholu a měřili to vážením. Takže to máte pomotaný.

2. On taky nikdo neřiká, že vyrábí skotskou. Mimo Skotsko se většinou píše whiskey. Některý palírny po světě, který si jsou jistý kvalitou, si díky tomu ale troufnou i na variantu whisky. Například Nikka nebo Dickel.

3. London gin je jeden z typů ginu, stejně jako třeba Old Tom nebo Sloe gin a je jedno, že se nedělá v Londýně.

0/0
16.3.2018 11:10

J65o87s41e64f 24V17o40s69i15c40k74y 4143987506653

Whisky je destilat z piva! A tohle neni zadny mytus. A je velka ostuda, ze CR, jako pivovarni velmoc, se o whisky nikdy ani nepokusila. Namisto toho se snazi uz desitky let marne vyrobit rum z brambor (Tuzemak).

0/−6
10.3.2018 0:33

B68o50h10u84m41i64l 11V66a64n55ě40k 5172645682276

Pane Vosický

obávám se, že to máte dost pomotané. Podívejte se na to co to whisky je. Rozhodně to není destilát z piva.

Whisky se u nás vyráběla už dávno a to dokonce z hlediska chuti dobře hodnocená.

+1/0
10.3.2018 10:35

R30o67b88i20n 62Ž61i66ž47k19a 2388964286476

Pomotané to má, ale ne zas tak moc, postup výroby má s pivem společného docela dost :-)

Každopádně Hammerhead je skvělý, moje nejoblíbenější nenakouřená whiska, a dodneška při pohledu na poslední centimetry v lahvi lituju, že jsem ho nenakoupil víc, když stál pod devět stovek.

Kde se dnes u nás dělá whiska? Vím o Jelínkovic Gold Cocku, ale tam se i u single maltky musím přesvědčovat, že se to dá pít.. a moc si to nevěřím

0/0
11.3.2018 0:24

M22a25r28t75i73n 30V45a15l45o91s33e51k 7633314757192

Popravdě já jsem se z whisek propil k třtinovým rumům, které jsou mi bližší.

Ale je možné, že je to jen důsledek toho, že narozdíl od rumů, tak do whisk(e)y pro sebe tolik neinvestuji.

+1/0
9.3.2018 21:45

R83a10d75e10k 86Č19e17r24v88e87n13k11a 5124891564442

Budoucí zeť přišel žádat o ruku dcery s lahví rumu Don Papa ...po společném vypití jsem, ač piják irské whisky, usoudil, že někoho s tak dobrým vkusem by nemuselo být marné mít v rodině :-)

+5/0
9.3.2018 22:26

R46o62b53i48n 37Ž64i42ž44k33a 2228834746656

Pokud jde o ty investice, cenová hranice pro kvalitní single malt whisku leží těsně pod tisícovkou za sedmičku. Nebude to high end, ale i v téhle kategorii mám svého Taliskera 10, který mi chutná více než většina whisek a to s klidně dvakrát větší cenovkou .

0/0
11.3.2018 0:29

K67r97y40š89t38o35f 37L31a27n59í12k 1189130855855

voda to zkazi

+1/−1
9.3.2018 16:21

P27e44t13r 54G45a87b15r11h76e37l80í28k 9677410762732

i tuhle? https://www.malts.com/en-row/our-whisky-collection/talisker/talisker-57-north/ ... tuhle normálně pít bez vody by byl hřích ... ;-)

0/0
9.3.2018 19:44
Foto

J34o41s58e30f 88H71o20r72á64l28e23k 1282133519397

Když jsem byl kdysi ve Skotsku v údolí řeky Glen, kde je největší koncentrace palíren ve Skotsku, oblíbil jsem si ty zakouřené chutě. Když jsem se pak přiženil do rodiny, kde mám za švagra skota, tak mě začal zásobovat specialitami z jeho rodného kraje. Manželka dostávala bonboniéru a já litrové flašky dvanáctiletých whisek, převážně Single Malt. Když jsem pak zavítal do Irska a ochutnal ty místní chutě tak tu skotskou nemůžu ani cítit. Švára to asi zjistil a tak dostávám už jen kvalitní vína. :-)

Já si tedy do skleničky kapu trochy vody aby se uvolnilo aroma.:) Teď stavíme dům, kde budu mít krb, takže to vychutnávání si whisky v zimě u praskajícího krbu nabere další dimenzi.;-D

+3/−1
9.3.2018 15:30

M33a77t55o26u87š 19B39á39r76t61a 2965634624

Nejvíce palíren je ve městě Dufftown - sedm

+1/0
9.3.2018 16:17

J57a16n 69U88l49m 7850769766542

Skoti jsou lakomý, ne?

0/0
9.3.2018 16:25

P65a96v54e33l 40S89o26b74o86t97k34a 5960574

Naopak.

To o Skotech šíří Britové.

0/−1
9.3.2018 18:23

B50o21h24u88m64i94l 11V80a67n90ě17k 5572245572586

Proti gustu žádný dišputát. Irské jsou prostě jemnější a někomu to víc vyhovuje.

Také se nyní vyrábí více průmyslově - koncentrovaně.

0/0
10.3.2018 11:11

S33i77m26o74n62a 78S22e57d71l64á78č48k23o12v74á 3984382656983

Tak ja hlasuji spise za lowlands, a tedy konkretne Auchentoshan.

0/0
9.3.2018 14:54

B65o57h74u60m30i80l 75V72a96n16ě46k 5752255412676

jemnějši třikrát destilovaná

obecně jsou lowland považované za podřadnější průmyslově vyráběné

0/0
10.3.2018 11:41

M50a18r80t59i44n 77K37ř63í51ž 9343852550877

Mam rad whisky v pokojové teplotě se sodou (ne smíchané, prokladane) a bourbony naopak na ledu. Whisky i bourbony piju ze skleniček whiskovek, protože mi připadají pěkný.

0/0
9.3.2018 14:46

P77a92v90e77l 91Š25ť91a10s58t27n95ý 7920859155257

Koukám, že se tady nejspíš koná sraz alkoholiků.

+2/−7
9.3.2018 14:24

R51o35b87e63r16t 54K61u66b28í78č31e31k 1376937328352

A co takto vyhlásit nějaký sraz whiskošmakózní idnesáci?

0/−5
9.3.2018 13:48

R34o87b94e14r25t 67K82u10b49í66č91e89k 1846657578712

Co jsem řekl tak hrozného?

0/0
23.3.2018 9:24

J22a22n26a 45S32t48e42h26l36í71k98o70v92á 6638161355908

Whisky to je moje gusto... jako opravdu ;-)

+3/−1
9.3.2018 13:38

I60v67a97n 20P21e35t66r15í63k 4664863694

Kvalitná domáca slivovička je stejne najlepšia.

+3/−15
9.3.2018 13:34

A75d43r22i72a58n24a 81M16i89l22l85e55r77o76v52á 6682220169851

Whisky mi poprvé zachutnala, když jsem byla v 18 ve Skotsku a navštívili jsme palírnu Talisker. Od té doby jsem propadla těm úžasně nakouřeným skvostům a i teď, po pár letech od prvního ochutnání, se pořád snažím rozšiřovat si chuťové portfolio. Moje srdcovka je Ardbeg a Talisker, vždycky, když je upíjím, jsem zase duchem zpátky v těch nádherných drsných skotských vysočinách, starobylých hospůdkách a mocných hradech :)

+16/−1
9.3.2018 13:14

J60a65n97a 33S97t58e61h11l85í58k40o68v81á 6548551595378

:-)R^

0/0
9.3.2018 13:38

R85o96b44i48n 34Ž29i11ž48k81a 2528414436826

Palírna Talisker na Skyi má neskutečný genius loci:)

Ochutnal jsem toho od té doby hodně, ale k Taliskerovi se vracím vždycky, v poměru cena výkon podle mě nemá konkurenci (samozřejmě pro někoho, kdo nakouřené whisky vyhledává :-)).

Ardbeg je nicméně také perla, máte slečno Adriano vkus R^:-)

+1/0
11.3.2018 0:21

P97e91t56r 80M36a13r76š20á24l24e96k 9235942564599

Já mám obecně rád alkohol, který si nějaký ten rok poležel v sudu. Whisky, Rum, Bourbon, Brandy, Calvados. A další. To je láska a objevování na celý život.

+3/−1
9.3.2018 12:46

M53a13r10e32k 27K24l81u25f71a 3468364464966

Moje oblíbená (z těch levnějších) je Chivas Regal - jemná, krásně rychle odezní. R^

0/−3
9.3.2018 12:46

Z84b25y16n29ě67k 13V60y47d21r11a 4270528825274

Hnus, z tech levnych rozhodne Laphroaig!

+1/−3
9.3.2018 13:13

B71o82h46u35m38i71l 51V93a77n51ě19k 5262675262766

Srovnáváte nesrovnatelné. Každý má své preference a každému vyhovuje něco jiného. Takže bych nikoho neodsuzoval

Chivas Regal je premiová směs single malt whisek s nižší výrazností chuti 2-3, což odpovídá třeba Ballantines. Tyto méně výrazné směsi byly vytvářeny tak , aby neodradily pijaky nezvyklé na whisky, Většina sskotských whisek se pohybuje na stupních 2-3

Laphroig je klasická single malt whisky z ostrova Islay. Patří mezi "nejnakouřenější" s výraznou chutí rašeliny a moře na nejvyšším stupni 5.

Ta chuť je skutečně výrazná, napoprvé většinu nezkušených pijáků odradí. Někdo si zvykne hned, ale většinou se tvrdí že k těmto výrazným whiskám se je nutné propít = zvyknout si na ně = musí si na ně přivyknout chutové buňky. Takto chuťově výrazné whisky jsou vyjímečné- Laguvalin, Talisker. Laphroig se používal na doladění chuti směsových Teachers, Ballantines.

+6/0
10.3.2018 10:31

M84i43l10a66n 78V34o97t17a77v55a 5914946211422

Zajimave je, ze jsem k ni od vyrobce dostal pod jazyk kousek trtinoveho cukru

0/0
12.3.2018 9:28

J12a82r79o44s95l19a41v 34M20a96r73v55a90n 2467630196517

Mne to prijde trochu podobne jako kdyz se nekdo ohani tim, ze je urcita znacka vodky "jemnejsi" nez jina. Proste je to chlast, to o ovoci a dubovem dreve jsou spis jen takove someliersky kecy.

+4/−22
9.3.2018 12:45

V44á43c70l35a66v 27S84v13o92b73o74d68a 3791459760400

Tak to fakt nesouhlasím. Já jsem třeba totální neznalec a vodku moc nemusím, pil jsem tak maximálně 10-15 různých vodek a "vodek" jen jedna bylo opravdu dobrá a jemná. Prostě to co se u nás prodává běžně v obchodech jsou hnusné vodky...

+1/−1
9.3.2018 12:54

J61o75s68e39f 80V70a16l44a 9600323123913

houby. na whisky se da poznat pomalu i druh raseliny a stupen uzeni zrna. . Ale jenom u single malt a ne u blended. Na blended se neda poznat vubec nic, protoze ta musi chutnat stale stejne

+1/−1
9.3.2018 13:16

B33o43h60u53m68i13l 57V60a49n16ě44k 5642935402136

V zásadě máte pravdu. i když jde spíše o sušení naklíčeného sladu na sítech průchodem kouře/tepla z rašeliny několik dní. Nakonec se může dosušit do sklovitého stavu nad uhlím. Dle doby se mění chut. Ten zcela usušený slad se pak rozemele na prášek, kvůli vítěžnosti alkoholui při kvašení

0/0
10.3.2018 11:37

J45o66s65e40f 61V96a25l38a 9700943783693

P.S. Vas pristup k piti je typicky "rusky". Rusove taky nepiji pro chut. Jinak pokud chcete neco ochutnavat, musite nejprve prestat kourit......

+3/−1
9.3.2018 13:43

J72a37r36o74s44l25a91v 78M59a22r31v10a75n 2877250896557

Voda+cukr+lih opravdu bude chutnat vzdy stejne. Sice se trochu lisi chut vody, ale tu stejne prebije ten alkohol. U te whisky to mate podobne. Kazdemu sice bude chutnat neco trochu jineho, ale nejakou vedu bych z toho nedelal.

+1/−3
9.3.2018 14:11

M41a13r45e50k 67S70v77o94b91o50d94a 7186144896576

To, co jste napsal v první větě se single malt whisky rozhodně netýká. Možná bude lepší, něco málo si o věci, ke které se vyjadřujete, zjistit.

0/0
9.3.2018 16:10

V88á43c83l33a23v 40S10v49o11b60o53d32a 3441649630720

já mám radši rum a tím myslím rum, ne plachetničky :D

+4/−1
9.3.2018 12:44

T81o34m82á38š 90V43e28s15e65l57ý 5795518730969

ale ne, alkohol se má pálit z vína ;-)

0/0
9.3.2018 21:10

R70o54b32e72r20t 41G13o90r76c 6242413633

Nejlepší whisky je RUM

+15/−3
9.3.2018 12:20

J43i88ř24í 47Z43ý39k37a 9769223831300

ale jen ten z cukrové třtiny, ne Tuzemák.

+1/0
9.3.2018 15:48

P60a66v55e24l 78S66o64b60o57t74k14a 5890974

Voda do whisky - proč ne.

Ale moje voda, a ne ta nechutnost, co se vyrábí za barem v ledovači.

0/−1
9.3.2018 11:55
Foto

P10e70t54r 32Š68r90a56i68e95r 9363982392907

To jsou zase knížecí rady. Pobavil mě hlavně ten myslivecký likér Jägermeister, jako by ho nějaký hipster pil samotný, jak se má. Kravaťáci z obchodního, co pijou jen količku, k němu vymysleli, že se má pít "ledově namražený", asi aby všechny chutě šly do kopru ... Jinak v mojí whiskovce nemá žádná vůně šanci vyprchat, protože daleko dřív vyprchá whisky sama ...;-D;-D;-D

+11/−1
9.3.2018 9:51

Najdete na iDNES.cz