Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Deset mýtů o whisky: pije se z whiskovek a voda do ní nepatří

Má se pít ze skleniček se širokým dnem a rovnými stěnami, nepatří do ní ani kapka vody a čím je starší, tím je lepší. Mýtů se s whisky pojí celá řada. V prvním dílu seriálu Whisky akademie rozstřílíme ty nejrozšířenější spolu s naším předním znalcem whisky Václavem Routem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M85i81c86h82a64l 72M93i83l32l84e81r 9536822899882

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Z mladi mi nikdy neunikl hrozny poznatek, jak chutna whisky, kdyz se nejen naredi ledem, ale navic doleje -zazvorovym pivem. Jestlize Cola & whisky je hnus, to jste neokusili zazvorove pivo!

Priznavam ale, ze to byla sama o sobe hnusna whisky, neco jeste horsiho nez Johnny Walker Red, takze nevim jestli ji vubec mohla neco pokazit.;-D Nicmene prvne a naposled a odepsal jsem tu zkusenost jako mladickou hloupost.

0/0
12.3.2018 10:15

V70e44n26d88u28l62a 21S41z34l20a34u12e28r34o21v61á 7672416327838

"Nedoporučuje se led, protože utlumuje chuť. A co se týká koly, ať se každý řídí vlastní inteligencí..."

Fašouni jsou všedu..

0/0
11.3.2018 11:09

B60o97h55u93m38i39l 20V70a44n87ě13k 5122115962116

Ještě poznámka k mistrům míchačům. Jejich základním instrumentem je nos, whisky se míchaji "očicháváním". Pro zachování kontinujity chuti mají jednotlvé značky vice blenderů v různém věku a každý si vychovává pomocníka - nástupce. Míchači mají "načichanéů spostu vzorků - základní složení jedlitvých směsí je dané, ale ten míchač dokáže určit, že pro dosažení správné chuti třeba Ballantines je potřeba do směsi přidat půl sudu Laproigu nebo jiné single - maltovky zrající 15 let v sudu od cherry.

Viděl jsem závod kde dochází k míchání a následnému stáčení a expedici několika whisek, ginu a dalších alkoholů, Je to fakt šrumec -příjíždí cisterny s Beefeatrem z Londýna. sudy s whiskami z různých palíren. pak automatizované vyliváni ze sudů, mísící tanky, filtrace a pak stáčící linky - z automatizovaného skladu na konci několika stáčecích linek vyjíždí každých 15 minut kamion naložený paletami s různými značkami podle objednávky zákazníků.

Ten šrumec = plynulost provozu je základ - stáčecí linky se nesmí zastavim,aby nedošlo ke ztrátám. Kritické místo automatické skládání kartonů na palety proto hlídá chasník, jehož jediným úkolem je vyházet ven vrstvu kartonů, když se ten srovnavač zastaví při špatném uložení kartonu. To musí udělat rychle bez ohledu že se většina flašek rozbije - je tam jen malý čas vyrovnácí zálohy na páse s kartony, než se musí celá linka zastavit

0/0
10.3.2018 12:29

B59o53h68u48m36i32l 70V55a57n53ě47k 5912645972726

Skotská, voda a led?

Je to popsáno v článku. Nicméně je nesporný fakt, že přimo výrobci whisek dodávali značkové džbánečky/konvičky na vodu. Jejich výrazným rysem je nalévací zobáček se štěrbinou na odfiltrování větších kousků ledu. Takže ředění chlazenou pramenitou vodou sami výrobci připouštějí.

Obdobné džbánečky byli součásti propagačních materiálů poskytovaných prodejcům i u nás.

https://i.ebayimg.com/images/g/pakAAOSw1zhafwwX/s-l300.jpg

0/0
10.3.2018 11:08

J29a85n 51S66v14o19r45a70d94a 7880337

to ano, ale přímo led do whiskey nadělá víc škody než užitku.. chladná voda může být, ale potkal jsem se i s názory, že by whiskey i voda měly mít pokojovou teplotu..

0/0
10.3.2018 20:29

R11o69b89i32n 31Ž98i26ž36k20a 2128234716836

To jsou názory, které bych podepsal. Led tu chuť utlumuje, pokojová teplota obého, ještě trochu ohřát přes sklenici dlaní.. a pak to v podstatě nemusíte pít, stačí nasávat chutě nosem:-)

+1/0
11.3.2018 0:26

B56o37h37u98m45i84l 91V28a15n45ě24k 5822265592396

Skotská whisky může být pouze ze Skotska! Dokonce je to stanoveno zákonem, který to definuje spolu s tím z čeho může být vyrobena.

Skotská musí být vyrobena na území Skotska z ječmenného sladu, musí být 2x destilována, musí být uložena = zrát minimálně 3 roky v sudech, jediné povolené přísady jsou pramenitá voda a karamel na přibarvení.

Takže kdekoliv na světě může být maximálně vyrobena whisky skotského typu, ale rozhodně ne Skotská whisky.

Whisky se vyráběli s obsahem alkoholu 43%, tak zvané proof. To bylo dáno jejich zkoušením pro námořnictvo - směs se střelným prachem musela rovnoměrně hořet. Dnes dostanete 40% protože to Evropská unie tak rozhodla.

Obdobně to platí pro gin. Existuje typ nazývaný London gin podle místa výroby. Dnes už je to defakto jedině Beefeater, který se skutečně stale vyrábí v palírně přímo v Londýně. Ostatní "londýnské" giny se už vyrábí jinde např Gordon

0/0
10.3.2018 10:59
Foto

M95a49r18t97i52n 46K98o68u85b67e30k 3259917478716

1. Historicky měl 100 proof alkohol 57% alkoholu, máčel se jím střelnej prach a pokud stále hořel, byl to proof. Američani později stanovili 100 proof na 50% alkoholu a měřili to vážením. Takže to máte pomotaný.

2. On taky nikdo neřiká, že vyrábí skotskou. Mimo Skotsko se většinou píše whiskey. Některý palírny po světě, který si jsou jistý kvalitou, si díky tomu ale troufnou i na variantu whisky. Například Nikka nebo Dickel.

3. London gin je jeden z typů ginu, stejně jako třeba Old Tom nebo Sloe gin a je jedno, že se nedělá v Londýně.

0/0
16.3.2018 11:10

J62o27s71e78f 82V56o81s17i70c59k14y 4403827646533

Whisky je destilat z piva! A tohle neni zadny mytus. A je velka ostuda, ze CR, jako pivovarni velmoc, se o whisky nikdy ani nepokusila. Namisto toho se snazi uz desitky let marne vyrobit rum z brambor (Tuzemak).

0/−6
10.3.2018 0:33

B17o48h82u66m96i23l 61V15a73n41ě20k 5372685232766

Pane Vosický

obávám se, že to máte dost pomotané. Podívejte se na to co to whisky je. Rozhodně to není destilát z piva.

Whisky se u nás vyráběla už dávno a to dokonce z hlediska chuti dobře hodnocená.

+1/0
10.3.2018 10:35

R63o75b35i66n 73Ž61i64ž53k80a 2568494676106

Pomotané to má, ale ne zas tak moc, postup výroby má s pivem společného docela dost :-)

Každopádně Hammerhead je skvělý, moje nejoblíbenější nenakouřená whiska, a dodneška při pohledu na poslední centimetry v lahvi lituju, že jsem ho nenakoupil víc, když stál pod devět stovek.

Kde se dnes u nás dělá whiska? Vím o Jelínkovic Gold Cocku, ale tam se i u single maltky musím přesvědčovat, že se to dá pít.. a moc si to nevěřím

0/0
11.3.2018 0:24

M36a92r42t68i85n 30V23a23l76o19s80e74k 7493644667152

Popravdě já jsem se z whisek propil k třtinovým rumům, které jsou mi bližší.

Ale je možné, že je to jen důsledek toho, že narozdíl od rumů, tak do whisk(e)y pro sebe tolik neinvestuji.

+1/0
9.3.2018 21:45

R51a46d53e48k 57Č81e49r64v56e96n78k55a 5824391854502

Budoucí zeť přišel žádat o ruku dcery s lahví rumu Don Papa ...po společném vypití jsem, ač piják irské whisky, usoudil, že někoho s tak dobrým vkusem by nemuselo být marné mít v rodině :-)

+5/0
9.3.2018 22:26

R73o93b15i46n 48Ž76i68ž82k91a 2628504986266

Pokud jde o ty investice, cenová hranice pro kvalitní single malt whisku leží těsně pod tisícovkou za sedmičku. Nebude to high end, ale i v téhle kategorii mám svého Taliskera 10, který mi chutná více než většina whisek a to s klidně dvakrát větší cenovkou .

0/0
11.3.2018 0:29

K84r98y22š98t85o74f 14L12a23n60í78k 1209910135385

voda to zkazi

+1/−1
9.3.2018 16:21

P33e44t66r 92G79a94b34r74h70e60l67í13k 9697830652642

i tuhle? https://www.malts.com/en-row/our-whisky-collection/talisker/talisker-57-north/ ... tuhle normálně pít bez vody by byl hřích ... ;-)

0/0
9.3.2018 19:44
Foto

J28o98s65e40f 21H79o43r82á52l20e45k 1712793539677

Když jsem byl kdysi ve Skotsku v údolí řeky Glen, kde je největší koncentrace palíren ve Skotsku, oblíbil jsem si ty zakouřené chutě. Když jsem se pak přiženil do rodiny, kde mám za švagra skota, tak mě začal zásobovat specialitami z jeho rodného kraje. Manželka dostávala bonboniéru a já litrové flašky dvanáctiletých whisek, převážně Single Malt. Když jsem pak zavítal do Irska a ochutnal ty místní chutě tak tu skotskou nemůžu ani cítit. Švára to asi zjistil a tak dostávám už jen kvalitní vína. :-)

Já si tedy do skleničky kapu trochy vody aby se uvolnilo aroma.:) Teď stavíme dům, kde budu mít krb, takže to vychutnávání si whisky v zimě u praskajícího krbu nabere další dimenzi.;-D

+3/−1
9.3.2018 15:30

M37a83t64o53u68š 28B82á15r46t89a 2745464384

Nejvíce palíren je ve městě Dufftown - sedm

+1/0
9.3.2018 16:17

J35a16n 11U41l38m 7940239906922

Skoti jsou lakomý, ne?

0/0
9.3.2018 16:25

P47a96v21e63l 33S20o37b84o87t13k90a 5170104

Naopak.

To o Skotech šíří Britové.

0/−1
9.3.2018 18:23

B74o85h29u21m94i10l 25V59a93n31ě14k 5952545262136

Proti gustu žádný dišputát. Irské jsou prostě jemnější a někomu to víc vyhovuje.

Také se nyní vyrábí více průmyslově - koncentrovaně.

0/0
10.3.2018 11:11

S43i39m50o58n53a 46S89e27d56l57á64č59k94o18v14á 3854425477277

Tak ja hlasuji spise za lowlands, a tedy konkretne Auchentoshan.

0/0
9.3.2018 14:54

B16o36h55u19m82i28l 90V77a87n13ě88k 5582365652206

jemnějši třikrát destilovaná

obecně jsou lowland považované za podřadnější průmyslově vyráběné

0/0
10.3.2018 11:41

M81a54r72t49i57n 55K37ř94í11ž 9643472450657

Mam rad whisky v pokojové teplotě se sodou (ne smíchané, prokladane) a bourbony naopak na ledu. Whisky i bourbony piju ze skleniček whiskovek, protože mi připadají pěkný.

0/0
9.3.2018 14:46

P64a84v26e28l 62Š17ť98a95s16t83n40ý 7750359555227

Koukám, že se tady nejspíš koná sraz alkoholiků.

+2/−7
9.3.2018 14:24

R39o52b67e15r32t 39K97u32b41í69č96e69k 1606977598172

A co takto vyhlásit nějaký sraz whiskošmakózní idnesáci?

0/−5
9.3.2018 13:48

R27o79b55e21r32t 27K71u40b72í57č21e84k 1476887198812

Co jsem řekl tak hrozného?

0/0
23.3.2018 9:24

J29a81n82a 71S21t78e39h43l35í85k93o86v92á 2199380450186

Whisky to je moje gusto... jako opravdu ;-)

+3/−1
9.3.2018 13:38

I33v32a57n 54P98e10t16r35í94k 4744583804

Kvalitná domáca slivovička je stejne najlepšia.

+3/−15
9.3.2018 13:34

A86d47r92i79a86n87a 40M25i76l45l16e11r25o77v96á 6402770539791

Whisky mi poprvé zachutnala, když jsem byla v 18 ve Skotsku a navštívili jsme palírnu Talisker. Od té doby jsem propadla těm úžasně nakouřeným skvostům a i teď, po pár letech od prvního ochutnání, se pořád snažím rozšiřovat si chuťové portfolio. Moje srdcovka je Ardbeg a Talisker, vždycky, když je upíjím, jsem zase duchem zpátky v těch nádherných drsných skotských vysočinách, starobylých hospůdkách a mocných hradech :)

+16/−1
9.3.2018 13:14

J47a81n49a 39S65t86e33h74l81í81k65o85v82á 2649830540986

:-)R^

0/0
9.3.2018 13:38

R56o92b23i32n 50Ž15i91ž55k86a 2508534836326

Palírna Talisker na Skyi má neskutečný genius loci:)

Ochutnal jsem toho od té doby hodně, ale k Taliskerovi se vracím vždycky, v poměru cena výkon podle mě nemá konkurenci (samozřejmě pro někoho, kdo nakouřené whisky vyhledává :-)).

Ardbeg je nicméně také perla, máte slečno Adriano vkus R^:-)

+1/0
11.3.2018 0:21

P19e93t27r 30M78a42r14š96á63l24e10k 9635642424949

Já mám obecně rád alkohol, který si nějaký ten rok poležel v sudu. Whisky, Rum, Bourbon, Brandy, Calvados. A další. To je láska a objevování na celý život.

+3/−1
9.3.2018 12:46

M78a30r28e60k 92K51l41u31f60a 3668254414436

Moje oblíbená (z těch levnějších) je Chivas Regal - jemná, krásně rychle odezní. R^

0/−3
9.3.2018 12:46

Z46b19y98n81ě31k 97V59y55d91r65a 4430158225934

Hnus, z tech levnych rozhodne Laphroaig!

+1/−3
9.3.2018 13:13

B58o38h97u31m85i49l 58V60a17n30ě35k 5332385662616

Srovnáváte nesrovnatelné. Každý má své preference a každému vyhovuje něco jiného. Takže bych nikoho neodsuzoval

Chivas Regal je premiová směs single malt whisek s nižší výrazností chuti 2-3, což odpovídá třeba Ballantines. Tyto méně výrazné směsi byly vytvářeny tak , aby neodradily pijaky nezvyklé na whisky, Většina sskotských whisek se pohybuje na stupních 2-3

Laphroig je klasická single malt whisky z ostrova Islay. Patří mezi "nejnakouřenější" s výraznou chutí rašeliny a moře na nejvyšším stupni 5.

Ta chuť je skutečně výrazná, napoprvé většinu nezkušených pijáků odradí. Někdo si zvykne hned, ale většinou se tvrdí že k těmto výrazným whiskám se je nutné propít = zvyknout si na ně = musí si na ně přivyknout chutové buňky. Takto chuťově výrazné whisky jsou vyjímečné- Laguvalin, Talisker. Laphroig se používal na doladění chuti směsových Teachers, Ballantines.

+6/0
10.3.2018 10:31

M94i69l21a26n 72V62o27t15a10v80a 5434446451332

Zajimave je, ze jsem k ni od vyrobce dostal pod jazyk kousek trtinoveho cukru

0/0
12.3.2018 9:28

J37a61r26o87s39l47a72v 31M67a92r54v93a87n 2577910616957

Mne to prijde trochu podobne jako kdyz se nekdo ohani tim, ze je urcita znacka vodky "jemnejsi" nez jina. Proste je to chlast, to o ovoci a dubovem dreve jsou spis jen takove someliersky kecy.

+4/−22
9.3.2018 12:45

V74á30c88l39a69v 72S92v94o30b94o21d92a 3311159150240

Tak to fakt nesouhlasím. Já jsem třeba totální neznalec a vodku moc nemusím, pil jsem tak maximálně 10-15 různých vodek a "vodek" jen jedna bylo opravdu dobrá a jemná. Prostě to co se u nás prodává běžně v obchodech jsou hnusné vodky...

+1/−1
9.3.2018 12:54

J25o83s91e72f 16V50a37l24a 9310483533323

houby. na whisky se da poznat pomalu i druh raseliny a stupen uzeni zrna. . Ale jenom u single malt a ne u blended. Na blended se neda poznat vubec nic, protoze ta musi chutnat stale stejne

+1/−1
9.3.2018 13:16

B28o68h38u56m18i29l 47V68a24n44ě97k 5902525932436

V zásadě máte pravdu. i když jde spíše o sušení naklíčeného sladu na sítech průchodem kouře/tepla z rašeliny několik dní. Nakonec se může dosušit do sklovitého stavu nad uhlím. Dle doby se mění chut. Ten zcela usušený slad se pak rozemele na prášek, kvůli vítěžnosti alkoholui při kvašení

0/0
10.3.2018 11:37

J26o77s19e74f 71V49a88l72a 9410173683323

P.S. Vas pristup k piti je typicky "rusky". Rusove taky nepiji pro chut. Jinak pokud chcete neco ochutnavat, musite nejprve prestat kourit......

+3/−1
9.3.2018 13:43

J67a79r60o25s48l34a49v 72M12a35r81v45a22n 2847660546117

Voda+cukr+lih opravdu bude chutnat vzdy stejne. Sice se trochu lisi chut vody, ale tu stejne prebije ten alkohol. U te whisky to mate podobne. Kazdemu sice bude chutnat neco trochu jineho, ale nejakou vedu bych z toho nedelal.

+1/−3
9.3.2018 14:11

M49a93r80e62k 55S92v96o53b38o78d59a 7776794646256

To, co jste napsal v první větě se single malt whisky rozhodně netýká. Možná bude lepší, něco málo si o věci, ke které se vyjadřujete, zjistit.

0/0
9.3.2018 16:10

V10á60c24l10a43v 82S81v52o28b53o70d24a 3511379380590

já mám radši rum a tím myslím rum, ne plachetničky :D

+4/−1
9.3.2018 12:44

T63o31m28á40š 67V73e51s14e33l67ý 5275938950709

ale ne, alkohol se má pálit z vína ;-)

0/0
9.3.2018 21:10

R22o33b55e26r30t 22G34o52r53c 6662663213

Nejlepší whisky je RUM

+15/−3
9.3.2018 12:20

J37i44ř11í 31Z82ý11k11a 9499103241570

ale jen ten z cukrové třtiny, ne Tuzemák.

+1/0
9.3.2018 15:48

P46a84v41e85l 71S95o19b24o64t58k31a 5820584

Voda do whisky - proč ne.

Ale moje voda, a ne ta nechutnost, co se vyrábí za barem v ledovači.

0/−1
9.3.2018 11:55
Foto

P89e94t20r 18Š47r39a77i73e72r 9113622242697

To jsou zase knížecí rady. Pobavil mě hlavně ten myslivecký likér Jägermeister, jako by ho nějaký hipster pil samotný, jak se má. Kravaťáci z obchodního, co pijou jen količku, k němu vymysleli, že se má pít "ledově namražený", asi aby všechny chutě šly do kopru ... Jinak v mojí whiskovce nemá žádná vůně šanci vyprchat, protože daleko dřív vyprchá whisky sama ...;-D;-D;-D

+11/−1
9.3.2018 9:51







Najdete na iDNES.cz