Diskuse k článku

Ochutnal jsem i pivo staré sto let. Pít se dalo, říká expert

Nejsilnější české pivo se chlubí stupněm čtyřiatřicet, svět však zná i pivo stupně sedmdesát šest. „Jde to donekonečna, ale pak už nevyrábíte pivo, ale likér,“ říká pivní expert a prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M30a86r68t59i87n 85S53k21á83l69a 8374667718538

Gambrinus je už x let stejný (a je to dobré pivo) a ty české předsudky jsou nesmyslem - jen prostě jsme zmlsaní. Já si doma v Plzni dám daleko radši jedenáctku (Excelenta) nebo klasickou dvanáctku, gambáč jen v nouzi. Ale už se mi x-krát stalo, že jsem byl někde po republice v minipivovaru a nedalo se to pít. Zato gambáč je taková klasika - neurazí, nenadchne. Takovej bezpečnej solidní přístav ;-D

0/0
30.3.2018 18:25

J16o62s47e74f 58H65l11i23n79o17m65a71z 3800424213408

Je to už hodně roků co se Gambáč opravdu zkazil, ale teď je to dobrý. Ty hejty na diskuzi nemají s objektivitou nic společného.

0/0
30.3.2018 18:56

P89e43t23r 86Č66e28r36m69á50k 9548635279880

Klasickou 12 gambrinus? Tu už jsem dlouho neměl :-) Ale jinak máte v zásadě pravdu - jakékoliv průmyslové pivo je prostě jistota v tom jak bude chutnat, někomu to vyhovuje někomu ne, to je naprosto v pořádku, ale každý ví jak chutná a že tak bude chutnat vždy stejně. Byť mini a střední pivovary vaří stokrát lepší pova tak jsou v nevýhodě v tom že jich je 400, každý vaří v průměru kolem 4 druhů piva, navíc se u mnoha z nich může měnit chuť i kvalita várku od várky (úmyslně i neúmyslně), takže to je rázem několik tisíc variant a trefit se naslepo do té vhodné může být složitější. Kdo pivu holduje a ochutnává často tak si ty svoje časem najde, ale může to být cesta mnoha slepých pokusů, to je fakt.

0/0
31.3.2018 20:37

K13a76r56e51l 80M10a83r11e63k 5455102843502

Nechutná reklama na nechutný gambac

0/0
29.3.2018 22:17

J78i13ř86í 16A53l42e79x92a 5366246795158

Slepý, nebo bystrozraký, gambáč je patok!

+1/−1
29.3.2018 17:56

D35a78n92i96e30l 94N48. 21P19o13k60o23r89n80ý 6577206765541

Rozhovoru není moc co vytknout. Šuráň ví, o čem mluví, i když za sebe mohu říci, že většina jeho piv mi nechutná.

+3/0
29.3.2018 12:56

M42a38r45t86i24n 48N62á95p21r83a33v61n88í95k 1512264115171

Gambála sem nepil cca 5 let, holt každej nemá ty koule.... Slepý testy, nejlepší, tak samozřejmě, to ani nemohlo být jinak. Proto musejí dělat masivní reklamu, kde zdůrazňují kvalitu. Jinak by tomu asi konzument nevěřil.;-D;-D

+2/−3
29.3.2018 11:12

Z86d79e68n96ě87k 74M47a28n89d96í35k 4959326123483

Ideální je držet kvalitu a do piva dávat stále jen to, co do něho patří, jako to dělal a dělá Budvar. Pak nelze šlápnout vedle.

+1/0
2.4.2018 12:36

P92e84t43r 27Č20e40r39m10á19k 9208245589300

Problém je že Budvar si coby státní firma může dovolit jaksi menší orientaci na zisk...

0/0
3.4.2018 23:50

P16e19t95r 88Ž73á70k 1398182575539

no já teda nevím, ale když porovnám čepovaný Gambrinus z 90 let a teď, tak je to rozdíl v chuti.

Je fakt, že když to samé udělám se Staropramenem, tak to je úplná tragedie teď.

Myslím tedy světlé desítky.

0/0
29.3.2018 10:35

L63u97d68ě34k 51N37ě10m88e80c 5845671142614

Ono taky záleží na tom, kde si to točené dáte.

0/0
29.3.2018 10:40

H34o16n70z76a 85Z70e57m81a39n 6548418192925

Tak minimálně ten z těch devadesátých let bude hodně zvětralý, co?;-)

+5/0
29.3.2018 10:57

L34u91d93ě90k 49N31ě45m57e85c 5875111982304

;-DR^

+2/0
29.3.2018 11:00

J39i39ř89í 25Z53á84r89y28b95n83i68c59k74ý 7246196667599

:-)Kde se pivo vaří, tam se dobře daří...

0/0
29.3.2018 9:39

M40a44r75t74i95n 85P92e28t82ř26í75k 4292819741851

Pěkný rozhovor R^

+1/0
29.3.2018 9:34

P50e28t51r 48M38e86j34z13l88í64k 8498334441250

Troufnu si tvrdit, že mezi gambáčem uvařeným v Plzni, Velkých Popovicích nebo Nošovicích je znatelný rozdíl, přestože je vařen údajně podle stejné receptury a z vody chemicky upravené přesně podle parametrů z Plzně.

+2/0
29.3.2018 8:34

P34e21t78r 97Č55e53r35m33á33k 9528465719420

Není, vůbec nechci hodnotit chuť, ale po technologické stránce je to malá chemička a výsledek udělá stejný kdekoliv - na vstupu se používají standardizované suroviny, pak se z nich uvaří “sirup” HGB a ten se ředí vodou na požadovanou úroveň, takže se to cestou doladí na identickou úroveň.

0/0
31.3.2018 20:29

L37u18d69ě45k 30N97ě27m40e33c 5755801782354

Řekl bych, že je pan Šuráň prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů oprávněně. Čekal jsem, že v článku budou právě ty řeči, plné předsudků, a ono se to dalo dobře číst až do konce.

+7/0
29.3.2018 8:18
Foto

P36e55t20r 34Š71r50a76i92e70r 9473772722387

Ono je to se značkami jako G i tak, že hospody často nějaké ošetřování neřeší, jedou jen na výtoč a prachy za ni, navíc ho nacpou zbytečně plynem. Jsou u nás ještě podstatně horší patoky....;-) Já ve svojí hospůdce točím jen minipivovary. (Pivní klub 300).

+3/0
29.3.2018 7:14

P49a61v26e75l 15Š75e94n59í25t42k52o 5438510158144

To mě s tím gambáčem překvapil. :)

+2/0
29.3.2018 7:09

F91r58a40n98t71i29š96e24k 97S61o11b68o77t71k89a 1407963164800

V mládí jsem sám vyráběl pivo dvacítku (tedy přesně nevím, kolik stupňů mělo). To když jsem si k půllitru poručil pár štamprlí....

+3/−2
29.3.2018 3:57
Foto

Z45b11y64n27ě98k 84M29e20l92i12c76h82a65r 9465847445399

s tím G jsem to nečekal... leda by G sponzoroval ČSMNP ;-D / a třetinku za 40 a diví se? někdy je třetinka za 100 a pořád je to v pohodě ;-)

+1/0
29.3.2018 0:32

S47t15e53p41a34n 62B63r73o46u97c32e69k 8838451462625

Hmm, já nemám předsudky, ale hubu...Tak tu eurodešťovku začínající na G přestaňte tlačit, je to patok.

+8/−4
29.3.2018 0:27

J16a14n 48Z73a58j54a79c 2619355949472

Ve slepé degustaci by ta vaše huba poznala prd.

+12/−1
29.3.2018 0:31

S25t95e64p83a42n 41B51r35o52u74c55e81k 8468891802115

Dovolím si lehce nesouhlasit. Točený nemůžu hodnotit, do hospod už nechodím. Občas , když mám chuť na pivo, tak si koupím pár lahvoňů.

A věřte, že takovej Bakalář,Svijany, Primátor nakopou G zátku,o Žatci ani nemluvím.Jo a mluvím o plnotučným...

+6/−3
29.3.2018 0:46

J61a58n 35Z56a65j23a75c 2609965209852

Lahev neberte jako referenční vzorek. Obzvlášť v případě obří produkce ty flašky často různě stojí v nevyhovujícím prostředí. Kupte si plechovku a udělejte si slepý test - uvidíte sám.

K těm dalším značkám - Bakalář je fajn, když je v dobré kondici, Žatec také. Jsem z regionu, piju to denně. Ale Svijanům se vyhýbám obloukem, to je na úrovni Staráče. Primátor taky nic extra.

+3/−1
29.3.2018 0:48

J83o66s52e27f 45K86r46b67e19c 3617646893271

Svijany a Primátor? Člověče, když jste na sladký, tak vám bude cokoli, co nechutná jako lejno z nutrie, připadat horší.

+5/0
29.3.2018 7:01

H57o92n70z16a 34Z67e58m92a56n 6918318362775

Tak to jste vystihl přesně, tyhle sladký piva, to je děs.

To je jak když "znalci vína" tvrdí, že nemůžou suché víno, protože je moc kyselé, takže raději něco sladšího.

+3/−2
29.3.2018 8:17

J39i33n49d44r66i72c56h 57K84o82l34a38r 7680440785803

Vy znalec vina asi moc nebudete. Jinak byste sladsi vina a jejich milovniky zas tak nehanel.

+1/−2
29.3.2018 9:16

L28u46d71ě40k 76N63ě93m17e50c 5925481272384

Mám takový dojem, že jste nepochopil smysl příspěvku pana Zemana. Kyselina a obsah cukru spolu v podstatě nesouvisí. Je tím řečeno, že suchá vína nemusí být kyselá, jen u těch sladkých se kyselina v chuti snadněji ztratí.

+1/0
29.3.2018 9:24

J90i45n26d49r16i62c96h 32K52o88l17a42r 7420740675413

Jen jestli jste ho spravne pochopil vy. ;-)

0/0
29.3.2018 9:47

L47u88d88ě77k 73N20ě30m89e58c 5235441262974

Zeptejte se ho, pane znalče. Nebo si ten příspěvek přečtěte vícekrát. A dejte důraz na tu citaci "..."znalci vína" tvrdí, že nemůžou suché víno, protože je moc kyselé...".

0/0
29.3.2018 9:59

J51i28n55d28r65i48c66h 84K32o16l47a55r 7370390395383

Ja mu tam prispevek napsal, takze na nej muze reagovat. Nevim, proc se do toho pletete vy, pane arbitre ;-D

0/−1
29.3.2018 10:12

L96u12d95ě61k 69N60ě14m69e52c 5275691542664

Napsal jste hovadinu, tak jsem na ni reagoval. Napsal jsem to mírně, netušil jsem, že jste superznalec. Můžu do diskuse psát, kam chci. Vy jste taky vtrhnul doprostřed vlákna.

0/0
29.3.2018 10:39

J35i70n45d97r80i34c42h 87K76o93l17a81r 7180400515423

Nejsem superznalec, ale pokud z nekoho citim, ze si hraje na odbornika tim, ze jen preferuje sucha vina a ostatni dehonestuje (ano, mel jsem a mam z toho pana takovy pocit), tak to napisu. Pan se muze branit sam a uz to udelal. S nim rad dal povedu diskusi. S vami si nemam co rict, tak cao a preju hezky den :-)

0/−1
29.3.2018 11:07

L49u43d80ě91k 91N55ě27m82e56c 5465461572134

Až se naučíte vnímat smysl napsaných příspěvků, tak se můžete ozvat.

0/−1
29.3.2018 14:19

H11o94n92z98a 59Z61e69m48a73n 6138968502615

Máte pravdu, nejsem znalec, ale nikde nehaním příznivce sladších vín, nic proti nim nemám. Jak píše pan Němec, reaguji na to překrývání nižší kvality vína obsahem cukru. Zrovna nedávno jsme byli na jedné řízené degustaci, kde byly opravdu dobrá suchá vína - vlašáky, rýňáky - ale největší úspěch nakonec u většiny z naší ochutnávající skupiny sklidila sladká, podprůměrná Pálava. A to vám určitě potvrdí v každé vinotéce, že ani tak nejde o kvalitu, ale o to, aby víno bylo "slaďoučké" proto ta obliba současná obliba odrůdy Pálava (která to v 90% případů ve stáčených vínech stejně není).

0/0
29.3.2018 10:43

J13i93n23d52r38i19c70h 30K18o45l77a61r 7200170865883

Porad z vas citim tu preferenci suchych vin a dehonestaci tech, kdo vyznavaji sladsi vina. Nevim, ale pokud jste byl nekdy primo u Mosely, kdyz jsme u toho rynaku (dovolim si tvrdit, ze tam maji nejlepsi kousky), tak sladsi jsou mnohem vice cenena a vyhravaji souteze. Kdyz vezmeme moravu, myslite, ze mlady Garcic vyhrava vsechny souteze se svymi stavnatymi sladsimi viny (napr Tramin 2015 je exklusivni kousek) jen tak? Ze tam sedi amateri, kteri to pijou jen proto, ze je to sladke? I druhym prispevkem na me proste pusobite, jako byste sladsi a sladka vina bral tak, ze to piji ti, co to mu nerozumi a odbornik si dava jenom suche.

+1/0
29.3.2018 11:02

J60i43n75d38r85i80c10h 17K32o56l70a13r 7670450465393

Pokud to tak neni, tak se vam hluboce omlouvam. Nicmene me osobne chutna i zminena Palava. A verte mi, ze jsem ochutnal dobre i spatne z obou spekter cukernatosti.

+1/0
29.3.2018 11:10

H40o88n60z13a 39Z28e37m75a36n 6938648272405

Opět, již podruhé musím napsat, že proti sladkým vínům nic nemám a nikde netvrdím, že sladká vína nejsou kvalitní. Jen poukazuji na to, že běžný většinový konzument, který není ochotný dát za láhev vína více než 80 - 100 Kč, či kupuje pouze stáčená ve vinotéce, často sahá po levných, nedobrých vínech, kde cukr maskuje nedostatky.... tak a tady končí mé rétorické schopnosti, jasněji to říct už nedokážu. Doufám, že pochopíte, že se s Vámi nehádám a že s Vámi dokonce i souhlasím. Mladého Garcice ochutnám, dík za doporučení. A máte pravdu, osobně preferuji suchá vína. Pěkný den.

0/0
29.3.2018 11:26

J87i52n73d80r86i40c37h 67K64o79l13a85r 7900950665163

Dobre, omlouvam se. Krabicak nebo stacene jsem mel naposledy jako student, kdy bylo hluboko do kapsy a mate pravdu, s cukrem nebo jako svarak se to pilo lip. Garcice budete muset navstivit primo v Pavlove, nebo ochutnat na nejake soutezi (nebo si objednat pres telefon, ale to kvuli ochutnani jedne lahve nema smysl). Zatim jsem ho nevidel prodavat v zadne vinotece, on neni velky vinar a po soutezich rychle vsechno rozproda. Preji mnoho prijemnych zazitku jak s vinem, tak hlavne s pivem, o kterem je clanek. :-)

0/0
29.3.2018 11:51

M12i83l71a15n 46D72a58n13ě57k 9696337661488

Můžu říct, že ve většině s Vámi souhlasím, ale teď jste si naběhl :-). Pokud někdo preferuje láhev vína za 80-100 Kč, tak nemůže čekat kvalitu ať to bude suchý nebo sladký. A ano v této cenové kategorii se asi víc kupuje sladký, protože to přebije tu pachuť, ale já měl zatím pocit, že je tu řeč o víně ( a ne láhvi za 80 Kč :-) ....

0/0
29.3.2018 11:55

L44i30b63o68r 29F79i81e89d25l37e18r 6779747609850

Byl jsm u toho, kdyz gambrinus vyhral slepe degustace.. A jak pak vsichni cumeli.. Vcetne me

+5/0
29.3.2018 8:08

D74a22n43i60e31l 72N52. 31P59o79k67o38r48n26ý 6207636725871

To vám taky (asi jen mimochodem a nedopatřením) neřekli, že na degustace se často vaří pivo speciálně (byť podle stejné receptury)

+1/0
29.3.2018 13:11

M32i43c25h43a66l 21P23e75t89e74r74k92a 5403852869832

No jeste ze nezjistil, ze se to pivo pred sto lezy pit nedalo a ze se tim musely podpírat kandelabry na lamparne

0/−1
29.3.2018 0:26

Najdete na iDNES.cz