Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnal jsem i pivo staré sto let. Pít se dalo, říká expert

Nejsilnější české pivo se chlubí stupněm čtyřiatřicet, svět však zná i pivo stupně sedmdesát šest. „Jde to donekonečna, ale pak už nevyrábíte pivo, ale likér,“ říká pivní expert a prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M45a83r35t84i38n 18S90k63á80l33a 8864917438638

Gambrinus je už x let stejný (a je to dobré pivo) a ty české předsudky jsou nesmyslem - jen prostě jsme zmlsaní. Já si doma v Plzni dám daleko radši jedenáctku (Excelenta) nebo klasickou dvanáctku, gambáč jen v nouzi. Ale už se mi x-krát stalo, že jsem byl někde po republice v minipivovaru a nedalo se to pít. Zato gambáč je taková klasika - neurazí, nenadchne. Takovej bezpečnej solidní přístav ;-D

0/0
30.3.2018 18:25

J81o90s48e35f 48H78l62i38n77o19m81a78z 3710804383548

Je to už hodně roků co se Gambáč opravdu zkazil, ale teď je to dobrý. Ty hejty na diskuzi nemají s objektivitou nic společného.

0/0
30.3.2018 18:56

P68e76t78r 77Č90e16r49m44á80k 9528975299340

Klasickou 12 gambrinus? Tu už jsem dlouho neměl :-) Ale jinak máte v zásadě pravdu - jakékoliv průmyslové pivo je prostě jistota v tom jak bude chutnat, někomu to vyhovuje někomu ne, to je naprosto v pořádku, ale každý ví jak chutná a že tak bude chutnat vždy stejně. Byť mini a střední pivovary vaří stokrát lepší pova tak jsou v nevýhodě v tom že jich je 400, každý vaří v průměru kolem 4 druhů piva, navíc se u mnoha z nich může měnit chuť i kvalita várku od várky (úmyslně i neúmyslně), takže to je rázem několik tisíc variant a trefit se naslepo do té vhodné může být složitější. Kdo pivu holduje a ochutnává často tak si ty svoje časem najde, ale může to být cesta mnoha slepých pokusů, to je fakt.

0/0
31.3.2018 20:37

K63a89r25e86l 12M63a56r30e21k 5835952963172

Nechutná reklama na nechutný gambac

0/0
29.3.2018 22:17

J15i25ř13í 58A46l20e34x36a 5646196225658

Slepý, nebo bystrozraký, gambáč je patok!

+1/−1
29.3.2018 17:56

D71a75n50i13e54l 94N80. 43P13o24k29o65r91n68ý 6277816335561

Rozhovoru není moc co vytknout. Šuráň ví, o čem mluví, i když za sebe mohu říci, že většina jeho piv mi nechutná.

+3/0
29.3.2018 12:56

M92a82r79t83i10n 34N41á32p16r87a93v96n98í79k 1132314405861

Gambála sem nepil cca 5 let, holt každej nemá ty koule.... Slepý testy, nejlepší, tak samozřejmě, to ani nemohlo být jinak. Proto musejí dělat masivní reklamu, kde zdůrazňují kvalitu. Jinak by tomu asi konzument nevěřil.;-D;-D

+2/−3
29.3.2018 11:12

Z15d27e65n88ě24k 63M13a90n95d46í66k 4779926523123

Ideální je držet kvalitu a do piva dávat stále jen to, co do něho patří, jako to dělal a dělá Budvar. Pak nelze šlápnout vedle.

+1/0
2.4.2018 12:36

P17e26t39r 84Č87e75r26m71á32k 9888915489150

Problém je že Budvar si coby státní firma může dovolit jaksi menší orientaci na zisk...

0/0
3.4.2018 23:50

P25e48t62r 69Ž38á39k 1758162905139

no já teda nevím, ale když porovnám čepovaný Gambrinus z 90 let a teď, tak je to rozdíl v chuti.

Je fakt, že když to samé udělám se Staropramenem, tak to je úplná tragedie teď.

Myslím tedy světlé desítky.

0/0
29.3.2018 10:35

L67u26d79ě19k 37N93ě65m37e93c 5505941912624

Ono taky záleží na tom, kde si to točené dáte.

0/0
29.3.2018 10:40

H72o46n52z21a 88Z55e43m10a32n 6248968742565

Tak minimálně ten z těch devadesátých let bude hodně zvětralý, co?;-)

+5/0
29.3.2018 10:57

L83u95d48ě63k 75N95ě25m23e70c 5675171652874

;-DR^

+2/0
29.3.2018 11:00

J76i66ř60í 97Z97á20r33y85b88n32i85c27k86ý 7606576137459

:-)Kde se pivo vaří, tam se dobře daří...

0/0
29.3.2018 9:39

M11a81r43t79i20n 68P87e40t73ř97í75k 4492129771441

Pěkný rozhovor R^

+1/0
29.3.2018 9:34

P55e10t77r 75M48e33j26z86l51í70k 8948734621450

Troufnu si tvrdit, že mezi gambáčem uvařeným v Plzni, Velkých Popovicích nebo Nošovicích je znatelný rozdíl, přestože je vařen údajně podle stejné receptury a z vody chemicky upravené přesně podle parametrů z Plzně.

+2/0
29.3.2018 8:34

P88e44t67r 20Č34e66r34m31á18k 9668975719660

Není, vůbec nechci hodnotit chuť, ale po technologické stránce je to malá chemička a výsledek udělá stejný kdekoliv - na vstupu se používají standardizované suroviny, pak se z nich uvaří “sirup” HGB a ten se ředí vodou na požadovanou úroveň, takže se to cestou doladí na identickou úroveň.

0/0
31.3.2018 20:29

L33u21d57ě46k 86N54ě50m71e86c 5815801632214

Řekl bych, že je pan Šuráň prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů oprávněně. Čekal jsem, že v článku budou právě ty řeči, plné předsudků, a ono se to dalo dobře číst až do konce.

+7/0
29.3.2018 8:18
Foto

P84e94t91r 18Š24r94a35i94e84r 9623172382767

Ono je to se značkami jako G i tak, že hospody často nějaké ošetřování neřeší, jedou jen na výtoč a prachy za ni, navíc ho nacpou zbytečně plynem. Jsou u nás ještě podstatně horší patoky....;-) Já ve svojí hospůdce točím jen minipivovary. (Pivní klub 300).

+3/0
29.3.2018 7:14

P21a20v33e90l 21Š77e75n66í92t74k93o 5348180288224

To mě s tím gambáčem překvapil. :)

+2/0
29.3.2018 7:09

F72r12a62n86t55i23š80e39k 39S98o51b12o46t70k47a 1577493174190

V mládí jsem sám vyráběl pivo dvacítku (tedy přesně nevím, kolik stupňů mělo). To když jsem si k půllitru poručil pár štamprlí....

+3/−2
29.3.2018 3:57
Foto

Z42b40y48n94ě69k 12M87e54l90i29c96h83a16r 9755237325829

s tím G jsem to nečekal... leda by G sponzoroval ČSMNP ;-D / a třetinku za 40 a diví se? někdy je třetinka za 100 a pořád je to v pohodě ;-)

+1/0
29.3.2018 0:32

S10t29e82p63a39n 79B93r91o69u74c38e94k 8548261532275

Hmm, já nemám předsudky, ale hubu...Tak tu eurodešťovku začínající na G přestaňte tlačit, je to patok.

+8/−4
29.3.2018 0:27

J97a85n 80Z34a16j91a83c 2669675889192

Ve slepé degustaci by ta vaše huba poznala prd.

+12/−1
29.3.2018 0:31

S41t25e44p36a33n 48B63r57o30u33c55e13k 8598541132105

Dovolím si lehce nesouhlasit. Točený nemůžu hodnotit, do hospod už nechodím. Občas , když mám chuť na pivo, tak si koupím pár lahvoňů.

A věřte, že takovej Bakalář,Svijany, Primátor nakopou G zátku,o Žatci ani nemluvím.Jo a mluvím o plnotučným...

+6/−3
29.3.2018 0:46

J37a58n 58Z46a13j52a66c 2189895419972

Lahev neberte jako referenční vzorek. Obzvlášť v případě obří produkce ty flašky často různě stojí v nevyhovujícím prostředí. Kupte si plechovku a udělejte si slepý test - uvidíte sám.

K těm dalším značkám - Bakalář je fajn, když je v dobré kondici, Žatec také. Jsem z regionu, piju to denně. Ale Svijanům se vyhýbám obloukem, to je na úrovni Staráče. Primátor taky nic extra.

+3/−1
29.3.2018 0:48

J76o18s44e26f 94K49r70b61e76c 3357476143561

Svijany a Primátor? Člověče, když jste na sladký, tak vám bude cokoli, co nechutná jako lejno z nutrie, připadat horší.

+5/0
29.3.2018 7:01

H89o68n33z92a 51Z81e31m79a13n 6908568172195

Tak to jste vystihl přesně, tyhle sladký piva, to je děs.

To je jak když "znalci vína" tvrdí, že nemůžou suché víno, protože je moc kyselé, takže raději něco sladšího.

+3/−2
29.3.2018 8:17

J52i16n87d57r36i46c91h 50K86o49l84a17r 7600630875913

Vy znalec vina asi moc nebudete. Jinak byste sladsi vina a jejich milovniky zas tak nehanel.

+1/−2
29.3.2018 9:16

L36u74d88ě54k 12N55ě43m29e72c 5655171192284

Mám takový dojem, že jste nepochopil smysl příspěvku pana Zemana. Kyselina a obsah cukru spolu v podstatě nesouvisí. Je tím řečeno, že suchá vína nemusí být kyselá, jen u těch sladkých se kyselina v chuti snadněji ztratí.

+1/0
29.3.2018 9:24

J72i26n86d18r84i95c64h 72K28o98l11a22r 7150120295473

Jen jestli jste ho spravne pochopil vy. ;-)

0/0
29.3.2018 9:47

L85u90d28ě42k 86N75ě26m67e62c 5175951712684

Zeptejte se ho, pane znalče. Nebo si ten příspěvek přečtěte vícekrát. A dejte důraz na tu citaci "..."znalci vína" tvrdí, že nemůžou suché víno, protože je moc kyselé...".

0/0
29.3.2018 9:59

J83i69n38d81r32i23c32h 96K97o74l66a33r 7280170755863

Ja mu tam prispevek napsal, takze na nej muze reagovat. Nevim, proc se do toho pletete vy, pane arbitre ;-D

0/−1
29.3.2018 10:12

L41u95d52ě24k 80N86ě73m88e76c 5405951982294

Napsal jste hovadinu, tak jsem na ni reagoval. Napsal jsem to mírně, netušil jsem, že jste superznalec. Můžu do diskuse psát, kam chci. Vy jste taky vtrhnul doprostřed vlákna.

0/0
29.3.2018 10:39

J54i77n98d92r14i43c38h 72K39o82l87a95r 7500860265613

Nejsem superznalec, ale pokud z nekoho citim, ze si hraje na odbornika tim, ze jen preferuje sucha vina a ostatni dehonestuje (ano, mel jsem a mam z toho pana takovy pocit), tak to napisu. Pan se muze branit sam a uz to udelal. S nim rad dal povedu diskusi. S vami si nemam co rict, tak cao a preju hezky den :-)

0/−1
29.3.2018 11:07

L19u67d68ě50k 80N30ě21m53e56c 5865961942494

Až se naučíte vnímat smysl napsaných příspěvků, tak se můžete ozvat.

0/−1
29.3.2018 14:19

H15o90n26z33a 77Z52e96m66a40n 6248728462245

Máte pravdu, nejsem znalec, ale nikde nehaním příznivce sladších vín, nic proti nim nemám. Jak píše pan Němec, reaguji na to překrývání nižší kvality vína obsahem cukru. Zrovna nedávno jsme byli na jedné řízené degustaci, kde byly opravdu dobrá suchá vína - vlašáky, rýňáky - ale největší úspěch nakonec u většiny z naší ochutnávající skupiny sklidila sladká, podprůměrná Pálava. A to vám určitě potvrdí v každé vinotéce, že ani tak nejde o kvalitu, ale o to, aby víno bylo "slaďoučké" proto ta obliba současná obliba odrůdy Pálava (která to v 90% případů ve stáčených vínech stejně není).

0/0
29.3.2018 10:43

J11i22n63d28r40i98c57h 36K67o72l37a58r 7480330665553

Porad z vas citim tu preferenci suchych vin a dehonestaci tech, kdo vyznavaji sladsi vina. Nevim, ale pokud jste byl nekdy primo u Mosely, kdyz jsme u toho rynaku (dovolim si tvrdit, ze tam maji nejlepsi kousky), tak sladsi jsou mnohem vice cenena a vyhravaji souteze. Kdyz vezmeme moravu, myslite, ze mlady Garcic vyhrava vsechny souteze se svymi stavnatymi sladsimi viny (napr Tramin 2015 je exklusivni kousek) jen tak? Ze tam sedi amateri, kteri to pijou jen proto, ze je to sladke? I druhym prispevkem na me proste pusobite, jako byste sladsi a sladka vina bral tak, ze to piji ti, co to mu nerozumi a odbornik si dava jenom suche.

+1/0
29.3.2018 11:02

J45i26n46d42r32i34c91h 70K72o72l44a29r 7930770535943

Pokud to tak neni, tak se vam hluboce omlouvam. Nicmene me osobne chutna i zminena Palava. A verte mi, ze jsem ochutnal dobre i spatne z obou spekter cukernatosti.

+1/0
29.3.2018 11:10

H13o65n29z97a 88Z38e56m96a46n 6228468282885

Opět, již podruhé musím napsat, že proti sladkým vínům nic nemám a nikde netvrdím, že sladká vína nejsou kvalitní. Jen poukazuji na to, že běžný většinový konzument, který není ochotný dát za láhev vína více než 80 - 100 Kč, či kupuje pouze stáčená ve vinotéce, často sahá po levných, nedobrých vínech, kde cukr maskuje nedostatky.... tak a tady končí mé rétorické schopnosti, jasněji to říct už nedokážu. Doufám, že pochopíte, že se s Vámi nehádám a že s Vámi dokonce i souhlasím. Mladého Garcice ochutnám, dík za doporučení. A máte pravdu, osobně preferuji suchá vína. Pěkný den.

0/0
29.3.2018 11:26

J73i38n28d39r20i93c96h 36K13o90l76a30r 7920540665643

Dobre, omlouvam se. Krabicak nebo stacene jsem mel naposledy jako student, kdy bylo hluboko do kapsy a mate pravdu, s cukrem nebo jako svarak se to pilo lip. Garcice budete muset navstivit primo v Pavlove, nebo ochutnat na nejake soutezi (nebo si objednat pres telefon, ale to kvuli ochutnani jedne lahve nema smysl). Zatim jsem ho nevidel prodavat v zadne vinotece, on neni velky vinar a po soutezich rychle vsechno rozproda. Preji mnoho prijemnych zazitku jak s vinem, tak hlavne s pivem, o kterem je clanek. :-)

0/0
29.3.2018 11:51

M38i41l88a29n 42D54a81n14ě67k 9666177691498

Můžu říct, že ve většině s Vámi souhlasím, ale teď jste si naběhl :-). Pokud někdo preferuje láhev vína za 80-100 Kč, tak nemůže čekat kvalitu ať to bude suchý nebo sladký. A ano v této cenové kategorii se asi víc kupuje sladký, protože to přebije tu pachuť, ale já měl zatím pocit, že je tu řeč o víně ( a ne láhvi za 80 Kč :-) ....

0/0
29.3.2018 11:55

L95i20b86o72r 81F97i43e25d88l82e83r 6559687989740

Byl jsm u toho, kdyz gambrinus vyhral slepe degustace.. A jak pak vsichni cumeli.. Vcetne me

+5/0
29.3.2018 8:08

D52a77n95i82e88l 42N17. 79P57o98k56o29r56n23ý 6717536865371

To vám taky (asi jen mimochodem a nedopatřením) neřekli, že na degustace se často vaří pivo speciálně (byť podle stejné receptury)

+1/0
29.3.2018 13:11

M85i17c79h88a56l 20P56e33t48e49r57k15a 5723722549172

No jeste ze nezjistil, ze se to pivo pred sto lezy pit nedalo a ze se tim musely podpírat kandelabry na lamparne

0/−1
29.3.2018 0:26



Najdete na iDNES.cz