Diskuse k článku

Umělé vepřové, psí, lidské: maso z laboratoře přináší etickou výzvu

Má-li se stát v roce 2018 dostupným umělé maso, nabízí se možnost pěstovat v laboratořích i lidské. „Mohli bychom překonat tabu kanibalismu?“ Onu provokativní otázku předhodil na internetu populární evoluční biolog Richard Dawkins. Nepřímo mu odpovídá australský výzkum. Naznačuje, že lidé nemají zájem o žádné umělé maso.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J22a16n 84K35r11p30e74c 5276633304782

konske maso z laboratore bych neochutnal, chutna mi to prirodni. a pokud muzu volit, tak radsi osla nez kone. prijde mi takove hutnejsi. k psimu masu mam trochu predsudky, tak ze asi ani z laborky. no a kocka? co vi vite jestli je to kralik... o lidskem masu jsem nikdy neuvazoval a mozna ikdybych nemel jinou volbu. nekdo tady vtipne napsal, ze v pripade nuklearni zimy bude locit vegany. no tak to mu preji hodne stesti, asi si neuvedomil, ze maso je svalovina...

5.5.2018 13:06

W62a20l88t24e65r 85D87i68v95i14š 6657902482612

Koňské maso je výborné, pes žádný zázrak, kočku byste poznal, její maso nestojí za nic. Ono obecně maso šelem není moc chutné, s králíkem se to podle mého názoru (a mé chuti) opravdu nedá splést (mno, i když... pokud se to přetluče kořením, tak potom ano).

S umělým masem bych neměl problém v žádné variantě - svalovina jako svalovina. Otázkou tak spíše je, jestli by to vůbec chutnalo stejně jako svalovina ze zvířete. Na zvířeti je velmi znát, kolik má pohybu a co žere. Jinak chutná kráva, co běhala celoročně na zelené pastvě, jinak kráva, která většinu času byla zavřená a na suchém senu. Jinak chutná domácí králík, jinak divoký. A i u jediného zvířete je strašně znát, jestli jde o svaly používané často a intenzivně nebo méně. Záleží na typu svalových vláken, jejich prokrvenosti, pevnosti celého svalového pletence, míře tuku... To všechno ovlivňuje chuť. Takže mi přijde minimálně zavádějící, jestli chci ochutnat umělou svalovinu třeba z krávy, když netuším, jaká svalovina to je. Obecně chci, ale prostě záleží na tom, jakému svalu by to odpovídalo.

1.6.2018 17:47

I23v51a 41D33o28l48a70n95s67k81á 2273666470630

>Zhruba dvě třetiny lidí by novinku rádi ochutnaly, ale méně než jedna třetina z nich by chtěla v konzumaci umělého masa pokračovat pravidelně,<

Snad by to zda budou pokracovat pravidelne meli resit az po pozreni ochutnavky, ne?

4.5.2018 8:11

P49e93t92r 89K86n22ě50b76o76r22t 3911140

Pochybuju, že by někdo poznal, z čeho ten guláš je.

3.5.2018 21:02

J94a73n 67K47r55p24e45c 5736873784422

vzhledem k tomu co vsechno jsou hospodsti vydavat za gulas a lidi jim to s chuti basti, tak mate asi pravdu.

5.5.2018 13:10

K93a44t81e18ř66i52n17a 95D97r48a34h28o12k21o74u14p36i20l45o74v29á 9406241522963

Já s tím problém nemám ani s "lidským". Samozřejmě pokud bude srovnatelně kvalitní a bude mi chutnat. Jinak kuřecí maso od jisté společnosti již dle "chuti" zřejmě je z laboratoře. Gratuluji k úspěchu, pan premiére bez důvěry. R^

3.5.2018 20:02

P37a30v35e13l 30S73o74b70o60t98k55a 5140134

Pokud bude umělé "maso" levné, bude to dobrá šance jak nasytit chudinu.

Hlavně neudělat stejnou chybu jako Hitler, když nutil lidem margarín místo másla násilím.

Pořádně zmasírovat reklamou a ještě si to budou pochvalovat.

3.5.2018 19:01

M83i34l68a25n 92M64a69r54k65l 1368806198

když budeme sytit chudinu, tak ta bude jen šostat další chudinu. kdo si na to nevydělá ať nejí

7.5.2018 14:02

J19a62n 51N13o23v62á29k 9385218384315

V momentě kdy bude uměle vypěstované maso levnější než to z živočišného chovu tak po něm sáhne dostatek zákazníků.

Takže by se pro začátek měli zaměřit na masa s vysokou výrobní cenou a ne na kuřecí nebo vepřové.

3.5.2018 16:35

M80i92c77h73a59l 56N50o21v29á10k 9329369211159

na chuti masa se výraznou měrou podepisuje strava daného zvířete. aby "umělé" maso mělo potom nějakou chuť budou do něj stejně cpát kdoví co. tak že ta zdravější varianta asi padá.

3.5.2018 14:08

M14i47r59e82k 51Z70á92v54o92d21n21ý 7332667470468

Tak určitě se jedná o budoucnost. Lidé budou kupovat maso a nikoho nezajímá, jak bylo připraveno (kdyby to věděli, stejně by to současné maso do pusy nikdy nedali). Spíše by mě zajímalo, zda nemůže u takového masa nastat po jeho pozření nějaká mutace genů. Přeci jen, co je umělohmnotné, zavání průšvihem. Na druhou stranu, pokud by to nemělo zdravotní rizika, vůbec bych neměl problém něco takového konzumovat.

3.5.2018 13:43

J35a74n 91N54o12v86á32k 9245898204965

Tady se nejedná o produkt genetické laboratoře, ale jen o umělé pěstování živočišných buněk - svaloviny.

3.5.2018 16:31

J25a24r60o19s85l35a39v 97P18o24s69p55í68š67i37l 2361989665626

To riziko je stejné jako když sníte obyčejný stejk. Tedy nulové.

4.5.2018 14:35

D35a88v13i73d 92R34i40e80s18z 8284810

Klidne nejen z laboratore... az nastane nuklearni zima, budem lovit vegany.

3.5.2018 12:09

J32a68k72u53b 55M77a92t83o34u84š 3925682382313

Problém s vegany je že dojdou mnohem dřív než dojdou potraviny. A lovit vegany v době, kdy je ještě dost jídla není moc etické;-D.

3.5.2018 18:14

K65a29r32e86l 73B60a32r57t37á83k 3189213502676

Ale bylo by to jisté zpestření a sportovní zážitek ;-D

3.5.2018 20:09

J84a55n 54K30r78p36e91c 5116813254212

problem nuklearni zimy je, ze nic takoveho neni neexistuje. byl to fantasmagoricky vyplod par pseudovedcu a nekolikrat spolehlive vyvraceny.

5.5.2018 13:00

P59e42t25r 42N77o42v29o73t51n36y 1141170921

Tak tomu neříkejme "nukleární". Stačí vetší sopečná erupce a teplota půjde dolů. Je jedno, co ten prach do atmosféry dostane, jestli sopka a nebo jaderné výbuchy.

5.5.2018 23:37

M44a66r58e74k 41S87a45j43d37a 2345970776398

Kdyz muze byt bezne v prodeji treska a la krab, tak proc ne umely maso? V sekane nebo karbanatku se to nemuze poznat ;-D K tomu "lidskemu"... pochybuju, ze by to chutove bylo mezi tema desitkama jinych druhu neco extra, i ty ostatni "veprovy", "hovezi" apod - to by se stejne vyvijelo, tak by to za chvili s tou svini/kravou stejne melo jen malo spolecneho - az se toho chytnou marketeri, tak bude co pul roku novinka - o 20% hovezejsi chut R^;-D

3.5.2018 9:54

L71e88n11a 39P64á47t17k74o24v27á 8161253584519

Proč tam tu anketu dáváte, když není funkční. Opravdu je tak těžké takovou chybu odhalit než to vyvěsíte? Takhle jste za kašpary

3.5.2018 9:24
Foto

P87e47t97r 40P79o47k60o85r22n76ý 2271694926785

Ta anketa je super, nejde na ni kliknout....já bych klidně laboratorní kanibalismus zkusil :)

3.5.2018 0:24

Najdete na iDNES.cz