Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Umělé vepřové, psí, lidské: maso z laboratoře přináší etickou výzvu

Má-li se stát v roce 2018 dostupným umělé maso, nabízí se možnost pěstovat v laboratořích i lidské. „Mohli bychom překonat tabu kanibalismu?“ Onu provokativní otázku předhodil na internetu populární evoluční biolog Richard Dawkins. Nepřímo mu odpovídá australský výzkum. Naznačuje, že lidé nemají zájem o žádné umělé maso.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J57a65n 89K80r37p35e32c 5146793434542

konske maso z laboratore bych neochutnal, chutna mi to prirodni. a pokud muzu volit, tak radsi osla nez kone. prijde mi takove hutnejsi. k psimu masu mam trochu predsudky, tak ze asi ani z laborky. no a kocka? co vi vite jestli je to kralik... o lidskem masu jsem nikdy neuvazoval a mozna ikdybych nemel jinou volbu. nekdo tady vtipne napsal, ze v pripade nuklearni zimy bude locit vegany. no tak to mu preji hodne stesti, asi si neuvedomil, ze maso je svalovina...

+1/−2
5.5.2018 13:06

W31a38l98t58e98r 18D50i37v49i81š 6737682512812

Koňské maso je výborné, pes žádný zázrak, kočku byste poznal, její maso nestojí za nic. Ono obecně maso šelem není moc chutné, s králíkem se to podle mého názoru (a mé chuti) opravdu nedá splést (mno, i když... pokud se to přetluče kořením, tak potom ano).

S umělým masem bych neměl problém v žádné variantě - svalovina jako svalovina. Otázkou tak spíše je, jestli by to vůbec chutnalo stejně jako svalovina ze zvířete. Na zvířeti je velmi znát, kolik má pohybu a co žere. Jinak chutná kráva, co běhala celoročně na zelené pastvě, jinak kráva, která většinu času byla zavřená a na suchém senu. Jinak chutná domácí králík, jinak divoký. A i u jediného zvířete je strašně znát, jestli jde o svaly používané často a intenzivně nebo méně. Záleží na typu svalových vláken, jejich prokrvenosti, pevnosti celého svalového pletence, míře tuku... To všechno ovlivňuje chuť. Takže mi přijde minimálně zavádějící, jestli chci ochutnat umělou svalovinu třeba z krávy, když netuším, jaká svalovina to je. Obecně chci, ale prostě záleží na tom, jakému svalu by to odpovídalo.

0/0
1.6.2018 17:47

I13v72a 32D77o28l15a10n14s43k71á 2683286830150

>Zhruba dvě třetiny lidí by novinku rádi ochutnaly, ale méně než jedna třetina z nich by chtěla v konzumaci umělého masa pokračovat pravidelně,<

Snad by to zda budou pokracovat pravidelne meli resit az po pozreni ochutnavky, ne?

+2/0
4.5.2018 8:11

P10e36t17r 87K97n13ě86b38o13r74t 3131500

Pochybuju, že by někdo poznal, z čeho ten guláš je.

+3/0
3.5.2018 21:02

J49a77n 85K50r88p24e17c 5776643134542

vzhledem k tomu co vsechno jsou hospodsti vydavat za gulas a lidi jim to s chuti basti, tak mate asi pravdu.

0/0
5.5.2018 13:10

K84a74t43e49ř86i65n39a 40D24r12a50h10o41k92o74u64p63i53l98o96v29á 9376771372233

Já s tím problém nemám ani s "lidským". Samozřejmě pokud bude srovnatelně kvalitní a bude mi chutnat. Jinak kuřecí maso od jisté společnosti již dle "chuti" zřejmě je z laboratoře. Gratuluji k úspěchu, pan premiére bez důvěry. R^

+1/0
3.5.2018 20:02

P63a53v57e61l 50S29o12b55o50t42k54a 5570254

Pokud bude umělé "maso" levné, bude to dobrá šance jak nasytit chudinu.

Hlavně neudělat stejnou chybu jako Hitler, když nutil lidem margarín místo másla násilím.

Pořádně zmasírovat reklamou a ještě si to budou pochvalovat.

+1/0
3.5.2018 19:01

M30i97l72a60n 10M98a48r45k91l 1748336598

když budeme sytit chudinu, tak ta bude jen šostat další chudinu. kdo si na to nevydělá ať nejí

0/0
7.5.2018 14:02

J63a77n 67N83o26v17á46k 9295858434185

V momentě kdy bude uměle vypěstované maso levnější než to z živočišného chovu tak po něm sáhne dostatek zákazníků.

Takže by se pro začátek měli zaměřit na masa s vysokou výrobní cenou a ne na kuřecí nebo vepřové.

+2/0
3.5.2018 16:35

M77i89c94h10a94l 58N98o48v27á48k 9439549361459

na chuti masa se výraznou měrou podepisuje strava daného zvířete. aby "umělé" maso mělo potom nějakou chuť budou do něj stejně cpát kdoví co. tak že ta zdravější varianta asi padá.

+2/−1
3.5.2018 14:08

M28i37r39e90k 31Z88á30v96o96d72n60ý 7282387430948

Tak určitě se jedná o budoucnost. Lidé budou kupovat maso a nikoho nezajímá, jak bylo připraveno (kdyby to věděli, stejně by to současné maso do pusy nikdy nedali). Spíše by mě zajímalo, zda nemůže u takového masa nastat po jeho pozření nějaká mutace genů. Přeci jen, co je umělohmnotné, zavání průšvihem. Na druhou stranu, pokud by to nemělo zdravotní rizika, vůbec bych neměl problém něco takového konzumovat.

+3/−1
3.5.2018 13:43

J35a71n 81N21o30v81á65k 9105148884465

Tady se nejedná o produkt genetické laboratoře, ale jen o umělé pěstování živočišných buněk - svaloviny.

+2/0
3.5.2018 16:31

J53a57r83o25s18l50a32v 64P88o77s54p97í96š23i20l 2791279435816

To riziko je stejné jako když sníte obyčejný stejk. Tedy nulové.

+2/0
4.5.2018 14:35

D65a25v13i23d 55R65i31e33s54z 8784280

Klidne nejen z laboratore... az nastane nuklearni zima, budem lovit vegany.

+5/0
3.5.2018 12:09

J32a49k54u76b 41M45a80t88o31u38š 3625482652493

Problém s vegany je že dojdou mnohem dřív než dojdou potraviny. A lovit vegany v době, kdy je ještě dost jídla není moc etické;-D.

+1/0
3.5.2018 18:14

K37a73r68e11l 49B63a31r28t48á73k 3429403112276

Ale bylo by to jisté zpestření a sportovní zážitek ;-D

+1/0
3.5.2018 20:09

J93a83n 94K52r46p66e38c 5106303654762

problem nuklearni zimy je, ze nic takoveho neni neexistuje. byl to fantasmagoricky vyplod par pseudovedcu a nekolikrat spolehlive vyvraceny.

0/0
5.5.2018 13:00

P38e90t94r 15N28o26v58o63t85n80y 1961300821

Tak tomu neříkejme "nukleární". Stačí vetší sopečná erupce a teplota půjde dolů. Je jedno, co ten prach do atmosféry dostane, jestli sopka a nebo jaderné výbuchy.

0/0
5.5.2018 23:37

M89a57r10e83k 74S22a46j39d27a 2865140356848

Kdyz muze byt bezne v prodeji treska a la krab, tak proc ne umely maso? V sekane nebo karbanatku se to nemuze poznat ;-D K tomu "lidskemu"... pochybuju, ze by to chutove bylo mezi tema desitkama jinych druhu neco extra, i ty ostatni "veprovy", "hovezi" apod - to by se stejne vyvijelo, tak by to za chvili s tou svini/kravou stejne melo jen malo spolecneho - az se toho chytnou marketeri, tak bude co pul roku novinka - o 20% hovezejsi chut R^;-D

0/0
3.5.2018 9:54

L26e81n37a 49P16á18t90k71o58v68á 8261983314249

Proč tam tu anketu dáváte, když není funkční. Opravdu je tak těžké takovou chybu odhalit než to vyvěsíte? Takhle jste za kašpary

0/0
3.5.2018 9:24
Foto

P78e54t30r 30P72o10k15o94r46n81ý 2621864836355

Ta anketa je super, nejde na ni kliknout....já bych klidně laboratorní kanibalismus zkusil :)

+2/0
3.5.2018 0:24







Najdete na iDNES.cz