Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

P16e17t42r 51S63c54h23ö67n 7463296322623

No nevím, jíst konzervu co páchne tak, že po otevření popadají kočky ze střech a v okruhu 10km se kvůli smradu odstěhují tchoři, to bych asi nedal.

+36/0
doporučit
2.9.2018 15:28

J79ú75l63i89u55s 53M37i76k19u83l93a 9438905202640

Dal som si túto delikatesu a je to skvelé. Ale keď som sa napil šťavy z konzervy, tak sa aj Švéd dogr... Keby to nebola stávka o fľašu whiskey, tak do toho nejdem, pretože je to fakt neuveriteľný smrad, a to bývam kúsok od kafilérie takže nie som citlivka.

+17/0
doporučit
2.9.2018 16:49

P66e74t94r 46H73o92r51s38k92ý 9755453658406

Myslím, že nějaké video k tématu nebude na škodu. Ale bacha, je to vážně jen pro silné žaludky, zvrací se tam už po minutě a půl. :-)

https://www.youtube.com/watch?v=wmu7bHj81WI

+16/0
doporučit
2.9.2018 13:06

P53a73v11e69l 27S55p80a87c63e26k 5192888989584

Idealni by bylo doplnit clanek informaci, kde se da gastronomicky produkt v Cesku sehnat.

+15/0
doporučit
2.9.2018 10:50

M59i32l23o97s 60Z53a88c 9561915510823

https://www.youtube.com/watch?v=OAdZPSSiu3w

+13/0
doporučit
2.9.2018 16:17
Foto

A57n69t37o47n70í23n 20R87a95n32g44l 6818331259449

Jednou mi to vyskocilo na trubce. Nejlepsi jsou challenge, kde se stejne vsichni poblejou. Takze, kd,z chcete videt poradny bliti, tak si to najdete na trubce.

+9/0
doporučit
2.9.2018 15:24

T38o76m13á57š 85T56a74t43í91č15e79k 5770832210518

Stejně jako u islandskýho žraloka jsem výjimečně klikl na Ne. Shnilý ryby si, milí Vikingové, nechte sami pro sebe.

+10/−2
doporučit
2.9.2018 15:11

M95i80l59a86n 69R85a52n49d91á13k 2975112138352

Jednu mám doma a klidně přenechám, jestli máte zájem ;-)

Už jsem vyzkoušel a tahle už je 2 roky prošlá - v podstatě zbraň hromadného ničení.

U té první jsme museli být úplně našrot, abychom to dali. Prázdnou plechovku jsme zahodili na zahradě. A ráno byla plná něčeho mrtvého černého - a široko daleko žádná moucha. Fakt.

+7/0
doporučit
2.9.2018 23:08

L25u49k88á81š 25O24m21á53č44k64a 5351824351456

A na Islandu zakopaný smradlavý žralok, to je taky pohádka. :) Musí se zapíjet smrťáckou pálenkou, aby se to vůbec dalo pozřít. :)

+7/0
doporučit
2.9.2018 8:42

S42t90a44n35i75s53l36a63v 32B45u55r58i85a36n 5203544864557

Když jsem viděl v televizi reportáž z Vietnamu, jak Vietnamci dělají rybí omáčku, tak mně také přešla na ochucující omáčky chuť. Do 200 litrového sudu na dvoře na slunci přidávali různé malé ryby až to tam shnilo (pardon fermentovalo) a z toho ten výluh byla ta "delikatesní" omáčka.

+5/0
doporučit
2.9.2018 15:06

J70i17n76d64r89i94c68h 96K39u52c46e93r61a 7858595171175

Na švédské sledě je treba jít podle pravidla “ kdo nelizal neuvěři, kdo začal nepřestane “.

+4/0
doporučit
3.9.2018 19:52

P10a67v72e35l 58M98e60d27e52k 1360662381845

V půlce září se na skok z Islandu vrací kamarád a přiveze Hákarl + Black Death, už se to těšíme :))

+3/0
doporučit
2.9.2018 2:52

K42a88r76l 78R21i27e67g76e11l 4494662788236

Tak to jsme za komancu na vojne meli taky takovou nechtenou "dobrotu", v "suchych davkach" se fasovala sloubcova sestava konzerv zn. Janosik v khaki umelohmotovem obalu, z nichz jedna byla zpravidla vzdy "bombazni" zeleninova pomazanka zvana lidove "psi bliti", pri pokusu o otevreni zpravidla dostrikla az na strop...

+1/0
doporučit
4.9.2018 20:35

O82n26d37ř83e68j 97L77o28š19o85t24h 2302224185250

Já nejím nic, co smrdí, prostě to nejsem schopný překonat, i kdyby to chutnalo pak lahodně. Ale kolega má rád tvarůžky a matesy, oboje nesnesu, tak mu asi jednu pořídím a řeknu mu, že jsou to švédský matesy, trochu ostřejší a pak se budu těšit, až mi bude nadávat ;-D

+1/0
doporučit
3.9.2018 1:41
Foto

M46i46r68o12s67l54a19v 56S27t81e74i41n48e39r 4980272160566

Já miluji nizozemské matjes, to jsou sledě, naložené také jenom s podílem jejich slinivky břišní, která nastartuje zažívací proces. Samozřejmě i nasolené,v sudech, ale bez oleje nebo jiných přísad. Prodávají se však ještě čerstvé, s nadrobno nakrájenou cibulkou. Hlavní centrála distribuce je Scheveningen.

T. zv. "nordické" matjesy žádné matjesy nejsou, jsou to obyčejné sledě nasolené, oslazené a naložené v oleji, často posypané nějakými "bylinkami". Hlavně z Polska.

V Posku samém bych vyhledával "moskalyki", to jsou drobní sledě naložení v octě s cibulí. Ti jsou ve Varmužových sklenicích z valné části nahražení zeleninou jako křišťáloví sledě pekelně předražení.

+1/0
doporučit
2.9.2018 21:02

M44a26r44t89i68n 66S67k60á65l32a 8124627588978

Dali jsme si. Smrad při otevření je teda neskutečnej, je třeba to nechat tak půl hodiny na vzduchu minimálně deset metrů daleko. Ale jíst se to pak dá úplně normálně.

+1/0
doporučit
2.9.2018 20:44
Foto

P19a52v40e63l 80P63r20a68v72d68a 9203111939659

Surströmming jsem jedl ve Švédsku s kolegy z práce. Čekali, že mě to vyděsí, ale to ještě nevěděli, že nemám čich :-D Jedli jsme to tak, jak to oni tradičně jedí. Už si to nepamatuji přesně, ale jedlo se to mezi dvěma chleby (takové tvrdé křupavé desky), s hořčicí, cibulí a ještě nějakými ingrediencemi. Jedli jsme to na chatě na pobřeží. Konzervy kolega otevřel venku v igelitce a potom jsme to už normálně jedli uvnitř. Musím říct, že mi to hodně chutnalo. Švédové z těch sleďu ještě sundávali kůži, ale já jsem to jedl i s ní. Dal bych si zase :-)

+1/0
doporučit
2.9.2018 18:45

F38r87a20n67t18i73š77e90k 80F56i76a11l43a 2174870

cena soli. Nebylo na ni dost financí.

A já si mysle, že Švédové zblbli až nyní, ale ne ono je to dlouhodobá záležitost. Pokud se nepletu sleď obecný je mořská ryba a jako taková žije v moři, přičemž vlastnosti všech moří je slaná voda. Baltského moře i Botnického záliv jsou sice spíše méně slaná moře, ale i tak jsou tam cca 4g soli na 1l vody, 1 kg soli tak lze snadno získat odpařením 250l vody, dřeva na to měli ve Švédsku dost.

+1/0
doporučit
2.9.2018 11:36



Najdete na iDNES.cz