Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Exotická jídla

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.
15. července 2018

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.
8. července 2018

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.
1. července 2018

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.
17. června 2018

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.
10. června 2018

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou.
3. června 2018

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.
27. května 2018

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.
20. května 2018

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

13. května 2018

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

6. května 2018

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

29. dubna 2018

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

22. dubna 2018

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

18. března 2018

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

18. února 2018

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

10. února 2018

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Extrémní sváteční gastronomie ze světa: syrová velryba i koláč s úhoři

23. prosince 2017

Kapr zabitý u kádě na náměstí působí ve srovnání s nimi jako vrchol ohleduplnosti. Seznamte se se...

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

10. prosince 2017

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před...

Extrémní gastronomie: hadí krev či želé z ptačích slin otestuje žaludek

9. října 2016

Pokrmy, které jsou kvůli brutálnímu zacházení se zvířaty výzvou vaší morálce. Jídla, která mohou...

Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

2. října 2016

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními...

Extrémní gastronomie: recept na kohoutí hřebínek je starý půl tisíciletí

25. září 2016

Křidýlko, nebo stehýnko? U drůbeže se preference oblíbených kousků strávníka liší. Jen málo z nás...

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

18. září 2016

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi...

Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka

11. září 2016

Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela...

Extrémní gastronomie: krvavé mušle jsou nebezpečné skoro jako ryba fugu

14. srpna 2016

Není to pokrm pro každého. Mušle se v míse namáčejí ve vlastním krvavém slizu a apetit vám bude...

Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

7. srpna 2016

Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické...

Extrémní gastronomie: připravte si zmrzlinu z prasečí krve

30. července 2016

Krev je pro někoho nečistý odpad ze zabitých zvířat, pro jiné unikátní surovina, která může...

Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

24. července 2016

Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani...

Extrémní gastronomie: kiviak je tuleň nacpaný rozkládajícími se ptáčky

10. července 2016

Je to přírodní konzerva z tuleního těla a je naditá fermentujícími tělíčky ptáků. Grónský uleželý...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

19. června 2016

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: oko tuňáka je výživné a zdravé

12. června 2016

Na talíř dostanete asi půlkilovou porci bez příloh, ve skutečnosti však sníte jen asi sto gramů...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

5. června 2016

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

22. května 2016

Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část...

Extrémní gastronomie: losí čenich je dvoukilová výzva

15. května 2016

Z uloveného losa získáte po důkladném zpracování více než čtvrt tuny kvalitního masa. Největší...

Extrémní gastronomie: aztécký kaviár je z plesnivé kukuřice

8. května 2016

Má být symbolem koloběhu života, má v ní být cítit vanilka i javorový sirup. Říká se jí mexické...

Extrémní gastronomie: náruživým mužům dá sílu „dlouhé jídlo“ z Číny

17. dubna 2016

Nepohrdnou čtyřiceticentimetrovými oslími, sušenými klokaními či mraženými tuleními a delfíními....

Extrémní gastronomie: náruživým mužům dá sílu „dlouhé jídlo“ z Číny

17. dubna 2016

Nepohrdnou čtyřiceticentimetrovými oslími, sušenými klokaními či mraženými tuleními a delfíními....

Extrémní pokrmy: balut je vejce natvrdo, jenže i s kuřátkem

3. dubna 2016

Dopřát si ho můžete jak v nejlepší restauraci, tak v pouličním stánku. Balut je perlou kuchyně...

Najdete na iDNES.cz