Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Exotická jídla

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně.
19. srpna 2018

Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy....

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...
12. srpna 2018

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná...
5. srpna 2018

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce...

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.
29. července 2018

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Živá chobotnice na talíři
22. července 2018

Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.
15. července 2018

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.
8. července 2018

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.
1. července 2018

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

17. června 2018

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

10. června 2018

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

3. června 2018

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

27. května 2018

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

20. května 2018

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

13. května 2018

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale...

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

6. května 2018

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

29. dubna 2018

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

22. dubna 2018

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

18. března 2018

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

18. února 2018

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

10. února 2018

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Extrémní sváteční gastronomie ze světa: syrová velryba i koláč s úhoři

23. prosince 2017

Kapr zabitý u kádě na náměstí působí ve srovnání s nimi jako vrchol ohleduplnosti. Seznamte se se...

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

10. prosince 2017

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před...

Extrémní gastronomie: hadí krev či želé z ptačích slin otestuje žaludek

9. října 2016

Pokrmy, které jsou kvůli brutálnímu zacházení se zvířaty výzvou vaší morálce. Jídla, která mohou...

Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

2. října 2016

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními...

Extrémní gastronomie: recept na kohoutí hřebínek je starý půl tisíciletí

25. září 2016

Křidýlko, nebo stehýnko? U drůbeže se preference oblíbených kousků strávníka liší. Jen málo z nás...

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

18. září 2016

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi...

Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka

11. září 2016

Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela...

Extrémní gastronomie: krvavé mušle jsou nebezpečné skoro jako ryba fugu

14. srpna 2016

Není to pokrm pro každého. Mušle se v míse namáčejí ve vlastním krvavém slizu a apetit vám bude...

Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

7. srpna 2016

Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické...

Extrémní gastronomie: připravte si zmrzlinu z prasečí krve

30. července 2016

Krev je pro někoho nečistý odpad ze zabitých zvířat, pro jiné unikátní surovina, která může...

Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

24. července 2016

Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani...

Extrémní gastronomie: kiviak je tuleň nacpaný rozkládajícími se ptáčky

10. července 2016

Je to přírodní konzerva z tuleního těla a je naditá fermentujícími tělíčky ptáků. Grónský uleželý...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

19. června 2016

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: oko tuňáka je výživné a zdravé

12. června 2016

Na talíř dostanete asi půlkilovou porci bez příloh, ve skutečnosti však sníte jen asi sto gramů...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

5. června 2016

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní recepty: polévka z mravenčích vajíček je jemná a pikantní

22. května 2016

Je ideální pro teplé měsíce. Svěží a mírně pálivá. Nesmí vám však vadit, že podstatnou část...

Najdete na iDNES.cz