Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

aktualizováno 
Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Hákarl se vám vepíše do paměti už jen nezapomenutelnou vůní, která není pro každého. | foto: Wikimedia Commons

Příprava hákarl není nijak složitá, ale předpokládá, že zvládnete ulovit žraloka. A ne ledajakého. Ryba, kterou v mrazivých severských vodách hledáte, je žralok malohlavý (Somniosus microcephalus).

Fotogalerie

Je to nejseverněji žijící paryba vůbec a geografické umístění jejího teritoria hraje v chuti islandského pokrmu důležitou roli. Aby se žralok mohl účinně vyrovnávat s nízkou teplotou a vyšší salinitou vody, je jeho maso doslova prosyceno dusičnatými látkami. Je to tak, jeho otevřené útroby zapáchají močovinou. Čpavý odér je přitom způsoben především vysokou koncentrací oxidu trimetylaminu, jehož přímé požití působí toxicky. V malém množství vám tato látka způsobí otravu s průvodními jevy ne nepodobnými opilosti, ve větším množství vás tato látka umrtví s definitivní platností.

Žralok malohlavý může teoreticky dorůstat velikosti osmi metrů, ale většina ulovených exemplářů nepřesahuje pět metrů a hmotnost 1 200 kilogramů. Navzdory tomu, že není z nejmenších, nemá ve zvyku útočit na člověka. Poslední ulovený kus s lidskou nohou v žaludku byl zaznamenán už dávno, v roce 1859 v Kanadě.

Večeře, nebo zkouška odvahy?

Součástí slavnostní islandské tabule borramatur jsou kromě kostiček hákarl i súrsaðir hrútspungar, tedy lisovaná varlata beranů uvařená a ošetřená kyselinou mléčnou, nad ohněm opálené a uvařené ovčí hlavy svið, játrové paštičky lifrarpylsa uhnětané z žitné mouky, ovsa, tuku a jater ovcí nebo krvavý pudink blóðmör. V průměru přijde taková hostina na 1 350 korun, ovšem bez alkoholu. Ten je sice během þorramatur konzumován, ale jeho množství značně posouvá průměrnou cenu vzhůru.

Hákarl není pokrmem, který si připravíte během reklamní přestávky. Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla a zbytek masa naporcovat na kusy velikosti talíře a silné zhruba 30 centimetrů. Následně je rovnoměrně nakladete do suché písčité jámy vysypané hrubým štěrkem a celou masitou nálož zatížíte těžkými kameny. Váha kamenů jednak znemožňuje proniknout k masu mlsným rackům, navíc však postupně vytlačuje šťávu z masa do podkladu. Další dlouhé týdny, asi 6 až 12, záleží, jak moc spěcháte a v jakém ročním období si pochoutku připravujete, nemusíte dělat vůbec nic. Rozkladné procesy pracují za vás.

Jejich výsledkem jsou tuhé proužky žraločí kůže s přischlou krustou masa, které se vyznačují ostrým, štiplavým zápachem. Ani teď však nejsme s přípravou hotovi. Proužky je zapotřebí nechat dojít, ideálně vyvěšené v odvětrávané stodole. Dosušovací proces trvá obvykle čtyři až pět měsíců. Opět záleží na vaší nedočkavosti, případně tom, jak rychle se vám podaří sebrat odvahu.

Ryba se podává chlazená a krájená na kostičky, s párátkem. Chutná lehce čpavě, skutečně jen s lehkým nádechem rybiny. Vybrat si můžete mezi glerhákarl, tedy hákarlem poněkud sklovité, žvýkačkovité konzistence, nebo tužším skyrhákarl.

Autoři:



Nejčtenější

Sex s pěti lidmi za 24 hodin. Máme právo být coury, říká provokatérka

Je inteligentní, sebevědomá, nenapodobitelná. A hlásá „Všechnu moc courám“. Na...

Chce zbavit slovo běhna špatných konotací. „Coura je někdo, kdo nestaví mezi sebe a svou touhu užít si sex morální...

Operace Pandora: jak chtěli Sověti rozpoutat občanskou válku v USA

Oleg Kalugin šéfoval řadu let operacím KGB na ruském území. Právě on o tajné...

Pomocí cílených dezinformací se KGB po dvacet let pokoušela vyvolat ve Spojených státech rasové nepokoje, které by...



Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

OBRAZEM: Až se tají dech. Odvážné krásky pózují se šelmami

Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem...

Sází na přirozenou ženskou krásu a její kontrast s divokými šelmami. Výsledkem práce ruské fotografky Olgy Barentsevové...

Záhadná kocovina: každá je jiná, proto o ní věda ví málo

V otázce kocoviny je věda přísná a strohá: Chcete se jí vyhnout? Nepijte.

Bolest hlavy, závratě, nejistý žaludek, neuhasitelná žízeň, ale i přecitlivělost na světlo či hluk. Kdo to někdy...

Další z rubriky

Erotické mobilní seznamky jsou jako flirtování na baru, říká studie

Mobilní erotické seznamky jsou jen náhražkou pokukování po náhodné známosti na...

Nejsou pohromou pro veřejnou morálku, nevedou k šíření promiskuity a nevěry. Mobilním aplikacím pro erotické...

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci Tacos de Sesos...

Mileniálové se bojí sahat na maso. Obchody to stojí víc obalů

Mladá generace si podle průzkumů britského obchodního řetězce nechce přiznávat,...

Ať se zvířata zabíjí, porcují, ať se kusy jejich těl prodávají. Jen ať to nepřipomíná maso. A hlavně abychom se toho...

Najdete na iDNES.cz