Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Jídlo pro drsné muže: vůně fermentovaného žraloka vás omráčí

aktualizováno 
Jet za ním musíte až na Island, jeho konzumace je však nezapomenutelná. A ne každý ji ustojí. Hákarl, hluboce fermentované žraločí kousky pronikavé vůně a chuti, není kulinářskou pochoutkou pro slabé nátury.

Hákarl se vám vepíše do paměti už jen nezapomenutelnou vůní, která není pro každého. | foto: Wikimedia Commons

Příprava hákarl není nijak složitá, ale předpokládá, že zvládnete ulovit žraloka. A ne ledajakého. Ryba, kterou v mrazivých severských vodách hledáte, je žralok malohlavý (Somniosus microcephalus).

Fotogalerie

Je to nejseverněji žijící paryba vůbec a geografické umístění jejího teritoria hraje v chuti islandského pokrmu důležitou roli. Aby se žralok mohl účinně vyrovnávat s nízkou teplotou a vyšší salinitou vody, je jeho maso doslova prosyceno dusičnatými látkami. Je to tak, jeho otevřené útroby zapáchají močovinou. Čpavý odér je přitom způsoben především vysokou koncentrací oxidu trimetylaminu, jehož přímé požití působí toxicky. V malém množství vám tato látka způsobí otravu s průvodními jevy ne nepodobnými opilosti, ve větším množství vás tato látka umrtví s definitivní platností.

Žralok malohlavý může teoreticky dorůstat velikosti osmi metrů, ale většina ulovených exemplářů nepřesahuje pět metrů a hmotnost 1 200 kilogramů. Navzdory tomu, že není z nejmenších, nemá ve zvyku útočit na člověka. Poslední ulovený kus s lidskou nohou v žaludku byl zaznamenán už dávno, v roce 1859 v Kanadě.

Večeře, nebo zkouška odvahy?

Součástí slavnostní islandské tabule borramatur jsou kromě kostiček hákarl i súrsaðir hrútspungar, tedy lisovaná varlata beranů uvařená a ošetřená kyselinou mléčnou, nad ohněm opálené a uvařené ovčí hlavy svið, játrové paštičky lifrarpylsa uhnětané z žitné mouky, ovsa, tuku a jater ovcí nebo krvavý pudink blóðmör. V průměru přijde taková hostina na 1 350 korun, ovšem bez alkoholu. Ten je sice během þorramatur konzumován, ale jeho množství značně posouvá průměrnou cenu vzhůru.

Hákarl není pokrmem, který si připravíte během reklamní přestávky. Nejprve musíte žralokovi setnout hlavu, oddělit ji od těla a zbytek masa naporcovat na kusy velikosti talíře a silné zhruba 30 centimetrů. Následně je rovnoměrně nakladete do suché písčité jámy vysypané hrubým štěrkem a celou masitou nálož zatížíte těžkými kameny. Váha kamenů jednak znemožňuje proniknout k masu mlsným rackům, navíc však postupně vytlačuje šťávu z masa do podkladu. Další dlouhé týdny, asi 6 až 12, záleží, jak moc spěcháte a v jakém ročním období si pochoutku připravujete, nemusíte dělat vůbec nic. Rozkladné procesy pracují za vás.

Jejich výsledkem jsou tuhé proužky žraločí kůže s přischlou krustou masa, které se vyznačují ostrým, štiplavým zápachem. Ani teď však nejsme s přípravou hotovi. Proužky je zapotřebí nechat dojít, ideálně vyvěšené v odvětrávané stodole. Dosušovací proces trvá obvykle čtyři až pět měsíců. Opět záleží na vaší nedočkavosti, případně tom, jak rychle se vám podaří sebrat odvahu.

Ryba se podává chlazená a krájená na kostičky, s párátkem. Chutná lehce čpavě, skutečně jen s lehkým nádechem rybiny. Vybrat si můžete mezi glerhákarl, tedy hákarlem poněkud sklovité, žvýkačkovité konzistence, nebo tužším skyrhákarl.

Autoři:


Nejčtenější

Chci karavan a zběsilé jízdy po světě, říká MOgirl Dreya

Jsem sarkastická a tvrdohlavá, říká MOgirl Dreya.

Sarkastická, tolerantní a empatická, ale též tvrdohlavá a zbrklá. Tak se vidí MOgirl Dreya.

Lobotomii v USA podstoupilo 40 tisíc lidí. Ničila životy

Walter Freeman a James Watts přinesli lobotomii do Spojených států. Postup...

Byly to nešetrné zákroky bez sterilních podmínek. Profesor Walter Freeman jich zvládl desítky týdně. Byl showman,...



VIDEO: Seriál Jiné tváře lásky vás provede světem prostituce v Česku

Koncem devadesátých let bylo Česko rájem prostituce. Dnes počty prodejných žen...

Každý den je v Česku připraveno prodávat své tělo v průměru na deset tisíc žen. „Škála je velká. Od holek bez dokončené...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Siláci tahali kamion, zvedali auta. Českým mistrem se stal Jiří Tkadlčík

Je to jednoručka, ale jiná, než jakou znáte z fitka.

Má četné mezinárodní úspěchy, je legendou českých strongmanů, proto byl favoritem. Oprávněně. Jiří Tkadlčík první český...

Další z rubriky

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž lidé z namibijského...

VIDEO: Lukáš ze sebe dělá Bílou i Vondráčkovou. Podoba je neskutečná

Lukáš ze sebe umí udělat dokonalou Lucii Bílou. I její pohyby a grimasy má...

Už skoro čtvrt století se živí jako travesti umělec. Téměř denně vystupuje po celém Česku a proměňuje se ve známé...

Stelete si postel? Máte víc sexu i přátel, tvrdí výzkum

Naše ranní ložnicové návyky o nás prozradí víc, než myslíme, tvrdí studie.

Jako by ostrým řezem dělil společnost na dvě opravdu odlišné skupiny. Jako by to nebyl jen pouhý ranní návyk. S tím,...

Najdete na iDNES.cz