Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako transportní prostředek omáček. Je velmi populární v jihovýchodní Asii. Neobejdou se bez něj v malajském Sarawaku a Sabahu a regionální jedničkou na jídelním lístku je i v Bruneji.

Hluboký talíř nebo mísa naplněná gelovitou nebo slizkou hmotou, v barvě někdy průzračné a jindy bílé. Čas od času má polotuhou lepidlovitou konzistenci, jindy spíše polotekutou. Tak vypadá hotový ambuyat v celé své prosté kráse. Chybět samozřejmě nemohou nejrůznější dochucující omáčky na rybí, krevetí nebo ostré chilli bázi a kousky opražené zeleniny, případně masa či rybích hlav.

Na vás je jediné, s pomocí propojených dřevěných hůlek chandas navinout optimální množství opaleskujícího lepidla, namáčet ho do rozmanitých příloh a vychutnávat si při vřelém rozhovoru s hostiteli jednotlivé tóny. Obojí vyžaduje trochu cviku, aby se celé posezení neslo v duchu jisté společenské nenucenosti. A ještě maličkost, k ambuyat se nečichá. Ne, nepáchne, sám o sobě nemá žádnou vůni, gesto by však bylo považováno za nezdvořilost.

Různé barvy, různá konzistence

Poněkud exoticky vypadající ambuyat je velmi výživný. Aby ne, je prakticky výhradně tvořen škrobovitým práškem. Jeho zdrojem bývá především ságo, vydlabané z kmenů ságových palem. Místní kuchaři znalí svého řemesla ho občas doplní o podíl tapioky, podobné škrobové substance získané z manioku jedlého, případně z cykasů. To proto, aby získali průzračnější vzhled pokrmu.

V případě, že preferují spíše nažloutlou barvu, pracují s bramborovým škrobem. Zásadní však je pro výslednou barvu a konzistenci proces výroby a ředění. Sypký škrob je totiž zapotřebí smíchat s malým množstvím vody a důsledně ho ručně promíchat.

Jakou měl asi kuchař náladu?

Je to prý víc než jen fyzická činnost. „Při promíchávání se musíte zdržet negativních myšlenek, protože jinak byste své problémy zanesli do jídla. Čirý a nezkalený ambuyat značí spokojeného kuchaře,“ zmiňují místní.

Extrémní gastronomie

Důsledným promnutím bobtnajícího škrobového základu vytvoříte hladkou hmotu bez hrudek a přidáváním další, teď už horké vody, a rozmícháváním vytváříte požadovanou konzistenci. Výsledkem je velmi jemná hmota, která neznalého strávníka zaráží jen tím, jak vypadá. Chuťově je naprosto neutrální. V zásadě tu není co ke kousání, tento kulinářský produkt můžete z hůlek lehce srkat a polykat v kuse.

Jak asi chutná papír?

Záleží jen na vás, zda bude ve vašich ústech spíše sladko-kyselá, pokud využijete omáčku binjai cacah, křupavá po zelenině ulam-ulaman nebo silně aromatická po tempoyak, fermentovaných plodech durianu. Škrobová hmota prostě slouží pouze k transportu vámi zvolené chuti.

„To je asi hlavním kladem ambuyat,“ prozrazují cestovatelé. „Chutná jen tak, jak chcete vy sami.“ Ne každý strávník toto nadšení sdílí. Známé je i malé společenské faux pas, jehož se v roce 2008 dopustil tehdejší americký vyslanec Justin Friedman. „Víte, jak chutná papírmaš? Tak toto je velice podobné,“ prohlásil bezohledně.

Otrava? V Malajsii spíše nepravděpodobná

Jediné komplikace, kromě toho, že se ambuyatu snadno přejíte, vyvstanou tehdy, když domorodý kuchař neodhadne množství „dobarvujícího“ a o poznání levnějšího cykasového sága. I to je stravitelné a výživné, ale problém může působit občasná zvýšená koncentrace glykosidu cykasinu a látky BMAA v nevhodně a narychlo zpracovaném škrobu. A ty jsou hepatotoxické, neurotoxické a karcinogenní.

Projevy mírné otravy pak třesem trochu připomínají pokročilá stádia Parkinsonovy choroby, i proto se o postižených hovoří jako o lidech „kteří mají chleba v hlavě“. Podobný nepříjemný zážitek vás však může potkat spíše na Guamu než v Malajsii, kde je pravý ambuyat doma.

Ochutnali byste ambuyat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 31. března 2019. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 197
Ne
Ne 73
Autoři:

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná...

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce...

  • Nejčtenější

Když muži ztrácejí půdu pod nohama. Proč dnes přestávají mít rádi ženy

21. dubna 2024  12:10

Premium Mladíkům lezou ženy na nervy. Nemají je rádi. Ve srovnání s předešlými generacemi se s nimi méně...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

19. dubna 2024

Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

Chlapy ničí poměřování pindíků. Pak jdou za mnou, říká trenér a mentor

21. dubna 2024

Jeho klienti netouží po obřích svalech, mají spíše už dost neustálého „poměřování pindíků“. Tlaku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Zpívá o kancelářských svorkách i majonéze. Génius se živí hudebním spamem

25. dubna 2024

Premium Zpívá o věcech. Od toaletní mísy po pracovní nástroje. O jídle, o mrtvých zvířatech,...

OBRAZEM: Porno a sedmdesátky. Projděte si plakáty z pikantní Ameriky

24. dubna 2024

Vstoupilo do kin, dostávalo se mu pochvalných recenzí seriózního tisku. A především uhranulo...

Ztroskotali, ale nechovali se tak. Kurážní Angličané zamotali Španělům hlavy

23. dubna 2024

Premium Přišel o loď, skončil se svou posádkou na ostrově. Jenže se nechoval jako muž v potížích. Kapitán...

Jak zlepšit sex v dlouhodobém vztahu. Vášeň má zajistit prostý plán

22. dubna 2024

Potkává to i šťastné svazky. Navzdory vzájemné náklonnosti, respektu a lásce po letech vyhasne...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...