Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

aktualizováno 
Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší kukuřičné placky. Na druhé straně nikdy nemusíte mít pochybnosti o tom, jak moc je toto jídlo čerstvé.

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých. | foto: Profimedia.cz

Pokud si chcete vychutnat ty nejlepší jumiles, vyrazte do mexického státu Guerrero, ideálně přímo do kraje Taxco. Právě tady 1. listopadu slavnostně zahajují sběračskou sezonu korunováním královny Jumil, navazující festival v městečku Huisteco je nadmíru pestrou ukázkou nevšedních receptů.

Fotogalerie

Jumiles se tu sice připravují jen z brouků Atizies taxcoensis, ale místní vám názorně předvedou, že není třeba se bát prakticky žádného zástupce hmyzích čeledí vroubenkovitých a kněžicovitých. Ano, spoustu z nich známe jako druhy neúmyslně zavlečené do Česka a prakticky všichni spadají do laické kategorie „hmyzu, který po rozplácnutí hrozně páchne“.

Chuť předkolumbovských časů

Mexičanům to vůbec nevadí. Zástupci této skupiny hmyzu s výrazným odérem se potravně specializují na nejrůznější hospodářské plodiny, plevele i keře, ze kterých vysávají rostlinné šťávy. A původní domorodí obyvatelé dávno zjistili, že taková vroubenka zakousnutá do planého rajčete chutná jako trochu zvláštní rajče. Jen je o poznání křupavější.

A vzhledem k tomu, že si tito brouci pochutnávají také na broskvích, zelených pálivých papričkách či pekanech, otevřel se místním svět nečekaných kombinací. Například takový brouk Atizies taxcoensis, který se živí výhradně na tuhých listech dubu cesmínového, je poněkud nečekaně obdařen zvláštní štiplavou chutí, ve které ucítíte tóny skořice a máty.

Všichni zahynou. Vy rozhodnete jak

Proto jejich sběru v kraji Texco vyhradili celý měsíc listopad. Teoreticky jsou sice jumiles k nasbírání až do prvních únorových dešťů, ale to už chutnají opravdu hodně nahořkle a mohou u nezkušených konzumentů snadno vyvolat dávivý reflex.

Extrémní gastronomie

Není to však jediné, co může zahraniční strávníky napoprvé odradit. Brouci, zvlášť ve velkém množství, skutečně intenzivně páchnou. I když jsou jinak naprosto neškodní, u jistého malého procenta lidí vyvolává jejich výrazný odér alergickou reakci, která se může projevit i nepříjemnou svědivou vyrážkou na nosních sliznicích. Jestli náhodou patříte mezi tyto nešťastníky, poznáte na rušné hmyzí tržnici velmi rychle.

Jisté sebezapření vyžaduje i nákup. Než si necháte nabrat z nádoby plný kornout nebo sáček, musíte pochopitelně ochutnat. Ne každý vzorek vám sedne. A když konečně vyberete ty nejlepší jumiles? Zakoupenou várku, na dvě porce přibližně 80 až 100 brouků, je třeba rozdělit na půl. Těžko říct, která polovina je na tom lépe.

Tu první totiž rozemelete v kamenném hmoždíři molcajete a tuto kašovitou hmotu dochutíte rajčaty a chilli papričkami do formy narůžovělé salsy. „Je dobré se při jejím dochucování vyhýbat aromatickým věcem, česneku nebo cibuli,“ varuje majitel místní restaurace, Nicolas Aguado. „Přece nechcete přijít o požitek z brouků.“

Nechutné, ale zdravé

Salsu z rozdrcených brouků Atizies taxcoensis pak rozetřete na kukuřičnou placku a do ní vypustíte podle vlastní chuti či odvahy zbývající živé jedince. Lepivá hmota z jejich rozmačkaných druhů zpomaluje tempo úniku přeživších, ale otálet se příliš nevyplácí.

Váhající jedlík zápasící se svým svědomím nebo rozhoupaným žaludkem by byl totiž ochuzený o mimořádné živočišné hemžení mezi svými prsty i v ústech, které činí jumiles tak žádané.

Pokud jste zatíženi rozpaky, vězte, že tuto hmyzí konzumaci nepřímo podporují i poslední medicínské výzkumy. Brouci jumiles totiž obsahují vysokou koncentraci jódu a hezkou řádku vitamínů. Možná jsou na pohled nechutní a zapáchající, ale o to víc jsou zdraví.

Okusili byste jumiles?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 524
Ano 100
Autoři:

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

Poptávka a pověra, že zlepšuje sexuální výkonnost, přivedla houbu...

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Nejčtenější

Líbání, sexy esemesky: muži a ženy se neshodnou, kde začíná nevěra

Příliš důvěrné polibky na večírku s cizí ženou? Pro polovinu mužů to není...

Dopustit se opilého líbání s někým cizím na večírku. Z nudy flirtovat na seznamovací aplikaci. Dopřát si intimní...

VIDEO: Svůdná těla, intimní hračky. Prahu navštívil erotický veletrh

V Praze se konal další ročník Erotického veletrhu

Erotické pomůcky, spodní prádlo, ale též šperky, afrodiziaka, moderní aplikace, které spojují erotiku s technologií....

Niño sicario: fenomén dětských vrahů ovládá drogové kartely

Klučina s rukama od krve. Edgar Jimenez Lugo dělal pro kartel tu nejšpinavější...

Jsou mladí, vlastně ještě děti. Přesto už pracují v žoldu drogových kartelů. Nejen jako kurýři nebo pašeráci. Zabíjejí,...

Další ochutnávka z kalendáře Pirelli: dražte ho 19. prosince

Postava zosobněná topmodelkou Gigi Hadidovou čtenářům připomíná, že ne každý...

Je intimní, ale ne lacině. Oslavuje krásu žen, ale i sílu jejich osobností. Kalendář Pirelli pro rok 2019 vypráví čtyři...

Zkáza Franklinovy výpravy: mráz, beznaděj a kanibalismus

Někteří členové výpravy se rozhodli vydat pěšky na jih. Po prvních úmrtích se...

Měla to být výjimečná výprava plná objevů. Jenže britská Franklinova námořní expedice mířící do země arktického ledu...

Další z rubriky

Niño sicario: fenomén dětských vrahů ovládá drogové kartely

Klučina s rukama od krve. Edgar Jimenez Lugo dělal pro kartel tu nejšpinavější...

Jsou mladí, vlastně ještě děti. Přesto už pracují v žoldu drogových kartelů. Nejen jako kurýři nebo pašeráci. Zabíjejí,...

Slunce je proti nám: americké miny zneškodnila solární bouře

Miny, které nevybuchly, byly ničeny při operaci End Sweep v roce 1973.

Američané ve vietnamské válce strategicky zablokovali přístavy protivníka námořními minami. Nepočítali však s tím, že...

Kalendář Pirelli 2019 se představil. Ženy v něm odhalují své sny

Fotografie Laetitie Casta se Sergejem Poluninem jsou nabité intimitou, vášní. A...

Žijí svými touhami, ambicemi, vášněmi. Mají sny, pracují na jejich naplnění. Jsou individualitami. Fotograf Albert...

Najdete na iDNES.cz