Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

aktualizováno 
Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší kukuřičné placky. Na druhé straně nikdy nemusíte mít pochybnosti o tom, jak moc je toto jídlo čerstvé.

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých. | foto: Profimedia.cz

Pokud si chcete vychutnat ty nejlepší jumiles, vyrazte do mexického státu Guerrero, ideálně přímo do kraje Taxco. Právě tady 1. listopadu slavnostně zahajují sběračskou sezonu korunováním královny Jumil, navazující festival v městečku Huisteco je nadmíru pestrou ukázkou nevšedních receptů.

Fotogalerie

Jumiles se tu sice připravují jen z brouků Atizies taxcoensis, ale místní vám názorně předvedou, že není třeba se bát prakticky žádného zástupce hmyzích čeledí vroubenkovitých a kněžicovitých. Ano, spoustu z nich známe jako druhy neúmyslně zavlečené do Česka a prakticky všichni spadají do laické kategorie „hmyzu, který po rozplácnutí hrozně páchne“.

Chuť předkolumbovských časů

Mexičanům to vůbec nevadí. Zástupci této skupiny hmyzu s výrazným odérem se potravně specializují na nejrůznější hospodářské plodiny, plevele i keře, ze kterých vysávají rostlinné šťávy. A původní domorodí obyvatelé dávno zjistili, že taková vroubenka zakousnutá do planého rajčete chutná jako trochu zvláštní rajče. Jen je o poznání křupavější.

A vzhledem k tomu, že si tito brouci pochutnávají také na broskvích, zelených pálivých papričkách či pekanech, otevřel se místním svět nečekaných kombinací. Například takový brouk Atizies taxcoensis, který se živí výhradně na tuhých listech dubu cesmínového, je poněkud nečekaně obdařen zvláštní štiplavou chutí, ve které ucítíte tóny skořice a máty.

Všichni zahynou. Vy rozhodnete jak

Proto jejich sběru v kraji Texco vyhradili celý měsíc listopad. Teoreticky jsou sice jumiles k nasbírání až do prvních únorových dešťů, ale to už chutnají opravdu hodně nahořkle a mohou u nezkušených konzumentů snadno vyvolat dávivý reflex.

Extrémní gastronomie

Není to však jediné, co může zahraniční strávníky napoprvé odradit. Brouci, zvlášť ve velkém množství, skutečně intenzivně páchnou. I když jsou jinak naprosto neškodní, u jistého malého procenta lidí vyvolává jejich výrazný odér alergickou reakci, která se může projevit i nepříjemnou svědivou vyrážkou na nosních sliznicích. Jestli náhodou patříte mezi tyto nešťastníky, poznáte na rušné hmyzí tržnici velmi rychle.

Jisté sebezapření vyžaduje i nákup. Než si necháte nabrat z nádoby plný kornout nebo sáček, musíte pochopitelně ochutnat. Ne každý vzorek vám sedne. A když konečně vyberete ty nejlepší jumiles? Zakoupenou várku, na dvě porce přibližně 80 až 100 brouků, je třeba rozdělit na půl. Těžko říct, která polovina je na tom lépe.

Tu první totiž rozemelete v kamenném hmoždíři molcajete a tuto kašovitou hmotu dochutíte rajčaty a chilli papričkami do formy narůžovělé salsy. „Je dobré se při jejím dochucování vyhýbat aromatickým věcem, česneku nebo cibuli,“ varuje majitel místní restaurace, Nicolas Aguado. „Přece nechcete přijít o požitek z brouků.“

Nechutné, ale zdravé

Salsu z rozdrcených brouků Atizies taxcoensis pak rozetřete na kukuřičnou placku a do ní vypustíte podle vlastní chuti či odvahy zbývající živé jedince. Lepivá hmota z jejich rozmačkaných druhů zpomaluje tempo úniku přeživších, ale otálet se příliš nevyplácí.

Váhající jedlík zápasící se svým svědomím nebo rozhoupaným žaludkem by byl totiž ochuzený o mimořádné živočišné hemžení mezi svými prsty i v ústech, které činí jumiles tak žádané.

Pokud jste zatíženi rozpaky, vězte, že tuto hmyzí konzumaci nepřímo podporují i poslední medicínské výzkumy. Brouci jumiles totiž obsahují vysokou koncentraci jódu a hezkou řádku vitamínů. Možná jsou na pohled nechutní a zapáchající, ale o to víc jsou zdraví.

Okusili byste jumiles?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 524
Ano 100
Autoři:


Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

Druhem nare-suši je funa-suši. I tento pokrm zraje na rýžovém lůžku a vyznačuje...

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc...

Nejčtenější

Kruté metody poprav: ušlapání slonem a řezání zaživa

Lyngchi bylo jedním z nejnehumánnějších způsobů poprav, které historie přinesla.

Trest smrti je z principu definitivní záležitost. V leckterých společnostech se však nezdál dostatečně uspokojivý....

Studie o intimním životě mužů: první sex mají v průměru v 18 letech

První se si muži dopřávají v průměru v osmnácti letech, tvrdí výzkum.

Trvala po dva roky a vědci při ní vyzpovídali přes 12 tisíc mužů. Zajímal je jejich vstup do sexuálního života, jejich...



Agentka Fifi: kráska sváděla britské agenty, aby je prověřila

Byla krásná a provokativní. Marie Christine Chilverová byla pro roli svůdné...

V Británii je vyškolili, naučili šifrovat a slídit. Po technické stránce byli špioni vybaveni na výtečnou, až při...

Neznámé sporty: famfrpál z Harryho Pottera má svou profi ligu

Svůj famrpálový tým má i vídeňská univerzita.

Vyklouzl z pohádkového světa a vkročil do reálného. Ano, sportu kouzelnických adeptů z příběhů Harryho Pottera se...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na...

Další z rubriky

Nezapomeňte zabít psíka: proč Britové kvůli válce vraždili mazlíčky

Británie své mazlíčky nejen masakrovala. Když panika opadla, přišla řada i na...

Veterináři měli kvůli druhé světové válce ve Velké Británii plné ruce práce. A byla to chmurná práce. Utráceli domácí...

VIDEO: Chlap je pro nás zaplacená složenka, tvrdí české prostitutky

Ilustrační snímek

Obě se k sexuální práci dostaly ze sociálních důvodů. Zažily, jak náročný první sex za úplatu je. Trpí také stigmatem...

Šílená operace FBI: Aljašku měli před Sověty chránit jednorucí zálesáci

Zálesák znalý divočiny a umění přežití by se FBI hodil. Úřad však měl na své...

Byl to bláznivý pokus, jak chránit Aljašku před sovětskou invazí. Počítal s vytvořením sítě agentů, na něž kladla FBI...

Jak přežít rekonstrukci s dětmi? Povolejte do zbraně posily
Jak přežít rekonstrukci s dětmi? Povolejte do zbraně posily

Koupelna nebo kuchyně volají po renovaci... a vás už předem děsí všechno to zařizování a péče o děti ve všudypřítomném prachu. Dali jsme proto v redakci dohromady tipy z vlastních zkušeností. Co by nám pomohlo, kdyby nám někdo řekl před rekonstrukcí?



Najdete na iDNES.cz